Παράγοντες και διαιτητές σε έκθεση για τη φοροδιαφυγή!

Δέκα μέλη αθλητικών ομοσπονδιών και 13 διαιτητές, πρόεδροι και μέλη επιτροπών επαγγελματικού αθλητισμού, περιλαμβάνονται στην έκθεση της Αρχής για την αντιμετώπιση του "μαύρου" χρήματος που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Μέσο "ξεπλύματος" αποτελούν -μεταξύ άλλων- τα κερδοφόρα δελτία του ΟΠΑΠ.

Παράγοντες και διαιτητές σε έκθεση για τη φοροδιαφυγή!

Τη διαφθορά στην Ελλάδα της κρίσης αποτυπώνει η έκθεση της Αρχής για την αντιμετώπιση του "μαύρου" χρήματος που διαβιβάστηκε στη Βουλή, καταγράφοντας τις εστίες φοροδιαφυγής, την εγκληματική δράση διαφόρων και ποσά που δεσμεύτηκαν ως παράνομο προϊόν.

Σύμφωνα με τη "λίστα Νικολούδη", την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας το protothema.gr, πρωταθλητές για το 2013 στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων αναδεικνύονται οι δήμαρχοι, ενώ ακολουθούν ιατροί του ΕΣΥ, πρόεδροι φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, μέλη αξιολόγησης διαγωνισμών, διαιτητές, αθλητικοί παράγοντες κ.ά.

Ο πρόεδρος της Αρχής και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης επισημαίνει ότι οι "ράμπο" για την καταπολέμηση του "μαύρου" χρήματος κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν "ένα ιδιαίτερο είδος οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, που θα μπορούσε περιφραστικά και σχηματικά να χαρακτηριστεί ως το φαινόμενο της καταλήστευσης των τραπεζών εκ των έσω". Σημειώνει δε πως υπήρξαν δυσχέρειες να αντληθούν "πληροφορίες και στοιχεία" από τις ελεγχόμενες τράπεζες, τα οποία στρέφονταν εναντίον των διοικήσεών τους".

Συνολικά, 413 υποθέσεις ψευδούς δήλωσης πόθεν έσχες παρέπεμψε η Αρχή εντός του 2013 στον αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς διαπίστωσε ότι οι υπόχρεοι απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία. Όπως φαίνεται στη σχετική λίστα, δήμαρχοι (75), ιατροί νοσοκομείων (62), πρόεδροι ΝΠΔΔ (48), μέλη επιτροπών αξιολόγησης διαγωνισμών (37), αλλά και δημοσιογράφοι (18), διαιτητές, πρόεδροι και μέλη επιτροπών επαγγελματικού αθλητισμού (13), μέλη αθλητικών ομοσπονδιών (10) και αρκετοί άλλοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις υποθέσεις που ερευνώνται πλέον από τη δικαιοσύνη. Εκτός αυτών, ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για το σύνολο των "βρόμικων" υποθέσεων που κλήθηκε να ερευνήσει. Πιο αναλυτικά, η Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος δέσμευσε 200.136.281 ευρώ ως εγκληματικό προϊόν από 207 υποθέσεις που διερεύνησε και απέστειλε στην Δικαιοσύνη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρχή κατ' επανάληψη έχει επισημάνει πως μέσο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποτελούν τα κερδοφόρα δελτία του ΟΠΑΠ, γι' αυτό και με τη συγκεκριμένη έκθεσή του προτείνει την υποχρεωτική αναγραφή του ονόματος του παίκτη στο δελτίο!

News 24/7

24MEDIA NETWORK