Ο Ντόνοβαν Μίτσελ είναι ο σούπερ ήρωας του Σολτ Λέικ

Δεν έχει τόση σημασία αν οι Τζαζ αποκλειστούν από τους Ρόκετς στον πρώτο γύρο των playoffs. Αρκεί που βλέπουν τον Ντόνοβαν Μίτσελ να μεγαλώνει και να γίνεται ο επόμενος απόφοιτος της Τζαζ σχολής.

Utah Jazz guard Donovan Mitchell (45) reacts as he walks off the court the end of the first half during an NBA basketball game against the Houston Rockets Saturday, April 20, 2019, in Salt Lake City. (AP Photo/Rick Bowmer)
Utah Jazz guard Donovan Mitchell (45) reacts as he walks off the court the end of the first half during an NBA basketball game against the Houston Rockets Saturday, April 20, 2019, in Salt Lake City. (AP Photo/Rick Bowmer) AP PHOTO/RICK BOWMER

Η δικαιολογημένη ανάλωση των κειμένων του ΝΒΑ προς χάριν των θαυμαστών έργων του Γιάννη Αντετοκούνμπο, στο 4-0 των Μιλγουόκι Μπακς επί των Ντιτρόιτ Πίστονς, περιόρισε αναπόφευκτα το ενδιαφέρον για το έτερο ζευγάρι της βραδιάς.

Δεν θα έπρεπε. Ήταν μια αμιγώς μπασκετική μάχη, το αποτέλεσμα της οποίας οριοθετήθηκε από τρεις καθοριστικούς παράγοντες

- τη μεταβολή του αμυντικού πλάνου του κόουτς Σνάιντερ στον Τζέιμς Χάρντεν, μια και αποφασίστηκε να πέφτει μόνο ένας παίκτης πάνω του. Η συνέπεια; Να καταγράψει μόνο 4 ασίστ, παρά τους 30 πόντους του.

- τη λοίμωξη που επηρέασε την όραση του Κλιντ Καπελά και δεν του επέτρεψε να συνεισφέρει ως συνήθως μένοντας στους 4 πόντους.

- και φυσικά την τρομερή προσπάθεια που κατέβαλε ο Ντόνοβαν Μίτσελ στο τέταρτο 12λεπτο.

O 22χρονος γκαρντ ήταν νευρικός ως το φινάλε της τρίτης περιόδου, μετρώντας μόλις 12 πόντους από τους 76 των Τζαζ με 36% εντός πεδιάς. Μεταμορφώθηκε όμως. Σκόραρε τους 19 από τους 31 της ομάδας του (και τους δικούς του) στην τέταρτη, με 6/12 προσπάθειες, και επιβάλλοντας με το ζόρι το 107-91 μείωσε σε 3-1 τη σειρά.

Σαν να 'χε βάλει την μπέρτα του και από ένας κοινός θνητός να μεταλλάχθηκε σε σούπερ ήρωα που έσωσε την πόλη, το Σολτ Λέικ, από την απειλή (του αποκλεισμού).

Ο κόσμος ζητωκραύγαζε για το τέκνο του, ο ίδιος ευχαριστούσε τους συμπαίκτες του για το γεγονός πως " φυλούσαν τα νώτα μου σε κάθε λάθος. Όταν έχεις αυτό το υποστηρικτικό σύστημα στ' αποδυτήρια καθημερινά, κάνει πιο εύκολη τη δουλειά σου όταν αρχίζεις έναν αγώνα με δύο συνεχόμενα λάθη".

Αν δεν ξέρεις για τι ακριβώς μιλάει ο Μίτσελ, αφιέρωσε λίγο χρόνο σε αυτό το videο.

Ο 38χρονος Κάιλ Κόρβερ, βετεράνος πια της λίγκας από το 2003 (Νο51 στο ντραφτ από τους Νετς που τον πούλησαν στους Σίξερς) και all star το 2015, θα είχε κάθε λόγο να γκρινιάζει για το γεγονός πως δεν πήρε το κομβικό σουτ του τρίτου αγώνα. Στα 10.1'' πριν από τη λήξη το σκορ ήταν 102-99 για τους Ρόκετς και οι Τζαζ μετά το τάιμ άουτ έπρεπε να βρουν τρίποντο ισοφάρισης.

Αν κάποιος έπρεπε να αναλάβει την προσπάθεια ήταν ο Κόρβερ του 38.4% εφέτος και συνολικά 42.9% από την περίμετρο. Γι' αυτό μπήκε εκείνη τη στιγμή αντί του Φέιβορς. Αντ' αυτού εκτέλεσε ο Μίτσελ στα 8.7'' και αστόχησε. Ελεύθερος μάλιστα καταδικάζοντας τους Τζαζ σε ήττα και έναν πιθανό τέλος σεζόν στον α' γύρο - κάνοντας ένα βήμα πίσω από την προηγούμενη διετία, όταν έφτασαν στα ημιτελικά της Δύσης.

Ο Καλιφορνέζος σουτέρ ούτε που σκέφτηκε να εκθέσει τον συμπαίκτη του. Κάθε άλλο. Τον δικαιολόγησε. Τον προστάτευσε, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη του παίκτη να πάρει αυτό το σουτ. Και να μάθει, αν το χάσει. Διότι...

Όλοι έχουν ένα τέτοιο σουτ που θέλουν πίσω, είναι κομμάτι της ιστορίας. Είμαι παραπάνω περήφανος γι' αυτόν. Βρίσκεται στο σωστό δρόμο

Ο Μίτσελ μαθαίνει, ωριμάζει, γίνεται ολοκληρωμένος άνδρας από ένα αμούστακο παιδί. Στα 22 του ο Νεοϋορκέζος, αν και προ διετίας ήταν στο Νο13 πίσω από παιδιά που δεν έχουν κάνει ακόμη το step up, εξελίσσεται στον ηγέτη που δεν είχαν οι Τζαζ τα χρόνια μετά το δίδυμο τον Ντερόν Γουίλιαμς, μια και ο Χέιγουορντ δεν αποδείχθηκε τέτοιος, προτού φύγει για τους Σέλτικς.

Παίρνει το χρίσμα του μορμόνου στη μόλις δεύτερη σεζόν του. Είναι πια μέλος της τοπικής κοινωνίας, το παιδί της γειτονιάς. Ο 'Spida', με τις υπεράνθρωπες αισθήσεις, που θα νιώσει τον κίνδυνο και θα σταθεί να βοηθήσει.

Την Κυριακή πριν από τον αγώνα τού έτυχε η πιο πρόσφατη αποστολή του. Στην επιστροφή του από την προπόνηση στο σπίτι, το μεσημέρι της 21ης Απριλίου, έγινε αυτόπτης μάρτυρας μιας σφοδρής σύγκρουσης - ευτυχώς χωρίς θύματα

Ο Μίτσελ δεν κοντοστάθηκε. Πάρκαρε το αυτοκίνητό του στο πλάι, κατέβηκε και πλησίασει για να παράσχει όποια βοήθεια ζητούσαν οι εμπλεκόμενοι. Τηλεφώνησε σε αστυνομία και πυροσβεστική και περίμενε έως ότου αφιχθούν οι αρμόδιες αρχές.

Μια γυναίκα από όχημα που είχε σταματήσει για λίγο στο φανάρι απαθανάτισε τη στιγμή. Ο Μίτσελ ρωτήθηκε αργότερα και διηγήθηκε στην Tribune πως " ενόσω οδηγούσα μια γυναίκα έπεφτε έξω από το αυτοκίνητο με τους αερόσακους ανοικτούς και κρατούσε το στήθος της. Ενστικτωδώς πήγα να δω τι συνέβη, να βεβαιωθώ ότι ήταν καλά". Διευκρίνισε βέβαια με συστολή πως " δεν θα ήθελα να του δώσουμε μεγάλη αξία".

Η κοπέλα που είχε τραβήξει τη φωτογραφία ανέφερε από την πλευρά της πως ο Μίτσελ " ήταν ειλικρινά ανήσυχος για την κατάστασή τους, δεν μπορώ να φανταστώ ποιος άλλος αθλητής θα έκανε κάτι τέτοιο. Γνωρίζω πως δεν θέλει να του πιστωθεί οτιδήποτε, αλλά το αξίζει".

Αν γυρνούσε να κοιτάξει, θα έβλεπε πως ο Μίτσελ είχε ήδη... εξαφανιστεί από το πλάνο. Ως την επόμενη φορά που το καθήκον θα τον καλέσει. Εντός ή εκτός παρκέ.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Rick Bowmer

News 24/7

24MEDIA NETWORK