Ελλάδα - Λετονία 1-0

Η Εθνική Ελλάδας περίμενε μάταια το δεύτερο δώρο της Σλοβακίας και απλώς, με τη νίκη ρουτίνας επί της Λετονίας, εξασφάλισε μαθηματικά τη δεύτερη θέση του 7ου ομίλου που οδηγεί στη Βραζιλία μέσω μπαράζ. Ο Σαλπιγγίδης στο 58' το ελληνικό γκολ.

Ελλάδα - Λετονία 1-0

ΤΟ LIVE ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ

Θέαμα στο πρώτο, ουσία στο δεύτερο. Η Εθνική μας τα είχε όλα και δίκαια πήρε το "τρίποντο" από τη Λετονία στο Φάληρο χάρις το γκολ του Σαλπιγγίδη στο 58', παραμένοντας έτσι στη κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου μαζί με τη Βοσνία που γύρισε από την κόλαση στην Σλοβακία και νίκησε 1-2.

Το ελληνικό συγκρότημα θα μπορούσε χωρίς υπερβολή να είχε "καθαρίσει" την υπόθεση νίκη από το πρώτο ημίχρονο. Όταν έχασε τρεις κλασικές ευκαιρίες να παραβιάσει την εστία των Λετονών με τους Μήτρογλου, Σαμαρά και Τοροσίδη ενώ σε πέντε (!!!) ακόμη περιπτώσεις έκανε τους θεατές να πεταχτούν από τη θέση τους.

Σημαντικότερη βέβαια του Μήτρογλου στο 14', την εξ επαφής κεφαλιά του οποίου εξουδετέρωσε με διπλή προσπάθεια και αρκετή τύχη ο Κολίνκο.

Ήταν αναμφίβολα το καλύτερο πρώτο ημίχρονο της Εθνικής σε αυτή την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που όμως δεν αποτυπώθηκε στο ταμπλό. Κι αυτό χάρις στα μεγάλα κέφια των Σαμαρά, Τζαβέλλα και Νίνη που έκαναν πάρτι από την αριστερή πλευρά δημιουργώντας μαζί με τον Μήτρογλου, που όταν ο τελικός αποδέκτης της μπάλας, συνεχείς κινδύνους στην εστία του Κολίνκο.

Ταυτόχρονα οι Λετονοί δεν έβρισκαν τρόπους να ξεφύγουν από την πίεση των παικτών του Σάντος, με αποτέλεσμα να κάνουν το γρήγορο λάθος και να απειλήσουν ελάχιστα την εστία του Καρνέζη. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν, μετά το 1ο λεπτό, την πρώτη τελική τους προσπάθεια στο 36ο λεπτό ενώ στο 42' ένα λάθος του Παπασταθόπουλου λίγο έλειψε να φέρει τον Βερπακόφσκις σε θέση βολής. Τελικά όμως το διόρθωσε αμέσως ο ίδιος ο Έλληνας διεθνής.

Τελικά αυτό για το οποίο πάλευαν σε όλο το πρώτο ημίχρονο ήρθε δυο λεπτά πριν συμπληρωθεί μια ώρα παιχνιδιού, στο 58', κι ενώ το άγχος άρχιζε να γίνεται αισθητό στις προσπάθειες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Ο πιο δραστήριος παίκτης του γηπέδου ο Γιώργος Σαμαράς, κουβάλησε με αποφασιστικότητα τη μπάλα από το κέντρο με κάθετη μπαλιά βρήκε τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη στην καρδιά της άμυνας της Λετονίας, ο οποίος με τεχνικό πλασέ παραβίασε την εστία του Κολίνκο. Ήταν η πρώτη αλλά και πιο ουσιαστική προσπάθεια της Εθνικής μας στο 2ο ημίχρονο.

Οι Λετονοί δεν κατέθεσαν τα όπλα ούτε έγιναν λεία στα πόδια των Ελλήνων διεθνών. Αντίθετα πίεσαν και στο 71' λίγο έλειψε να κάνουν τη ζημιά όταν το σουτ του έμπειρου Λάιζανς πέρασε ελάχιστα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Καρνέζη.

Βλέποντας την κούραση των διεθνών ο Φερνάντο Σάντος πέρασε τους Χριστοδουλόπουλο και Καραγκούνη, που έφτασε αισίως τις 127 συμμετοχές με το εθνόσημο, στη θέση του σκόρερ Σαλπιγγίδη και του Τζαβέλα αντίστοιχα καταφέρνοντας να ισορροπήσει τα τρεξίματα των Λετονών, που με τις απαραίτητες προσθήκες από τον πάγκο είχαν γίνει πολύ πιο επιθετικοί σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο.

Το παιχνίδι είχε χάσει το ρυθμό του από το 80' και μετά και μόνο o τσακωμός του Ντούγκινς με τον Κατσουράνη στο 85', που στοίχισε την κόκκινη στον Λετονό αλλά και την κίτρινη στον παίκτη του ΠΑΟΚ που χάνει το επόμενο ματς είναι άξιο αναφοράς.

Το φινάλε ωστόσο πήγε να το γράψει με τον δικό του τρόπο ο Καραγκούνης χάρις το πλασέ στο 89', που απέκρουσε με τα ακροδάχτυλα σε κόρνερ ο Κολίνκο. Ανάλογη φάση και για τον Τοροσίδη στις καθυστερήσεις. Η αποβολή του Κώστα Κατσουράνη με δεύτερη κίτρινη στο τελευταίο λεπτό του αγώνα χάλασε σίγουρα τη διάθεση του Φερνάντο Σάντος που έδειχνε αρκετά εκνευρισμένος από τον παίκτη του στον πάγκο.

MVP

Αν και αγωνιζόταν με πρόβλημα στα δάχτυλα του ποδιού του, ο Γιώργος Σαμαράς ήταν το Αλφα και το Ωμέγα της Εθνικής ομάδας. Έτρεχε, δημιουργούσε, μοίραζε και τελικά πρόσφερε έτοιμο γκολ στον Σαλπιγγίδη.

Αδύναμος κρίκος

Αμυντικό δίδυμο που έμπαζε από παντού για τους Λετονούς με τον Μπουλβίτις και Γκορκς που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τους Έλληνες διεθνείς σε καμία στιγμή του παιχνιδιού.

Σχόλιο

Το 1-0 δείχνει μια πολύ δύσκολη επικράτηση, αλλά μόνο έτσι δεν ήταν. Η εθνική δημιούργησε φάσεις για γκολ είχε τον απόλυτο έλεγχο απέναντι τους Λετονούς και από ατυχία και μόνο δεν πέτυχε ένα μεγαλύτερο σκορ

Οι συνθέσεις

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Τζαβέλλας (77' Καραγκούνης), Παπασταθόπουλος, Σιόβας, Κατσουράνης, Μανιάτης, Νίνης, Σαλπιγγίδης (64' Χριστοδουλόπουλος), Σαμαράς (88' Φετφατζίδης), Μήτρογλου.

Λετονία: Κολίνκο, Γκάμποβιτς, Μπλούλβιτις, Γκορκς, Μαξιμένκο, Λάζντινς (62' Σινιελνίκοβς), Λάιζανς, Ρούγκινς, Ζιούζινς (68' Καρασάουσκς), Κάουνα, Βερπακόφσκις (79' Ράκελς).

News 24/7

24MEDIA NETWORK