Απόσπαση πρώην Υπουργού σε ομοσπονδία δημιουργεί μέγα ζήτημα

Η απόσπαση του πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Αηδόνη σε θέση τεχνικού συμβούλου στην ΕΟΠ άναψε φωτιές. Μέλη του ΔΣ της ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ανοιχτή διαμάχη με τον Θανάση Τερζή αντέδρασαν έντονα ενώ ο πρόεδρος, που τυγχάνει στενός φίλος και κουμπάρος του πρώην Υπουργού, υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής. Οι πρωταγωνιστές μιλούν στο Contra.gr και καταθέτουν τις απόψεις τους.

Απόσπαση πρώην Υπουργού σε ομοσπονδία δημιουργεί μέγα ζήτημα

Aνάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε στη μικρή κοινωνία της ελληνικής ποδηλασίας η είδηση της απόσπασης του Χρήστου Αηδόνη σε θέση τεχνικού συμβούλου στην ΕΟΠ.

Ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και πρώην Βουλευτής Δράμας, ο οποίος κατέχει θέση γυμναστή σε δημόσιο σχολείο των Αθηνών, ζήτησε να αποσπαστεί σε θέση στην ποδηλατική ομοσπονδία σύμφωνα με το νόμο 2725/1999 και η απόσπασή του υπογράφηκε στις 13 Νοεμβρίου από τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Αθλητισμού (κκ Μπαλτάς και Κοντονής). Η απόφαση, που μπορείτε να δείτε εδώ, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και έχει αριθμό πρωτοκόλλου 183759/Δ5.

Μόλις έγινε γνωστή η απόσπαση στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας (πολύ μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης) πολλά μέλη αντέδρασαν έντονα κάνοντας λόγο για ρουσφετολογική κίνηση που είχε μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση του κ. Αηδόνη από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θανάση Τερζή. Ειρήσθω εν παρόδων οι κκ Τερζής και Αηδόνης συνδέονται με στενή φιλία ενώ είναι και κουμπάροι.

Η πρόεδρος του ποδηλατικού ομίλου "Το Βέλος" και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΟΠ Κάτια Δάκου, μιλώντας στο Contra.gr για το θέμα, δεν μπορούσε να κρύψει την έντονη δυσφορία της. " Ενημερώθηκα πρόσφατα για την απόσπαση Αηδόνη. Την θεωρώ προκλητικότατη. Ο κ. Αηδόνης δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο, πως είναι δυνατόν να έρχεται ένας πρώην πολιτικός και Υπουργός να καταλαμβάνει θέση τεχνικού συμβούλου στην ομοσπονδία ποδηλασίας, δηλαδή να κάθεται σπίτι του και να παίρνει το μισθό του; Δεν υπήρχε η παραμικρή ενημέρωση του ΔΣ γι' αυτό".

"Βάσει νόμου, είχε δικαίωμα"

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ισχυρισμός της κ Δάκου περί μη ενημέρωσης του ΔΣ ισχύουν. Το παραδέχθηκε άλλωστε στην τοποθέτησή του στο Contra.gr και ο πρόεδρος της ΕΟΠ Θανάσης Τερζής ο οποίος δικαιολόγησε απόλυτα την επιλογή Αηδόνη.

Χαρακτηριστικά μας τόνισε: "Πρέπει πρώτα απ' όλα να διευκρινίσω ότι αίτημα απόσπασης δεν γίνεται παρά μονάχα από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, στην προκειμένη περίπτωση από τον κ. Αηδόνη. Με βάση το νόμο, είχε κάθε δικαίωμα. Ενας άνθρωπος ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα αθλητισμού μπορεί να βοηθήσει την ελληνική ποδηλασία σε προγράμματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και το περιβάλλον, μπορεί επίσης να βοηθήσει με τις γνωριμίες του. Δεν χρειαζόταν καν ενημέρωση του ΔΣ για το θέμα. Ο κ. Αηδόνης δεν έρχεται στην ομοσπονδία να κάνει το μηχανικό, να προωθήσει το ποδήλατο έρχεται. Τώρα αν ορισμένους κοντόφθαλμους δεν τους ενδιαφέρει η πρόοδος τι να πω;"

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι τοποθετήσεις του Χρήστου Αηδόνη τον οποίο εντοπίσαμε τηλεφωνικά. Τόνισε ότι η απόσπασή του είναι "απολύτως νόμιμη" και έκανε λόγο για "υλοποίηση δράσεων που γνωρίζω πολύ καλά".

" Θα παρέχω αμισθί τις γνώσεις μου, είναι κάτι που ορίζει ρητά το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραψα με την ομοσπονδία. Κατέχω σαφώς το know how στις δράσεις υγείας που έχουν σχέση με το μαζικό αθλητισμό και θέλω να προσφέρω στη χώρα μου. Το κεφάλαιό μου δεν το χαρίζω σε κανέναν. Δεν είμαι ο άνθρωπος που έχει ταλαιπωρήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας, ήρθα για υλοποιήσω δράσεις που γνωρίζω και που άλλωστε υλοποίησα και ως Υφυπουργός. Ο κ. Τερζής είναι στενός μου φίλος και κουμπάρος, δεν το έκρυψα ποτέ. Δεν θα έκανα τίποτα αν ήξερα ότι θα δημιουργηθεί τόσος θόρυβος" σχολίασε ο πρώην Υφυπουργός.

Προβληματισμένος και ο Κοντονής

Η απόσπαση Αηδόνη κατά πληροφορίες προβλημάτισε και το Υπουργείο Αθλητισμού γι' αυτό άλλωστε και παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή της απόφασης. Πηγές που γνωρίζουν άριστα το θέμα αναφέρουν ότι ο Σταύρος Κοντονής ζήτησε αναλυτική ενημέρωση από τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου για να διασφαλιστεί ότι η απόσπαση είναι απολύτως νομότυπη. Οταν αυτό έγινε, μπήκε και η υπογραφή, ένα μήνα περίπου μετά την κατάθεση του σχετικού αιτήματος.

Επιμύθιο: Για τη νομιμότητα της απόσπασης δεν γεννάται ζήτημα. Ο,τι είναι νόμιμο όμως είναι ταυτόχρονα και ηθικό; Μπορεί ένας πρώην Υπουργός να αποσπάται σε θέση συμβούλου σε αθλητική ομοσπονδία την ώρα που οι περισσότερες ομοσπονδίες διάγουν ημέρες οικονομικές δυσπραγίας και απώλειας στελεχών; Τα συμπεράσματα ανήκουν στους αναγνώστες...

News 24/7

24MEDIA NETWORK