Τόση madness ποιος αντέχει; Φάσεις και παραβάσεις που έκριναν το μισό τίτλο

Το Βιρτζίνια θα παίξει για πρώτη φορά στον τελικό του NCAA. Χάρη σε 3/3 βολές του Κάιλ Γκάι 0.6'' πριν από τη λήξη μετά από φάουλ που αμφισβητήθηκε. Ήταν ή όχι; Αναλυτές και πρωταγωνιστές δεν άφησαν την αμφιβολία να τους 'στοιχειώνει'. Άλλη ήταν η παράβαση που δεν δόθηκε.

Virginia players celebrate at the end of a semifinal round game against Auburn in the Final Four NCAA college basketball tournament, Saturday, April 6, 2019, in Minneapolis. (AP Photo/Charlie Neibergall)
Virginia players celebrate at the end of a semifinal round game against Auburn in the Final Four NCAA college basketball tournament, Saturday, April 6, 2019, in Minneapolis. (AP Photo/Charlie Neibergall) AP PHOTO/DAVID J. PHILLIP

April Madness, κυρίες και κύριοι.

Για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες το σύμπαν συνωμότησε τόσο απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα προκειμένου το Βιρτζίνια να διεκδικήσει για πρώτη φορά τον τίτλο του κορυφαίου κολεγίου στις ΗΠΑ που μόνο μια αντίστοιχα ισχυρή συμμαχία του Τέξας Τεκ με κάποιον μάγο με ξόρκια είναι δυνατόν να φέρει τη Γη ανάποδα στον τελικό του National Championship, το βράδυ Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης) στη Μινεάπολη.

Όσα είχατε διαβάσει για αγώνα των 'Elite 8' με το Περντιού, αφήστε τα πίσω. Διότι ο ημιτελικός του Final Four απέναντι στο Όμπορν εξασφάλισε μια μόνιμη θέση στη δραματουργία του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος της χώρας και ταυτόχρονα στην μπασκετική αιωνιότητα.

Ο ένας πόντος διαφορά στο τελικό 63-62 για την ομάδα του Τόνι Μπένετ, στη 10η σεζόν του στο τιμόνι, προδιαθέτει για ένα φινάλε γεμάτο σασπένς. Προφανέστατα. Ο τρόπος παρόλα αυτά είναι εκτός της σφαίρας του φανταστικού, συνθέτοντας νέα κατηγορία, απροσδιόριστη. Τη στιγμή μάλιστα που το Βιρτζίνια είχε ξεφύγει 57-47 στο 34'39'' πριν από το φινάλε του δεύτερου ημιχρόνου επιβεβαιώνοντας -ως εκείνο το σημείο του αγώνα- τα υπέρ του προγνωστικά.

Τι ακολούθησε; Το αναπάντεχο 14-0 του Όμπορν που διαμόρφωσε το 61-57 στα 17.6'' πριν από τη λήξη.

Τίποτα, φυσικά, δεν είχε τελειώσει. Έχουμε και λέμε:

> Ο ελεύθερος σκοπευτής Γκάι, αν και είχε ως τότε 1/5 τρίποντα, εκτέλεσε εύστοχα από τη γωνία, και στα 7.8'' για τη λήξη μείωσε στον έναν (61-60).

> Έγινε αμέσως φάουλ στον Χάρπερ του Όμπορν, ο οποίος ευστόχησε στη μία από τις δύο βολές που σούταρε φέρνοντας την ομάδα του στο +2 (62-60).

> Το Βιρτζίνια με 7.1'' στο χρονόμετρο άρχισε επίθεση και έψαχνε τρίποντο. Το Όμπορν είχε φάουλ να ξοδέψει και ο Μπράουν το έκανε στον Τζερόμ, προτού περάσει το κέντρο. Βέβαια είχε προηγηθεί, μπροστά στα μάτια του διαιτητή, παράβαση διπλής ντρίμπλας που δεν χρεώθηκε, μολόνότι η μπάλα χτύπησε στο πόδι του κατόχου και ο ίδιος τη μάζεψε συνεχίζοντας αμέριμνος την κατεβασιά.

Έχει και συνέχεια το εργάκι.

> Στο 1.5'' πριν από την εκπνοή, το Βιρτζίνια είχε επαναφορά από το πλάι. Ο Γκάι βγήκε από τα σκριν και από τη γωνία έψαξε το τρίποντο της νίκης. Ο Σαμίρ Ντάτι δεν πρόλαβε να βγει σωστά και μετά την εκτέλεση τον βρήκε χαμηλά, στα πόδια, με το σώμα του. Φάουλ, τρεις βολές και νίκη - πρόκριση για το Βιρτζίνια στα 0.6'' για τη λήξη.

Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, φοιτητής του Όμπορν για τρία χρόνια (1981-1984), προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι είχε μόλις συμβεί. Ξαναζούσε από την κερκίδα τον εφιάλτη του Πάξον (ως παίκτης των Σανς) και του Στόκτον (ως παίκτης των Ρόκετς). Εκείνοι είχαν ευστοχήσει, ο Γκάι κέρδισε το φάουλ.

" Νιώθω πως με λήστεψαν", έγραφε αργότερα στο twitter. Μοιραία η απόφαση του διαιτητή Τζέιμς Μπρίντινγκ προκάλεσε αμφισβήτηση. Ενείχε παραβατικό χαρακτήρα η άμυνα του Ντάτι και πόσο αλήθεια παρεμπόδισε την προσπάθεια του Γκάι;

Ο Μπράις Μπράουν του Όμπορν υποστήριξε φεύγοντας για τ' αποδυτήρια εκνευρισμένος πως το " NCAA έχει ανάγκη από μερικούς νέους διαιτητές", υπονοώντας πως ο έμπειρος ρέφερι δεν έκρινε σωστά μια τόσο κρίσιμη φάση. Μετά αναδίπλωσε βέβαια.

Ο 'θύτης' του φάουλ ήταν πιο δεκτικός, παρά το γεγονός πως τη στιγμή του σφυρίγματος αντέδρασε. " Εγώ δεν ένιωσα επαφή, δεν πιστεύω ότι έκανα φάουλ. Οι διαιτητές θεώρησαν το αντίθετο. Εμπιστεύομαι πάντως τις αποφάσεις του πάντα. Γι' αυτό σφυρίζουν σε Final Four".

" Η δική μου συμβουλή προς τους διαιτητές είναι πως αν γίνεται ένα φάουλ, να το σφυρίζουν. Σ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, στην αρχή στη μέση ή στο τέλος. Όχι λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με τη φάση του παιχνιδιού", ανέφερε ο Μπρους Περλ εστιάζοντας στην πολιτική των σφυριγμάτων.

Ήταν ή όχι φάουλ; Με πρώτη ματιά, ενδεχομένως απορρίψεις την απόφαση του διαιτητή, διότι η επαφή δεν μοιάζει να επηρεάζει την ισορροπία του παίκτη που εκτελεί. Διαβάζοντας όμως την εξήγηση του Τζέι Ντι Κόλινς, του συντονιστή διαιτησίας στο κολεγιακό πρωτάθλημα, μάλλον θ' αλλάξεις άποψη.

Ερμηνεύοντας τον κανονισμό 4 παρ. 39i, εστίασε στο γεγονός πως ο αμυνόμενος " είχε επαφή με τον Γκάι βγάζοντας τον από το σημείο προσγείωσή του". Αναφέρθηκε επίσης στη νόμιμη κατακόρυφη κίνηση που αφορά ταυτόχρονα αμυνόμενους και επιτιθέμενους.

Ο αμυντικός δεν μπορεί να παρεμποδίσει ή να χρησιμοποιεί το κάτω μέρος του σώματος ή των βραχιόνων του για να προκαλέσει επαφή εκτός του κάθετου πεδίου του ή μέσα στο κάθετο πεδίο του αντιπάλου του

Ορθά κοφτά!

Λίγα λεπτά μετά το σφύριγμα, είχε τοποθετηθεί ο άρχων.

Στην Ελλάδα εξακολουθεί να μας απασχολεί, 12 χρόνια μετά, το περίφημο non-call φάουλ στον τρίτο τελικό του πρωταθλήματος 2006-07, μετά την επαφή του Δημήτρη Διαμαντίδη με τον Σκούνι Πεν. Μόλις πέρυσι ο Τάσος Πηλοΐδης αρκέστηκε να πει ότι " είναι μία φάση που ποτέ δεν πρόκειται να μάθεις την αλήθεια για το τι συνέβη". Ήξεις αφήξεις.

Στις ΗΠΑ η αμφιβολία μετατράπηκε, άνευ καθυστερήσεων, σε γνώση.

Στον τελικό το Βιρτζίνια θ' αντιμετωπίσει το Τέξας Τεκ του Κρις Μπερντ. Άλλη μια ομάδα που δεν είχε φτάσει ποτέ τόσο ψηλά. Οι Ράιντερς νίκησαν 61-51 το Μίτσιγκαν Στέιτ, την ομάδα που είχε ήδη υπερβάλει ήδη πετώντας εκτός το Ντιουκ και το Λουιζιάνα Στέιτ. Έχει και το μπάσκετ γυρίσματα.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/David J. Phillip

News 24/7

24MEDIA NETWORK