Η μεγάλη ρεβάνς της Γαλλίας στα 4Χ100μ. ελεύθερο

Τέσσερα χρόνια πριν, στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, οι ΗΠΑ «έκλεψαν» στην τελευταία χεριά τη νίκη από τους Γάλλους στον τελικό των 4Χ100μ. ελεύθερο, δίνοντας την ευκαιρία στον Μάικλ Φελπς να οδεύσει προς το ανεπανάληπτο ρεκόρ των οκτώ χρυσών μεταλλίων.

Η μεγάλη ρεβάνς της Γαλλίας στα 4Χ100μ. ελεύθερο

Το βράδυ της Κυριακής στο Λονδίνο, οι «τρικολόρ» πήραν την εκδίκησή τους. Χάρη στο εκπληκτικό τελευταίο 100άρι του νέου μεγάλου αστεριού τους, του Γιανίκ Ανιέλ, πήραν τη νίκη, άφησαν τους Αμερικανούς δεύτερους και τον Φελπς χωρίς χρυσό μετάλλιο μετά από δύο ημέρες αγώνων στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ομως η ιστορία έχει κι άλλο ενδιαφέρον. Το 2008 στο Πεκίνο, οι Γάλλοι είχαν αντικειμενικά καλύτερη ομάδα. Ο Αλέν Μπερνάρ, που αγωνιζόταν τελευταίος, είχε πέσει με σημαντικό προβάδισμα έναντι του Τζέισον Λέζακ, ενός κλασικού κολυμβητή «σκυτάλης». Όμως ο Γάλλος φάνηκε ελαφρώς... μπλαζέ, ενώ αντίθετα ο Αμερικανός κολύμπησε σαν να μην υπήρχε αύριο και έκανε (μακράν) το καλύτερο 100άρι της καριέρας του. Ακόμη κι έτσι, η Γαλλία θα νικούσε αν ο Μπερνάρ είχε κάνει στοιχειωδώς καλό τερματισμό. Όμως, ο μετέπειτα Ολυμπιονίκης των 100μ. ελεύθερο δεν υπολόγισε καλά στο φινάλε, έκανε μία χεριά παραπάνω και ο Λέζακ τον πέρασε «γλιστρώντας» και χάρισε στις ΗΠΑ τον τίτλο.

Εν έτει 2012, ο Μπερνάρ είναι σπίτι του, αφού δεν προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και μάλλον σταματάει. Ο διάδοχός του, Γιανίκ Ανιέλ, αν και βασικά είναι 200άρης, κάλυψε διαφορά 55 εκατοστών του δευτερολέπτου από τον Ράιαν Λόχτε και τερμάτισε πρώτος, χαρίζοντας στη χώρα του τον πρώτο της Ολυμπιακό τίτλο στο συγκεκριμένο αγώνισμα και υποχρεώνοντας τους Αμερικανούς μόλις στην τρίτη τους ήττα σε έντεκα διοργανώσεις που έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα η «σκυταλοδρομία» 4Χ100μ. ελεύθερο.

Ο Τζέισον Λέζακ είναι εδώ, κολύμπησε τελευταίος το πρωί στον προκριματικό, αλλά στον τελικό αντικαταστάθηκε από τον Λόχτε, που είναι μεγάλος κολυμβητής, αλλά δεν είναι σπρίντερ. Οσο κι αν τέτοιες κουβέντες είναι επίφοβο να ειπωθούν κατόπιν εορτής, ο ήρωας του Πεκίνου μάλλον θα άντεχε στη λυσσαλέα επίθεση του Ανιέλ...

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

News 24/7

24MEDIA NETWORK