Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Χίμκι: Μια νίκη που τον γύρισε πέντε μήνες πίσω

Η back to the future απόδοση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ απέναντι σε μια ευάλωτη αμυντικά Χίμκι που λυγίζει στο ΟΑΚΑ τού επιτρέπει να αισιοδοξεί. Όχι βέβαια όσο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Χίμκι: Μια νίκη που τον γύρισε πέντε μήνες πίσω
EUROKINISSI

Μέχρι το βράδυ της 22ας του Φλεβάρη ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε ήδη δώσει 21 παιχνίδια στη Euroleague. Ο απολογισμός αρνητικός, αφού μονάχα τα 9 εξ αυτών ήταν ως τώρα νικηφόρα. Το συναπάντημα με τη Χίμκι, το βράδυ της Παρασκευής στο ΟΑΚΑ, ήταν το 22ο στη σεζόν. Χωρίς επιστροφή. Κάθε άλλο βήμα οπισθοχώρησης, μετά από 4 ήττες στα προηγούμενα πέντε ματς, ήταν απαγορευτικό.

Για να προχωρήσουν βέβαια μπροστά οι 'πράσινοι' γύρισαν... αρκετά πίσω. Πέντε μήνες. Πνευματικά πάνω απ' όλα, μα και σωματικά. Στις 27 Σεπτεμβρίου οι 'πράσινοι' τιμούσαν τη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου. Τότε με τον Τσάβι Πασκουάλ αντί του Ρικ Πιτίνο στα ηνία και τον Στεφάν Λάσμε αντί του Άντριαν Πέιν στη φροντ λάιν. Ούτε ο Σον Κιλπάτρικ ήταν τότε, ενώ οι Παππάς και Λοτζέκι είχαν την υγειά τους.

Εκείνο το 90-63 δημιουργούσε τεράστιες προσδοκίες πριν από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων, τη στιγμή που συνδυάστηκε την επομένη με το 85-80 επί της Φενέρμπαχτσε στον τελικό. Εκείνη την Πέμπτη ο Παπαπέτρου, ο Τόμας και ο Λάνγκφορντ ήταν διψήφιοι σε πόντους και ο Νικ Καλάθης είχε 7 τελικές πάσες. Την Παρασκευή ήταν ξανά οι ίδιοι τα 'πρώτα βιολιά' της 'πράσινης' ορχήστρας. Μάλιστα ο Ντεσόν Τόμας πέτυχε 22 από τους 25 πόντους του στο πρώτο μισό του αγώνα (με 9/9 δίποντα και 1/2 τρίποντα). Επίδοση που " θα τη γράψω στην αυτοβιογραφία μου", όπως χαριτολογώντας ανέφερε μετά το 94-85.

Επίσης ο Νικ Καλάθης είχε ήδη 8 ασίστ (από τις συνολικά 11 που μοίρασε) προς πάσα κατεύθυνση. Κυρίως τον Ιωάννη Παπαπέτρου των 8 με μόλις μια χαμένη προσπάθεια. Γιατί ο Λάνγκφορντ σκόραρε, κλασικά, από σουτ που δημιούργησε μόνος.

Πάντως το 14-4 σε λιγότερα από 4 λεπτά ήταν πολύ καλύτερο από το ξεκίνημα στο ματς του Σεπτέμβρη και το καθαρό διψήφιο προβάδισμα (33-21) του 10', πριν από τη διαμόρφωση του 65-50 στα μισά της διαδρομής, επέτρεψε στην ομάδα του Ρικ Πιτίνο να διατηρήσει την αυτοπεποίθησή της σε υψηλά επίπεδα και να διαχειριστεί διαφορετικά τον αγώνα στο δεύτερο μισό.

Ούτως ή άλλως η Χίμκι είχε σκοράρει πολύ μετά από δύο περιόδους και το ζητούμενο ήταν να μην κρατήσει τα ίδια ποσοστά γιατί θα ήταν σε θέση ν' απειλήσει. Ο Ρικ Πιτίνο είχε προβλέψει ότι θ' αντιδράσει γιατί "διαθέτει έμπειρο προπονητή". Κατά βάση όμως διότι έχει μάθει να παίζει -καιρό τώρα- χωρίς τον Αλεξέι Σβεντ και είχε προειδοποιήσει (στο 51-45 του 17') πως μπορεί. Επιχείρησε ξανά και στο 67-63 πλησίασε όσο ποτέ άλλοτε από τη στιγμή που οι πρωταθλητές είχαν ξεφύγει. Σε βραδιά ωστόσο με 59% στα δίποντα από 27/46 και 39% στα τρίποντα από 7/18, ποσοστά που έμοιαζαν με τα... σεπτεμβριανά (22/42, 8/18) και λίγα λάθη (12), ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν σχεδόν αδύνατο να εκτεθεί στο παρκέ. Όπερ και εγένετο.

Ήταν μια back to the future εμφάνιση για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ με πολλά κοινά στοιχεία. Πλην μονάχα των 17 πόντων του Κιλπάτρικ. Και φυσικά της αύρας που περιέβαλε την ελληνική ομάδα πριν από 5 μήνες. Αύρα που μόνο με διπλά στην έδρα της Γκραν Κανάρια και της Νταρουσάφακα θα επανέλθει σε επίπεδα Σεπτεμβρίου.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK