Μπλάτερ: "Είχαμε συμφωνήσει με Ρωσία και ΗΠΑ για τα Μουντιάλ"

Προεπιλεγμένες ήταν οι χώρες, παρά την ψηφοφορία, που θα διοργάνωναν τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022 σύμφωνα με τον Ζεπ Μπλάτερ, που επιτέθηκε στον Μισέλ Πλατινί..

FIFA president Sepp Blatter (R) and UEFA president Michel Platini attend the Euro 2012 football championships semi-final match Germany vs Italy on June 28, 2012 at the National Stadium in Warsaw. Italy won 2-1. AFP PHOTO/ PATRIK STOLLARZ
Πλατινί-Μπλάτερ AFP

Βόμβες μεγατόνων από τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος υποστήριξε ότι υπήρχε συμφωνία πριν από την ψηφοφορία ώστε τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022 να ανατεθούν σε Ρωσία και ΗΠΑ αντιστοίχως.

Ο Ελβετός παράγοντας, ο οποίος εκτίει προσωρινή ποινή 90 ημερών μακριά από το ποδόσφαιρο για την εμπλοκή του σε σκάνδαλα διαφθοράς, μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων " TASS" και προχώρησε σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον τρόπο που ανατέθηκαν τα δύο Μουντιάλ στην "αμαρτωλή" εκδήλωση του 2010.

"Το 2010 υπήρχε μία συζήτηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο και στη συνέχεια πήραμε διπλή απόφαση. Για τα Παγκόσμια Κύπελλα αποφασίστηκε να πάμε στη Ρωσία, επειδή δεν είχε διοργανώσει ξανά η Ρωσία και η Ανατολική Ευρώπη, και για το 2022 να πάμε στην Αμερική (σ.σ. ΗΠΑ). Οπότε θα είχαμε τα Μουντιάλ στις δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις", σημείωσε αρχικά για το ζήτημα ο 78χρονος Μπλάτερ.

Στη συνέχεια, αποκάλυψε γιατί έγινε η μεταστροφή, όσον αφορά τη διοργάνωση του 2022, η οποία κατέληξε στο Κατάρ: "Και όλα ήταν καλά, μέχρι τη στιγμή που ο (σ.σ. τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά) Σαρκοζί ήρθε σε μία συνάντηση με τον πρίγκιπα του Κατάρ, ο οποίος τώρα είναι ο κυβερνήτης του Κατάρ (σ.σ. Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τανί). Και στο γεύμα ακολούθως με τον κ. Πλατινί, είπε ότι θα ήταν καλό (σ.σ. η διοργάνωση) να πάει στο Κατάρ. Και αυτό άλλαξε τα δεδομένα. Υπήρξε μυστική ψηφοφορία. Τέσσερις ψήφοι από την Ευρώπη έφυγαν από τις ΗΠΑ, οπότε το αποτέλεσμα ήταν 14-8. Εάν βάλεις αυτές τις τέσσερις ψήφους, θα ήταν 10-12".

Μάλιστα, ο Μπλάτερ υποστήριξε ότι εάν η διοργάνωση του 2022 κατέληγε στις ΗΠΑ, δεν θα υπήρχαν όλα αυτά τα προβλήματα που ταλανίζουν τη FIFA τους τελευταίους μήνες: "Εάν οι ΗΠΑ έπαιρναν το Μουντιάλ, θα μιλούσαμε μόνο για το όμορφο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 στη Ρωσία και δεν θα μιλούσαμε για κανένα πρόβλημα της FIFA".

Όταν ρωτήθηκε γι' αυτά, ο Μπλάτερ υποστήριξε πως όλα άρχισαν το 2007, όταν ο επίσης αποπεμφθείς πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, αποφάσισε να αναλάβει την ηγεσία της FIFA και άρχισε να αντιπαρατίθεται στον Ελβετό.

"Η σχέση μας κατέρρευσε μετά από την εκλογή του ως πρόεδρος της UEFA το 2007. Μετά από έναν χρόνο που ήμασταν οι καλύτεροι φίλοι, στο Euro 2008 περιθωριοποιήθηκα από την UEFA. Έκτοτε ποτέ δεν πήγα σε διοργανώσεις της, επειδή δεν με σεβάστηκαν, όχι ως άνθρωπο, αλλά ως αξίωμα και δεν σεβάστηκαν τους ανθρώπους που εκπροσωπώ".

Σημείωσε, δε, ότι ο Πλατινί κρύβεται πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις στη FIFA: "Στην αρχή ήταν μόνο μία προσωπική επίθεση. Ήταν ο Πλατινί εναντίον μου. Ο Πλατινί τα άρχισε όλα, αλλά μετά έγινε πολιτική. Και όταν είναι πολιτική, δεν υπάρχει πλέον Πλατινί εναντίον εμού. Υπάρχουν αυτοί που έχασαν τη διοργάνωση του Μουντιάλ. Αγγλία εναντίον Ρωσίας. Έχασαν το Μουντιάλ. Και μετά οι ΗΠΑ έχασαν το Μουντιάλ από το Κατάρ. Δεν ξέρω γιατί με αντιπαθεί, θα πρέπει να τον ρωτήστε. Επειδή ήθελε να γίνει πρόεδρος της FIFA. Αλλά δεν είχε το θάρρος να κατέβει για πρόεδρος. Και τώρα βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση στο ποδόσφαιρο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Με αστερίσκο η υποψηφιότητα Πλατινί για την προεδρία της FIFA

News 24/7

24MEDIA NETWORK