Ο λίμπερο Νόιερ, ο γίγαντας Βαλμπιενά κι ο Φαν Χάαλ

Ο Μάνουελ Νόιερ παίζει στη θέση του... Φραντς Μπέκενμπαουερ ωστόσο αυτό κάποια στιγμή θα αποδειχθεί μοιραίο. Ο Ματιέ Βαλμπιενά είναι πιο... ψηλός από όσο δείχνει το παρουσιαστικό του, ενώ ο Λουίς φαν Χάαλ εγγυάται βοήθεια από τον πάγκο όταν χρειαστεί η Ολλανδία.

Ο λίμπερο Νόιερ, ο γίγαντας Βαλμπιενά κι ο Φαν Χάαλ

Ο Νόιερ κι ο... Στάνκοβιτς

Η εμφάνιση του Μάνουελ Νόιερ προξένησε εντύπωση στο ευρύ κοινό, τουλάχιστον σε όσους δεν παρακολουθούν την Μπάγερν Μονάχου στο πρωτάθλημα απέναντι σε εύκολους αντίπαλους. Ο Γερμανός τερματοφύλακας αποτελεί τη συνήθη "σκούπα" του συστήματος Πεπ Γκουαρδιόλα, που αφήνει ακάλυπτους τους στόπερ κι όταν αυτοί είναι οι Τζερόμ Μπόατενγκ και Ντάντε, το λάθος εγκυμονεί ανά πάσα στιγμή.

Ο 28χρονος τερματοφύλακας έχει σώσει πάμπολλες φορές την κατάσταση όταν ο αντίπαλος ξεχύνεται στην αντεπίθεση, ωστόσο υπάρχουν και φορές που είτε δεν προλαβαίνει τον αντίπαλο είτε δεν κόβει σωστά και τότε αποδεικνύεται χειρότερος γκαφατζής από τα στόπερ του. Το τέρμα του Ντέγιαν Στάνκοβιτς στον αγώνα της Σάλκε με την Ίντερ είναι το πιο χαρακτηριστικό για το πόσο εύκολα μετατρέπεται από ήρωας σε μοιραίο.

Η άμυνα τεσσάρων στόπερ που προωθεί ο Γιόαχιμ Λεβ (και έχει αρνητικά αποτελέσματα) απαιτεί τον λίμπερο Νόιερ να κάνει τη δουλειά που έκανε τις 21 φορές που άγγιξε εκτός περιοχής την μπάλα απέναντι στην Αλγερία. Δεν είναι απίθανο, όμως, εάν συνεχίσει να παίζει στα όρια και στα επόμενα παιχνίδια, να δεχθεί ένα τέρμα που θα οφείλεται στις εξόδους του και τότε κανείς δεν θα θυμάται τις φορές που έχει σώσει τα "πάντσερ".

Ο... γίγαντας Βαλμπιενά

Υπάρχει αυτή η φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου από χθες και συγκρίνει το σημαιάκι του κόρνερ με τα 167 του Ματιέ Βαλμπιενά. Υπάρχει και μία ακόμα, όμως, ένα γράφημα συγκεκριμένα, που δείχνει ότι μπορεί ο Γάλλος μεσοεπιθετικός να είναι μικρός στο μάτι, στον αγωνιστικό χώρο, όμως, είναι "κολοσσός" για τη λειτουργία της Γαλλίας.

Ο λίμπερο Νόιερ, ο γίγαντας Βαλμπιενά κι ο Φαν Χάαλ

Σε μία ημέρα που το "δυναμό" του κέντρου δεν έπιασε την απόδοση που έπρεπε, ο άσος της Μαρσέιγ βροντοφώναξε "παρών" και έγινε το μηχανάκι (10,543 χιλιόμετρα, περισσότερα από κάθε συμπαίκτη του) και ο οργανωτής των "τρικολόρ". Ήδη πρόκειται για τον παίκτη με τις περισσότερες εύστοχες σέντρες στο Παγκόσμιο Κύπελλο και με κορμιά όπως του Καρίμ Μπενζεμά και του Ολιβιέ Ζιρού, η ικανότητα αυτή είναι απαραίτητη για τους Γάλλους.

Η ταχύτητά του απέναντι στον Μπένεντικτ Χέβεντες στα προημιτελικά με τη Γερμανία αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα ρήγματα και η απόδοσή του ίσως αποτελέσει το "κλειδί" της ομάδας του Ντιντιέ Ντεσάμπ στην επόμενη φάση.

Οι μεταβολές του Φαν Χάαλ

Ο αρχικός ενθουσιασμός για τα συστήματα με 3 στόπερ αρχίζει να καταπνίγεται όσο πλησιάζουμε πιο προχωρημένες φάσεις του Μουντιάλ. Η Χιλή αποκλείστηκε, έστω και πολύ δύσκολα, από τη Βραζιλία, ενώ η Κόστα Ρίκα του 5-3-2 γλίτωσε ουκ ολίγες φορές από την Ελλάδα, αν και με παίκτη λιγότερο. Η Αλγερία αποχαιρέτησε κι αυτή τη διοργάνωση, όπως συνέβη και στο Μεξικό.

Οι Λατινοαμερικανοί, συγκεκριμένα, αντιμετώπισαν έναν... καθρέφτη στα πρώτα λεπτά του αγώνα με τους Ολλανδούς, ένα έτερο 5-3-2, απέναντι στο οποίο κυριάρχησε. Μέχρι που ο Λουίς φαν Χάαλ αποφάσισε να κάνει ακόμα μία μεταβολή στα δεδομένα επί χόρτου.

Πέρασε τον Άριεν Ρόμπεν δεξιά, έριξε στη μάχη τον Μέμφις Ντεπάι στα αριστερά και μετέτρεψε τον σχηματισμό σε 4-2-3-1. Οι "οράνιε" άρχισαν να απειλούν ουσιαστικά τους οπισθοχωρημένους Μεξικανούς κι εν τέλει να γυρίσουν το παιχνίδι και να "κλέψουν" την πρόκριση στις καθυστερήσεις.

Οι διορθωτικές κινήσεις του Φαν Χάαλ που άλλαξαν τη ροή του αγώνα αποδεικνύουν την τακτική οξυδέρκεια (ή τουλάχιστον ότι την κατέχει ακόμα) του Ολλανδού. Εάν σε αυτήν προστεθεί η τόλμη του σε μερικά tweaks θέσεων, όπως η χρησιμοποίηση του Ντιρκ Κάουτ σε ρόλο αριστερού ή δεξιού φουλ μπακ και του Ντάλεϊ Μπλιντ σε ρόλο στόπερ, οι "οράνιε" μοιάζουν έτοιμοι να αντιπαρέλθουν τις όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν σε κάποιον αγώνα, χάρη στον προπονητή τους. Πόσες ομάδες των προημιτελικών μπορούν να πουν το ίδιο;

News 24/7

24MEDIA NETWORK