Ελλάδα - Γεωργία 73-60

Με ξέσπασμα στο τελευταίο δεκάλεπτο η εθνική ολοκλήρωσε νικηφόρα τη β' φάση του Ευρωμπάσκετ, επικρατώντας 73-60 της Γεωργίας σ' ένα βαθμολογικά αδιάφορο παιχνίδι. Προβληματισμός για τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ.

Ελλάδα - Γεωργία 73-60

Έτσι κρίθηκε

Η νίκη επί των μαχητικών Γεωργιανών ήταν αποκλειστικά και μόνο θέμα διάθεσης. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Όσο η ευάλωτη από το κέντρο άμυνα επέτρεπε στον... Γκαμκρελίτζε να διεισδύει ανενόχλητος, όσο τα μπλοκ άουτ στους αντίπαλους ψηλούς (Σερμαντίνι, Σεγκέλια) ήταν ανύπαρκτα, τόσο η εθνική ήταν πίσω στο σκορ (12-15, 22-26, 30-35), κυνηγώντας μια Γεωργία που σ' ένα ημίχρονο ανανέωσε εννέα φορές τις επιθέσεις από ριμπάουντ.

Επιθετικά δε οι διεθνείς δεν λειτούργησαν με ταχύτητα, ήταν πολλές φορές στατικοί και προβλέψιμοι.

Όταν όμως στη διάρκεια του τρίτου 10λεπτου η εθνική έβαλε ενέργεια στο παιχνίδι της, όταν επέβαλε το δικό της τέμπο, όλα έγιναν πολύ, μα πολύ πιο απλά. Η Γεωργία δεν ήταν εύκολο ν' ακολουθήσει και μετά το 44-43 από τον Φώτση άρχισαν να διαμορφώνονται συνθήκες νίκης. Η άμυνα πίεσε τους επιρρεπείς στο λάθος Γεωργιανούς γκαρντ, ο Μπουρούσης πήρε και τελείωσε φάσεις, ο Βασιλειάδης βρέθηκε στο παρκέ και... τιμώρησε την αντίπαλη ζώνη.

Το 51-47 του 30' έμοιαζε αλλά δεν ήταν εύθραστο, καθώς με διαδοχικούς πόντους, η εθνική ξέφυγε 57-47 και ξεδιάλυνε μια και καλή την κατάσταση. Η Γεωργία δεν είχε τις δυνάμεις και τις λύσεις να αντιστρέψει τα δεδομένα και στο υπόλοιπο του αγώνα όλα κύλησαν φυσιολογικά.

Το αστέρι

Ο Κώστας Βασιλειάδης είδε... ασπροκόκκινους (σ.σ Μαυροβούνιο, Κροατία) απέναντί του και... αφηνίασε. Δεν συμπλήρωσε 20 λεπτά στο παρκέ, αλλά πρόλαβε να πετύχει 15 πόντους. Έχει ανάγκη από την ταχύτητα εκτέλεσης και την ευστοχία του η εθνική για να έχει τύχη απέναντι στην πολύ δυνατή άμυνα των Γάλλων που θα κλείνει μέσα.

Απογοήτευση

Οι Γεωργιανοί, πλην του Σερμαντίνι, δεν είναι τα πρώτα ύψη. Πήραν όμως 16 επιθετικά ριμπάουντ και ύστερα από τα περισσότερα εξ αυτών σκόραραν κιόλας. Είναι στοιχείο που πρέπει να διορθωθεί γιατί ούτε οι Γάλλοι συγχωρούν κάτω από το καλάθι.

Σχόλιο

Από τη στιγμή που το παιχνίδι με τη Γεωργία δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον, το ζητούμενο για την εθνική ήταν μια στιβαρή εμφάνιση. Για 20 λεπτά, παρατηρήθηκε μια γενική χαλαρότητα σε παρκέ και πάγκο. Όταν όμως η ομάδα φλέρταρε με την ήττα, έκανε το χρέος της, έπαιξε μπάσκετ γρήγορο που της ταιριάζει και έφτασε σε μια άνετη νίκη, αναγκαία περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους. Το ματς με τη Γαλλία είναι εντελώς διαφορετικό και μέχρι την Πέμπτη υπάρχει αρκετός χρόνος για ανάλυση, περισυλλογή και κυρίως ξεκούραση, του μυαλού και του σώματος.

Τα δεκάλεπτα: 12-13, 32-35, 51-47, 73-60

Ελλάδα: Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 13(1), Ζήσης 5, Βασιλειάδης 15(3), Καλάθης 7(1), Φώτσης 10, Παπανικολάου 4, Μαυροειδής 6, Μπράμος, Κουφός 6, Σλούκας 3, Καϊμακόγλου 4

Γεωργία: Γκαμκρελίντζε 9(1), Β.Μπόισα, Α.Μπόισα 2, Σερμαντίνι 10(14ρ), Παργκάλαβα, Μαρκοϊσβίλι 8, Χέινς 11(1), Σανικίντζε 6(5), Σενγκέλια 11(1), Τσκιτισβίλι 3

News 24/7

24MEDIA NETWORK