Το αθλητικό 2011 month by month

Το Contra.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και παρουσιάζει τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα του 2011, όπως τα κατέγραψαν μήνα - μήνα οι συντάκτες της ιστοσελίδας. Από τη μεταγραφή του Τζιμπούρ, το ντέρμπι του Καραϊσκάκη και την κατάκτηση της Ευρωλίγκας μέχρι την πρόκριση της Εθνικής στο Euro, τους Σαουδάραβες και τον... Άγιο Βασίλη Ξενιάδη.

Το αθλητικό 2011 month by month

Ας είναι καλά το i-phone

Ο μισός Γενάρης βρήκε τον γράφοντα εκτός Ελλάδας. Στην Κούβα. Να βολτάρει στην παλιά Αβάνα, να πίνει mojitos στο Τρινιδάδ, να ανατριχιάζει στη Σάντα Κλάρα και να κολυμπάει στο Βαραδέρο. Το ίντερνετ, είδος πολυτελείας για τους Cubanos, βασανιστικά αργό και πανάκριβο, δεν βοηθούσε στην επικοινωνία. Ευτυχώς ή... δυστυχώς, η υπόλοιπη κομπανία του Contra.gr μας κρατούσε ενήμερους. Ας είναι καλά τα sms. Λιτά και περιεκτικά. Παραιτήθηκε, έλεγε ένα, ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ από τον Άρη. Να σου το πρώτο σοκ. Έφυγε ο Τζιμπούρ από την ΑΕΚ και πήγε στον Ολυμπιακό. Δεύτερο χτύπημα. "Τι γίνεται;", μονολόγησα. Τρίτο δεν θα άντεχα.

Κι όμως δόθηκε συνέχεια. Πρώτα απ' όλα με το επιβλητικό όσο και απρόσμενο 4-0 του Ολυμπιακού Βόλου επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, πάνω στο οποίο εξακολουθούν να στηρίζονται πολλοί... στοιχηματικοί μύθοι, αλλά και το πλεονέκτημα που απέκτησαν οι "Δικέφαλοι" Βορρά και Νότου για πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου μετά το 1-1 σε Καραϊσκάκη και 0-2 σε Στάδιο αντίστοιχα. Τουλάχιστον για τα αποτελέσματα των Παναθηναϊκού (δύο νίκες) και Ολυμπιακού (μία ήττα, μία νίκη) στα πρώτα ματς του Top 16 της Ευρωλίγκα υπήρχε στο ξενοδοχείο το ισπανόφωνο ESPN. Με μισή καρδιά επέστρεψα και πρόλαβα τη μεταγραφή - βόμβα του χειμώνα (φούσκα πλέον) του Φερνάντο Τόρες από τη Λίβερπουλ στην Τσέλσι. Πάλι καλά…

Στο κλίμα των ημερών

Είχε μπει ο Φεβρουάριος πια, αλλά η προσαρμογή στην καθημερινότητα, μετά από ένα τέτοιο ανεπανάληπτο ταξίδι ζωής, απαιτούσε προσπάθεια. Τα γεγονότα πάντως ήταν διαδοχικά και η δράση αδιάκοπη για ν' αφήσουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Οι επεισοδιακοί επαναληπτικοί προημιτελικοί του κυπέλλου, στις πρώτες ημέρες του μήνα, επικύρωσαν το ισχνό προβάδισμα των "Δικεφάλων". Η ΑΕΚ άφησε εκτός διοργάνωσης τον Παναθηναϊκό με γκολ στο 98’ από τη σέντρα - σουτ του Μίτσελ από το κέντρο (!), ενώ ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τον Ολυμπιακό με θύτη τον Σαλπιγγίδη. Λίγες ημέρες αργότερα βέβαια η ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας του Μάκη Χάβου (τότε) σταματούσε στο εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ. Παρά την προσπάθεια στη ρεβάνς της Μόσχας, το 1-1 δεν ήταν αρκετό μετά την ήττα στη Θεσσαλονίκη. Ούτε ο έτερος Ευρωπαίος, ο Άρης, πέτυχε την υπέρβαση απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, μολονότι το 0-0 στο "Βικελίδης" άφηνε ελπίδες πριν από το ταξίδι στην Αγγλία.

Ο Γιάννης Νάτου βέβαια δεν έπαψε για μέρες να εξιστορεί στο γραφείο την αξέχαστη εμπειρία που έζησε εκείνη τη βραδιά στην αγγλική μεγαλούπολη και δη στο γήπεδο των "πολιτών". Ίσως γιατί είχε δει και θυμόταν καλά τι είχε συμβεί προ ολίγων ημερών στο Καραϊσκάκη. Τότε που ναι μεν ο Φλεβάρης… φλεβάρισε και μύρισε τίτλος στον Πειραιά μετά το 2-1 του Ολυμπιακού και το +10 στη βαθμολογία, αλλά η διαιτησία του Καλόπουλου, η εισβολή των οπαδών, οι δηλώσεις... ήθους και το εκρηκτικό - αποκριάτικο (στο πνεύμα των ημερών) κλίμα σημάδεψαν το δίχως άλλο το μεγάλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης, με αποτέλεσμα ν' αναβληθεί μέχρι και ο τελικός κυπέλλου μπάσκετ. Τουλάχιστον οι δύο "αιώνιοι" έπαιζαν στην Ευρωλίγκα, με τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει τρεις σερί νίκες, την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός, χάνοντας εντός από τη Λιέτουβος, έθετε σε κίνδυνο την παρουσία του στα προημιτελικά.

Απ' όλα είχε ο Μάρτης

Πάλι καλά που μόλις μπήκε ο Μάρτιος οι "πράσινοι" φόρεσαν το ευρωπαϊκό κοστούμι και με επιβλητικό διπλό στη Μάλαγα εξασφάλισαν την παρουσία τους στην 8άδα, έστω και αν απέναντι τους πλέον είχαν την κάτοχο του τίτλου Μπαρτσελόνα. Ο Ολυμπιακός πάλι, που είχε ήδη τσεκάρει το εισιτήριο για την 8άδα, σφράγιζε και την πρωτιά με την άνετη νίκη επί της Ζαλγκίρις του Ηλία Ζούρου, πέφτοντας πάνω στη Σιένα. Τα προγνωστικά ήθελαν τους "κόκκινους" φαβορί και τους "πράσινους" αουτσάιντερ. Η μπασκετική λογική σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληγε. Το ίδιο και ο Τάσος Μαγουλάς, ιδίως μετά τα όσα είδαμε στα πρώτα παιχνίδια, σε ΣΕΦ και "Παλάου Μπλαουγκράνα".

Εν μία νυκτί, βέβαια, ήρθαν τα πάνω… κάτω. Ο σαρωτικός Ολυμπιακός του +45 στον πρώτο αγώνα προσγειώθηκε απότομα και ηττήθηκε σε τρεις σερί αγώνες από την ιταλική ομάδα, σε αντίθεση με τον ατσάλινο Παναθηναϊκό, ο οποίος αφού πρώτα άλωσε τη Βαρκελώνη, "καθάρισε" την πρόκριση στο ΟΑΚΑ με δύο νίκες σε τρεις ημέρες. Ο Ρούμπιο ακόμα προσπαθεί να βάλει τρίποντο, όπως έγραφε τότε στο σχόλιο του από το γήπεδο ο Παντελής Βλαχόπουλος, με τον Γιάννη Ντάλλα να ψάχνει σήμα για το livestreaming στην αρχή και στο φινάλε του ματς. Ο… φαλακρός πράκτωρ του Contra.gr ήταν και στο Καραϊσκάκη, εκείνη την Κυριακή που ο Ολυμπιακός, σε μια ποδοσφαιρική παράσταση, σ' ένα no mercy ματς, έστειλε έξι φορές την μπάλα στα δίχτυα του Σεμπαστιάν Σάχα και ανάγκαζε τους ντροπιασμένους παίκτες της ΑΕΚ, μαζί με τον Μανόλο Χιμένεθ, να ψάχνουν βραδιάτικα για ταξί! Όσο για το 1-0 της Εθνικής στη Μάλτα, ας είναι καλά ο Τοροσίδης…

Μαύρος Απρίλης

Τον Απρίλιο πολύ θα θέλαμε όλη η ομάδα- οικογένεια του Contra.gr να τον διαγράψουμε μονοκοντυλιάς. Σαν να μην υπήρξε, βρε αδερφέ, να προσπέρασε, να μην ακούμπησε. Μάταια. Η Πρωταπριλιά είχε περάσει, 8 Απριλίου ήταν εκείνο το μαύρο βράδυ, αλλά σαν ψέμα ακούστηκε ο πρόωρος και άδικος χαμός του Λάζαρου Μουρκάκου. Στα 10 χρόνια λειτουργίας δεν είχαμε θρηνήσει απώλεια (συν)αδέλφου – τι συνάδελφου κιόλας – και το πλήγμα βαρύ και ασήκωτο. Για όλους μαζί και τον καθένα χωριστά. Αναγκαστικά έπρεπε να προχωρήσουμε.

Η δράση ασταμάτητη, ιδίως εκτός συνόρων, μια και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις είχαν μπει πλέον στην τελική ευθεία. Στο Τσάμπιονς Λιγκ η Σάλκε πετούσε εκτός διοργάνωσης την πρωταθλήτρια κόσμου Ίντερ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιβίωνε του αγγλικού εμφυλίου με αντίπαλο την Τσέλσι, ενώ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα είχαν βατό έργο. Στο Γιουρόπα Λιγκ, στην τελική τετράδα είχαν μείνει πια τρεις πορτογαλικές ομάδες και μόλις μια ισπανική, σε μια ημιτελική φάση - αποκλειστική υπόθεση της Ιβηρικής χερσονήσου. Αθηναϊκή υπόθεση από την άλλη ήταν ο τελικός του ελληνικού κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, την τελευταία ημέρα του Απριλίου. ΑΕΚ - Ατρόμητος το ζευγάρι μετά τις προκρίσεις επί ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού Βόλου αντίστοιχα σε διπλά ματς. Η Ένωση κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της μετά το '96, αλλά το γκολ - οφσάιντ του Λυμπερόπουλου για το 1-0 και το άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και ποδοσφαιριστών του Ατρομήτου μετά το φινάλε μετέτρεψε τον τελικό σε παρωδία. Η απονομή ίσα που ολοκληρώθηκε, ο Δώνης έκανε λόγο για κράτος - πορνείο, ο Σπανός τα έβαλε με τον Κάκο που άφησε το ματς να διεξαχθεί. Ωραία πράγματα...

Έπιασε τον Μάιο στη Βαρκελώνη

Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ... Ταχύ γιατί άπαντες ήμασταν σε εγρήγορση και συνεχώς στο τρέξιμο! Επρόκειτο άλλωστε για ένα μήνα που είναι παραδοσιακά γεμάτος από τελικούς και τίτλους. Κυρίως ευρωπαϊκούς. Με πρώτο, χρονικά, και κύριο, γιατί είχε έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, αυτόν της Ευρωλίγκας. Η Βαρκελώνη ντύθηκε με... κοστούμι, υποδέχθηκε τις τέσσερις φιναλίστ του Final Four και όπως συνέβη άλλες πέντε φορές στο παρελθόν στο φινάλε θριάμβευσε ο Παναθηναϊκός. Κάτι σαν το ρητό του Λίνεκερ με τους Γερμανούς. Σιένα και Μακάμπι Τελ Αβίβ υποκλίθηκαν στην κορυφαία της τελευταίας 15ετίας και η τριάδα Διαμαντίδη - Μπατίστ - Τσαρτσαρή σήκωσε το τρόπαιο στον καταλανικό ουρανό.

Όλα αυτά μια εβδομάδα πριν από το κύπελλο που κατέκτησε (με καθυστέρηση δύο μηνών) για δεύτερη σερί σεζόν ο Ολυμπιακός στο Ελληνικό, αλλά και εν μέσω πλέι οφ, που έφεραν -ως αναμενόταν- "πράσινους" και "κόκκινους" να διεκδικούν τον τίτλο της Α1. Με "ερυθρόλευκο" πλεονέκτημα, αλλά και "πράσινο" come back στο πρώτο παιχνίδι της σειράς χάρη στο 75-70. Το 2-0, με 78-66, λίγες ημέρες μετά έκανε τον Παναθηναϊκό απόλυτο φαβορί για ακόμη έναν εγχώριο τίτλο. Πριν από αυτόν, ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός έκανε τη δική του επιστροφή και στο νήμα κατακτούσε την πρώτη θέση στα πλέι οφ της Super League, αφήνοντας δεύτερο και... παραπονεμένο τον ΠΑΟΚ. Το 2-0 επί της ΑΕΚ στο φινάλε της διαδικασίας ήταν το ιδανικότερο "αντίο" για τον Τζιμπρίλ Σισέ των 40+ γκολ σε δύο σεζόν με το "τριφύλλι".

Την κάλυψη των ευρωπαϊκών τελικών είχε αναλάβει ο... ειδικός Κώστας Μπράτσος. Καθείς εφ' ω ετάχθη, δεν λένε σε τέτοιες περιπτώσεις. Με live κάλυψη για Europa και Champions League έστεψε πρωταθλήτριες σε διάστημα μιας εβδομάδας Πόρτο και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα. Με 1-0 επί της Μπράγκα σε Δουβλίνο και 3-1 επί της Μάντσεστερ στο Λονδίνο. Φαβορί αμφότερες, επιβεβαίωσαν μάλλον εύκολα τα προγνωστικά.

Ο Ιούνιος των αποκαλύψεων

Ο τίτλος του μπάσκετ κρίθηκε στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Ο Ολυμπιακός μείωσε σε 2-1 με το 76-68, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε πια το πάνω χέρι στο ζευγάρι. Το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ήταν συγκλονιστικό και η μάχη κρίθηκε στην παράταση. Η ανατροπή πάντως δεν έγινε και η κατάληξη ήταν η συνήθης. 101-94 για τους "πράσινους" και παράπονα για τα σφυρίγματα από τους "ερυθρόλευκους". Η επιστροφή του ΠΑΟΚ στην Ευρωλίγκα μετά από 16 χρόνια, "επιβιώνοντας" στις μάχες με το συμπολίτη Άρη, συμπλήρωσε το σκηνικό σε μια Α1 που είχε χάσει από τις τάξεις της Ηρακλή και ΑΕΚ!

Πάνω που η... σκόνη των αθλητικών γεγονότων είχε καταλαγιάσει, Μουντιάλ και Euro το καλεντάρι δεν είχε, είχαμε ήδη γράψει για το 3-1 της εθνικής επί της Μάλτας στο Καραϊσκάκη και κανονίζαμε τις άδειες μας, εν μία νυκτί ανατράπηκαν όλα. Στις 22 ήταν τότε που διέρρευσε η είδηση της σύλληψης ανθρώπων του ποδοσφαίρου για στημένα παιχνίδια. Τα τηλέφωνα πήραν... φωτιά. Ποιοι, πότε, γιατί. Γρήγορα τα ονόματα διέρρευσαν. Πρόσωπα γνωστά, ο Αχιλλέας Μπέος, ο Σταύρος Ψωμιάδης, ο Γιώργος Τσακογιάννης, οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ και την επομένη στην Ευελπίδων με χειροπέδες στα χέρια. Η αμέτρητων σελίδων δικογραφία από ηχογραφημένες συνομιλίες της ΕΥΠ έφερε στη δημοσιότητα διαλόγους απείρου κάλλους, αλλά και στοιχεία για τη λειτουργία του παραποδοσφαίρου στη χώρα. Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων αφέθηκαν ελεύθεροι, τρεις όμως εξ αυτών προφυλακίστηκαν, καθώς βαρύνονταν με κακουργηματικές πράξεις. Ο Μάκης Ψωμιάδης αναζητείτο εξ αρχής. Το Contra.gr κάλυψε ως όφειλε το θέμα, σχολίασε και το έκρινε από τη δική του σκοπιά τα γεγονότα.

Μαζί με το γάμο...

Έκτοτε, μέσα στον Ιούλιο δηλαδή, άρχισε ένα γαϊτανάκι. Ποιοι από τους εμπλεκόμενους στη δικογραφία θα κληθούν για ανάκριση, ποιοι θα τιμωρηθούν, ποιες ομάδες θα υποστούν κυρώσεις, ποιες θα υποβιβαστούν, ποιες θα ευνοηθούν αγωνιστικά, τι θα αποφασίσουν οι αρχές για την επόμενη ημέρα του ποδοσφαίρου. Μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα, ο Σταύρος Καραΐνδρος ετοιμαζόταν να ντυθεί γαμπρός και το site ζούσε σε ρυθμούς γάμου, καθώς ψάχναμε για κουστούμια, εισιτήρια και λοιπά για το ταξίδι Ηράκλειο. Ήμασταν σε δύσκολη θέση και έπρεπε να... απαλλαγούμε από τις σκοτούρες μια ώρα αρχύτερα. Δεν θ' αφήναμε το γάμο...

Η δικαιοσύνη, ωστόσο, αθλητική και πολιτική, καθυστερούσε αφάνταστα τις εξελίξεις και οι ημέρες περνούσαν χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα. Έφεση στην έφεση και μηδέν εις στο πηλίκο. Οι μεταγραφές ήταν σε εξέλιξη (ο Ολυμπιακός κέρδισε το παιχνίδι των εντυπώσεων), το ίδιο και οι προετοιμασίες των ομάδων που είχαν σίγουρη θέση στο πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός Βόλου άρχισε να παίζει στην Ευρώπη, αποκλείοντας μάλιστα τη σερβική Ραντ, τα πλέι οφ ανόδου από τη Football League εκκρεμούσαν μέχρι το τέλος Ιουλίου, όταν και επιτέλους άρχισαν. Ακόμη κι έτσι πάντως, δώσαμε κανονικά το "παρών" στο γάμο, γλεντήσαμε αλά... κρητικά, ξοδέψαμε την καλοκαιρινή άδεια μας, η εθνική πόλο των γυναικών αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου! Φως στην υπόθεση των στημένων πάντως δεν είχαμε δει. Μαζί με τους Βολιώτες μάλιστα στη μάχη της Ευρώπης μάλιστα ρίχτηκαν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, ταξιδεύοντας στη Βόρεια Ευρώπη. Ο μεν στη Δανία παίρνοντας 1-1 στην έδρα της Οντένσε, ο δε στη Νορβηγία, νικώντας 2-0 τη Βαλερένγκα στο Όσλο. Όσο για τους Βολιώτες, συνέχιζαν το ταξίδι τους, επικρατώντας 3-0 της αδύναμης Ντιφερντάνζ στο Λουξεμβούργο.

Έχει Πανσέληνο απόψε

Η ρεβάνς για τους τρεις μια εβδομάδα αργότερα επί ελληνικού εδάφους. Αύγουστος πλέον. Με την Αθήνα άδεια, το ΟΑΚΑ δεν είχε πολύ κόσμο και ο ανέτοιμος Παναθηναϊκός υπέστη έναν ντροπιαστικό αποκλεισμό. Ηττήθηκε 4-3 παρόλο που προηγήθηκε 2-1 και είχε δοκάρι με τον Νίνη για ένα τρίτο γκολ. Οι μουρμούρες για τον Ζεσουάλδο Φερέιρα εξελίχθηκαν σε αποδοκιμασίες. Σαφώς πιο συνεπής ο ΠΑΟΚ, έφτασε άνετα στο 3-0 επί των Νορβηγών και έκανε ένα βήμα προς τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Με το ίδιο σκορ νίκησε και ο Ολυμπιακός Βόλου για δεύτερη φορά, μόνο που η UEFA, σε αντίθεση με την Επιτροπή Εφέσεων που μαζί με την Καβάλα είχε κρατήσει στη Super League, τον απέκλεισε από τη διοργάνωση για την εμπλοκή μεγαλοπαραγόντων του στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Η παρθενική συμμετοχή των Βολιωτών στην Ευρώπη διακόπηκε άδοξα.

Για το "τριφύλλι" το θερινό μαρτύριο δεν είχε τελειώσει. Τιμωρός η Μακάμπι Τελ Αβίβ στα πλέι οφ του Europa League. Ήττες μέσα - έξω και εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο, με τον Πορτογάλο προπονητή να μένει επειδή δεν υπήρχαν χρήματα για αποζημίωση. Τουλάχιστον ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έσωσαν το ελληνικό γόητρο. Πιο εύκολα οι Θεσσαλονικείς απέναντι στην Καρπάτι, γκολ στην παράταση χρειάστηκαν οι "κιτρινόμαυροι" για να ισοφαρίσουν την Ντιναμό και επιστρέψουν με την πρόκριση στους ομίλους από την Τιφλίδα. Οι πόρτες είχαν ανοίξει. Στο τέλος της ίδιας εβδομάδας άρχισε και το πρωτάθλημα. Ακόμη περισσότερη η δουλειά. Αρχικά με 13 ομάδες, αφού η συμμετοχή των επιλαχόντων Λεβαδειακού και Δόξας (ο ΟΦΗ είχε ήδη ανέβει αγωνιστικά ως πρώτος των πλέι οφ) αντί των Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας που δεν πήραν πιστοποιητικό από την ΕΕΑ, ήταν σε εκκρεμότητα, ενώ ο Αστέρας Τρίπολης είχε πρωτοδίκως υποβιβαστεί.

Ταυτόχρονα ο Μενέλαος Σεβαστιάδης άρχιζε τη συνεργασία του με το Contra.gr, γράφοντας από τη Λιθουανία πριν από την πρεμιέρα της εθνικής στο Ευρωμπάσκετ. Μιας εθνικής που στην πορεία ξέμεινε από… παίκτες! Η πρεμιέρα στις 31 του μηνός με τη Βοσνία ήταν άκρως θετική.

Σεπτέμβριος και τα κεφάλια μέσα

Το ίδιο και η συνέχεια, το Σεπτέμβριο, για το συγκρότημα του Ηλία Ζούρου, παρά την ήττα που μεσολάβησε από την ΠΓΔΜ. Άλλη μία ήττα η "επίσημη αγαπημένη" υπέστη στη β’ φάση, δείχνοντας όμως χαρακτήρα σε παιχνίδια όπως αυτό με την Κροατία και τη Σλοβενία εξασφάλισε τη θέση της στην 8άδα. Το -εκτός προγράμματος- ταξίδι του γράφοντος στο Σαν Φραντσίσκο άφησε τον Νίκο Γιαννόπουλο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Χωρίς υπερβολή πάντως, όλα πήγαν πρίμα. Καλός ο καπετάνιος ο Νικόλας. Το ίδιο και για την εθνική, η οποία μπορεί να έχασε από "τρικολόρ" και Λιθουανούς, νικώντας όμως τη Σερβία μπήκε στην 6άδα (βασικός στόχος) και εξασφάλισε τη θέση της στο προολυμπιακό τουρνουά.

Για την εθνική ποδοσφαίρου τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα. Το διπλό στο Τελ Αβίβ, με το γκολ του… τραυματία Νίνη, έφερε ευφορία, αλλά η ισοπαλία στη Λετονία φρέναρε τον ενθουσιασμό. Πάντως το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος παρέμενε σε τροχιά πρωτιάς και της απευθείας πρόκρισης στα τελικά του Euro. Στο πρωτάθλημα πάλι δεν είχε αλλάξει κάτι δραματικά, πέρα από την αθώωση του Αστέρα Τρίπολης. Οι ομάδες έγιναν απλώς 14 - ψάχναμε ακόμη τις άλλες δύο!

Το γεγονός αυτό πλήρωσε στην πρεμιέρα του Champions League ο Ολυμπιακός, έχοντας να παίξει επίσημο παιχνίδι από τον Απρίλιο. Ήττα από τη Μαρσέιγ στο Καραϊσκάκη και η προσπάθεια πρόκρισης δυσκόλεψε ευθύς εξ αρχής. Εξάλλου η καλή εμφάνιση στο Λονδίνο δεν αρκούσε και το 2-1 από την Άρσεναλ άφησε στους πρωταθλητές στο μηδέν μετά τα πρώτα δύο ματς. Με δύο ήττες άρχισε τον όμιλο του Europa League και η ΑΕΚ από Άντερλεχτ και Στουρμ, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που πήρε βαθμό τόσο απέναντι στην Τότεναμ όσο και στο Καζάν.

Μήπως μας διέφυγε κάτι; Μα φυσικά η είσοδος του Βλάση Τσάκα στην καθημερινότητα του Παναθηναϊκού και όχι μόνο, συνοδευόμενη από την πρόταση του Σαουδάραβα πρίγκιπα Σουλτάν αλ Σαούντ για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Παναθηναϊκού κατ' αποκλειστικότητα το Contra.gr!

Τα... Οκτωβριανά

Ένας Παναθηναϊκός, που παρά τα αγωνιστικά (τραυματισμοί) και διοικητικά προβλήματα, άρχισε να αποδίδει μέσα στον Οκτώβριο εντυπωσιακό ποδόσφαιρο. Η δουλειά και τα τρικ του Φερέιρα συνδύασαν το θέαμα με την ουσία, έφεραν διαδοχικές νίκες, με αποκορύφωμα το 3-1 στην Τούμπα και έδωσαν στον κόσμο το δικαίωμα να πιστέψει σ’ ένα καλύτερο μέλλον, εφόσον εμφανιζόταν στο μέλλον σοβαρός επενδυτής, διατεθειμένος να στηρίξει οικονομικά την ομάδα. Ο αλ Σαούντ πάντως καθυστερούσε διαρκώς την άφιξή του στην Αθήνα, με τον άμεσο συνεργάτη του να έχει αναλάβει τα διαδικαστικά της υπόθεσης με ανταλλαγές εγγράφων και επαφές δικηγόρων, μιλώντας διαρκώς στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, για ημερομηνίες, νούμερα και μεταγραφές.

Το ίδιο διάστημα στην ΑΕΚ ο Μανόλο Χιμένεθ συμφωνούσε να λύσει το συμβόλαιο του, δίνοντας τη θέση του στον Νίκο Κωστένογλου. Ντεμπούτο με ντέρμπι για το νέο προπονητή της Ένωσης, ο οποίος στο 1-1 με τον Ολυμπιακό έχασε για το υπόλοιπο της περιόδου τον Έιντουρ Γκούντγιονσεν. Παρόλα αυτά, θετική αρχή για τον Κωστένογλου, ο οποίος με το… καλημέρα έσπευσε να στείλει το μήνυμα του αλληλλοσεβαμού και της ιεραρχίας μέσα στην ομάδα. "Θα τους γυαλίζεται τα παπούτσια", είπε σε μια προπόνηση απευθυνόμενους στους μικρότερους. Ευρωπαϊκά, ωστόσο, ο κατήφορος της Ένωσης συνεχίστηκε με ήττα από τη Λοκομοτίβ, εν αντιθέσει με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος λειτούργησε επαγγελματικά απέναντι στην αδύναμη Σάμροκ. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά, χωρίς τον Κοστάνσο πλέον κάτω από τα δοκάρια του, έσπασε το ρόδι στο Champions League με το 3-1 επί της Ντόρμουντ στο Καραϊσκάκη. Υπήρχε ακόμη ελπίδα για τους "ερυθρόλευκους".

Πάνω απ' όλα βέβαια ο Οκτώβριος είχε άρωμα εθνικής. Η νίκη 2-0 επί της... υπνωτισμένης Κροατίας στο Καραϊσκάκη και το διπλό στην Τιφλίδα, με τον Άγγελο Χαριστέα να επιστρέφει με γκολ, έστειλαν το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος στο Euro για τρίτη σερί φορά. Απόδειξη καθιέρωσης στο υψηλότερο επίπεδο.

Μέσα σ’ όλα αυτά, άρχισε και η Α1 μπάσκετ. Με 13 ομάδες, αφού ο Πανελλήνιος, που επεδίωξε να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη, αποβλήθηκε από την ΕΕΑ. Αλλά και η Ευρωλίγκα χωρίς τρίτη εκπρόσωπο, αφού ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στα προκριματικά.

Ο Νοέμβριος των ντέρμπι

Το Νοέμβριο ο Βλάσης Τσάκας προσπαθούσε ακόμα να πείσει τους... άπιστους για την εγκυρότητα της πρότασης του Σαουδάραβα πρίγκιπα για την αγορά του Παναθηναϊκού και υποσχόταν ακόμη και τον Ροναλντίνιο. Υπογράφηκε μάλιστα ένα πρώιμο συμφωνητικό με την πλευρά Βαρδινογιάννη, το οποίο επέτρεψε την έναρξη του οικονομικού ελέγχου στην ΠΑΕ. Πάντως ο επίδοξος παράγοντας του "τριφυλλιού" δεν πήγε στο Καραϊσκάκη για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ένα ντέρμπι που έληξε 1-1 και άφησε παραπονούμενες τις δύο ομάδες. Τον Ολυμπιακό για τις 20+ τελικές προσπάθειες και τον Παναθηναϊκό για το τι θα γινόταν αν στο 0-1 το σουτ του Λέτο ήταν εύστοχο και δεν σταματούσε στο δοκάρι. Τουλάχιστον δεν ασχοληθήκαμε όσο άλλες φορές με τη διαιτησία του Γιάχου - αιώνιο ντέρμπι είχε ο Νοέμβριος και στο μπάσκετ με το 74-70 ν’ αποτυπώνει την ανωτερότητα του Παναθηναϊκού στο παρκέ.

Ωφελημένη του αποτελέσματος στο Καραϊσκάκη η ΑΕΚ, η οποία είχε πάρει φόρα και με διαδοχικές νίκες διατηρούσε την επαφή της με την κορυφή. Εκεί που δεν μπορούσε να σηκώσει κεφάλι ήταν στην Ευρώπη. Νέες ήττες από Λοκομοτίβ και Άντερλεχτ, με το μηδενικό να τη συντροφεύει. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά έκανε την υπέρβαση με τις εκτός έδρας νίκες επί Σάμροκ και Τότεναμ, καταφέρνοντας να κρατά την τύχη στα χέρια του πριν από το τελευταίο παιχνίδι με την Ρούμπιν στην Τούμπα. Αντίστοιχα με το "Δικέφαλο" προσπάθησε να δράσει ο Ολυμπιακός στη Μασσαλία, αφού πρώτα είχε χάσει στο Ντόρμουντ. Οι σπουδαίες εμφανίσεις είχαν συνέχεια και το 1-0 στο "Βελοντρόμ" χάρη στο γκολ του Φετφατζίδη επέτρεψε στην ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε να ελπίζει σ’ ένα σενάριο που είχε αρκετές, αν όχι πολλές, πιθανότητες επιβεβαίωσης στην τελευταία αγωνιστική.

Ήρθαν τα Χριστούγεννα

Το οποίο όμως στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου συνωμότησε το σύμπαν για να μην συμβεί. Ο Ολυμπιακός νίκησε 3-1 την Άρσεναλ, αλλά την ίδια ώρα η Μαρσέιγ με την… ανοχή της Ντόρμουντ πετύχαινε δύο γκολ σε πέντε λεπτά και έφτανε στο 3-2 του Βεστφάλεν. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν αποκλειστεί με εννέα πόντους! Συνεχίζουν πάντως στο Europa League, παρέα με τον ΠΑΟΚ, του οποίου το 1-1 με τη Ρούμπιν στην Τούμπα, ένα αποτέλεσμα που βόλευε αμφότερες τις ομάδες, συζητήθηκε περισσότερο του αναμενομένου. Μικρή σημασία πάντως είχε από τη στιγμή που τόσο ο "Δικέφαλος" του Βορρά όσο και η πειραϊκή ομάδα μπήκαν στην κληρωτίδα για τη φάση των 32. Για τον μεν έτυχε η Ουντινέζε για τον δε η... Ρούμπιν Καζάν. Τυχαίο; Προφανώς…

Όσο για την ΑΕΚ πρόλαβε να σώσει την παρτίδα με μια εκτός έδρας νίκη στο Γκρατς και ν’ αποφύγει την τελευταία θέση του ομίλου. Τα πραγματικά καλά νέα για την Ένωση πάντως ήρθαν από την πρόταση εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου από του Βασίλη Ξενιάδη που μοιάζει αρκετά σοβαρή και υπάρχει πρόσφορο έδαφος να προχωρήσει. Αντίστοιχα δυνατό και το ενδιαφέρον του νέου αραβικού fund που εμφανίστηκε για τον Παναθηναϊκό, με ή χωρίς Τσάκα, το οποίο θα κριθεί εν πολλοίς από την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου στα μέσα Ιανουαρίου.

Αντιπάλους στο Euro έμαθε και η εθνική. Η τύχη αλήθεια είναι ότι της έκλεισε το ματς και απέναντι στην οικοδέσποινα Πολωνία, στη Ρωσία και στην Τσεχία θα δώσει με ίσες πιθανότητες τη μάχη για την πρόκριση στα προημιτελικά. Στην οκτάδα της Ευρωλίγκας βέβαια θέλουν να βρεθούν τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός στην Ευρωλίγκα. Σαφώς πιο βατό το έργο των πρωταθλητών Ευρώπης, με Φενέρμπαχτσε, Ούνιξ Καζάν και Αρμάνι Μιλάνο. Αντίθετα οι Πειραιώτες θα κυνηγήσουν την υπέρβαση, αφήνοντας εκτός δύο εκ των ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Εφές και Γαλατασαράι, ομάδες με σαφώς μεγαλύτερο μπάτζετ και αυξημένες προσδοκίες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK