Βιτόρια, 1η μέρα: Ο κοστουμάτος Σλούκας κι η... απόρριψη Ντάνστον

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει από τη Βιτόρια για την πρώτη μέρα στο Final Four, τα εισιτήρια που στοιχίζουν το 1/6 της αρχικής τους αξίας, τις ατάκες του Αταμάν και παίρνει συνεντεύξεις από Σλούκα, Μέλι, Ντάνστον, Ιτούδη, Χάκετ και Τέιλορ. Μπόνους το βιντεάκι με τον Μίντλετον να κάνει γιο-γιο τον Μπολομπόι. Ημερολόγιο καταστρώματος, ημέρα πρώτη με video θα λέγαμε

Βιτόρια, 1η μέρα: Ο κοστουμάτος Σλούκας κι η... απόρριψη Ντάνστον

Δεν είναι και τόσο βολικό να μένεις στο Μπιλμπάο και να πηγαινοέρχεσαι στη Βιτόρια. Εξήντα και εξήντα ίσον 120 χιλιομετράκια, μέχρι να φτάσουμε από την μια πόλη στην άλλη. Πού να βρεις, όμως, ξενοδοχεία στη Βιτόρια; Πέραν του ότι δεν έδιναν δωμάτια, οι τιμές ξέφευγαν σε εξωφρενικά όρια.

Χρωστούσε, όμως, μια διοργάνωση στον... Χοσεάν Κερεχέτα η Ευρωλίγκα. Ο πολυμήχανος ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Μπασκόνια ήθελε το φετινό Final Four, πιστεύοντας ότι η καλή ομάδα που είχε φτιάξει, θα έφτανε μέχρι το τέλος. Δεν υπολόγιζε στους τραυματισμούς, στη λάθος εκτίμηση για τον προπονητή Πέδρο Μαρτίνεθ (φοβόταν και την σκιά του, με αποτέλεσμα να κατηγορεί τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ότι κατασκόπευε τις προπονήσεις).

Τον άλλαξε με τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς, η Μπασκόνια έκανε υπέρβαση παίρνοντας το εισιτήριο για τους '8', έκανε ένα μεγάλο διπλό στη Μόσχα, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει πράξη το όνειρο του προέδρου και των οπαδών της. Ένα Final Four στη 'Φερνάντο Μπουέσα Αρένα', για να εκπληρωθεί ο πόθος μιας εκ των ιστορικότερων ομάδων της σύγχρονης Ευρωλίγκας, που έχει παίξει σε 5 Final Four (4 συνεχόμενα με ομαδάρα, Λουίς Σκόλα, Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, Πάμπλο Πριτζιόνι, Σερκάν Ερντογάν, Τιάγκο Σπλίτερ και ένα σωρό άλλοι σούπερ σταρ), χωρίς να γευτεί τη χαρά του τίτλου.

Την πάτησε ο Κερεχέτα, την πατήσαμε κι εμείς που τρέχουμε από Μπιλμπάο σε Βιτόρια, σε διαδρομή ωστόσο, που έχει μόνο... πράσινο. Θα την πατήσει και ο Τζόρντι Μπερτομέου; Το tweet που ανέβασε ο Ισπανός συνάδελφος Χοσέ Ιγνάσιο Χουκέτ είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό.


"Θα μου εξηγήσετε πώς γίνεται παραμονές των ημιτελικών τα εισιτήρια που έχουν μείνει αδιάθετα, να πωλούνται προς 50 ευρώ;" ρωτάει ο δημοσιογράφος, έχοντας την πληροφορία ότι τα πανάκριβα εισιτήρια που στοίχιζαν τουλάχιστον 300 ευρώ το ένα, έχουν... ξεπέσει στο 1/6 της αρχικής αξίας τους.

Λογικό φαίνεται. Η 'Φερνάντο Μπουέσα Αρένα' είναι ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα στην Ευρώπη (15.000 θέσεις) και:

- Οι Τούρκοι που έχουν δυο ομάδες δεν πρόκειται να έχουν πάνω από 4.000 κόσμο. Οι 2.000-3.000 της Φενέρμπαχτσε (οι οπαδοί της οποίας έχουν κλείσει εισιτήρια από τον περασμένο Δεκέμβρη) και οι 1.000 της Εφές. Θα ήταν ίσως περισσότεροι, αλλά η υποτίμηση της λίρας κάνει τους Τούρκους φτωχότερους, ειδικά όταν πρέπει να πληρώσουν σε ευρώ.

- Η Ρεάλ δεν κουβαλάει πολύ κόσμο στο μπάσκετ. Θα 'ναι δεν θα 'ναι 1.000 οι φίλοι της 'βασίλισσας' στον ημιτελικό. Αν περάσει στον τελικό, ενδεχομένως να έρθουν περισσότεροι.

- Κάπου τόσοι (οι γνωστοί... πιστοί της, δηλαδή) θα 'ναι κι οι οπαδοί της ΤΣΣΚΑ. Μένει σχεδόν ένα μισό γήπεδο που πρέπει να γεμίσει από τους φιλάθλους της Βιτόρια. Αγαπούν το μπάσκετ, λατρεύουν την Μπασκόνια, αλλά δεν είναι και πάμπλουτοι για να δώσουν 600 ευρώ τουλάχιστον, στο διήμερο του Final Four. Με 100 κάτι γίνεται!

Ο Μπερτομέου, πάντως, δεν ανησυχεί, καθώς στη συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχία του Final Four, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Αθήνα παραμένει μέσα στις υποψήφιες πόλεις για τη διοργάνωση τα επόμενα χρόνια.

H συνέντευξη Τύπου

Η επίσημη πρες κόνφερανς έγινε στην Πλάθα Εσπάνια της Βιτόρια, κεντρικό σημείο της πόλης, με τους πρωταγωνιστές να ψιλοβαριούνται, αλλά να χαϊδεύουν και το κύπελλο της Ευρωλίγκας που ήταν μαζί τους στο πάνελ.

Βιτόρια, 1η μέρα: Ο κοστουμάτος Σλούκας κι η... απόρριψη Ντάνστον

(Πριν από την συνέντευξη, φωτογραφία με το τρόπαιο που θέλουν όλοι και οι προπονητές Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Εργκίν Αταμάν, Δημήτρης Ιτούδης, Πάμπλο Λάσο και οι παίκτες Κώστας Σλούκας, Βασίλιε Μίσιτς, Κάιλ Χάινς και Φακούντο Καμπάσο)

Τι μας έκανε εντύπωση;

Οι ατάκες του Αταμάν, που εμφανίστηκε αν και σχεδόν ρούκι (έχει μια παρουσία με τη Σιένα) πολύ άνετος. "Ναι, έχω σχεδιάσει που θα πάμε αν πάρουμε τον τίτλο. Δευτέρα πρωί, όλοι μαζί στην Ίμπιζα", η πρώτη. Και "θα τουιτάρω κάτι, εφόσον κερδίσω. Να έχω και ένα ενδιαφέρον".

Τον Ομπράντοβιτς τον ψιλοτρέλαναν. Η πρώτη ερώτηση είναι αν είχε ο ίδιος να κάνει μια... ερώτηση στους παρευρισκόμενους στο πάνελ, ενώ η δεύτερη τι προτιμάει να φάει στη γαστριμαργικά υπέροχη Βιτόρια, τσουλετόν (ψητός ταύρος πάνω σε μαντέμι) ή ψάρι (απάντησε και τα δυο, αν και μετά έδωσε προτίμηση στον ταύρο. Καλά έκανε, εδώ που τα λέμε, ξέρει να τρώει ο Σέρβος).

Ο 'Βιτοριανός' Λάσο (έχει γεννηθεί στην πόλη, έχει παίξει στην Ταού και θυμίζω ότι παραμένει πρώτος πασέρ όλων των εποχών στη λίγκα ACB) δήλωνε ότι η "εμπειρία είναι καλή, αλλά δεν κερδίζει τους τίτλους", ο Ιτούδης έμοιαζε (όπως πάντα) πιο σοβαρός απ' όλους, ο Μίσιτς πέρασε απαρατήρητος (όχι όπως στο γήπεδο, όπου συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο) ο Καμπάσο είχε ολόκληρο φαν-κλαμπ από την Αργεντινή και ο Χάινς (για 8η φορά σε Final Four και μάλιστα συνεχόμενη) ρωτήθηκε πως αυτός ο undersized σέντερ που άλλαξε το ευρωπαϊκό μπάσκετ, θα αντιμετωπίσει τον πανύψηλο Έντι Ταβάρες. "Ε, δεν μπορώ να ψηλώσω σε μια νύχτα", είπε, αποδεχόμενος τη μοίρα του. Ωραίος τύπος, όπως πάντα.

Κουστουμάτος αλλά και έτοιμος ο Σλούκας!

Πιο ωραίος ο Σλούκας, στο μοντέρνο κουστούμι που φορούσε. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε πάνελ επίσημης συνέντευξης Final Four, ένα... όνειρο όπως αποκάλυψε μετά. Πλάκα-πλάκα, δηλαδή πολύ σοβαρά, ο 'Κωστάκης' έχει γίνει ολόκληρος άντρας, μετράει ήδη 9 Final Four (7 του δίνουν επίσημα, αλλά ξεχνάνε ότι ήταν μέλος του Ολυμπιακού το 2009 και το 2010, χωρίς, όμως, να είναι στη δωδεκάδα), 3 τίτλους και απεριόριστη εμπειρία.

Φέτος, ο Σλούκας ήταν ο κορυφαίος παίκτης της καλύτερης ομάδας της κανονικής περιόδου. Ενδεχομένως να είναι ο MVP της Ευρωλίγκας πριν από το Final Four. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι τον απομονώσαμε σε μια γωνία της 'Φερνάντο Μπουέσα Αρένα', απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, δείχνοντας έτοιμος, αποφασισμένος και προσηλωμένος στον στόχο. Η Ευρωλίγκα, όπως και να 'χει είναι ο πόθος της Φενέρ.

Ακούστε τον από την κάμερα και το βίντεο του Contra.gr

Στις ανοιχτές προπονήσεις (για 15 λεπτά) γίνεται ένας μικρός χαμός. Ένας Τούρκος είχε πάρει... μονότερμα τοn Νικολό Μέλι, οπότε μάλλον η δική μου ερώτηση για το αν μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις τον διευκόλυνε: "Ναι, μπορώ να παίξω όπου θέλει ο προπονητής, γιατί όπως λες το έχω κάνει και σε προηγούμενα παιχνίδια. Δεν είμαι μόνο εγώ, αλλά και οι άλλοι παίκτες της ομάδας που κάνουν το ίδιο. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε γιατί έχουμε απουσίες και πρέπει να τις καλύψουμε".

Η αλήθεια είναι ότι η Φενέρ στα τελευταία παιχνίδια της έχει εμφανίσει τα πιο διεστραμμένα σχήματα που μπορεί να σκαρφιστεί ακόμη κι ο εγκέφαλος του Ομπράντοβιτς: 4 κοντοί κι ο Μέλι ή απλά 5 κοντοί, χωρίς καν σέντερ. Ο Μέλι, που πέρσι πέρασε στην ιστορία καθώς έγινε ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους σε τελικό (28) της εποχής των Final Four.

"Καμιά φορά ένας παίκτης είναι τυχερός, του μπαίνουν όλα τα σουτ κι έτσι συνέβη με μένα πέρσι. Αν είναι να βάλω λιγότερους και να πάρουμε το τρόπαιο, θα το προτιμήσω", απάντησε ο φόργουορντ της Φενέρ. Ιδού και το video:


Ο Μπράιαν Ντάνστον θαν'αι ένας από τους παίκτες που θα τον μαρκάρουν στον ημιτελικό (αν ο Μέλι πάει κοντά στο καλάθι). Από τους παίκτες της Εφες, ο Αμερικανός (παλιότερος πλέον στην ομάδα) έχει πρότερη εμπειρία Final Four. Το 2015 με τον Ολυμπιακό, έπαιξε στον τελικό.

"Η Φενέρ έχει σπουδαίο υλικό. Παίκτες που μπορούν να παίξουν σε πολλές θέσεις, που δυσκολεύουν κάθε ομάδα. Έχουν λύσεις όπως κι εμείς. Τρέχουν καλά το γήπεδο, είναι εξαιρετικοί και στο σετ παιχνίδι. Θα γίνει μάχη", λέει και εξηγεί το μυστικό της απόλυτης μεταμόρφωσης της ομάδας του φέτος, που από την τελευταία θέση της περσινής Ευρωλίγκας έφτασε στο Final Four: "Παίζουμε ο ένας για τον άλλον. Η αυτοθυσία μας είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της ομάδας μας".

Ο Σλούκας πέρασε μια στιγμή από κοντά του. Θα τον ήθελε στην Εφές, ρωτάω τον Ντάνστον. "Στη δική μου ομάδα; Όχι, όχι. Έχω πολύ καλούς συμπαίκτες..." απαντάει και αποχωρεί χαμογελαστός.


Ο Ιτούδης, η πίεση, o Tέιλορ και ο ... μπαμπάς Χάκετ!

Η ματσάρα, βέβαια, είναι το Ρεάλ Μαδρίτης-ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η "βασίλισσα" πάει για το back to back ...50ετίας (από τη διετία 1967-68, έχει να πάρει δυο σερί τίτλους) και το κίνητρο είναι αρκετά μεγάλο. Ο Τζεφ Τέιλορ, το σημειώνει: " Είναι μεγάλη υπόθεση και για μας και για το κλαμπ" λέει, αλλά δεν διακρίνει ποιο είναι πιο δύσκολο. Το πρώτο ή το δεύτερο τρόπαιο; "Κάθε Κύπελλο της Ευρωλίγκας είναι πολύτιμο. Η διοργάνωση είναι σπουδαία. Πολλοί αγώνες, τα πλέι-οφ, τώρα το φάιναλ-φορ..."

Ο Τέιλορ είναι μοναδική περίπτωση. Στην Ευρώπη, όταν ήρθε από το ΝΒΑ, είχε θεωρηθεί σκόρερ ολκής. Στη Ρεάλ μεταμορφώθηκε σε αμυντικό ειδικών αποστολών: "Ήρθα σε μια σπουδαία ομάδα, με τίτλους και πολλούς παίκτες, που πρωταγωνιστεί σε κάθε διοργάνωση. Η άμυνα πολλές φορές είναι υποτιμημένη, δίνει όμως πολλά και στην ομάδα και στον παίκτη. Όταν χρειαστεί πάντως και αφού μου το δώσει η άμυνα, μπορώ να προσφέρω ανάλογες καλές υπηρεσίες και στην επίθεση"

ο Δημήτρης Ιτούδης συμφωνεί ότι η πίεση που αισθάνθηκε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ειδικά στα πλέι-οφ θα της κάνει καλό: "Ναι, μας έκανε να αισθανθούμε περισσότερο δυνατοί, πιο υπεύθυνοι. Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία θα μας βοηθήσει και στο φάιναλ-φορ" είπε ο Έλληνας κόουτς. Τον ρωτήσαμε τι ... λέει στους παίκτες του και ο Ντάνιελ Χάκετ τον χαρακτήρισε προπονητή που δίνει τα μεγαλύτερα κίνητρα: "Α αυτό θα σας το πει ο ίδιος" απαντάει.

Ο Χάκετ κατ' αρχήν περιμένει τον ... μπαμπά του που έρχεται στο φάιναλ-φορ να τον καμαρώσει. Ο Ρούντι Χάκετ έχει παίξει σε φάιναλ-φορ (στο κολέγιο) με το Σίρακιους το 1975: " Κάτι μου έχει πει. Κάτι μου έχει δείξει" λέει ο Ιταλομαερικανός που θεωρεί ότι η Ρεάλ είναι " μια ομάδα γεμάτη, όπως και εμείς. Διαβάζουν το παιχνίδι, είναι καλοί στο γρήγορο παιχνίδι. Ο Ταβάρες; Σίγουρα είναι πολύ ψηλός, έχει μεγάλη συμμετοχή στην άμυνα, αλλά συνηθίσαμε να παίζουμε με ψηλούς αντιπάλους, καθώς η Μπασκόνια είχε Πουαριέ και Βόιτμαν..."

Λίγο πριν φύγω ξανά για την αίθουσα Τύπου, βλέπω την προπόνηση της ΤΣΣΚΑ. Ένας στεγνός Αμερικανός σέντερ είναι ζευγάρι με τον Μπολομπόι, τον ψηλό της ΤΣΣΚΑ. Δεν είναι άλλος από τον 52χρονο Ντάρυλ Μίντλετον που πριν από 17 χρόνια έπαιρνε την Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό στη Μπολόνια. Συνεργάτης, πλέον, του Δημήτρη Ιτούδη, όπως θα δείτε είναι σε φουλ φόρμα. Δέκα λεπτά τα έχει στο τσεπάκι!

Κάπου εδώ, βάζω τελεία. Περιμένει ένα πιάτο φαΐ (μπορεί και τρία) αλλά και το πούλμαν για το Μπιλμπάο...

Hasta luego amigos...

News 24/7

24MEDIA NETWORK