Μερικές από τις πιο επιτυχημένες αθλητικές startup του κόσμου

Ο αθλητισμός είναι για τα επόμενα χρόνια ένα ιδανικό πεδίο δράσης για νέους entrepreneurs. Το διήμερο workshop επιχειρηματικότητας στη Μαδρίτη που μας προσέφερε η Coca-Cola, μας έδειξε το δρόμο της επιτυχίας και εμείς τον μοιραζόμαστε μαζί σας.

Μερικές από τις πιο επιτυχημένες αθλητικές startup του κόσμου

Το πρώτο βήμα της Σχεδιαστικής Σκέψης ενός επίδοξου επιχειρηματία είναι η παρατήρηση. Το να παρατηρεί τη συμπεριφορά των καταναλωτών και της αγοράς μέχρι να βρει εκείνο το κενό ή το πρόβλημα, στο οποίο θα έρθει η δική του ιδέα να δώσει λύση. Η κοινή παραδοχή είναι ότι ο χώρος του αθλητισμού αποτελεί μία όαση ευκαιριών για νέους επιχειρηματίες. Κάποιοι έχουν κάνει ήδη τα πρώτα βήματα και τις ιδέες τους θα σας παρουσιάσουμε σήμερα, σε μια προσπάθεια να εμπνεύσουμε και άλλους επίδοξους entrepreneurs.

Τέσσερις νέοι επίδοξοι entrepreneurs, βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη, μετά από τη συμμετοχή τους στη Σχολή Επιχειρηματικότητας τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του The Coca-Cola Foundation. Στη Μαδρίτη παρακολούθησαν ένα entrepreneurial workshop στο διεθνούς φήμης IE Business School, με σκοπό να εμβαθύνουν στη Σχεδιαστική Σκέψη.

Ο στόχος κάθε entrepreneur; Να στήσει μία βιώσιμη επιχείρηση η οποία θα χτίσει αξία για τους καταναλωτές. Τα παρακάτω παραδείγματα είναι επιτυχημένες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που κατάφεραν να βρουν εκατομμύρια χρηματοδοτήσεων. Στόχος του entrepreneur δεν είναι να φτιάξει απαραίτητα την επιχείρηση των δισεκατομμυρίων. Αλλά γιατί να μην ονειρεύεσαι ότι μπορείς κι εσύ να φτιάξεις μία τόσο επιτυχημένη επιχείρηση;

Είναι ακριβώς αυτή η θέληση για εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων που βλέπει η Coca-Cola στα μάτια των νέων. Η Σχολή Επιχειρηματικότητας ήταν μία μόνο από τις πρωτοβουλίες της εταιρείας που προσανατολίζονται στο να προσφέρουν εφόδια στους νέους της Ελλάδας, ώστε να κυνηγήσουν τα όνειρά τους στην επαγγελματική αρένα ή όπως τώρα, να υλοποιήσουν τις δικές τους επιχειρηματικές ιδέες, σαν και αυτές που θα διαβάσεις παρακάτω.

Κάτι χρήσιμο για τους φιλάθλους

Η ιδέα απλή, όπως κάθε επιτυχημένη ιδέα σε αυτόν τον κόσμο. Ένας πάροχος εισιτηρίων για αθλητικά θεάματα, ανάλογα το μέρος του κόσμου στο οποίο βρίσκεσαι. Προφανώς και ξεκίνησαν από την Αμερική, παρέχοντας εισιτήρια και θέσεις για το NFL, το NBA, το MLB και άλλες δημοφιλείς αθλητικές οργανώσεις. Μπαίνεις στο SeatGeek, κλείνεις εισιτήριο, παρακολουθείς. Και πλέον ο κόσμος είναι δικός τους, αν καταφέρουν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες και αγορές. Στα 5 βήματα της Σχεδιαστικής Σκέψης ενός entrepreneur, όπως τα μάθαμε στο σεμινάριο στο IE Business School , είναι σημαντικό κατά την υλοποίηση και τον σχεδιασμό του business plan αλλά και της παρουσίασης για τους επενδυτές, να έχεις ήδη στο μυαλό σου ποια είναι τα επόμενα βήματα για την επιχείρησή σου. Για το SeatGeek η επέκταση σε ολόκληρο τον κόσμο μοιάζει φυσιολογική.

Για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της γειτονιάς

Μία πάρα πολύ ωραία εφαρμογή για iOS και Android, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο σε πόρους πριν ένα χρόνο και τώρα βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης. Απευθύνεται σε γονείς, αθλητές αλλά και ανθρώπους που αγαπούν να παίζουν σπορ και σε βοηθά να φτιάξεις ένα μικρό πρωτάθλημα, να κρατάς ημερολόγιο και να νιώθεις ότι η δική σου μικρή λίγκα θα έχει την οργάνωση μιας μεγάλης. Το Rosterbot είναι μία πανέξυπνη επιχειρηματική ιδέα, η οποία απαντά στο πρόβλημα μιας τοπικής κοινωνίας να στήσει τα δικά της μικρά αθλητικά γεγονότα. Τι μάθαμε στο workshop της Μαδρίτης; Ότι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τις βαθύτερες ανάγκες των ανθρώπων που αποτελούν μια κοινότητα.

Για τους λάτρεις των στατιστικών

Η είδηση λέει ότι τον περασμένο Γενάρη, το StatMuse βρήκε άλλα 10 εκατομμύρια σε χρηματοδότηση ώστε να αναπτύξει τη λειτουργία του. Ένα site το οποίο συγκεντρώνει στατιστικά αγώνων και με μία πάρα πολύ απλή και user-friendly προσέγγιση, τα παρέχει στον κόσμο που τα αναζητά. Ειδικά για τους λάτρεις του NBA, είναι μια πάρα πολύ καλή πηγή πληροφοριών.

Ένα social app μόνο για sports

Το FanCred είναι ένα social εργαλείο στο οποίο μπαίνει ο χρήστης και μοιράζεται εικόνες, σκέψεις, ακόμα και live stream από αγώνες που παρακολουθεί. Οι δημιουργοί του app που μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρώσει πάνω από 5 εκατομμύρια σε funding, κατάλαβαν τη δύναμη της πληροφορίας που έχουν στα χέρια τους, με τους χρήστες να γίνονται οι “δημοσιογράφοι” τους στα παιχνίδια και πλέον “εκμεταλλεύονται” και αυτή τη σκοπιά. Όπως είπαμε και στο workshop που μας προσέφερε η Coca-Cola, οφείλεις να αλλάζεις συνέχεια την ιδέα σου, να την διαμορφώνεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις του καταναλωτή και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Για τον coach που κρύβεις μέσα σου

Είτε είσαι προπονητής σε επαγγελματική ομάδα είτε απλά ο παίκτης-προπονητής της ομάδας που παίζετε μονά στο ανοιχτό της γειτονιάς, το Varsaty θα τo λατρέψεις. Ένα λογισμικό το οποίο σου επιτρέπει να έχεις ξεχωριστό προφίλ για κάθε παίκτη σου και εκεί να τους δίνεις εξατομικευμένες οδηγίες, να κόβεις βίντεο με συγκεκριμένες παρατηρήσεις και να μπορεί σε γενικές γραμμές ο παίκτης να έχει ένα προφίλ στο λογισμικό στο οποίο θα είναι συγκεντρωμένες όχι μόνο οι οδηγίες σου αλλά και η πρόοδός του.

Κάποιες από τις παραπάνω startups είναι εντυπωσιακές στο άκουσμα, κάποιες υπερβολικά απλοϊκές. Αλλά όλες ακριβώς στο mindset του entrepreneur, όλες σε ανάπτυξη και σε διαδικασία αναζήτησης ακόμα περισσότερων πόρων για να αυξάνουν συνεχώς την αξία της υπηρεσίας που προσφέρουν. Οι τέσσερις επίδοξοι entrepreneurs που ταξίδεψαν στο IE Business School χάρη στην Coca-Cola, έμαθαν όλα αυτά τα μυστικά, αλλά κυρίως πώς να κάνουν τα πρώτα βήματα στον κόσμο της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Αυτά τα βήματα που είναι απαραίτητα να κάνουν αν θέλουν πράγματι να γίνουν και οι ίδιοι entrepreneurs και κάποια μέρα να γράφουμε αφιερώματα για τις δικές τους ιδέες, για τις δικές τους startups.

News 24/7

24MEDIA NETWORK