Τα ρεκόρ, το μπέρδεμα, οι αντιδράσεις και οι αριθμοί του Μέσι

Η απόλυτη επίδοση του Γκερντ Μίλερ πλέον ανήκει στον Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός έφτασε τα 86 γκολ, παρά τις... ενστάσεις της "Marca" και ο Γκάρι Λίνεκερ και πολλοί νυν και πρώην ποδοσφαιριστές τον χρίζουν κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών. Δείτε σε infographics τα απίθανα στατιστικά του.

Τα ρεκόρ, το μπέρδεμα, οι αντιδράσεις και οι αριθμοί του Μέσι

Ο τραυματισμός του στο Champions League με αντίπαλο τη Μπενφίκα "πάγωσε" τον πλανήτη που περίμενε να δει εάν και πότε θα καταφέρει να ξεπεράσει και τον απόλυτο "μπόμπερ" του γερμανικού ποδοσφαίρου, τον... αξεπέραστο Γκερντ Μίλερ. Τρεις μέρες άντεξε υπό την ιδιότητα του τραυματία. Όταν την αποτίναξε, σημείωσε για 5ο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος 2 γκολ (ισοφάρισε το σχετικό ρεκόρ) και έφτασε τα 86 τέρματα μέσα στο 2012, καταρρίπτοντας ένα... ρεκόρ που στην ουσία δεν είναι ρεκόρ και που... ανάγκασε τους δημοσιογράφους να το θυμηθούν, ώστε να καταφέρουν να μεταφράσουν με αριθμούς τα κατορθώματά του.

Ο Λιονέλ Μέσι, υποψήφιος για ακόμα μία σπουδαία επίδοση, την κατάκτηση της 4ης σερί "Χρυσής Μπάλας" είναι ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου τη δεδομένη στιγμή και το αποδεικνύει με κάθε τρόπο. Εκτός από την επίδοση του Μίλερ, ξεπέρασε και αυτήν του Θέσαρ Ροδρίγκεθ, με συνέπεια να γίνει αρχισκόρερ της Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα, εκτός από αρχισκόρερ της στις επίσημες διοργανώσεις που είναι εδώ και καιρό. Κατά συνέπεια, έσβησε ακόμα 2 ρεκόρ από αυτά που έχει κατά νου να σπάσει και ετοιμάζεται για τα επόμενα. Μέχρι τότε, η Adidas (που έντυνε και τον Μίλερ) έχει έτοιμη τη διαφημιστική καμπάνια της.

Τα ρεκόρ, το μπέρδεμα, οι αντιδράσεις και οι αριθμοί του Μέσι

Οι αριθμοί

Η ανάπτυξη του ρεκόρ του Αργεντινού σε 5.405 λεπτά αγώνα έχει ως εξής: 56 γκολ στο πρωτάθλημα, 13 στο Champions League, 3 στο Copa del Rey και 2 στο Supercopa, όσον αφορά στην Μπαρτσελόνα (74, 86,1%) και 5 γκολ σε προκριματικά Μουντιάλ και 7 γκολ σε φιλικά, όσον αφορά στην Αργεντινή (12, 13,9%).

Εξ αυτών, τα 55 σημειώθηκαν με το αριστερό πόδι, τα 7 με το δεξί, τα 3 με το κεφάλι, τα 7 με απευθείας εκτέλεση φάουλ και τα 14 με εκτέλεση πέναλτι. Τα 48 στο 1ο ημίχρονο των αναμετρήσεων και τα 38 στο 2ο ημίχρονο.

Το μπέρδεμα

Εδώ και λίγο καιρό, από το παιχνίδι πρωταθλήματος με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, έχει προκύψει ένα μεγάλο μπέρδεμα σχετικά με τα τέρματα του Μέσι. Το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για ένα τέρμα που σε κάθε άλλη περίπτωση θα λογιζόταν ως αυτογκόλ του Φερνάντο Αμορεμπιέτα, ωστόσο δεδομένων των περιστάσεων, πιστώθηκε στον Αργεντινό. Τουλάχιστον από μία... παράταξη.

Τα ρεκόρ, το μπέρδεμα, οι αντιδράσεις και οι αριθμοί του Μέσι

Η αθλητική εφημερίδα "Marca", λόγω χορηγίας, έχει αναλάβει το βραβείο pichichi, ήτοι αυτό του 1ου σκόρερ της Primera Division κάθε σεζόν. Μέσα στις αρμοδιότητές - εξουσίες της, είναι να καταγράψει τον αριθμό τερμάτων που σημειώνουν οι παίκτες της κατηγορίας. Στην περίπτωση του επίμαχου τέρματος, έκρινε πως επρόκειτο για αυτογκόλ και το χρέωσε στον πολιτογραφημένο Βενεζουελάνο αμυντικό των Βάσκων, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος, στο πλαίσιο και του γενικού ενθουσιασμού, το έδινε στο Μέσι. Μεταξύ τους και οι αρμόδιοι για την καταμέτρηση του "Χρυσού Παπουτσιού" (ευρωπαϊκό βραβείο για τα περισσότερα γκολ στο πρωτάθλημα, με συντελεστή βαρύτητας για κάθε χώρα), διάκρισης που κατέκτησε για τη σεζόν 2011-2012 ο Μέσι και που διεκδικεί και φέτος.

Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται στο τέλος της σεζόν ο Μέσι να κατακτήσει το βραβείο pichichi και το "Χρυσό Παπούτσι", αλλά με... διαφορετικό αριθμό τερμάτων για την ίδια διοργάνωση!

Τα ρεκόρ, το μπέρδεμα, οι αντιδράσεις και οι αριθμοί του Μέσι

Αξίζει να σημειωθεί ότι η... διαφοροποίηση της "Marca" δεν είναι καινούργιο "φρούτο". Τη σεζόν 2010-2011, την πρώτη του Ζοζέ Μουρίνιο στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε συμπληρώσει περίπου ένα μήνα επίσημων υποχρεώσεων δίχως γκολ στο πρωτάθλημα. Μέχρι που ήρθε ένα φάουλ απέναντι στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, με την μπάλα να χτυπάει στο σώμα του Πέπε που καθόταν στο τείχος, να αλλάζει φανερά κατεύθυνση και να καταλήγει στα δίχτυα. Ο διαιτητής, στο φύλλο αγώνα, το πίστωσε στον Πορτογάλο στόπερ, τα livescores επίσης, η λίγκα επίσης, η "Marca" στον Ρονάλντο! Ως εκ τούτου, κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ εκείνης της σεζόν με 39 γκολ για τον επίσημο καταμετρητή και με 38 γκολ για όλο τον υπόλοιπο πλανήτη.

Τα ρεκόρ, το μπέρδεμα, οι αντιδράσεις και οι αριθμοί του Μέσι

Στην περίπτωση του Μέσι, η "Marca" κατάφερε να μπερδευτεί κι η ίδια. Αρχικά είχε χαράξει σαφή πολιτική μετά το τέρμα κόντρα στην Αθλέτικ, υπενθυμίζοντας το τέρμα του Ρονάλντο αλλά και μια περίπτωση όπου σε γκολ του Φερνάντο Γιορέντε σε παιχνίδι της Αθλέτικ με την Μπαρτσελόνα το 2011-2012, χρέωσε το τέρμα ως αυτογκόλ του Γεράρδ Πικέ. Στη live περιγραφή του αγώνα μεταξύ Μπαρτσελόνα και Μπέτις, όμως, ο δημοσιογράφος που επιμελήθηκε το θέμα, έγραψε ότι ο Αργεντινός έσπασε και όχι ισοφάρισε το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ. Την ίδια στιγμή, στην κεντρική σελίδα του ιστότοπου της εφημερίδας αναφερόταν ρητά πως ο Μέσι ισοφάρισε το ρεκόρ του Μίλερ.

Το πρωί της Δευτέρας (10/12) όλα άλλαξαν, αλλά... κεκαλυμμένα. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, αλλά και η ιστοσελίδα, αναφέρει ότι ο Μέσι έσπασε το ρεκόρ, αλλά δεν γράφει πουθενά τον αριθμό 86, παρά μόνο το 85 με έντονα γράμματα, ήτοι τα γκολ του Γερμανού "μπόμπερ" ή αυτά που... έδινε στο Μέσι η "Marca".

Τα ρεκόρ, το μπέρδεμα, οι αντιδράσεις και οι αριθμοί του Μέσι

Οι αντιδράσεις

Το ρεκόρ του Μέσι απέφερε και πληθώρα αντιδράσεων από τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Όλοι οι συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα μίλησαν για το εντυπωσιακό ρεκόρ, με τον Γεράρδ Πικέ να ξεχωρίζει: "Ο Μέσι κατάφερε να πάρει την ταμπέλα του κορυφαίου παίκτη στην ιστορία ακόμα και πριν αποσυρθεί". Από κοντά και ο Σέρχιο Μπουσκέτς: "Αυτό που κάνει ο Μέσι είναι ανθρώπινο, αλλά είναι μοναδικός άνθρωπος". Όσο για τον προπονητή του, Τίτο Βιλανόβα, δεν είναι καινούργιες δηλώσεις όπως το "νομίζατε ότι ήταν αδύνατο. Πιστεύω ότι δεν θα δούμε παίκτη σαν κι αυτόν ποτέ ξανά και όχι μόνο για τα γκολ του".

Ο Γκάρι Λίνεκερ πέρασε σε άλλο επίπεδο και έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: "Ο Μέσι πετυχαίνει ακόμα ένα εκπληκτικό γκολ. Στα χέρια του το ρεκόρ, στα χέρια του η "Χρυσή Μπάλα", ο καλύτερος όλων των εποχών, σίγουρα στα χέρια του!".

Τα ρεκόρ, το μπέρδεμα, οι αντιδράσεις και οι αριθμοί του Μέσι

Ο μέσος της Μαρσέιγ, Τζόι Μπάρτον, δεν φοβήθηκε την... ιεροσυλία: "Τι επίτευγμα από τον Λέο Μέσι. 86 γκολ σε ένα έτος και ακόμα 3 ματς να παίξει! Ο καλύτερος ποτέ στο παιχνίδι κατά τη γνώμη μου, κατάτι καλύτερος από το Μαραντόνα".

Ο αμυντικός της Ζενίτ, Ντομένικο Κρισίτο, σχολίασε: "Συγχαρητήρια στο Μέσι για το πολλοστό ρεκόρ του. Αυτός είναι το ποδόσφαιρο!!!".

Ο συμπαίκτης του στην εθνική Αργεντινής και επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν, Εσέκιελ Λαβέτσι, πρόσθεσε: "Συγχαρητήρια Λέο Μέσι!! Νέο ρεκόρ για τον καλύτερο του κόσμου! Φιλιά".

Τα ρεκόρ, το μπέρδεμα, οι αντιδράσεις και οι αριθμοί του Μέσι

Ο Ρόμπι Φάουλερ κατέληξε στο εξής: "Περισσότερα γκολ στην ιστορία (μιλάμε στην ιστορία) σε ένα έτος.... Ο άνθρωπος είναι η απόλυτη ιδιοφυΐα".

Υπήρχε και... ελληνική συμμετοχή στις επευφημίες του Μέσι. Ο πρώην συμπαίκτης του στις ακαδημίες και πρώην τερματοφύλακας του Ηρακλή και του Ολυμπιακού, Ούρκο Πάρδο (νυν του ΑΠΟΕΛ), έγραψε: "Συγχαρητήρια στο Μέσι για το ρεκόρ. Τι χαρούμενος που έχω αγωνιστεί μαζί του. Είναι αστέρι εντός κι εκτός γηπέδου".

Ο πρώην επιθετικός της Καλαμάτας και του Παναθηναϊκού, Ντέρεκ Μπόατενγκ, ο οποίος τώρα βγάζει τα προς το ζην ως αμυντικός μέσος στην ουκρανική Ντνιεπρ, πρόσθεσε: "Μέσι! Κάτοχος ρεκόρ! Μόνο 25! Τι μέλλον! Τι ταλέντο! Μπράβο".

Τα ρεκόρ, το μπέρδεμα, οι αντιδράσεις και οι αριθμοί του Μέσι

News 24/7

24MEDIA NETWORK