Το παπούτσι του Ζάιον Ουίλιαμσον εξερράγη

Στην πρώτη φάση του πολυαναμενόμενου Duke-North Carolina, ο απόλυτος πρωταγωνιστής της βραδιάς, Ζάιον Ουίλιαμσον τραυματίστηκε, όταν διαλύθηκε το αριστερό παπούτσι και 'πλήγωσε' το γόνατο στο πόδι που προσπάθησε να ισορροπήσει το βάρος του.

Το παπούτσι του Ζάιον Ουίλιαμσον εξερράγη

Οι τιμές των εισιτηρίων στο Cameron Indoor Stadium είχαν ξεπεράσει αυτές του SuperBowl, όπου προφανώς και χώρεσαν χιλιάδες περισσότεροι φαν. Δεν είναι όμως, αυτό το θέμα μας.

Το θέμα μας είναι πως ο λόγος που επικράτησε το αδιαχώρητο στο γήπεδο των Βlue Devils τραυματίστηκε στην πρώτη φάση. Για την ακρίβεια, στο 29ο δευτερόλεπτο του, μεταξύ των κολεγίων που βρίσκονται στο Νο1 της λίστας “μεγαλύτερες αντιπαλότητες του NCAA”.

Το North Carolina νίκησε το Duke (88-72) και του διέλυσε το αήττητο που απολάμβανε στην Atlantic Coast Conference (8-0), στο πρώτο ματς της σεζόν που οι Blue Devils δεν είχαν κοντά τους τον ηγέτη τους. “Παρ' όλα αυτά οφείλουμε να προσαρμοστούμε” εξήγησε ο κόουτς Σιζέφσκι, με τις αναφορές να επικεντρώνονται στον Ζάιον Ουίλιαμσον και τη φάση που γλίστρησε, έπεσε και έπιασε το δεξί πόδι. Δες ξανά.

Όταν η κάμερα επέστρεψε πάνω του, φάνηκε ξεκάθαρα ότι όπως είχε πάρει την μπάλα περίπου στο ύψος της γραμμής των βολών -με την πλάτη στο καλάθι- και ετοιμαζόταν να κάνει την κίνηση του (να 'κόψει' προς το 'πλεχτό'), έβαλε όλη τη δύναμη στο αριστερό πόδι και το παπούτσι διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη.

Το παπούτσι του Ζάιον Ουίλιαμσον εξερράγη

Έπεσε και έπιασε, με μορφασμό πόνου, το δεξί γόνατο -το πλήγωσε, προσπαθώντας να βρει την ισορροπία του, κάτι που ήταν πρόκληση δεδομένων των 129 κιλών του. Όσοι ήταν στο γήπεδο 'πάγωσαν'.

Η πρώτη διάγνωση ήταν “ήπιο διάστρεμμα”. Γεγονός που επιβεβαίωσαν και οι επόμενες εξετάσεις, οι οποίες ήταν απαραίτητες για πολλούς λόγους -και γιατί υπάρχει πρόχειρο πρόσφατο ιστορικό καταστροφής παικτών από λάθος εκτιμήσεις (ο Μαρκέλ Φαλτζ είναι η πιο 'τρανταχτή' τέτοια περίπτωση)

Το θέμα είναι πως για ένα παπούτσι (και την αμφιβόλου ποιότητα του) πλέον ουδείς είναι βέβαιος για το τι ξημερώνει για το Duke, όπως φυσικά και για τον Ουίλιαμσον, ο οποίος από τα 16 φιγουράρει ως απόλυτο φαβορί για το Νο1 του 2019 NBA draft.

Δημοσιογράφοι που καλύπτουν το κολεγιακό πρωτάθλημα για δεκαετίες, επισήμαναν πως ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα τους που είδαν μια τέτοια οικτρή ανεπάρκεια εξοπλισμού.

Ο Μάικ Σιζέφσκι, o οποίος υπάρχει στα γήπεδα από το 1966 δήλωσε ότι έχει δει αρκετές φορές παπούτσια να διαλύονται. Όχι όμως, να εκρήγνυνται.

Τα πόδια του Ζάιον έχουν γλιστρήσει αρκετές φορές στα τελευταία ματς. Κάτι που σημαίνει ότι τα παπούτσια του δέχονται μεγάλη δύναμη και αποκτούν φθορές, από την ταχύτητα και τη δύναμη που διαθέτει -το λόγο που γέμισε το Cameron.

Το παπούτσι του Ζάιον Ουίλιαμσον εξερράγη

H Νike (εταιρεία που σπονσοράρει το Duke -και άρα οι ομάδες του φορούν μόνο προϊόντα της) εξέδωσε ανακοίνωση Τύπου που αναφέρει “προφανώς και ανησυχούμε και θέλουμε να ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση στον Ζάιον. Η ποιότητα και η απόδοση των προϊόντων μας είναι το πρώτιστο μέλημα μας. Ενώ πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, δουλεύουμε για να διευκρινίσουμε το θέμα”.

Το The Bleacher Report αποκάλυψε πως ο Ουίλιαμσον έχει ασφάλεια (που πλήρωσε το κολέγιο του) για σοβαρό τραυματισμό, της οποίας η αποζημίωση φτάνει στα 8.000.000 δολάρια. Σύμφωνα με το The Action Network ο παίκτης δεν μπορεί να την πάρει, εκτός και αν 'πέσει' κάτω του Νο16 στο 2019 ΝΒΑ draft.

Κάτι πρέπει να αλλάξει στο NCAA

Όσοι δεν ήταν στο γήπεδο, ήταν συντονισμένοι στο ματς, με τις αντιδράσεις σε αυτό που συνέβη στον 18χρονο να είναι άμεσες. Αυτή ήταν του ΛεΜπρον Τζέιμς.

Ο Ντόνοβαν Μίτσελ στάθηκε αλλού. “ Ξανά, ας θυμηθούμε όλοι τα χρήματα που 'έπεσαν' σε αυτό το ματς και αυτοί οι παίκτες δεν παίρνουν τίποτα. Και τώρα ο Ζάιον τραυματίστηκε. Κάτι πρέπει να αλλάξει”.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήταν μπροστά στη φάση και ευχήθηκε εκ του σύνεγγυς στον Ουίλιαμσον, όπως εκείνος πήγαινε στα αποδυτήρια “τιτίβισε” ότι “ ο Ζάιον Ουίλιαμσον δείχνει εξαιρετικός νέος άνδρας και εξαιρετικός μπασκετμπολίστας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση”.

Το πιο άκυρο tweet ανήκει στον Κάρλος Μπούζερ, που μπέρδεψε τα tags και έστειλε 'ταχεία ανάρρωση' σε πάρκο, νοτιοδυτικά της Γιούτα (με λογαριασμό το @ZionNPS) -που του απάντησε με πρόγνωση για τον καιρό.

Ο Coach K ήταν αυτός που ενημέρωσε για το ήπιο διάστρεμμα. Ομολόγησε και ότι “ανησυχούμε πολύ για τον Ζάιον και αύριο θα ξέρουμε ποιο είναι το ακριβές πρόβλημα. Η κατάσταση του, προς το παρόν, είναι σταθερή. Και αυτό είναι καλό”.

Δεν παρέλειψε να πει μια καλή κουβέντα για τους άλλους παίκτες του " που πάλεψαν σκληρά μέχρι το τέλος. Oι Νορθ Καρολάινα Tar Heels είναι φανταστική ομάδα και έπαιξε με τεράστιο πάθος και κίνητρο. Θα μάθουμε από αυτό και θα προχωρήσουμε”.

Για την ιστορία, ο Ζάιον δεν είναι το πρώτο σίγουρο Νο1 σε ΝΒΑ draft που τραυματίζεται, στην τελική ευθεία για το βράδυ της επιλογής.

Προ του 2013 ΝΒΑ draft ο Νέρλενς Νόελ -γιος μεταναστών από την Αϊτή- ήταν ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην ηλικία του, στον πλανήτη. Ο 19χρονος σέντερ του Kentucky (πήγε τη χρονιά που έφυγε ο Άντονι Ντέιβις, ως αντικαταστάτης του) είχε γίνει ουκ ολίγα άρθρα και σε όλα, από όταν ήταν έφηβος ακόμα, παρουσιαζόταν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Οι Τhe New York Times είχαν γράψει πως 'είναι ένας από τους καλύτερους shot blockers της γενιάς του, με επιθετικές ικανότητες που δεν έχουν 'ταβάνι'.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013 έπαθε ρήξη χιαστού στο αριστερό γόνατο, σε προσπάθεια για τάπα. Έμεινε εκτός στο υπόλοιπο της σεζόν και από το Νο1 'έπεσε' στο Νο6. Εκεί τον διάλεξαν οι Πέλικανς, πριν τον στείλουν στους Σίξερς -για τον Τζρου Χόλιντεϊ και τα δικαιώματα του Πιέρ Τζάκσον. Το 2017 πήγε με ανταλλαγή στους Μαβς -για τους Άντριου Μπόγκατ και Τζάστιν Άντερσον- και το καλοκαίρι του 2018 υπέγραψε διετές με τους Θάντερ. Είναι το μπακ απ του Στίβεν Άνταμς.

Kansas center Joel Embiid dunks during the first half of an NCAA college basketball game against Texas in Lawrence, Kan., Saturday, Feb. 22, 2014. (AP Photo/Orlin Wagner)
Kansas center Joel Embiid dunks during the first half of an NCAA college basketball game against Texas in Lawrence, Kan., Saturday, Feb. 22, 2014. (AP Photo/Orlin Wagner) AP

Mια άλλη πρόσφατη περίπτωση παίκτη που υπολογιζόταν για πρώτη επιλογή σε NBA draft και τελικά, χρειάστηκε δυο χρόνια για να κάνει ντεμπούτο στο ΝΒΑ είναι αυτή του Τζόελ Εμπίντ.

Ήταν στο Κansas όταν αντιμετώπισε θεματάκια με τη μέση, πριν πάθει κάταγμα κόπωσης στο δεξί πόδι και μπει στο χειρουργείο λίγες ημέρες πριν το NBA draft. Αυτομάτως αποσύρθηκαν από τη διεκδίκηση του οι Καβς (κάτοχοι του Νο1 που το έδωσαν στον Άντριου Ουίγκινς), όπως αποσύρθηκαν και οι Μπακς (πήραν τον Τζαμπάρι Πάρκερ στο Νο2). Έτσι κατέληξε στο Νο3 και στους Σίξερς. Και μάλλον δεν χρειάζεται να θυμίσω τι κάνει φέτος -είναι τέτοια που 'χει μπει στη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο του MVP.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK