Μπλάτερ: "Δεν ξέρω τι θα γινόταν εάν η Αργεντινή δεν κατακτούσε το Μουντιάλ 1978"

Τον φόβο του για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που η -υπό στρατιωτική δικτατορία- Αργεντινή δεν κατάφερνε να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1978 εξέφρασε ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, την ώρα που ο γενικός γραμματέας, Ζερόμ Βαλκ, τόνισε ότι "λιγότερη δημοκρατία κάνει καλό στην οργάνωση Μουντιάλ".

Μπλάτερ: "Δεν ξέρω τι θα γινόταν εάν η Αργεντινή δεν κατακτούσε το Μουντιάλ 1978"

Ο Ελβετός επικεφαλής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας μίλησε για την πρώτη εμπειρία του ως παράγοντας της FIFA σε Μουντιάλ, κατά τη διάρκεια συμποσίου για τη διοργάνωση της Βραζιλίας.

Ο Μπλάτερ θυμήθηκε τα γεγονότα της Αργεντινής το 1978 και την κατάκτηση του τροπαίου από μία χώρα που βρισκόταν υπό το δικτατορικό καθεστώς του Βιδέλα. Η "αλμπιτσελέστε" του Μάριο Κέμπες νίκησε στην παράταση με 3-1 την Ολλανδία, κάτι που ανακούφισε τον Ελβετό.

"Θυμάμαι ότι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο όπου είχα άμεση συμμετοχή ήταν αυτό στην Αργεντινή και θα έλεγα ότι ήμουν χαρούμενο που η Αργεντινή το κατέκτησε. Ήταν ένα είδος συμφιλίωσης του κοινού, του κόσμου της Αργεντινής, με το σύστημα, το πολιτικό σύστημα, το στρατιωτικό σύστημα της εκείνης εποχής. Νομίζω -και αυτή είναι η προσέγγισή μου σε τέτοιο θέμα... Δεν γνωρίζω τι θα μπορούσε να συμβεί εάν είχαν ηττηθεί στον τελικό και ήταν κοντά σε αυτό το ενδεχόμενο, διότι οι Ολλανδοί είχαν δοκάρι στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας. Το παιχνίδι και ο κόσμος άλλαξε, αλλά αυτή ήταν η αίσθησή μου τότε".

Ο Μπλάτερ, μάλιστα, δεν απέφυγε να χρωματίσει πολιτικά την FIFA, εξηγώντας ότι διαθέτει στοιχεία από όλους τους χώρους: "Είμαστε συντηρητικοί, όπως οι Καθολικοί, όσον αφορά στους νόμους του παιχνιδιού και στους διαιτητές. Μετά, είμαστε φιλελεύθεροι, όσον αφορά στην αγορά. Είμαστε ο Μαρξ και ο Ένγκελς, όσον αφορά στο διαμοιρασμό των χρημάτων, αφού το 70% των συνολικών εσόδων καταλήγει στις εθνικές ομοσπονδίες για αναπτυξιακά προγράμματα".

"Λιγότερη δημοκρατία, καλύτερη οργάνωση"

Στην ίδια εκδήλωση έδωσε το "παρών" και ο γενικός γραμματέας της FIFA, ο Γάλλος Ζερόμ Βαλκ, ο οποίος μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ομοσπονδία με τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2014 σε μία χώρα με πολλά επίπεδα τοπικής εξουσίας.

"Θα πω κάτι που είναι τρελό, αλλά η λιγότερη δημοκρατία είναι κάποιες φορές καλύτερη για τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όταν έχεις μία δυνατή ηγεσία κράτους που μπορεί να αποφασίσει, όπως ίσως μπορεί να κάνει ο Πούτιν το 2018, τότε είναι ευκολότερο για τους διοργανωτές, σε αντίθεση με χώρες όπως η Γερμανία, όπου πρέπει να διαπραγματευτείς σε διάφορα επίπεδα".

"Η βασική διαμάχη που έχουμε είναι όταν είναι όταν μπαίνουμε σε μία χώρα όπου η πολιτική δομή είναι διαιρεμένη, όπως στη Βραζιλία, σε 3 επίπεδα: στο ομοσπονδιακό επίπεδο, στο περιφερειακό επίπεδο και στο δημοτικό επίπεδο. Υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικά κινήματα, διαφορετικά ενδιαφέρονται και είναι δύσκολο να διοργανώσεις ένα Παγκόσμιο Κύπελλο υπό αυτές τις συνθήκες".

News 24/7

24MEDIA NETWORK