Τι γίνεται με την προεδρία σε FIFA και UEFA

Όλες οι απαντήσεις για το ποιος θα αναλάβει τη θέση του προέδρου σε FIFA και UEFA και πώς επηρεάζεται ο Θόδωρος Θεοδωρίδης.

Τι γίνεται με την προεδρία σε FIFA και UEFA
2010 GETTY IMAGES

Η βαρύτατη τιμωρία του Ζεπ Μπλάτερ και του Μισέλ Πλατινί από το Δικαστικό Επιμελητήριο της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA, εάν δεν ανατραπεί κατά τη διαδικασία των εφέσεων, αφήνει "ακέφαλες" επισήμως τις δύο μεγαλύτερες ομοσπονδίες του δημοφιλέστερου σπορ στον κόσμο.

Το πρόβλημα υφίσταται ήδη, αφού οι δύο παράγοντες είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι την έκδοση της απόφασης. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η τιμωρία των δύο αντρών, τότε οι προσωρινοί αντικαταστάτες τους... μονιμοποιούνται με μία έννοια.

Τι γίνεται στη FIFA

Στη FIFA τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αφού ούτως ή άλλως είχαν προκηρυχθεί εκλογές για την 26η Φεβρουαρίου. Προεδρεύων όλο αυτό το διάστημα είναι ο πιο έμπειρος αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας Αφρικής, Ίσα Χαγιάτου, και θα συνεχίσει να εκτελεί καθήκοντα προέδρου μέχρι τις εκλογές.

Εκεί θα τον διαδεχθεί (και τον Μπλάτερ) ένας εκ των πέντε υποψηφίων που έχουν πάρει το "πράσινο φως" κατά τον έλεγχο ακεραιότητας της ad hoc Εκλογικής Επιτροπής της FIFA.

Πρόκειται για τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ασίας, σεΐχη Σαλμάν μπιν Εμπραχίμ αλ Χαλιφά του Μπαχρέιν, τον πολιτικό και επιχειρηματία Τόκιο Σέξγουάλε από τη Νότια Αφρική, τον πρώην αντιπρόεδρο της FIFA και αντίπαλο του Μπλάτερ στις εκλογές του φετινού Μαΐου, πρίγκιπα Αλί μπιν αλ Χουσεΐν από την Ιορδανία, τον γενικό γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, και τον πρώην αναπληρωτή γενικό γραμματέα της FIFA, Ζερόμ Σαμπάν από τη Γαλλία.

Υποψήφιος (και φαβορί) ήταν και ο Μισέλ Πλατινί, ωστόσο η Εκλογική Επιτροπή περίμενε την αθωωτική απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για να του δώσει το "πράσινο φως".

Τι γίνεται στην UEFA

Τα πράγματα στην UEFA είναι πιο περίπλοκα, αφού οι εξελίξεις την έπιασαν απροετοίμαστη. Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ισπανίας, Άνχελ Μαρία Βιγιάρ, συνεχίζει να αναπληρώνει τον Πλατινί μετά από την τιμωρία του Γάλλου, ως ο πιο παλιός από τους αντιπροέδρους της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας.

Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα για μόνιμη διαδοχή, μετά από τα εννέα χρόνια διακυβέρνησης του τρεις φορές κατόχου της Χρυσής Μπάλας.

Προς το παρόν, η μόνη ενέργεια για την αντικατάσταση είναι η μετάθεση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, του οργάνου που μπορεί να εκλέξει πρόεδρο, από τις 23 Μαρτίου στις 3 Μαΐου.

Ουσιαστικά, η UEFA έδωσε το απαιτούμενο περιθώριο τριών μηνών προεκλογικής καμπάνιας σε κάθε έναν που θα επιδιώξει να διεκδικήσει την προεδρία της, σε περίπτωση που προκηρυχθούν αρχαιρεσίες.

Το μοναδικό όνομα που συγκεντρώνει αρκετές ελπίδες να θέσει υποψηφιότητα τούτη τη στιγμή είναι εκείνο του Τζιάνι Ινφαντίνο, εάν, όμως, δεν κατέλθει εν τέλει στον στίβο για την προεδρία της FIFA.

Μεταξύ των σεναρίων που υπάρχουν κι αυτό που θέλει τον νυν διευθυντή πρωταθλημάτων της UEFA, Θόδωρο Θεοδωρίδη, να θέτει υποψηφιότητα, παρότι ο ίδιος δεν δείχνει ενθουσιασμένος με την ιδέα ανάληψης μιας τέτοιας θέσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΣ! Μπλάτερ και Πλατινί 8 χρόνια εκτός ποδοσφαίρου

Μπλάτερ: "Είμαι ακόμα πρόεδρος, θα επιστρέψω"

News 24/7

24MEDIA NETWORK