Η πολλή ξεκούραση βλάπτει
Κάθε ομάδα οφείλει να έχει το κουμπί του πανικού. Αυτό το οποίο θα πρέπει να πατηθεί μόλις η κατάσταση πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή. Το επικίνδυνο με την ύπαρξη αυτού του ...κουμπιού, είναι να το πατήσεις σε λάθος χρονικό σημείο. Τότε όλα τελειώνουν πολύ πριν της ώρας τους.
Ο Ολυμπιακός καλά θα κάνει να απομακρύνει τα δάκτυλα από το κουμπί του πανικού. Απέχει πολύ η ώρα που θα φανεί χρήσιμο. Οι πρωταθλητές ηττήθηκαν στην Βιτόρια ένα αποτέλεσμα στα όρια του φυσιολογικού με όσα σημειώναμε πριν ξεκινήσει ο αγώνας.
Η ελληνική ομάδα έχει να δώσει σοβαρό παιχνίδι από τις 13 Δεκεμβρίου. Μην υπολογίζετε την κυριακάτικη προπόνηση κόντρα στον Ηλυσιακό στις 16 ή το ταξίδι αναψυχής με την Καβάλα στις 22.
Πρόβλημα οι αγώνες προπόνηση…
Στο ίδιο διάστημα η Κάχα Λαμποράλ, αύξανε τους ρυθμούς της με τρία παιχνίδια στην Ισπανία. Θα ρωτήσει κάποιος, ένας αγώνας κάνει διαφορά; Ένας; Τρεις διότι δεν συγκρίνονται οι αντίπαλοι, όμως ο Ολυμπιακός ήταν σαφές πως χρειαζόταν αγωνιστική εγρήγορση έστω και με αγώνες-προπόνηση. Με την λογική των τελευταίων ετών, την οποία έχουν συνυπογράψει οι αιώνιοι, να μην δίνονται ματς μέσα στις γιορτές για λόγους ξεκούρασης, ήρθε η ώρα να πληρώσει ένας εκ των δύο. Χωρίς αγώνες, χωρίς ρυθμό.
Οι πρωταθλητές μπήκαν χαλαρά, γύρισαν τον αγώνα, αλλά δεν υπήρχε καμία διάρκεια στο παιχνίδι παρά μόνο ατομικές ενέργειες. Η άμυνα, ξεκινώντας από τα τους γκαρντ, ήταν ωσεί παρούσα, οπότε μόλις έγιναν λάθος κινήσεις(χρησιμοποίηση Πάουελ, παροπλισμός Άντιτς, αδυναμία περιορισμού του Ερτέλ) η Κάχα τελείωσε τον αγώνα πολύ πιο εύκολα από ότι θα περίμενε.
Ολυμπιακός σε… διακοπές
Οι Βάσκοι, απελευθερωμένοι από την τυραννία του Ιβάνοβιτς, έτρεξαν, έπαιξαν ένα καθαρόαιμο ισπανικό μπάσκετ και ήταν αρκετά τυχεροί που βρήκαν τον Ολυμπιακό σε…διακοπές. Σε αυτό το γρήγορο ρυθμό, υπήρξαν βραδύτατες αντιδράσεις από όλους εντός κι εκτός παρκέ. Προσθέστε και την υπερβολική δόση σιγουριάς μετά το 19-30 κι έχετε την πρώτη ήττα στην πρεμιέρα του τοπ-16. Πρώτη και ανώδυνη διότι έπονται 13 αγώνες ενώ η διαφορά καλύφθηκε κάπως.
Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ανησυχεί τόσο για την άμυνα ή την παραγωγικότητά του, διότι ως ομάδα ρυθμού, μόλις τον επανακτήσει, θα είναι πάλι πολύ αποτελεσματικός. Το ερώτημα όμως που τίθεται μετά και τον αγώνα της Πέμπτης αφορά στο πόσο γρήγορα θα πάρει λύσεις από τον Πάουελ. Ο Αμερικανός έμεινε πολύ πίσω λόγω της έλλειψης αγώνων και θα χρειαστεί πάλι χρόνο. Το χειρότερο για τον Ολυμπιακό ειναι πως μέχρι τις τέσσερις Ιανουαρίου, το επόμενο παιχνίδι για το ΤΟΠ-16 κόντρα στην Μπεσίκτας, δεν έχει καμία αγωνιστική υποχρέωση. Το πιο δύσκολο για τον Μπαρτζώκα ειναι να κρατήσει την ομάδα του συγκεντρωμένη προκειμένου να μην υποστεί μία πραγματικά επώδυνη ήττα από τους Τούρκους στο ΣΕΦ.
Το πρόγραμμα a la carte…
Το αποδυναμωμένο πρωτάθλημα και το πρόγραμμα a la carte για τους αιωνίους, όπως ισχύει εδώ και χρόνια στην Α1, τώρα προκαλεί προβλήματα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Όπως βλέπουμε όμως τα προηγούμενα χρόνια, οι ομάδες μας….φρέσκιες και ξεκούραστες φτάνουν στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, την ίδια ώρα που οι σύλλογοι της Ισπανίας παρουσιάζονται εξουθενωμένοι. Το…περίφημο «θα φορμαριστούν όταν πρέπει», δεν ειναι τίποτε περισσότερο από την διαχείριση του πιο ξεκούραστου αγωνιστικού προγράμματος στην γηραιά ήπειρο. Φέτος όμως ο ρυθμός φαίνεται να αποτελεί πολυτιμότερο σύμμαχο από την ξεκούραση.
Διαβάστε ακόμη:
Μπαρτζώκας: “Να μάθουμε από τα λάθη μας”
Κάχα Λαμποράλ-Ολυμπιακός 82-74