Το προφίλ της Ακτής Ελεφαντοστού

Η "χρυσή γενιά" της Ακτής Ελεφαντοστού έχει την τελευταία ευκαιρία για κάποια διάκριση. Ο Γιάγια Τουρέ παραλαμβάνει την σκυτάλη από τον Ντιντιέ Ντρογκμπά για την πρώτη αφρικανική σπουδαία πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το προφίλ της Ακτής Ελεφαντοστού

Πώς πέρασε: Τα προκριματικά δεν δυσκόλεψαν ιδιαίτερα την ομάδα του Σαμπρί Λαμουσί. Η πορεία προς τη Βραζιλία άρχισε στον 2ο προκριματικό γύρο, στη φάση των ομίλων της αφρικανικής ζώνης. Το αποδυναμωμένο Μαρόκο ήταν η μοναδική απειλή των "ελεφάντων", αλλά 4 νίκες και 2 ισοπαλίες την έστειλαν στον τελευταίο προκριματικό γύρο. Εκεί είχε τον πιο δύσκολο αντίπαλο, τη Σενεγάλη, η οποία αντιστάθηκε σθεναρά, αλλά το 3-1 του Αμπιτζάν αποδείχθηκε καθοριστικό (1-1 ο επαναληπτικός).

Τι έχει κάνει σε Μουντιάλ: Η "χρυσή γενιά" της χώρας έκανε την αρχή το 2006, όπου αποχώρησε από τη Γερμανία με μία νίκη 3-2 επί της Σερβίας/Μαυροβουνίου και δύο ήττες 2-1 από Αργεντινή (του Χοσέ Πέκερμαν, νυν τεχνικού της Κολομβίας) και Ολλανδία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο... εντός έδρας Μουντιάλ, έπεσαν ξανά στο "γκρουπ του θανάτου" και έμειναν εκτός. "Λευκή" ισοπαλία με την Πορτογαλία, ήττα 3-1 από τη Βραζιλία και η νίκη 3-0 επί της Βόρειας Κορέας δεν είχε αντίκρισμα.

Προϊστορία: Δεν υπάρχει αγώνας απέναντι στην Εθνική Ελλάδας.

Προπονητής: Η πρόσληψη του Σαμπρί Λαμουσί προκάλεσε απορίες τον Μάιο του 2012, αφού ο πρώην διεθνής Γάλλος μέσος δεν είχε πρότερη προπονητική εμπειρία. Η παραμονή του στο πόστο ένα χρόνο μετά, όμως, έγινε ακόμη μεγαλύτερο αντικείμενο συζήτησης. Ο αποκλεισμός στα προημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια της ηπείρου, Νιγηρία, σήμανε ουσιαστικά το τέλος της "χρυσής γενιάς" της χώρας, δίχως κάποιο τρόπαιο. Η ομοσπονδία διατήρησε τον 42χρονο στο "τιμόνι" ακόμα κι όταν άρχισε να... προκαλεί με τον αποκλεισμό από τις αποστολές παικτών όπως ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο Εμανουέλ Εμπουέ, ο Σιακά Τιενέ και ο Ιγκόρ Λόλο. "Φόρμα" ήταν η επίσημη δικαιολογία για κάτι αδιανόητο στο παρελθόν και η πορεία της Ακτής στα προκριματικά του Μουντιάλ τον δικαίωσαν. Εξάλλου, ο Ντρογκμπά επέστρεψε στο δυναμικό της ομάδας και προς το παρόν, υπάρχει κλίμα ομόνοιας στην ομάδα.

Αστέρι: Διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου Αφρικανού παίκτη όλων των εποχών, αλλά άνευ σημαντικής διάκρισης με την πατρίδα του, δύσκολα η υποψηφιότητά του θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. Η κατάρα του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής έχει στερήσει από τον Ντιντιέ Ντρογμπά το διεθνές τρόπαιο που τόσο ποθεί και η ηλικία του πλέον δεν τον βοηθά. Στην κατάλληλη ηλικία για ακόμα πιο σπουδαία πράγματα είναι πλέον ο Γιάγια Τουρέ. Ο πρώην μέσος του Ολυμπιακού και άλλοτε πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει πολλές ατομικές και διασυλλογικές διακρίσεις, αλλά ήρθε η ώρα να αποδείξει την αξία του και στο διεθνές προσκήνιο. Θεωρείται το πιο σοβαρό "χαρτί" που έχει στη διάθεσή του ο Λαμουσί και από τα πόδια του θα περνάει κάθε επίθεση της Ακτής Ελεφαντοστού. Με καταπληκτικές εκτελέσεις φάουλ και τη γνωστή ωμή δύναμη στο ψηλό παιχνίδι, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο ακόμα κι ως εκτελεστής, ενώ οι πάσες του μπορούν να πιάσουν στον ύπνο κάθε άμυνα. Ο πιο πλήρης παίκτης στην ιστορία της χώρας μοιάζει ο μοναδικός που μπορεί να δικαιολογήσει ακόμα τον όρο "χρυσή γενιά".

Τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα: Εάν η Ακτή Ελεφαντοστού ξεφύγει από τα... αφρικανικά πρότυπα και δεν καταρρεύσει εκ των έσω (πχ. διαμάχη για τα πριμ), κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το πού μπορεί να φτάσει. Ομάδα με τεράστια εμπειρία, ιδίως στις επιθετικογενείς θέσεις, με παίκτες κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης, με κίνητρο για τη διάκριση που όλοι στην πατρίδα απαιτούν. Αυτό το μίγμα δίψας και φόβου σε περίπτωση αποτυχίας με το οποίο πορεύονται όλοι οι εκπρόσωποι της εκδηλωτικής "μαύρης ηπείρου" μεταφράζεται σε μαχητικότητα στον αγωνιστικό χώρο, η οποία πολλές φορές υπερνικάει την έλλειψη σπουδαίου ταλέντου ορισμένων παικτών, κυρίως στα μετόπισθεν. Η εμπροσθοφυλακή των Ντρογκμπά, Ζερβίνιο, Λασινά Τραορέ, Σεϊντού Ντουμπιά και Βιλφρίντ Μπονί, με την υποστήριξη του Τουρέ, είναι η βιτρίνα της Ακτής. Η αστάθειά τους, όμως, το κλειδί της επιτυχίας για την Εθνική Ελλάδας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK