Γκουαρδιόλα: "Ο Ινιέστα μου άνοιξε τα μάτια πάνω στην τακτική"

Ένα απίστευτο σκηνικό με πρωταγωνιστές τον εαυτό του και τον Αντρές Ινιέστα θυμάται στο νέο του βιβλίο ο νυν τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα. Τι του είπε ο Ισπανός χαφ σε μια αδύναμη στιγμή της καριέρας του και συνέβαλε στο να κατακτήσει η Μπαρτσελόνα τα πάντα;

Γκουαρδιόλα: "Ο Ινιέστα μου άνοιξε τα μάτια πάνω στην τακτική"

"Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο προπονητής είναι αυτός που ανεβάζει το ηθικό των παικτών, κάποιες φορές όμως συμβαίνει και το αντίθετο", κάπως έτσι ξεκινάει την ιστορία του με πρωταγωνιστή τον Αντρές Ινιέστα ο Πεπ Γκουρδιόλα. Στο νέο του βιβλίο, ο Καταλανός κόουτς μας εξιστορεί ένα σπάνιο σκηνικό που συνέβαλε στο να αλλάξει μια για πάντα η καριέρα του, αλλά και η άποψή του για το ποδόσφαιρο.

Ήταν καλοκαίρι του 2008 και ο Πεπ Γκουαρδιόλα μόλις είχε πάρει προαγωγή και από την δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα, βρέθηκε να προπονεί την πρώτη. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος οι Καταλανοί κατάφεραν να νικήσουν με 1-0 τη Νουμάνθια σε ένα παιχνίδι ωστόσο που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Ήταν το βάπτισμα του πυρός για τον Γκουαρδιόλα. Κι ενώ περίμενε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στο επόμενο ματς κόντρα στην Σανταντέρ, ήρθε η ισοπαλία με 1-1 στο "Καμπ Νου" να του τσακίσει ακόμη περισσότερο το ηθικό. Η πίεση ήταν μεγάλη για τον Καταλανό κόουτς, αλλά τα σχόλια της μυθικής μορφής του Γιόχαν Κρόιφ στην "El Periodico" τότε του έδιναν κουράγιο και δύναμη: "Η Μπαρτσελόνα δείχνει πολύ καλή. Δεν ξέρω τι παιχνίδι παρακολουθήσατε, αλλά αυτό που είδα εγώ στο Καμπ Νου είχα να το δω πολύ καιρό.

Γκουαρδιόλα: "Ο Ινιέστα μου άνοιξε τα μάτια πάνω στην τακτική"

Ήταν το χειρότερο ξεκίνημα ενός πρωταθλήματος τα τελευταία χρόνια, αν μιλήσουμε με αριθμούς, αλλά αν μιλήσουμε ποδοσφαιρικά διαβάζεται εντελώς διαφορετικά. Ο Γκουαρδιόλα δεν είναι αρχάριος, του λείπει η εμπειρία ναι, αλλά βλέπει, αντιλαμβάνεται!", ήταν τα λόγια του Ιπτάμενου Ολλανδού.

Δεν ήταν μόνο ο Κρόιφ όμως που συνέβαλε και βοήθησε τον Γκουαρδιόλα στα πρώτα του βήματα στον πάγκο των "μπλαουγκράνα". Τεράστιο ρόλο είχε και ο Αντρές Ινιέστα. Ο νυν αρχηγός της Μπάρτσα έχει παίξει τεράστιο ρόλο στο ποδόσφαιρο που μας χάρισαν οι Ισπανοί όλα αυτά τα χρόνια.

Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ

Ο πιεσμένος Γκουαρδιόλα βρισκόταν στο γραφείο του και προσπαθούσε να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει στα επόμενα παιχνίδια για να αλλάξουν τα αποτελέσματα, όταν ξαφνικά μπήκε στο γραφείο του ο Ινιέστα:

"Γεια σου Μίστερ", του είπε, ενώ συνέχισε με το μάτι του να γυαλίζει "Μην ανησυχείς, θα τα κερδίσουμε όλα. Είμαστε στο σωστό δρόμο. Συνέχισε έτσι οκ; Παίζουμε εξαιρετικά, μας αρέσει η προπόνηση. Σε παρακαλώ μην αλλάξεις τίποτα".

Τα λόγια αυτά ήχησαν σαν καμπάνες στα αυτιά του κόουτς των Καταλανών, αλλά ο Ινιέστα δεν είχε τελειώσει. Λίγο πριν φύγει και κλείσει την πόρτα του φώναξε: "Vamos de puta madre (σ.σ. Πάμε γα@@ την π@@@@@ μου). Αυτή τη σεζόν θα τα κερδίσουμε όλα".

Ο Γκουαρδιόλα δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξη που είχε από τον Κρόιφ, όπως δεν θα ξεχάσει και ποτέ τα λόγια του Ινιέστα στο γραφείο του.

Γκουαρδιόλα: "Ο Ινιέστα μου άνοιξε τα μάτια πάνω στην τακτική"

Φυσικά δεν θα ξεχάσει και το ότι ήταν όλα σωστά! Το αποτέλεσμα; Η Μπαρτσελόνα να κατακτήσει τα πάντα τη σεζόν 2008-09: Πρωτάθλημα, κύπελλο και Champions League!

Θυμηθείτε μερικά από τα highlights εκείνης της ιστορικής χρονιάς:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ινιέστα: "Οι ιστορίες της ζωής μου"

News 24/7

24MEDIA NETWORK