Ανήκει ή όχι στον Παναθηναϊκό ο Λάσμε;

Ο ντεφορμέ Στεφάν Λάσμε εξακολουθεί να μην βοηθάει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ επηρεάζοντας όλους τους υπόλοιπους, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός πασχίζει ν' απογαλακτιστεί από τον Βασίλη Σπανούλη.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει νικήσει 75-67 την Νταρουσάφακα, αλλά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν είναι νιώθει γεμάτος. Η πολύ αυστηρή δήλωσή του δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Έκανε λόγο για "απαράδεκτη εικόνα", που δεν είναι αποδεκτή και απαίτησε απόλυτη αφοσίωση απ' όλους, ψυχή τε και σώματι, στο 'τριφύλλι'. Διαφορετικά "δεν έχουν θέση στον Παναθηναϊκό".

Ο διοικητικός ηγέτης των 'πρασίνων' επέλεξε να μην 'ταυτοποιήσει' όσους είχε εκείνη τη στιγμή στο μυαλό του. Προτίμησε να τους 'φωτογραφίσει'. Με φλας βέβαια, για να φωτίζονται καλά και να ξεχωρίζουν. Η (παρ)ερμηνεία των λεγομένων είναι υποκειμενική, ταυτόχρονα όμως υπάρχουν αριθμοί που οδηγούν σε χειροπιαστά κι αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα.

Διότι σε άλλο ένα παιχνίδι ο Στεφάν Λάσμε δεν ήταν ουσιαστικός. Στη στατιστική της Euroleague θα δεις πως είχε 4 πόντους χωρίς να χάσει σουτ (2/2), 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο κι 1 λάθος. Αν εξαιρεθούν οπότε τα πέντε φάουλ που οδήγησαν στην αποβολή του, μοιάζει πως απλώς πέρασε απαρατήρητος.

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Διότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει στο Contra.gr η πλατφόρμα της Newstats.eu, ο ψηλός του Παναθηναϊκού κάθε φορά που ήταν στο παρκέ επηρέαζε αρνητικά τη συνολική λειτουργία. Ατομικά είχε 0 στα 20'14'' που αγωνίστηκε (32-32). Ταυτόχρονα όμως συνέθετε τα χειρότερα δίδυμα. Με τον θετικό Παππά -7 σε 9 λεπτά (11-18), με τον Τόμας -6 σε μόλις 3 λεπτά (5-11), ακόμη και με τον εξαιρετικό Μήτογλου -4 σε 5 λεπτά (7-11).

Ανήκει ή όχι στον Παναθηναϊκό ο Λάσμε;

Ακόμη χειρότερη η εικόνα των τριάδων, καθώς ήταν στα τέσσερα χειρότερα και φυσικά στην 5άδα που απέδωσε τα λιγότερα ενόσω βρισκόταν μαζί στο παρκέ.

Ανήκει ή όχι στον Παναθηναϊκό ο Λάσμε;

Στις 17 του Δεκέμβρη ο Γκαμπονέζος κλείνει τα 36 του. Αναμφίβολα η ηλικία είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας. Όταν όμως είχε πέρυσι 14.6 πόντους και 6.3 ριμπάουντ ανά αγώνα της ρωσικής Ούνιξ στο Eurocup, ψάχνεις να βρεις πως έχει πέσει στους 5.6 πόντους με 3 ριμπάουντ εφέτος στην Eurolague. Συνολικά ο Λάσμε έχει παίξει 212 λεπτά στη διοργάνωση και το -35 (374-409) που 'κουβαλάει' ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ενόσω βρίσκεται στο παρκέ αντανακλά την προσφορά του. Στη σύγκριση μάλιστα ακόμη και με τον 'βαρύ' Γιώργο Παπαγιάννη των +16 (93-77) που έχει αγωνιστεί όλα κι όλα 41 λεπτά βγαίνει ολοκληρωτικά. Ας μην πούμε για τον Ντίνο Μήτογλου, ο οποίος έχει +13 (280-267).

Ανήκει ή όχι στον Παναθηναϊκό ο Λάσμε;

Ο βετεράνος σέντερ δείχνει πως δεν μπορεί ν' ακολουθήσει και να βοηθήσει, ο αδύναμος κρίκος που διακόπτει την αλυσίδα.

Απελευθέρωση

Στον Ολυμπιακό η κατάσταση είναι πολύ πιο ενθαρρυντική. Μόλις μια νίκη χωρίζει τις δύο ομάδες στην κατάταξη, παρόλα αυτά το 88-81 επί της Εφές είχε διάφορους 'πατέρες'. Του Νίκολα Μιλουτίνοφ (15 πόντοι με 7/7 δίποντα, 9 ριμπάουντ) η επίδραση αποδείχθηκε η πιο κομβική εξ όλων, ακόμη και του Γάλλου Τουπάν, καθώς με το Σέρβο σέντερ στο παρκέ οι 'ερυθρόλευκοι' μέτρησαν +10 (60-50) σε 27 λεπτά.

Ανήκει ή όχι στον Παναθηναϊκό ο Λάσμε;

Μάλιστα οι 'ερυθρόλευκοι' επικράτησαν χωρίς την ουσιαστική συμβολή του Βασίλη Σπανούλη, εξέλιξη που αρχίζει να πιστοποιεί την 'απογαλακτοποίησή' τους από τον αρχηγό. Είχε μεν 10 πόντους και 5 ασίστ. Παρόλα αυτά το -2 που μέτρησε ο Ολυμπιακός όσο έπαιξε (47-49) και η παρουσία του στα μη αποδοτικά δίδυμα (με Στρέλνιεκς, Λεντέι, Πρίντεζη) έδειξαν πως δεν είχε επίδραση στο παιχνίδι των 'ερυθρολεύκων'.

Ανήκει ή όχι στον Παναθηναϊκό ο Λάσμε;

Όχι τουλάχιστον αυτή τη φορά, αφού συνολικά είναι στο +37 σε 300 λεπτά (609-572) - τέταρτος παίκτης του Ολυμπιακού.

Ανήκει ή όχι στον Παναθηναϊκό ο Λάσμε;

Αυτό που σίγουρα χαροποίησε τον Μπλατ ήταν η αποδοτικότητα των Παπανικολάου - Τουπάν όσο αγωνίστηκαν μαζί στο 2-3 (+13 σε 15 λεπτά), αφού ο κόουτς του Ολυμπιακού επιμένει πολύ στα ψηλά σχήματα.

Ανήκει ή όχι στον Παναθηναϊκό ο Λάσμε;

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα με ταξίδι στην Ισπανία, σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη αντίστοιχα.

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ έπαιξαν μεταξύ τους την Πέμπτη και το 92-65 ήταν σχεδόν εξωπραγματικό. Όπως το +28 των Κάρολ και Τόμπκινς, το +27 του Ταβάρες και το +26 του Τέιλορ. Τρομερή εμφάνιση από τους 'μερένγκες', κακό νέο για το 'τριφύλλι'.

Ανήκει ή όχι στον Παναθηναϊκό ο Λάσμε;

Όχι πάντως πως οι 'ερυθρόλευκοι' θα πρέπει να παραπλανηθούν από την κακή απόδοση των 'μπλαουγκράνα' που εξακολουθούν διαθέτουν την... καλύτερη 5άδα της διοργάνωσης (Πάνγκος, Κούριτς, Κλαβέρ, Σίνγκλετον, Τόμιτς) με +38 (135-97) σε 67 λεπτά παράλληλης συμμετοχής.

Ανήκει ή όχι στον Παναθηναϊκό ο Λάσμε;

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK