Ο Joe Ingles δεν είχαν καταλάβει πως δεν είναι ένας παίκτης της σειράς

Στα 17 έγραψαν λάθος το όνομά του. Στα 23 ήταν συμπληρωματικός στην Μπαρτσελόνα. Στα 31 είναι ο πιο επιδραστικός παίκτης των Jazz. Αφού πήρε πρώτα την Euroleague. Παρόλα αυτά ο Joe Ingles θέλει ακόμη να παίξει στους Adelaide 36ers.

Ο Joe Ingles δεν είχαν καταλάβει πως δεν είναι ένας παίκτης της σειράς
AP PHOTO/RICK BOWMER

Η βραδιά θ' ανήκε στον Gordon Hayward. Για πρώτη φορά θα έπαιζε ως αντίπαλος των Jazz στο Salt Lake μετά από επτά σεζόν στην ομάδα. Η 'Vivint Smart Home Arena' δεν γέμισε. Είχε βέβαια 92% πληρότητα, αφού σχεδόν 20.000 πήγαν να τον αποδοκιμάσουν για την απόφασή του να φύγει πριν από 16 μήνες. Ήταν (κι αυτός) ένας δειλός που την κοπάνησε.

Ο Joe Ingles δεν είχαν καταλάβει πως δεν είναι ένας παίκτης της σειράς

Κατάλαβε από την προθέρμανση πως δεν θα περάσει ένα ήσυχο βράδυ, ανεξαρτήτως των 7 σεζόν στην πόλη και του τραυματισμού που τον έκανε να υποφέρει πέρυσι. Δεν τον λυπήθηκαν. Όποτε έπιανε την μπάλα, ένα μακρόσυρτο γιουχάισμα κάλυπτε κάθε άλλον ήχο στην ατμόσφαιρα. "Ήταν κάτι που περίμενα", θα πει μετά την ήττα των Celtics (123-115). Είχε σκοράρει 13 πόντους, τους μισούς με βολές, αφού ήταν άστοχος. Είχε και 7 ασίστ σε 26 λεπτά.

Δεν ήταν ωστόσο το επίκεντρο του κύκλου. Ο... διάδοχός του στους Jazz τον 'κάλυψε' με το εκτόπισμα του. Ο Joe Ingles ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας του σε πόντους, σκοράροντας 27, και με τα 5/9 τρίποντα έγινε ο 6ος παίκτης με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην ιστορία του οργανισμού. Έχει πλέον 512, κυνηγώντας τους Mehmet Okur (517), Darrell Griffith (530) και Bryon Russell (540). Όλα αυτά στην αρχή της τέταρτης σεζόν του στο ΝΒΑ και της μόλις δεύτερης ως starter.

Το ποσοστό του μάλιστα σε κλίμακα true shooting είναι στο 60%! Καλύτερο του σπεσιαλίστα Jeff Hornacek.

Δεν είναι μόνο το σουτ

Ο Αυστραλός είναι πλέον 31 ετών. Το παρουσιαστικό και το σουλούπι του γεννημένου στην Αδελαΐδα φόργουορντ δεν παραπέμπει σε αθλητή τέτοιου επιπέδου. Δάσκαλος πιστεύουν στις ΗΠΑ ότι θα έπρεπε να είναι. Τουναντίον έχει εξελιχθεί στην πιο πολύτιμη μονάδα των Jazz. Εξακολουθεί να σουτάρει με ποσοστό που αγγίζει το 40% στο τρίποντο, αλλά πλέον με 7 προσπάθειες ανά αγώνα και έχει αυξήσει την παραγωγικότητά του από τους 11.5 πόντους στους 13.8 στην πρώτη ντουζίνα της σεζόν.

Το 2014 επιλέχθηκε για το 'περίεργο' αλλά αποτελεσματικό σουτ του, αλλά μόνο αυτό δεν κάνει πλέον. Ανέδειξε το ταλέντο του, διαθέτει πλειάδα επιθετικών κινήσεων και μυαλό-ξυράφι, κινείται στο χώρο με ή χωρίς την μπάλα, σκίζεται στην άμυνα, μαζεύει ριμπάουντ, φτιάχνει παιχνίδι.

Ένας all around forward. Δες το video.

Όλ' αυτά τη στιγμή που μέχρι το καλοκαίρι του 2014 στην Ευρώπη ήταν μια εφεδρική μονάδα. Τόσο στα χέρια του Τσάβι Πασκουάλ όσο και του Ντέιβιντ Μπλατ. Ποτέ στην Euroleague δεν πέτυχε περισσότερους από 200 πόντους συνολικά σε μια χρονιά, ποτέ του δεν αφέθηκε να πάρει περισσότερα από 72 τρίποντα. Ποτέ δεν πίστεψαν ότι ο αριστερόχειρας από την Αυστραλία μπορεί να ξεχωρίσει τόσο.

Ούτε καν στην πατρίδα του το έβλεπαν. Στα 17 του ένιωθε έτοιμος αγωνιστικά και πνευματικά για το μεγάλο βήμα. Το όνειρό του ήταν (και παραμένει ως και σήμερα) ν' αγωνιστεί στους Adelaide 36ers. Θα είχε πραγματοποιηθεί, αν έλεγε 'ναι' σε πρόταση διετούς διάρκειας έναντι 12.500 δολαρίων για να είναι 'παγκίτης'. Τη στιγμή που το μίνιμουμ απολαβών στο πρωτάθλημα ήταν στις 20.000.

Να 'ταν μόνο αυτό. Στο χαρτί που του είχαν στείλει για να υπογράψει το όνομά του ήταν λάθος. Αναγραμματισμός. Αντί για Joe ή Joseph που είναι το βαπτιστικό του, είχε σημειωθεί ως 'Joesph'. "Μάλλον έγραψαν αρχικά Joe και μετά για να το κάνουν πιο επίσημο προσέθεσαν το -sph. Δεν ξέρω...", είχε δηλώσει.

Από τα 12 χιλιάρικα στα 13 εκατομμύρια

'Πληγωμένος' μ' όλα αυτά, αρνήθηκε. Πήγε στους Southern Tigers, αναδείχθηκε 'Πρωτοετής της Σεζόν', άρχισε να φτιάχνει το όνομά του, γνώρισε και τη μελλοντική σύζυγό του, τη Renae. Από το 2016 είναι γονείς, έχοντας αποκτήσει δίδυμα, ένα κορίτσι κι ένα αγόρι.

Ακολούθησε η Γρανάδα και Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, μετά ήρθε η Μακάμπι. Με την οποία στο Μιλάνο κατέκτησε την ευρωκούπα. Έπαιξε μονάχα 22'39'' στα δύο παιχνίδια του Final Four, πετυχαίνοντας όλους κι όλους 2 πόντους!

Το ΝΒΑ ήταν πόθος. Δοκίμασε στους Clippers, έπαιξε σε κάμποσα ματς της preseason, αλλά τον 'έκοψαν'. Το συναπάντημα με τους Jazz ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να του συμβεί. Το απολαμβάνει όλο αυτό, ιδίως από το καλοκαίρι του 2017. Όταν ο Hayward επέλεξε Βοστόνη, στη δυσκολότερη απόφαση της ζωής του. Λυτρωτική για τον Ingles. Έχει αφήσει πολύ πίσω εκείνα τα 12.500 δολάρια που χαριστικά τού έδιναν οι 36ers και για τη σεζόν που τρέχει θα λάβει 13 εκατομμύρια!

Είναι ο τύπος που θα ήθελες για φίλο. Ας αρχίσουμε με το γεγονός πως του αρέσει ο καφές και η κουβέντα. Είναι ωστόσο γελαστός, πρόσχαρος, πλακατζής, κάνει τους γύρω του να μοιάζουν πιο ευτυχισμένοι απ' όσο είναι στην πραγματικότητα και αυτό δεν ανταλλάσσεται.

Το κάνω καθημερινά. Είμαι σε μια πάρα πολύ τυχερή θέση και απολαμβάνω το μπάσκετ και τη ζωή. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί ο καθένας είναι τόσο στρεσαρισμένος όλη την ώρα. Θα σουτάρω για να ζήσω και θα πάω πίσω στα παιδιά μου. Η ζωή είναι ωραία.

Ακόμη κι έτσι πάντως, ο Joseph Howarth (από την αγγλοσαξονική καταγωγή του) Ingles θέλει να παίξει στους Adelaide 36ers. Το μοναδικό απωθημένο του πλέον!

News 24/7

24MEDIA NETWORK