Silna Brothers: 'Εκδικήθηκαν' το ΝΒΑ και πληρώθηκαν 800 εκατομμύρια

Ένα απρόσμενο 'όχι' σε 3 εκατ. δολάρια κατέληξε σε μια από τις κερδοφόρες συμφωνίες όλων των εποχών στον παγκόσμιο αθλητισμό. Μια ιστορία που έλουσε με χρυσάφι μια οικογένεια, ένα deal που θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφικό σενάριο.

Silna Brothers: 'Εκδικήθηκαν' το ΝΒΑ και πληρώθηκαν 800 εκατομμύρια
AP PHOTO/SE

Το 'deal του αιώνα'. Έκφραση που απαντάται κατά κόρον στον επιχειρηματικό κλάδο και αφορά εμπορικές συμφωνίες. Σπανιότερα και καταχρηστικά θα τη συναντήσεις σε κείμενα αθλητικού περιεχομένου.

Στην περίπτωση των αδερφών Silna, του Ozzie και του Daniel, οι δύο αυτοί κόσμοι συναντήθηκαν στο ίδιο σημείο το 2014 και το αποτέλεσμα που προέκυψε τους έκανε πλουσιότερους κατά 800 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ozzie δεν ζει πια, καθώς απεβίωσε από λευχαιμία στις 26 Απριλίου του 2016 - ήταν 83ων ετών. Παρόλα αυτά τα χρήματα που αποκόμισε από την ιστορική συμφωνία του 1976 φτάνουν και περισσεύουν για να ζήσουν πλουσιοπάροχα τα παιδιά (από δύο γάμους) και τα εγγόνια του.

Η ιστορία των δύο αγοριών άρχισε στις αρχές των 30s, όταν ο πρωτότοκος Uziel Silna, μετέπειτα Ozzie, γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ. Ο δεύτερος, ο Daniel, ήρθε στον κόσμο 11.5 χρόνια αργότερα στη Νέα Υόρκη, πόλη στην οποία είχε μεταναστεύει, για ένα καλύτερο μέλλον, όλη η οικογένεια.

Silna Brothers: 'Εκδικήθηκαν' το ΝΒΑ και πληρώθηκαν 800 εκατομμύρια
AP PHOTO/DAMIAN DOVARGANES

Το όνειρό τους

Τα δύο αδέρφια αγάπησαν το μπάσκετ από μικρή ηλικία και, αφού έφτιαξαν ένα 'γερό κομπόδεμα' έχοντας πετύχει στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και της φωτοεπεξεργασίας, πήραν την απόφαση να μεγαλοπιαστούν, να επενδύσουν στο σπορ και να εισβάλουν στο ΝΒΑ.

Φτασμένοι πλέον επιχειρηματικά, αποπειράθηκαν ν' αγοράσουν τους Detroit Pistons. Βρήκαν την πόρτα ερμητικά κλειστή, αλλά δεν κάμφθηκαν. Ούτε εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους.

Απευθύνθηκαν στην ανταγωνιστική λίγκα, την ABA που είχε ιδρυθεί το 1967, συνάντησαν πρόσφορο έδαφος, καθώς εκεί υπήρχε ανάγκη επενδυτών, και έγιναν τ' αφεντικά των Carolina Cougars. Ομάδα όμως που πήραν από την τότε έδρα της, τη βάφτισαν ξανά (Spirits) και τη μετέφεραν στο St. Louis, κρίνοντας πως μια τέτοια απόφαση θα αποβεί συμφέρουσα για το πρότζεκτ που είχαν στο μυαλό τους.

Απέβη όντως.

Η ΑΒΑ είχε βρεθεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, καθώς πολλές ομάδες δεν μπορούσαν ν' ανταπεξέλθουν οικονομικά, και η συγχώνευση με το ήδη κυρίαρχο ΝΒΑ ήταν η μόνη διέξοδος. Η συμφωνία έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 1976. Το πρόβλημα ήταν πως το ΝΒΑ επέλεξε ν' απορροφήσει μονάχα 4 ομάδες του έτερου πρωταθλήματος (Nuggets, Pacers, Spurs, Nets) και οι Spirits of St. Louis δεν ήταν στη λίστα. Για να τεθεί σε ισχύ η σύμπραξη, θα έπρεπε να υπογράψουν όλες οι ομάδες. Οι ιθύνοντες των Virginia Squires αποδέχθηκαν την αποζημίωση των 3.3 εκατομμυρίων δολαρίων, πήραν το 'ζεστό' χρήμα, είπαν ευχαριστούμε και διαλύθηκαν.

Τ' αδέρφια Silna ωστόσο δεν συναινούσαν όσο κι αν πιέζονταν. Ο Daniel διαφωνεί ακόμη και σήμερα για τον αποκλεισμό της ομάδας του. "Περιμέναμε και ελπίζαμε ν' αποτελέσουμε κομμάτι του ΝΒΑ. Αυτό ήταν το λογικό", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο ντοκιμαντέρ του ESPN 'Free Spirits'.

Silna Brothers: 'Εκδικήθηκαν' το ΝΒΑ και πληρώθηκαν 800 εκατομμύρια
AP PHOTO/DAMIAN DOVARGANES

Η αντιπρόταση

Η διαφωνία τους με την τότε συγκυρία 'γέννησε' μια φαεινή, εκ του αποτελέσματος, ιδέα. Αφού δεν ήταν δυνατόν να ανατρέψουν, 'πολέμησαν' σθεναρά να κερδίσουν όσα περισσότερα τούς επέτρεπαν οι συνθήκες. Είτε έβλεπαν πολύ μπροστά είτε στάθηκαν τυχεροί από τις εξελίξεις, πόνταραν σ' ένα ενδεχόμενο που τότε φάνταζε ιδανικό για το ΝΒΑ, αλλά έκρυβε μια μεγάλη παγίδα και με την πάροδο των ετών αποδείχθηκε εντελώς ασύμφορο.

Εκτός από τα χρήματα που θα λάμβαναν για κάθε παίκτη των Spirits που τους έπαιρνε ομάδα του ΝΒΑ, μεταξύ των οποίων οι Moses Malone, Mike D'Antoni και Rudy Hackett (πατέρας του Daniel), απαίτησαν να κρατήσουν υπό την κατοχή τους το 1/7 των δικαιωμάτων προβολής στα μέσα ενημέρωσης των 4 ομάδων που θα έμπαιναν στο ΝΒΑ, εξασφαλίζοντας πως το ποσοστό τους δεν θα συρρικνωθεί ακόμη κι αν αυξηθούν οι ομάδες του πρωταθλήματος - αντιθέτως αυξήθηκε. Bingo!

Οι άνθρωποι του ΝΒΑ πανηγύριζαν. Σε ρευστό έδωσαν μονάχα 2.2 εκατομμύρια δολάρια, αντί για 3.3 που ήταν η αρχική πρόταση, και μαζί τους παραχώρησαν ένα κομμάτι της μικρής τότε πίτας. Ομόλογα.

Πού να φανταζόντουσαν πως η εκτόξευση της δημοφιλίας του πρωταθλήματος, από τη στιγμή που ο Bird, o Johnson, o Jordan, o Kobe και ο Lebron θα εμφανίζονταν σε τούτο τον κόσμο, συνδυαστικά πάντα με την έκρηξη που συντελέστηκε στα μέσα (τηλεόραση, διαδίκτυο); Τα πρώτα δύο χρόνια το ΝΒΑ έκοψε και έστειλε στα δύο αδέρφια μια επιταγή ύψους 200.000 δολαρίων. Ψίχουλα μπροστά σ' αυτά που ακολούθησαν. Διότι μέχρι το 2014 οι δυο τους και ο δικηγόρος τους είχαν αποκομίσει περί τα 300.000.000 δολάρια. Από 45% τ' αδέρφια Silna και ένα 10% ο άνθρωπος που είχε ετοιμάσει όλα τα έγγραφα.

Ο νέος συμβιβασμός

Στο μεσοδιάστημα τα νομικά επιτελεία του ΝΒΑ επιχείρησαν να βρουν τρόπο απεμπλοκής από τη συμφωνία, γιατί ζημιώνονταν οι ιδιοκτήτες. Ουδέποτε όμως οι Silna brothers έκαναν πίσω.

Silna Brothers: 'Εκδικήθηκαν' το ΝΒΑ και πληρώθηκαν 800 εκατομμύρια
AP PHOTO/DAMIAN DOVARGANES, FILE

Τουλάχιστον όχι έως τον Ιανουάριο του 2014. Αφού πρώτα οι λογιστές της λίγκας κάθισαν κάτω και υπολόγισαν το καθετί πρότειναν στον Ozzie και στον Daniel έναν 'έντιμο συμβιβασμό'. Την κατάθεση στην τράπεζα ενός εφάπαξ ποσού, για την ακρίβεια 500 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου τα δύο αδέρφια να αποποιηθούν των τίλων που κατείχαν από το 1976 και να τους επιστρέψουν στους μεγαλόμετόχους των τεσσάρων ομάδων. Done deal.

Οι Spirits δεν είχαν παίξει ποτέ στο ΝΒΑ, αλλά το... πνεύμα τους είχε μείνει ζωντανό για 28 χρόνια.

Κεντρική photo: AP Photo/SE

News 24/7

24MEDIA NETWORK