Αυτοί που πέρασαν (;) τα 1.000 γκολ

Το φράγμα των 1.000 γκολ στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή μοιάζει αξεπέραστο. Η μοναδική καταγεγραμένη και επισήμως αναγνωρισμένη από τη FIFA προσπάθεια είναι αυτή του Πελέ. Το "μαύρο διαμάντι", σύμφωνα με τα στατιστικά, έχει σημειώσει 1.282 γκολ σε 1.366 φιλικά και επίσημα παιχνίδια, επίδοση που στη σύγχρονη εποχή, ουδείς μπορεί να ορέγεται ότι θα καταρρίψει.

Αυτοί που πέρασαν (;) τα 1.000 γκολ
Το φράγμα των 1.000 γκολ στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή μοιάζει αξεπέραστο. Η μοναδική καταγεγραμένη και επισήμως αναγνωρισμένη από τη FIFA προσπάθεια είναι αυτή του Πελέ. Το "μαύρο διαμάντι", σύμφωνα με τα στατιστικά, έχει σημειώσει 1.282 γκολ σε 1.366 φιλικά και επίσημα παιχνίδια, επίδοση που στη σύγχρονη εποχή, ουδείς μπορεί να ορέγεται ότι θα καταρρίψει.

Το παρελθόν, όμως, με άμυνες πιο ανοιχτές, παιχνίδια με μεγάλα (κάποιες φορές εξωπραγματικά για τα σημερινά δεδομένα) σκορ και με ελλιπή επίσημα στοιχεία, έχει συμβάλλει στη δημιουργία ορισμένων "θρύλων". Κάποιοι από αυτούς αναφέρονται και σε ανηλεείς σκόρερ, οι οποίοι ήταν οι… προπομποί του Πελέ και του Ρομάριο, αφού πρώτοι αυτοί είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν το φράγμα των 1.000 τερμάτων στην καριέρα τους.


Ο πρωτοπόρος Φρίντενραϊχ

Το 1892, ένας Γερμανός μετανάστης και μία Βραζιλιάνα πλύστρα θα φέρουν στον κόσμο τον Αρτουρ Φρίντενραϊχ, τον πρώτο ποδοσφαιριστή που ξεπέρασε το επίπεδο των… θνητών και έγινε σταρ στη χώρα του καφέ. Ο Φρίντενραϊχ υπήρξε ο καλύτερος μαζί με τον Λεονίντας Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής προπολεμικά και ήταν η αιτία που το άθλημα διαδόθηκε τόσο πολύ στη χώρα.

Ο επονομαζόμενος "Τίγρης", ο οποίος στα πρώτα χρόνια της 26χρονης καριέρας του αναγκαζόταν να… πουδράρεται πριν τους αγώνες, ώστε να αλλάζει το χρώμα του (υπήρχε προεδρικό διάταγμα να μην αγωνίζονται μαύροι ποδοσφαιριστές στη Βραζιλία για την καλή έξωθεν μαρτυρία της χώρας) υπήρξε μία πραγματική "μηχανή" του γκολ, αφού επισήμως σκόραρε 554 φορές σε 561 παιχνίδια (σύμφωνα με το βιογραφικό βιβλίο του δημοσιογράφους Αλεχάνδρε ντα Κόστα "Ο Τίγρης του Ποδοσφαίρου"). Οπως είναι φυσιολογικό, η εποχή όπου μεσουρανούσε ο Φρίντενραϊχ δεν προσφέρει μεγάλες δυνατότητες πιστοποίησης των επιδόσεών του, ωστόσο ο Μαουρίσιο Στίσερ, σε ρεπορτάζ που έκανε για το περιοδικό "Epoca", ισχυρίζεται ότι ο Βραζιλιάνος επιθετικός κατάφερε να πετύχει 1.329 γκολ.


Τα 5.000 γκολ του Μπίτσαν

Ο Γιόζεφ Μπίτσαν γεννήθηκε στη Βιέννη το 1913 από Τσέχους γονείς και έμελλε να γίνει το φόβητρο κάθε τερματοφύλακα προπολεμικά. Μέλος της πρώτης ομάδας που άφησε το στίγμα της στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία, την "Wunderteam", την εθνική Αυστρίας της δεκαετίας του ’30. Σε 19 χρόνια καριέρας, κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σε δώδεκα σεζόν (μία περισσότερη από Πελέ και Ρομάριο), με αποτέλεσμα να ανακηρυχθεί από την Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής και Ιστορίας του Ποδοσφαίρου (IFFHS) ως ο κορυφαίος σκόρερ του 20ού αιώνα.

Η λίστες των γκολ

- Πελέ

- Γκερντ Μίλερ

Σημείωσε 649 γκολ στην καριέρα του κυρίως για τις Ραπίντι Βιέννης και Σλάβια Πράγας, συμπεριλαμβανομένων 229 τερμάτων που αναγνωρίστηκαν αργότερα, τα οποία πέτυχε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και η Τσεχοσλοβακία δεν ήταν αυτόνομο κράτος. Οταν ο Πελέ ήταν έτοιμος να σημειώσει το 1.000ό του γκολ, οι δημοσιογράφοι αναζήτησαν ποδοσφαιριστή στο παρελθόν που να έχει ανάλογη επίδοση. Ο πρώην Γερμανός διεθνής Μπίμπο Μπίντερ αναφέρθηκε στον Μπίτσαν και ισχυρίστηκε ότι είχε σημειώσει τουλάχιστον 5.000 γκολ στην καριέρα του. Ο ίδιος ο Μπίτσαν ρωτήθηκε γιατί δεν είχε πει τίποτα δημοσίως και η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: "Ποιος θα με πίστευε εάν έλεγα ότι σκόραρα πέντε φορές περισσότερα γκολ από τον Πελέ;"


Ο "καλπάζων συνταγματάρχης"

Ο Φέρεντς Πούσκας συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα καλύτερων ποδοσφαιριστών του κόσμου κι όχι άδικα. Ο ηγέτης της μεγάλης εθνικής Ουγγαρίας και της Χόνβεντ, ο οποίος, όμως, έγινε ευρέως γνωστός με την παρουσία του στη Ρεάλ Μαδρίτης που κυριάρχησε τη δεκαετία του ’50, μεταξύ άλλων είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει καρέ σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1960, απέναντι στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης).

Ο Μαγυάρος επιθετικός σε 851 καταγεγραμμένα παιχνίδια (εκ των οποίων 596 επίσημα) έχει σημειώσει 766 τέρματα. Παρ’ όλα αυτά, οι καταστάσεις που έζησε κατά τη διάρκεια της καριέρας του δικαιολογούν κι άλλα παιχνίδια (όταν αναζητούσε πολιτικό άσυλο κατέφυγε μυστικά σε διάφορες χώρες μέχρι να καταλήξει στην Ισπανία), ενώ αγωνίστηκε και σε πολλά παιχνίδια κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Πούσκας είχε αγωνιστεί σε περισσότερα από 1.300 παιχνίδια και είχε σημειώσει 1.176 γκολ.


Ο… κοντόχοντρος Μίλερ

Το παρατσούκλι του ήταν "kleines dickes Muller" και ουσιαστικά ήταν το παρουσιαστικό του. Κοντός, χοντρούλης, δεν γέμιζε το μάτι, γέμιζε, όμως, τις αντίπαλες εστίες. Ο πλέον παραγωγικός επιθετικός στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου, Γκερντ Μίλερ, μπορεί να μην είχε στοιχεία τεχνίτη ποδοσφαιριστή, σημάδεψε όμως τη δεκαετία του ’70, αφού έφερε την Μπάγερν Μονάχου και την εθνική Γερμανίας στην κορυφή της Ευρώπης.

Πρώτος σκόρερ της Bundesliga (1967, 1969, 1970, 1972, 1973, 1974, 1978), πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη (1970, 1972), πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ (1970), πρώτος σκόρερ στο Euro (1972), πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (1973, 1974, 1975, 1977), ο Γερμανός επιθετικός κατέκτησε πληθώρα τίτλων, αλλά και μία θέση μεταξύ των κορυφαίων σκόρερ όλου του κόσμου. Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής, μάλιστα, που σε εθνικό επίπεδο, έχει περισσότερα γκολ από συμμετοχές (68 γκολ σε 62 συμμετοχές).

Από εκεί και πέρα, στο… σύνολο προκύπτει σύγχυση. Τα επίσημα και τα ανεπίσημα παιχνίδια, αυτά που είναι αναγνωρισμένα από τη FIFA ή μη συνθέτουν ένα ρεκόρ, αλλά και αυτά στα… παιδικά τμήματα ομάδων, δημιουργούν ένα ρεκόρ, αφού… φέρεται να έχει σημειώσει 1.455 γκολ σε 1.204 παιχνίδια.


News 24/7

24MEDIA NETWORK