1966-2010: Δύο γκολ-"φαντάσματα", δύο μουντιαλικές ιστορίες (vids)

Η εκδίκηση είναι ένα "πιάτο που τρώγεται κρύο" λέει ο θυμόσοφος λαός και στην προκειμένη περίπτωση, η Γερμανία περίμενε 44 χρόνια για να πάρει τη δική της. Το 1966 είχε χάσει ένα Μουντιάλ εξαιτίας του τέρματος που (δεν) σημείωσε ο Τζεφ Χαρστ στον σπουδαίο τελικό με τη διοργανώτρια Αγγλία. Εν έτει 2010, τα "πάντσερ" πλήρωσαν με το "ίδιο νόμισμα" τους Αγγλους, αφού τα "λιοντάρια" σκόραραν με παρόμοιο τρόπο με τον Φρανκ Λάμπαρντ, αλλά ο διαιτητής δεν μέτρησε ένα προφανές γκολ.

1966-2010: Δύο γκολ-"φαντάσματα", δύο μουντιαλικές ιστορίες (vids)
Η λύτρωση της Γερμανίας

Περισσότεροι από 98.000 θεατές βρέθηκαν στις εξέδρες του "Γουέμπλεϊ" για να παρακολουθήσουν από κοντά τον σπουδαίο τελικό μεταξύ της διοργανώτριας Αγγλίας και της φιλόδοξης Δυτικής Γερμανίας. Οι παίκτες του Χέλμουτ Σεν πήραν προβάδισμα στο σκορ μόλις στο 12’ με τον πρώτο σκόρερ τους, Χέλμουτ Χάλερ, ωστόσο ο Τζεφ Χαρστ, που μόλις είχε αρχίσει τη διεθνή καριέρα του και προτιμήθηκε από τον Τζίμι Γκριβς στον τελικό, ισοφάρισε λίγο αργότερα. Στο δεύτερο μέρος ανέλαβε δράση ο εκπληκτικός Αλαν Μπολ και στο 78’ ο Μάρτιν Πίτερς στάθηκε τυχερός παίρνοντας την μπάλα μετά από κόντρες και κάνοντας το 2-1. Οι Γερμανοί, όμως, λειτούργησαν ως γνήσιοι... Γερμανοί και στο 89’ ισοφάρισαν με Βόλφγκανγκ Βέμπερ σε 2-2. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το γκολ οι Αγγλοι διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ στον Τζακ Τσάρλτον (το οποίο δόθηκε ανάποδα) και στην διάρκεια της φάσης για χέρι του Καρλ Χάιντς Σνέλινγκερ.

Ερευνα για το γκολ-"φάντασμα"

Στην παράταση, το γκολ του Χαρστ στο 101’ έμεινε στην ιστορία ως η πλέον λανθασμένη διαιτητική απόφαση στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αφού πρόκειται για ένα καθοριστικό σφύριγμα στην παράταση του τελικού της κορυφαίας διοργάνωσης του αθλήματος. Ενα γκολ-"φάντασμα", το οποίο αποδείχθηκε και μετά από έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ότι δεν μπήκε ποτέ (συγκεκριμένα ότι η μπάλα απείχε 6 εκατοστά από το να είναι γκολ).

Το διαιτητικό παράδοξο

Ενα γκολ που ο Ελβετός διαιτητής Γκότφριντ Ντινστ (θεωρείτο ο κορυφαίος της εποχής) δεν ήταν βέβαιος εάν μπήκε ή όχι και απευθύνθηκε στον Αζέρο βοηθό Τόφικ Μπαχράμοφ, που υπέδειξε την κατάληξη. Συζήτηση δεν υπήρξε μεταξύ τους, αφού δεν μιλούσαν κάποια κοινή γλώσσα. Οι Δυτικογερμανοί έκριναν ότι ο Μπαχράμοφ ήταν προκατειλημμένος επειδή τα "πάντσερ" είχαν αποκλείσει την Σοβιετική Ενωση στα ημιτελικά, ενώ ο πρωταγωνιστής της απόφασης έδωσε την πιο απίστευτη εκδοχή, υποστηρίζοντας χρόνια αργότερα ότι θεώρησε πως η μπάλα δεν είχε χτυπήσει στο οριζόντιο δοκάρι και αναπήδησε, αλλά πως είχε χτυπήσει στα δίχτυα και γύρισε πίσω κι έτσι δεν είχε σημασία σε ποιο σημείο του εδάφους αναπήδησε. Οταν ρωτήθηκε λίγο πριν τον θάνατό του πως μπορεί να είναι σίγουρος ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή ολόκληρη, απάντησε: "Στάλινγκραντ".

Η ιστορική περιγραφή

Το παιχνίδι μαγνήτισε 400 εκατομμύρια τηλεθεατές, που περίμεναν εναγωνίως την απάντηση της Γερμανίας. Αυτή δεν ήρθε ποτέ, με τον Χαρστ να σκοράρει εκ νέου στα τελευταία δευτερόλεπτα, σε μία φάση που όπως παραδέχεται ο ίδιος απλώς προσπάθησε να στείλει την μπάλα όσο πιο μακριά γινόταν στις εξέδρες του "Γουέμπλεϊ" για να κερδίσει χρόνο. Στην ιστορία έμεινε πάντως η τηλεοπτική μετάδοση εκείνου του τέρματος, αφού είχαν μπει ήδη φίλαθλοι στον αγωνιστικό χώρο, έτοιμοι να πανηγυρίσουν τη σπουδαία επιτυχία. Η μετάδοση του Κένεθ Γούλστενχολμ είχε ως εξής: "Και να έρχεται ο Χαρστ. Εχει... Υπάρχουν φίλαθλοι στον αγωνιστικό χώρο, νομίζουν ότι όλα τελείωσαν (σ.σ. εκείνη τη στιγμή ο Χαρστ σκόραρε). Τώρα τελείωσαν. Είναι τέσσερα".

Το γκολ-"φάντασμα" του 1966


Το... ίδιο νόμισμα 44 χρόνια μετά

Οι δύο χώρες συναντήθηκαν εκ νέου στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010. Η Γερμανία άρχισε εντυπωσιακά, πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων από το πρώτο μέρος, ωστόσο ένα δίλεπτο "ξέσπασμα" των "λιονταριών" έφερε την αντεπίθεση. Ο Μάθιου Απσον μείωσε στο 37ο λεπτό με κεφαλιά και ένα λεπτό αργότερα, ο Φρανκ Λάμπαρντ με λόμπα επιχείρησε να ισοφαρίσει.

Η μπάλα ακολούθησε μια ψηλοκρεμαστή τροχιά, προσέκρουσε στο κάτω μέρος του οριζοντίου δοκαριού και κατευθύνθηκε προς το χορτάρι του γηπέδου. Ο Μάνουελ Νόιερ ήταν εξουδετερωμένος και από τη στιγμή που η προβολή της μπάλας είχε περάσει ολόκληρη από τη γραμμή του τέρματος (όπως ορίζει ο κανονισμός). Στη συνέχεια, από τα φάλτσα βρήκε ξανά το δοκάρι και έφυγε προς τα πίσω, ωστόσο η προσπάθεια έπρεπε να μετρήσει ως γκολ.

Ο πολύπειρος σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου Ουρουγουανός διαιτητής Χόρχε Λαριόντα δεν κατακύρωσε το τέρμα, ούτε ο βοηθός του υπέδειξε πως η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή, με συνέπεια το 2-1 να παραμείνει σε εκείνο το σημείο και το ημίχρονο να λήξει με αυτό το αποτέλεσμα, παρά τις διαμαρτυρίες της αγγλικής πλευράς.

Το γκολ-"φάντασμα" του 2010


News 24/7

24MEDIA NETWORK