Ες Λ-αύριο τα σπουδαία για ΠΑΟ: 10 σημειώσεις από την 3η αγωνιστική

Η ανάγκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ να δώσει συνέχεια στο +45, τα 5 λεπτά του Τολιόπουλου, το deja vu του Περιστερίου, ο Λάρι που σώζει τον... Μπάνκι, ο Χουγκάζ against the odds και τα βουβά δευτερόλεπτα στη Ρόδο.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΥΡΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΛΑΥΡΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η χρονιά κυλάει, ήδη έφυγαν οι πρώτες τρεις αγωνιστικές. Το δείγμα δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά κάθε αγωνιστική, λειτουργώντας ως μια αυτοτελή ιστορία, προσφέρει συμπεράσματα.

Ακόμη και οι ευρείες νίκες των Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και Ολυμπιακού έδωσαν τροφή για σκέψη. Πόσο μάλλον οι λίγοι πόντοι της ΑΕΚ στο Ρέθυμνο και το αποτέλεσμα στη Νέα Σμύρνη.

Ξεχωρίσαμε τα δέκα στοιχεία.

10.

Η εντός έδρας ήττα σ' ένα ευρωπαϊκό ματς 'χωνεύεται' ακόμη κι αν προέρχεται από ομάδα της Φινλανδίας (Κατάγια). Από τον Πανιώνιο των ολίγων σε πνίγει πρώτα στο λαιμό και μετά πέφτει σαν βράχος στο στομάχι. Από τον Άρη είπαν πως "θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της επιτυχίας στο αθλητικό τμήμα". Τούτο δύο πράγματα συνεπάγεται: αλλαγή προπονητή ή αντικατάσταση ξένων. Για ποιον χτυπάει η καμπάνα πλέον; Σκεφτείτε να μην είχε έρθει η νίκη επί του Λαυρίου στην πρεμιέρα...

9.

Καλώς ή κακώς οι ομάδες 'μεγαλώνουν' και ακμάζουν όταν παίξουν στην Ευρώπη. Ο Προμηθέας διαθέτει το προφίλ ενός σύγχρονου οργανισμού με αρχές που χρόνο με το χρόνο κάνει ένα βήμα μπροστά. Ενδεχομένως δεν χωρούσε από εφέτος στο πρόγραμμά του να είναι άπαντες με μια βαλίτσα στο χέρι. Αφού το αποφάσισαν όμως, οφείλουν να το υποστούν. Και πάνω απ' όλα να διαχειριστούν ήττες όπως αυτήν στην Πυλαία. Γιατί αποτελέσματα όπως το 81-56 από τον όποιον ΠΑΟΚ δεν είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί ν' αποκλειστεί.

8.

Το Ρέθυμνο διαθέτει τον πρώτο σκόρερ (Στιβ Μπαρτ) και τον πρώτο ριμπάουντερ (Κιθ Κλάντον) του πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα έχει 0/3, η μοναδική ομάδα που δεν έχει καπαρώσει νίκη. Δεδομένου ότι θα χάσει και από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, έχει την υποχρέωση μετά τη διακοπή να εμφανιστεί διαφορετικό για τρία παιχνίδια μέσα στο Νοέμβριο (Προμηθέα και Χολαργό εντός, Πανιώνιο εκτός) που θα ορίσουν την πορεία έκτοτε.

7.

Το 70-66 επί του Άρη δεν ήταν μονάχα η πρώτη εφετινή του Πανιωνίου στο πρωτάθλημα. Ήταν η πρώτη επιτυχία του κόουτς Κρις Χουγκάζ στην κορυφαία κατηγορία. Τη Δευτέρα έγραψε στο facebook πως "αυτή η ομάδα είναι ενάντια στο κατεστημένο". Οι 'κυανέρυθροι' παίζουν όντως against the odds, διότι μια νίκη δεν φτάνει όταν μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου στις 12 Ιανουαρίου είναι δύσκολο να βρει παραπάνω από δύο νίκες. Πέρυσι χρειάστηκε επτά για να σωθεί.

6.

Ο Ουίλιαμ Χάτσερ είναι η σταθερά του ΠΑΟΚ στην εκκίνηση της σεζόν. Ο Γκος προέρχεται από τον τραυματισμό του που τον κράτησε εκτός για αρκετές εβδομάδες, με αποτέλεσμα να ψάχνεται, και ο πολύπειρος γκαρντ ανταποκρίνεται στο διττό ρόλο του. Τουλάχιστον αυτή τη φορά η εμφάνισή του (15 πόντοι, 7 ασίστ) δεν πήγε στράφι. Μάλιστα έγινε ο έβδομος καλύτερος ξένος σκόρερ στην ιστορία του 'Δικεφάλου'.

5.

BASKET LEAGUE / ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Περιστέρι έκανε το 3/3 στην εκκίνηση του πρωταθλήματος χάρη στο 71-62 επί του Χολαργού (και τις 19 παραπάνω βολές). Η τελευταία φορά που είχε πετύχει κάτι τέτοιο ήταν τη σεζόν 2000-01. Τότε τερμάτισε δεύτερο στην κανονική περίοδο, αλλά αποκλείστηκε στα ημιτελικά των πλέι οφ από τον Ολυμπιακό. Ο Μίλαν Γκούροβιτς δεν ανήκε τότε στην ομάδα των δυτικών προαστίων - είχε φύγει δυο χρόνια πριν για την Μπαρτσελόνα. Είχε αρχίσει τη σεζόν στην ΑΕΚ, προτού αποχωρήσει Δεκέμβρη μήνα για την Τεργέστη. Παρόλα αυτά η βράβευσή του στο ημίχρονο του σαββατιάτικου αγώνα συνέπεσε με την επανάληψη εκείνης της επίδοσης. Το παρελθόν των Περιστεριωτών συνάντησε το παρόν.

4.

Όσο ο Ρατάν-Μέις χρειάζεται 15 σουτ για να ευστοχήσει στα 5 χάνοντας μάλιστα 4/6 βολές, τόσο θα υπάρχει ένας Γιαννούλης Λαρεντζάκης να βγάζει το φίδι από την τρύπα. Η ΑΕΚ εξακολουθεί να υποφέρει από την έλλειψη χημείας, αλλά νίκες όπως αυτή στο Ρέθυμνο τής εξασφαλίζουν ηρεμία. H άνοδος του Ρόμπερσον (8 πόντοι, 7 ριμπάουντ) και η... επάνοδος του Σαντ-Ρος (7 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 μπλοκ σε 22 λεπτά) είναι στοιχεία που παράγουν αισιοδοξία. Το ματς με την Μπάμπεργκ είναι άλλο ένα τεστ αξιολόγησης.

3.

Σ' ένα παιχνίδι που στο 17' είχε ήδη κριθεί (33-16) και στο 24' η διαφορά ήταν στους 28 (50-22) πριν από τελικό 83-46, ο Βασίλης Τολιόπουλος ίσα που ακούμπηκε στο παρκέ. Μόλις 5 λεπτά έμεινε στο παρκέ κι ας έλειπε ο Γιάνις Στρέλνιεκς. Κάτι άλλο θέλει απ' αυτόν ο Ντέιβιντ Μπλατ για να του δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

2.

BASKET LEAGUE / ΚΟΛΟΣΣΟΣ - ΚΥΜΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΑΡΗΣ ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΚΟΛΟΣΣΟΣ - ΚΥΜΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΑΡΗΣ ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑΣ / EUROKINISSI) EUROKININISSI

Βλέμματα παγωμένα και καρφωμένα στον σωριασμένο Κουίνσι Ντιγκς. Η εικόνα που είχε προηγηθεί σοκαριστική. Τη στιγμή που υποβασταζόμενος αποχωρούσε προς τον πάγκο ο Αμερικάνος του Κολοσσού έχασε τις αισθήσεις και κι το ανεξέλεγκτο κορμί του, μια σάρκα χωρίς πνεύμα, κατέρρευσε στο παρκέ. Οι γιατροί τού έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, συμπαίκτες και αντίπαλοι περίμεναν τρεμάμενοι. Ευτυχώς μετά από λίγες στιγμές συνήλθε και έφυγε για εξετάσεις. Όπως δήλωσε ο Νίκος Βετούλας, "το πιο σημαντικό είναι να είναι καλά ο Κουίνσι". Υπογλυκαιμικό σοκ είπαν οι γιατροί, με τον Ντιγκς να παίρνει εξιτήριο το βράδυ του Σαββάτου. Όλοι μπορούσαν μετά να πανηγυρίσουν #diplis.

1.

Ο Μακένζι Μουρ παίζει στη ρωσική Άβτοντορ, ο Μέιερ στον Προμηθέα και ο Ουίγκινς στον Ήφαιστο. Το Λαύριο είναι αποδυναμωμένο και στο ΟΑΚΑ θα ήταν απίθανο να βρει, όπως πέρυσι, 98 πόντους σε 40 λεπτά και τους 118 μετά από δύο παρατάσεις. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έμαθε από τον παρ' ολίγον πάθημα του Ιανουαρίου, είχε όπως τότε πρώτο σκόρερ τον Νίκο Παππά και με διαφορά 40 πόντων από το πρώτο μισό (62-23) δεν πέταξε την ευκαιρία να σκοράρει +100 πόντους για δεύτερη φορά σε 72 ώρες. Πλέον η διάρκεια και η συνέπεια θα τον καθιερώσουν ως ένα παραγωγικό σύνολο που αποκτάει χημεία και ταυτότητα στις δύο πλευρές του παρκέ. Το 'αύριο' θα κρίνει τους 'πράσινους' και όχι το Λαύριο.

photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK