Το τάκλιν, η ατάκα στον Ρομέρο και ο ηγέτης Μαστσεράνο

Ο Χαβιέρ Μαστσεράνο αποτελεί τον αδιαπραγμάτευτο ηγέτη της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ακόμα κι αν έχει παραχωρήσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον Λιονέλ Μέσι.

Το τάκλιν, η ατάκα στον Ρομέρο και ο ηγέτης Μαστσεράνο

Ο 30χρονος αμυντικός μέσος πραγματοποιεί τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του και κρατά σταθερά ψηλά τον πήχη της απόδοσης ακόμα και σε τόσο προχωρημένη φάση της διοργάνωσης.

Δεν είναι, όμως, μόνο το 84% στην επιτυχία μεταβιβάσεων, τα 104 αγγίγματα της μπάλας, η ανάκτησή της 9 φορές, τα τρία τάκλιν και τα 3 κλεψίματα σε πάσα αντιπάλου που τον έκανε να ξεχωρίσει με την Ολλανδία.

Ακατάβλητος πολεμιστής

Είναι ολόκληρη η προσφορά του στην "αλμπισελέστε", που εκτείνεται και στον ψυχολογικό τομέα. Εξ αρχής έστησε τείχος μπροστά από την άμυνά του. Σε μία ανύποπτη φάση, συγκρούστηκε κεφάλι με κεφάλι με τον Ζεορζίνιο Βαϊνάλντουμ και κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ήταν και πάλι όρθιος, αψηφώντας τις ζαλάδες που ένιωσε (όσο απερίσκεπτο κι αν μοιάζει αυτό) και συνεχίσε το παιχνίδι του.

Το τάκλιν που άλλαξε την ιστορία

Η πιο εικονική στιγμή του αγώνα, η στιγμή που ίσως και να έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Αργεντινών, ήταν το ιστορικό τάκλιν του σε προσπάθεια του Άριεν Ρόμπεν στις καθυστερήσεις. Ο Ολλανδός απέφυγε τους Αργεντινούς αμυνομένους, με τον Μαστσεράνο να παρακολουθεί την εξέλιξη της φάσης, περιμένοντας να επέμβει, εάν χρειαστεί.

Όταν ο Ρόμπεν έφτασε στη μικρή περιοχή και ήταν έτοιμος να σουτάρει, ο Αργεντινός είχε προλάβει να τον φτάσει και να απλώσει το πόδι ώστε να μπλοκάρει το σουτ. Όπως ο Ρομπ Ρένσενμπρινκ στον τελικό του 1978 απέναντι στην Αργεντινή βρήκε αντίπαλο το δοκάρι στις καθυστερήσεις, έτσι και ο Ρόμπεν βρήκε κάτι αξεπέραστο, τον Χαβιέρ Μαστσεράνο.

Προπονητής εντός γηπέδου

Η αποστολή του άσου της Μπαρτσελόνα δεν ολοκληρώθηκε σε αυτό το σημείο. Όταν ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του 90λεπτου, ήταν ο πρώτος που πήγε στον Αλεχάντρο Σαμπέγια για να ακούσει τις οδηγίες για την παράταση. Αντιστοίχως, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αργεντινής έμοιαζε να μιλάει αποκλειστικά σε εκείνον, παρότι με τον καιρό είχαν μαζευτεί όλοι οι ποδοσφαιριστές της "αλμπισελέστε" γύρω και σχημάτισαν ένα πηγαδάκι.

Σε όλη τη διάρκεια των αγώνων της Αργεντινής, εξάλλου, ο Μαστσεράνο είναι ο "προπονητής εντός γηπέδου", ο άνθρωπος που κατευθύνει τους συμπαίκτες του, υποδεικνύει τις σωστές θέσεις και κινείται σε όλους τους χώρους για να έχει τον έλεγχο των πάντων. Αυτός θα ήταν που θα μεταβίβαζε στους υπόλοιπους Αργεντινούς και τις εντολές του Σαμπέγια για την παράταση.

Το τάκλιν, η ατάκα στον Ρομέρο και ο ηγέτης Μαστσεράνο

"Σήμερα θα γίνεις ήρωας"

Ως γνήσιος ηγέτης, όταν ήρθε η ώρα για τη διαδικασία των πέναλτι, ο Μαστσεράνο βροντοφώναξε και πάλι "παρών". Πρωταγωνιστής των επόμενων λεπτών θα ήταν ο τερματοφύλακας, Σέρχιο Ρομέρο, για τον οποίο είχε μερικά εμψυχωτικά λόγια να πει.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Αργεντινής φέρεται να του είπε "σήμερα, εσύ θα γίνεις ο ήρωάς μας", ατάκα που επαληθεύτηκε στο απόλυτο με τις δύο επεμβάσεις του Ρομέρο λίγο αργότερα.

"Πάντα τρως και λίγα σκατά"

Τα μαθήματα ποδοσφαιρικής συμπεριφοράς δεν ολοκληρώθηκαν εκεί για τον Μαστσεράνο. Μετά από τους έξαλλους πανηγυρισμούς και τα αναπόφευκτα δάκρυα δικαίωσης, ήρθε και η ώρα των δηλώσεων.

Πριν από τον προημιτελικό με το Βέλγιο, ο Αργεντινός είχε πραγματοποιήσει ομιλία στα αποδυτήρια στην οποία τόνισε: "Κουράστηκα τόσα χρόνια να τρώω σκατά. Πάμε έξω να δώσουμε τη μάχη για τους πρώην παίκτες αυτής της ομάδας αλλά και για μας που πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο".

Οι ερωτήσεις στη μικτή ζώνη αναμενόμενες: "Σταματήσατε να τρώτε σκατά;" Ο Μαστσεράνο δεν δίστασε να απαντήσει χαμογελαστός: "Στη ζωή, πρέπει να φας λίγο από όλα".

Λίγο αργότερα, κλήθηκε να μιλήσει για τη συμμετοχή του στον επερχόμενο τελικό: "Είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι η πρώτη και η μοναδική ευκαιρία μου".

Το τάκλιν, η ατάκα στον Ρομέρο και ο ηγέτης Μαστσεράνο

Διαβάστε ακόμη:

Ρομέρο: "Ευχαριστώ τον Φαν Χάαλ"

Το σκονάκι του Ρομέρο (PHOTOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK