Υπό έρευνα η Ρεάλ για τις υπερκοστολογημένες συναλλαγές με τον δήμο Μαδρίτης

Στο "μικροσκόπιο" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται η Ρεάλ Μαδρίτης, για την έκταση γης που επέστρεψε το 2011 στο Δήμο της ισπανικής πρωτεύουσας σε τιμή 5.400% μεγαλύτερη από εκείνη που την αγόρασε το 1998.

Υπό έρευνα η Ρεάλ για τις υπερκοστολογημένες συναλλαγές με τον δήμο Μαδρίτης

Το θέμα φέρνει στην επιφάνεια κατ' αποκλειστικότητα ο Άγγλος ανταποκριτής του " Independent" στην Ισπανία, Σαμ Γουάλας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενεργεί έρευνα μετά από κατηγορίες ότι οι "μερένγκες" έχουν δεχθεί παράνομα κρατική βοήθεια. Η απόφαση των ερευνών έχει καθυστερήσει μετά από απόφαση του επικεφαλής του γραφείου Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ισπανού Χοακίν Αλμούνια.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, Ρεάλ και δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης συμφώνησαν σε μία προνομιακή τιμή για την έκταση γύρω από το "Σαντιάγο Μπερναμπέου", το οποίο πρόκειται να ανακαινιστεί και να επανασχεδιαστεί ως ένα νέο, πολυτελές γήπεδο με εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Βάσει των σχεδίων, το νέο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" θα αποκτήσει οροφή και ακολούθως θα αποκτήσει χορηγό, που θα προσφέρει ανυπολόγιστα έσοδα στους πρωταθλητές Ισπανίας. Σε αυτά αποσκοπεί ο νυν πρόεδρος του συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί στο θώκο τον Μάιο, στοχεύοντας σε ακριβές μεταγραφές όπως αυτή του Γκάρεθ Μπέιλ.

Η υπερκοστολόγηση

Το κουβάρι της υπόθεσης αρχίζει να ξετυλίγεται το 1996, όταν η Ρεάλ συμφώνησε με το Δήμο Μαδρίτης για την παραχώρηση της Λας Τάμπλας, μιας έκτασης βόρεια της Μαδρίτης. Η εν λόγω συμφωνία εξετάζεται κατά πόσο συνιστά παράνομη κρατική βοήθεια, υπό το άρθρο 87 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η αρμόδια επιτροπή εξετάζει εάν το δημοτικό συμβούλιο υπερκοστολόγησε υπερβολικά την έκταση, την οποία αγόρασε έναντι πανάκριβου αντιτίμου πίσω από τη Ρεάλ το 2011, παραχωρώντας ως αντιπαροχή περιζήτητες εκτάσεις γης γύρω από το "Μπερναμπέου", που θα χρησιμεύσουν στην προγραμματισμένη επέκταση του γηπέδου της Ρεάλ.

Η έκταση κοστολογήθηκε αρχικά στα 421.000 ευρώ, όταν έγινε μέρος της συμφωνίας που έλαβε χώρα το 1998 μεταξύ Ρεάλ και Δήμου. Ο χώρος πέρασε στα χέρια της Ρεάλ, η οποία το 2011 την παραχώρησε πίσω στον Δήμο της Μαδρίτης έναντι 22.700.000 ευρώ και των εκτάσεων που περιβάλλουν το "Μπερναμπέου". Η αξία της ίδιας γης μέσα σε 13 χρόνια αυξήθηκε κατά 5.400%, βάσει των ποσών της αγοραπωλησίας στις 2 περιπτώσεις, μεταξύ των ίδιων πλευρών.

Η νομοθεσία της Κομισιόν για την χορήγηση κρατικής βοήθειας προβλέπει ένα χρόνο έρευνας για κάθε επίσημη διαμαρτυρία, όπως συνέβη με την κοστολόγηση της Τάμπλας, εκτός κι αν υπάρχουν σε εκκρεμότητα πληροφορίες από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η διαμαρτυρία έλαβε επίσημη μορφή τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ η έρευνα έχει αναφερθεί δημοσίως μόνο μία φορά από τον Αλμούνια, ο οποίος έχει εστιάσει και σε άλλους συλλόγους που έχουν ευνοηθεί από κρατική βοήθεια.

Μία εξ αυτών είναι και η Βαλένθια, για την οποία η περιφερειακή κυβέρνηση της Κοινότητας της Βαλένθια έχει εγγυηθεί δάνειο από την ισπανική κρατική τράπεζα "Bankia" με παραλήπτη τις "νυχτερίδες". Τον Μάρτιο, ο Αλμούνια εξέδωσε ανακοίνωση για αντίστοιχη έρευνα που διενεργείται για 5 ολλανδικούς συλλόγους, μεταξύ των οποίων και η Αϊντχόφεν.

Αύξηση τιμής λόγω χρόνου

Ο "Independent" επικοινώνησε με τη Ρεάλ Μαδρίτης για το ζήτημα και από τους "μερένγκες" υποστήριξαν ότι δεν έλαβαν "προνομιακή μεταχείριση στις κτηματομεσιτικές δραστηριότητές τους, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την εκάστοτε νομοθεσία και έτυχαν της ίδιας αντιμετώπισης όπως σε κάθε άλλη περίπτωση".

Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι η κοστολόγηση της έκτασης Λας Τάμπλας το 2011 πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο το Δήμο της Μαδρίτης, με συνέπεια να είναι "ανεξάρτητη". "Με αυτό το δεδομένο, ο Δήμος προστάτευσε τα συμφέροντα της κοινότητας μέσω της συμφωνίας με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αποφεύγοντας δικαστικές διαδικασίες οι οποίες όταν θα εκτελούνταν, θα επιδίκαζαν στη Ρεάλ μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης για την έκταση".

"Η κοστολόγηση όλων των εκτάσεων έχει αυξηθεί λόγω του χρόνου που έχει περάσει μεταξύ διαφορετικών κοστολογήσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα 10 χρόνια, λόγω του βαθμού εξέλιξης της αστικής αναπτυξιακής διαδικασίας και της αύξησης των τιμών στον κτηματομεσιτικό τομέα".

Το "αγκάθι" του FFP

Η κρατική χείρα βοηθείας σε συλλόγους όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Βαλένθια, η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές κυρώσεις από την UEFA. Το οικονομικό πλάνο του Financial Fair Play δεν προβλέπει χρηματικές "ενέσεις" σε συλλόγους από τοπικές ή εθνικές αρχές.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το 2012, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί, και ο Αλμούνια, είχαν διακηρύξει ότι "οι στόχοι του FFP είναι συμβατοί με τους στόχους και τους σκοπούς της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πεδίο της κρατικής βοήθειας".

News 24/7

24MEDIA NETWORK