Ο φίλος μου ο Γκουαρδιόλα

Η συνταγή της επιτυχίας που εφαρμόζει ο Πεπ Γκουαρδιόλα στην Μπαρτσελόνα κρατιέται απο τους Καταλανούς ως επτασφράγιστο μυστικό. Το Contra.gr αποκαλύπτει σήμερα ένα απο τα σημαντικότερα συστατικά του. Τον "άνθρωπο κλειδί" που βρίσκεται ανάμεσα στον προπονητή τους παίκτες και την διοίκηση. Τον άνθρωπο των έξι Ολυμπιάδων.

Ο φίλος μου ο Γκουαρδιόλα

Αν κάποιος υποστήριζε ότι ο άνθρωπος που κρατάει τις ισορροπίες μέσα στα "χρυσά αποδυτήρια" της Μπάρτσα έπαιζε μπάλα με τα χέρια θα τον έλεγαν τρελό. Κι όμως αυτή είναι η αλήθεια. Ένας πρώην πολίστας είναι το κρυφό χαρτί του καλύτερου προπονητή στον πλανήτη για το 2011 .

Ο λόγος για τον Ισπανό κορυφαίο πολίστα όλων των εποχών τον μοναδικό αθλητή στον κόσμο που έχει αγωνιστεί σε έξι Ολυμπιάδες τον Μανουέλ Εστιάρτε.

Ο φίλος μου ο Γκουαρδιόλα

Ο Εστιάρτε με τον Γιάννη Γιαννουρή και άλλους προπονητές πόλο

O 51χρονος εμβληματικός αθλητής της Ισπανίας δεν βρέθηκε τυχαία στο ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα σε παίκτες, προπονητή και διοίκηση. Αδελφικός φίλος του Πεπ Γκουαρδιόλα από την εποχή που αγωνίζονται και οι δυο στην Ιταλία έχει κερδίσει τον σεβασμό των συμπατριωτών του και όχι μόνο αγωνιζόμενος 578 φορές με το σκουφάκι της Εθνικής Ισπανίας με την οποία κατέκτησε ένα χρυσό κι ένα ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο το 1996 και το 1992 αντίστοιχα.

Ποιος είναι αυτός ο τύπος

O Εστιάρτε έπιασε δουλειά στο Κάμπ Νου απο την μέρα που επέστρεψε και ως προπονητής ο κατά δέκα χρόνια νεότερος φίλος του Γκουαρδιόλα και αποτελεί κατά γενική ομολογία κάτι περισσότερο απο το δεξί του χέρι.

"Ξέρω πολύ καλά πως είναι η ζωή στα αποδυτήρια. Τι είδους σχέσεις αναπτύσσονται στη νίκη και την ήττα .Η δυνατότητα αυτή μου κάνει το έργο ευκολότερο" εξομολογείται ο Εστιάρτε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγο καιρό σε ισπανικό μέσο.

Εκεί ο φίλος πολλών Ελλήνων απο την υδατοσφαίριση, όπως του Γιάννη Γιαννουρή, εξομολογείται πολλά απο την σχέση του με τον πρωτομάστορα των επιτυχιών των "μπλαουγκράνα" που η μεγάλη μάζα του κόσμου δεν γνωρίζει: "Ο κεντρικός πυρήνας των παικτών με γνωρίζει" αναφέρει απαντώντας στον αν αντιμετώπισε την καχυποψία εξαιτίας της φιλίας του με τον Γκουαρδιόλα "Φαντάζομαι ότι μια μέρα ο Μέσι ρώτησε ποιος είναι αυτός; Και οι Τσάβι Πουγιολ του είπαν: "Αυτός ο τύπος έχει παίξε σε έξι Ολυμπιάδες. Απο τότε όλα τα παιδιά με βοήθησαν πολύ".

Ο φίλος μου ο Γκουαρδιόλα

Πολύ ισχυρή η φιλία μας

Κι αν έτσι έσπασε ο πάγος ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές και τον κορυφαίο πολίστα , τα πράγματα ήταν πιο εύκολα στη σχέση του με τον κολλητό του Πεπ Γκουαρδιόλα. "Μια συνεργάτιδα του η Κριστίνα, μου είπε κάποτε ότι ανησυχεί μήπως συμβεί κάτι αναμεσά μας. Αλλά ποτέ δεν θα συμβεί. Η φιλία μας είναι πολύ ισχυρή. Αν μια μέρα δω ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα θα φύγω μέσα στα επόμενα πέντε δευτερόλεπτα. Πάντα υπάρχουν διαφορές αλλά τις συζητάμε με ηρεμία και τις λύνουμε".

Αν και έχει συνεργαστεί με δεκάδες προπονητές ο Μανουέλ Εστιάρτε συνεχίζει να εκπλήσσεται απο τον τρόπο δουλειάς του Γκουαρδιόλα "Καθοδηγεί τους ποδοσφαιριστές στην προπόνηση σα να είναι σε κανονικό ματς. Και στη συνέχεια όταν μπαίνουν στον αγώνα είναι σα να το έχουν ζήσει. Πάντα συμβουλεύει να μην χαλαρώνουν,στους παίκτες, στους φυσικοθεραπευτές, στους βοηθούς. Τονίζει πάντα ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι", μας λέει: "Αυτή είναι η Μπάρτσα" και "ολοι εξαρτόμαστε απο τον καθένα".

Ο Μέσι, ο καρκίνος και η Σακίρα

Τέσσερα χρόνια στα αποδυτήρια της Μπάρτσα ο Μανουέλ Εστιάρτε γνωρίζει καλύτερα απο τον καθένα τα μεγάλα αστέρια της πρωταθλήτριας Ευρώπης "Όταν ο Μέσι σκέφτεται την κατάληξη της Αργεντινής στο πρόσφατο Κόπα Αμέρικα πραγματικά στενοχωριέται πολύ Αλλά είναι άνθρωπος που κοιτάζει πάντα μπροστά και αναζητά νέες προκλήσεις. Ο Λιο είναι πολύ πιο δυνατός από όσο νομίζουμε όλοι".

Αναφερόμενος στην σοβαρή περιπέτεια που πέρασε ο Αμπιντάλ θυμάται: "Μας επηρέασε όλους και πολύ περισσότερο τον Πεπ που έπρεπε να ανεβάσει κι όλη την ομάδα. Οσα ακούστηκαν για το περιβράχιόνιο του αρχηγού , κι άλλα μόνο ως ανέκδοτα μπορώ να τα χαρακτηρίσω. Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι ότι το ξεπεράσαμε" .

Ο Μανουέλ Εστιάρτε θυμάται και τον χειρισμό της σχέσης ανάμεσα στον Πικέ και την Σακίρα : "Όταν έγινε γνωστό , πήρα τον Πεπ και μιλήσαμε . Αποφασίσαμε να μην ανακατευτούμε . Δεν ήταν αθλητικό θέμα ήταν προσωπικό και δεν μπορούσαμε να εμπλακούμε , αλλά ήμασταν πολύ προσεκτικοί όπως ήταν οι γονείς του και οι φίλοι του. Ο Πικέ μας έχει αποδείξει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε".

Ο φίλος μου ο Γκουαρδιόλα

News 24/7

24MEDIA NETWORK