Οι 9 μεγαλύτερες απάτες στο χώρο των σπορ

Ο Τζούλιους Νιόγκου τερμάτισε 2ος στον Μαραθώνιο της Κένυας τρέχοντας μόλις λίγα μέτρα. Η απάτη του ήταν πταίσμα μπροστά στα περιστατικά που περιγράφονται σε αυτό το κείμενο και έχουν να κάνουν με προσπάθειες εξαπάτησης σε διάφορα αθλήματα από το ράγκμπι μέχρι την ξιφασκία.

Οι 9 μεγαλύτερες απάτες στο χώρο των σπορ

Με αφορμή τον τερματισμό του Τζούλιους Νιόγκου στην δεύτερη θέση του διεθνούς Μαραθωνίου της Κένυας χωρίς να έχει σταγόνα ιδρώτα βρήκαμε άλλες 9 μεγάλες απάτες που έχουν συμβεί κατά περιόδους στον κόσμο των σπορ.

1) Σιλβέστερ Κάρμουτς

Σε έναν μαραθώνιο όπου συμμετέχουν χιλιάδες αθλητές και η απόσταση της διαδρομής ξεπερνάει τα 42 χιλιόμετρα δεν φαντάζει αδύνατη η προσπάθεια κάποιου αθλητή να κλέψει. Πώς, όμως, μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο σε μια ιπποδρομία;

Ο Σιλβέστερ Κάρμουτς έχει την απάντηση, αφού προσπάθησε να κλέψει σε μια ιπποδρομία εκμεταλλευόμενος τον καιρό. Σε μια κούρσα με ομίχλη στη δεκαετία του '90 στη Λουιζιάνα ο Κάρμουτς άφησε τους υπόλοιπους ιππείς να βγουν από ένα σύννεφο ομίχλης που βρισκόταν στην μέση της διαδρομής, ενώ εκείνος έμεινε εκεί για ένα γύρο. Μόλις οι αντίπαλοι του άρχισαν να πλησιάζουν ξανά το σύννεφο ομίχλης εκείνος βγήκε και οδήγησε την υπόλοιπη κούρσα. Μετά τον αγώνα οι άλλοι ιππείς δήλωναν πως δεν είδαν ποτέ τον Κάρμουτς να τους περνάει. Η απάτη του έγινε αντιληπτή, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί για 8 χρόνια από τις ιπποδρομίες.

2) Πάναμα Λιούις

Το 1964 ο Σόνι Λίστον αντιμετώπιζε τον Μοχάμεντ Άλι. Λέγεται πως ο Λίστον έδωσε εντολή στους βοηθούς του να βάλουν μια αλοιφή πάνω στα γάντια του, η οποία θα τύφλωνε προσωρινά τον Μοχάμεντ Άλι. Παρόλα αυτά, ο Λίστον έχασε.

Ο Λιούις συνέχισε τις ίδιες τακτικές και ως προπονητής. Το 1983 ένας αθλητής του Λιούις, ο Λούις Ρέστο νίκησε τον αήττητο μέχρι τότε Μπίλι Κόλινς Τζούνιορ μετά από έναν αγώνα που κράτησε 10 γύρους. Μετά τον αγώνα ο Ρέστο έδωσε το χέρι του στον πατέρα και προπονητή του Κόλινς. Αμέσως εκείνος υποπτεύθηκε ότι είχε αφαιρεθεί το υλικό που γεμίζει τα γάντια. Είχε δίκιο, καθώς η έρευνα που έγινε αργότερα απέδειξε πως όχι μόνο έλειπε σημαντικό κομμάτι του υλικού που γεμίζει τα γάντια, αλλά επιπλέον τα χέρια του Ρέστο είχαν τυλιχθεί με γύψο με αποτέλεσμα να γίνουν πιο σκληρά και οι γροθιές του πιο αποτελεσματικές. Αργότερα, ο Ρέστο ομολόγησε πως ο Λιούις είχε πειράξει τα γάντια του πριν τον αγώνα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Κόλινς να πάθει ρήξη στην ίριδα του ματιού του και να αποκτήσει μόνιμα θολή όραση, γεγονός που οδήγησε σε τερματισμό την καριέρα του. Πέθανε ένα χρόνο αργότερα σε τροχαίο, το οποίο πολλοί θεωρούν πως ήταν απόπειρα αυτοκτονίας. Ο Λιούις και ο Ρέστο κρίθηκαν ένοχοι για επίθεση στον Κόλινς και τους επιβλήθηκε ποινή 6 και 3 ετών αντίστοιχα. Ο Λιούις δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενοχή του.

3) Τόνια Χάρντινγκ

Τις περισσότερες φορές που κάποιος αθλητής θέλει να κλέψει, βάζει το μυαλό του να δουλέψει προσπαθώντας να βρει έναν ευφάνταστο τρόπο για να το κάνει. Τις περισσότερες φορές. Γιατί υπάρχουν και εκείνες οι φορές που χρησιμοποιείται ωμή βία. Σε μία προπόνηση καλλιτεχνικού πατινάζ -ναι, καλά διαβάσατε- στα πλαίσια του αμερικανικού πρωταθλήματος του 1994 στο Ντιτρόιτ η Νάνσι Κέριγκαν, ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, δέχθηκε επίθεση από τον Σέιν Σταντ με ένα αστυνομικό γκλοπ. Ο Σταντ την χτύπησε στο πόδι προσπαθώντας να της το σπάσει. Μπορεί να μην κατάφερε να το σπάσει, αλλά είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού η Κέριγκαν αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τους αγώνες και η Χάρντινγκ πήρε το χρυσό.

Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια στον Σταντ ανέθεσε την δουλειά ο Τζεφ Γκιλόουλι, σωματοφύλακας και πρώην άντρας της Χάρντινγκ.

Η Χάρντινγκ και η Κέριγκαν βρέθηκαν αντιμέτωπες στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1994, λίγο πριν ο Γκιλόουλι καταθέσει εναντίον της Χάρντινγκ. Ο Σταντ και ο Γκιλόουλι φυλακίστηκαν, ενώ η Χάρντινγκ τιμωρήθηκε με 500 ώρες κοινωνικό έργο και πρόστιμο 160.000 δολαρίων.

Η Χάρντινγκ από όταν σταμάτησε το πατινάζ, έβγαλε μία sex-tape, έγινε επαγγελματίας μποξέρ, τραγούδησε σε ένα γκρουπ με το όνομα "χρυσές λεπίδες" και πρωταγωνίστησε σε μια ταινία. Δεν τα πήγε και άσχημα.

4) Λανς Άρμστρονγκ

"Δεν γίνεται να κρύβεις κάτι για 10 χρόνια. Κανείς δεν είναι τόσο έξυπνος", είχε πει ο Λανς Άρμστρογνκ το 2011 χρησιμοποιώντας το ανάλογο pokerface. Η διαφορά με την περίπτωση του, είναι πως ήταν τόσο έξυπνος που έκρυβε κάτι για πάνω από 10 χρόνια.

Ένα χρόνο μετά από την παραπάνω του δήλωση αποδείχθηκε πως ο μέχρι τότε 7 φορές νικητής του γύρου της Γαλλίας έκανε χρήση αναβολικών για πάνω από μια δεκαετία.

Μια επίσης "πικάντικη" ιστορία αφορά τον γύρο της Γαλλίας του 1904. Τότε ένα ποδηλάτης είχε περάσει τη μία άκρη ενός σύρματος στον προφυλακτήρα ενός αυτοκινήτου που βρισκόταν μπροστά του και την άλλη σε ένα φελλό τον οποίο έσφιγγε με τα δόντια του, με αποτέλεσμα να κάνει ξεκούραστα ένα σημαντικό μέρος της διαδρομής.

5) Τομ Γουίλιαμς

Μπορεί οι παίκτες του ράγκμπι να θεωρούνται από τους πιο σκληροτράχηλους αθλητές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν προσποιούνται και αυτοί καμιά φορά τους τραυματισμένους. Το 2009 σε κάποια φάση των προημιτελικών του Heineken Cup άρχισε να τρέχει αίμα από τα χείλη του Τομ Γουίλιαμς, ο οποίος έπρεπε αναγκαστικά για αυτό το λόγο να γίνει αλλαγή και στην θέση του πέρασε ο Νικ Έβανς, ο οποίος ήταν πολύ καλύτερος για την φάση που ακολουθούσε.

Ο τραυματισμός ήταν σικέ, αφού ο Γουίλιαμς είχε μια αμπούλα με ψεύτικο αίμα στην κάλτσα του, την οποία δάγκωσε στην συγκεκριμένη φάση. Αργότερα αποδείχθηκε πως οι Αλρεκίνοι, ομάδα του Γουίλιαμς, είχαν ακολουθήσει την ίδια τακτική στα 4 προηγούμενα παιχνίδια με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν για καιρό ο Γουίλιαμς, ο προπονητής του και ο γιατρός της ομάδας.

6) Μπόρις Ονισένκο

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976 ο πενταθλητής Μπόρις Ονισένκο αποκλείστηκε γιατί χρησιμοποιούσε ένα ειδικά κατασκευασμένο ξίφος στο αγώνισμα της ξιφασκίας. Παρά το γεγονός ότι θεωρούνταν ο καλύτερος ξιφομάχος των αγώνων, ήθελε να κοροϊδέψει τους κριτές έχοντας συμπεριλάβει έναν διακόπτη στο ξίφος του, ο οποίος του επέτρεπε να "καταχωρείται επαφή" χωρίς όμως να έχει αγγίξει τον αντίπαλό του.

Το κόλπο του Ονισένκο δεν έπιασε. Του ζητήθηκε να λογοδοτήσει στον Μπρέζνιεφ, τότε γενικό γραμματέα της ΕΣΣΔ, του επιβλήθηκε πρόστιμο, ενώ διώχθηκε και από το στρατό.

7) Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ισπανίας για παραολυμπιακούς αγώνες

Κάθε απάτη είναι ανήθικη, αλλά μερικές ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο. Η εθνική ομάδα μπάσκετ της Ισπανίας στους παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ του 2000 δεν είχε ούτε ιερό ούτε όσιο, αφού όπως αποκάλυψαν δημοσιογράφοι οι 10 από τους 12 αθλητές της ομάδας που τελικά πήρε το χρυσό μετάλλιο δεν είχαν κανενός είδους αναπηρία.

8) Γκαιόζ Νιγκαλίτζε

Το σκάκι δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από ένα τέτοιο θέμα. Ο Γεωργιανός σκακιστής, Γκαιόζ Νιγκαλίτζε αποκλείστηκε για 15 χρόνια από τους αγώνες, αφού πιάστηκε να χρησιμοποιεί μια εφαρμογή του κινητού του για να τον βοηθήσει στις σκακιστικές του αποφάσεις.

Ο Γεωργιανός κάθε φορά που βρισκόταν σε δύσκολη θέση πήγαινε στην τουαλέτα, όπου είχε κρυμμένο το κινητό. Ο κριτές μπήκαν σε υποψίες από τις συχνές επισκέψεις του Γεωργιανού στο μπάνιο, το οποίο ερεύνησαν μέχρι που βρήκαν την συσκευή.

9) Ντάνι Άλμοντ

Στο παιδικό παγκόσμιο κύπελλο μπέιζμπολ του 2001 ο Ντάνι Άλμοντ, μέλος της ομάδας της Δομινικανικής δημοκρατίας έκανε τρομερή αίσθηση εκείνη τη χρονιά με το παιχνίδι του. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν 14 ετών σε ένα τουρνουά που το όριο ηλικίας έφτανε τα 12 χρόνια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK