Καλή… αποκοπή
Ο Τάσος Μαγουλάς καταγράφει τα δεδομένα που οδήγησαν τον Ολυμπιακό στη νίκη επί της Μπαρτσελόνα.
Στην Κεφαλλονιά η ευχή για το τέλος του χρόνου είναι “καλή αποκοπή”. Να κοπεί δηλαδή ομαλά ο παλιός χρόνος από τον νέο ώστε να προχωρήσει ο καινούργιος καλύτερα.
Ο Ολυμπιακός είχε έναν σπουδαίο όσο και δύσκολο χρόνο. Πέρασε από πολλές στενωπούς για να πετύχει στην Ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Η αγωνιστική δε περίοδος ξεκίνησε με την απώλεια του πρώτου τίτλου εντός έδρας από τον Παναθηναϊκό και τον σοβαρό τραυματισμό του Πάτρικ Γιανγκ.
Σε πείσμα τραυματισμών, λαθών και ατυχιών, οι πρωταθλητές κλείνουν το 2015 όπως άξιζε στην προσπάθειά τους: με ένα τέλειο παιχνίδι και μία μεγάλη νίκη στην πρεμιέρα του τοπ-16 απέναντι σε ανταγωνίστρια ομάδα για την πρόκριση.
Από την φρεσκάδα του Σπανούλη στο πρώτο ημίχρονο ήταν σαφές πως όλα θα πάνε καλά. Ουσιαστικά αυτό που έκανε η ομάδα του Σφαιρόπουλου στην δεύτερη περίοδο όταν έκτισε την διαφορά ήταν να ακολουθήσει το εμπνευσμένο και παθιασμένο παιχνίδι του αρχηγού της.
Οι περισσότερες κατοχές έδωσαν τη νίκη
Στην δεύτερη περίοδο αυτό το πάθος ήταν η διαφορά. Το πάθος και το καθαρό μυαλό. Στα τελευταία πέντε λεπτά ο Ολυμπιακός πήρε έξι επιθετικά ριμπάουντ, αυξάνοντας ή επεκτείνοντας τις κατοχές του, υποχρέωσε την Μπαρτσελόνα σε τέσσερα λάθη και από αυτή την αλληλουχία σημείωσε 13 πόντους παραπάνω.
Ψηλά γκαρντ; κανένα πρόβλημα
Μετά ανέλαβε η άμυνα και ο Χάκετ που οργάνωσε την ομάδα του τέλεια. Ο Σφαιρόπουλος αξιοποίησε από νωρίς τα σχήματα με ψηλά γκαρντ του Πασκουάλ τόσο για να επιτεθεί στα πιο αργά πόδια τους όσο και για να οργανώσει την άμυνα(σχήμα Σπανούλη-Χάκετ-Στρόμπερι) αξιοποιώντας την μεγάλη αδυναμία των Καταλανών: το παιχνίδι ένας ένας στην περιφέρεια. Ακόμα πιο επιτυχημένη ήταν η άμυνα και ο ρυθμός στα τελευταία 20 λεπτά. Το πλάνο ήταν αυτό που αρέσει στον Έλληνα προπονητή. Αργό, λίγες επιθέσεις και δυνατές προσωπικές άμυνες. Το αποτέλεσμα ήταν η Μπαρτσελόνα να επιχειρήσει μόλις 17 προσπάθειες μέσα στην ρακέτα αν κι εκεί βρισκόταν το πλεονέκτημα. Πήρε βέβαια τα ελεύθερα σουτ που της έδωσαν οι φιναλίστ της Ευρωλίγκας αλλά με περιορισμένη επιτυχία.
Δεν θα παίρνει όλα τα ριμπάουντ μεν…
Βάσει εκτέλεσης πλάνου, αυτό ήταν ένα τέλειο παιχνίδι. Σίγουρα κάποιος θα σκεφτέι πως δεν είναι πάντα εύκολο να πάρεις 8 επιθετικά ριμπάουντ σε μία περίοδο ή μία ομάδα του 74% στις βολές να έχει 4/10 στο α μέρος. Ή ακόμα και οι πέντε πόντοι με μπάζερ μπίτερ στο τέλος της 2ης και της 3ης περιόδου. Οι πρωταθλητές όμως, θα πάρουν μεγαλύτερη ευστοχία από τα 6,75 είτε με τον Όντομ είτε με τον Λοτζέσκι.
Θα πάρουν και περισσότερες λύσεις από τον Τζέιμς ο οποίος τουλάχιστον σε παιχνίδι με γρήγορες επιθέσεις είναι ικανός. Αλλού εντοπίζονται οι αδυναμίες του.
Ως φαίνεται ο Σφαιρόπουλος με τόσο καλό τον Σπανούλη, μπορεί να πηγαίνει τους ξένους του στα δικά του νερά. Ο Στρόμπερι για παράδειγμα, αφού δεν μπορεί να τρέχει, μπορεί να κυνηγάει όλα τα ριμπάουντ και να προσπαθεί να μην σπαταλάει επιθέσεις με λάθη. Δεν είναι ειδικός σε αυτό το παιχνίδι, αλλά αρκετά φιλότιμος όπως απέδειξε να ακολουθήσει τον σχεδιασμό.
Ο Ολυμπιακός αποκόπτεται από το δύσκολο κι επιτυχημένο 2015, με σκοπό το 2016 να του φέρει το πιο δύσκολο: την παραμονή στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πλάνο του Σφαιρόπουλου στηρίχθηκε πολύ στην ένταση που θα βγάλουν οι παίκτες του και αντίθετα θα είναι δύσκολο να διαθέτει ως στοιχεία η Μπαρτσελόνα μετά το ντέρμπι με την Ρεάλ. Οι Καταλανοί θα βρουν ρυθμό σιγά σιγά διότι θα πρέπει να συνηθίσουν τα δύο σκληρά παιχνίδια την εβδομάδα, διότι στο τοπ-16 έχει μόνο τελικούς σε αντίθεση με την πρώτη φάση. Γι αυτό η νίκη έχει τεράστια σημασία.