O Mark Cuban ζήτησε συγγνώμη από τις γυναίκες που δουλεύουν στους Dallas Mavericks

Το ΝΒΑ ερευνούσε για έξι μήνες τους Dallas Mavericks, ως προς τις καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά προς 15 γυναίκες/υπαλλήλους του οργανισμού. Τα ευρήματα ήταν τέτοια που ο Mark Cuban δέχθηκε να δώσει 10 εκ. δολάρια σε οργανισμούς που ασχολούνται με τα δικαιώματα των γυναικών.

O Mark Cuban ζήτησε συγγνώμη από τις γυναίκες που δουλεύουν στους Dallas Mavericks
AP IMAGES

Για κάποια χρόνια, τα πρώτα του ως ιδιοκτήτης των Mavericks, ο Mark Cuban έπαιζε με το ΝΒΑ το σύστημα του αείμνηστου Τζίμη Πανούση με τον Γιώργο Νταλάρα. Αν δεν θυμάσαι, υπήρχε δικαστική απόφαση που απαγόρευε στο μεν, να αναφέρει τον δε. Κάθε παράβαση, στοίχιζε από 1.000.000 δρχ. Είχε προηγηθεί κόντρα, μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του Πανούση, από τον Νταλάρα, ο οποίος είχε ζητήσει να μην μπορεί ο "Τζιμάκος" να χρησιμοποιεί τη φωνή και την εικόνα του στις παραστάσεις του. Για την ιστορία, ο Νταλάρας δεν προχώρησε ποτέ σε είσπραξη.

O Mark Cuban ζήτησε συγγνώμη από τις γυναίκες που δουλεύουν στους Dallas Mavericks
AP PHOTO/BRANDON DILL

Πίσω στον Cuban, τον άνθρωπο που έκανε περιουσία (σήμερα ξεπερνά τα 3.9 δισεκατομμύρια δολάρια) χάρη στο χάρισμα που 'χε να βλέπει μπροστά (τεχνολογικά -με απαρχή αυτό που ξέρουμε σήμερα ως live streaming) και να κινείται αναλόγως, από την πρώτη του εμφάνιση στη showbiz μέχρι σήμερα έγινε γνωστός και για κάτι άλλο: την αδυναμία του να μη λέει ό,τι σκέφτεται. Γενικά. Χαρακτηριστικά, το 2016 είχε αποκαλέσει τον Donald Trump "αγράμματο σκατό".

To 2000 αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των Dallas Mavericks (για 285 εκατ. δολ.) και ως ιδιοκτήτης είχε κάποιες υποχρεώσεις. Για αρχή, να μη σχολιάζει τη λίγκα ή τους διαιτητές. Δεν συντάχθηκε.

Δεκατρία τέτοια περιστατικά, του στοίχισαν περισσότερα από 2.000.000 δολάρια. Ας δούμε τα μεγαλύτερα.

100.000 δολάρια (4/11/2001)

Eίχε ζητήσει από το προσωπικό του γηπέδου, να "παγώσει" μια εικόνα με παράβαση που έκρινε ότι είχαν χάσει οι ρέφερι, στο jumbotron της αρένας, μετά την ήττα από τους Pistons.

100.000 δολάρια (11/1/2001)

Κάθισε στην baseline αγώνα με τους Timberwolves.

100.000 δολάρια (13/4/2001)

Έκανε απρεπή χειρονομία στους διαιτητές, έπειτα από ήττα από τους Suns.

500.000 δολάρια (8/1/2002)

Άσκησε κριτική στο διαιτητή Ed Rush, μετά την ήττα από το San Antonio. Μεταξύ άλλων, είπε πως δεν θα τον προσλάμβανε ούτε για μάνατζερ, στο "Dairy Queen" (αλυσίδα με παγωτά και fast food).

100.000 δολάρια (10/5/2006)

Έγραψε υποτιμητικά σχόλια για διαιτητές του ΝΒΑ, σε blog.

100.000 δολάρια (10/5/2006)

Μετά τη νίκη των Spurs επί των Mavs, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθεί στους διαιτητές.

250.000 δολάρια (20/6/2006)

Κατόπιν ενός αγώνα με τους Heat, για τα playoffs, έκανε "πολλά παραπτώματα".

100.000 δολάρια (18/1/2014)

Έθεσε διαιτητές προ των ευθυνών τους, έπειτα από ήττα από τους Clippers.

600.000 δολάρια (21/2/2018)

Είπε σε Podcast πως σε συνάντηση με παίκτες της ομάδας του, τους είπε "το να χάσουμε είναι η καλύτερη επιλογή μας". Ήθελε να δείξει ότι είναι ο πιο καθαρός, αδιάφθορος ιδιοκτήτης. Παρεμπιπτόντως, Ο κομισάριος Adam Silver είχε άλλη άποψη: πως "πλήγωσε" ανεπανόρθωτα την εικόνα του ΝΒΑ.

Το τελευταίο -και υψηλότερο- πρόστιμο του επιβλήθηκε την επομένη της αποκάλυψης του Sports Illustrated, σύμφωνα με την οποία "ο οργανισμός των Mavericks είναι εχθρικός προς τις εργαζόμενες γυναίκες, Υπάρχει εταιρική κουλτούρα, γεμάτη μισογυνισμό και σεξουαλική συμπεριφορά αρπακτικών". Τα στοιχεία έδειχναν πως αυτή ήταν η πραγματικότητα για διάστημα δυο δεκαετιών.

Στο ρεπορτάζ υπήρχαν λεπτομερής καταγγελίες ανάρμοστων σεξουαλικών επαφών, από τον πρώην πρόεδρο της ομάδας, Terdema Ussery -αποχώρησε το 2015. Ως προς αυτό, ο Cuban δήλωσε ντροπιασμένος και υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας, για τις γυναίκες.

Προσέλαβε ανεξάρτητο ερευνητή να ασχοληθεί με τους ισχυρισμούς και ζήτησε από όλους τους υπαλλήλους του να παρακολουθήσουν σεμινάριο ευαισθησίας. Το ΝΒΑ τον είχε ενημερώσει πως θα τον παρακολουθεί. Έκανε και κάτι άλλο: ενδελεχή έρευνα.

Την Τετάρτη 19/9 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών που έκανε ανεξάρτητο δικηγορικό γραφείο, το οποίο μίλησε με 215 νυν και πρώην υπαλλήλους των Mavericks και εξέτασε περισσότερα από 1.6 εκατομμύριο ντοκουμέντα (emails και SMS).

Η έρευνα κατέληξε στο ότι υπήρχαν αναρίθμητα περιστατικά ανάρμοστης εργασιακής συμπεριφοράς, εις βάρος 15 γυναικών-υπαλλήλων του Ussery. Από ανάρμοστα σχόλια, έως χειρονομίες και εκβιαστικές επαφές. Αποδείχθηκε πως ανάλογη ήταν και η συμπεριφορά πρώην υπαλλήλου στον τομέα των εισιτηρίων, ονόματι Chris Hyde, ο οποίος παρακολουθούσε στη δουλειά videos με πορνογραφικό περιεχόμενο -τα οποία στη συνέχεια, έστελνε σε συναδέλφους του.

O Mark Cuban ζήτησε συγγνώμη από τις γυναίκες που δουλεύουν στους Dallas Mavericks
AP PHOTO/CHRIS PIZZELLO

Ο Adam Silver τοποθετήθηκε επισήμως, για όσα στοιχεία έλαβε στα χέρια του το ΝΒΑ. Μεταξύ άλλων, είπε πως " το διοικητικό προσωπικό των Mavericks ήταν αναποτελεσματικό, συμπεριλαμβανομένης της ελλιπούς συμμόρφωσης και των εσωτερικών ελέγχων. Διαπιστώθηκε πως στελέχη του οργανισμού, όχι μόνο επέτρεπαν το ακατάλληλο εργασιακό περιβάλλον, αλλά δημιουργούσαν την πεποίθηση ότι οι μετέχοντες σε αυτό θα μπορούσαν να ανελιχθούν.

Τα ευρήματα της ανεξάρτητης έρευνας είναι ενοχλητικά και σπαραξικάρδια. Κανείς υπάλληλος του ΝΒΑ ή σε όποιον άλλον εργασιακό χώρο, δεν θα έπρεπε να υπόκειται σε τέτοιου είδους εργασιακά περιβάλλοντα, όπως περιγράφονται στην έκθεση".

Ο Silver διευκρίνισε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Mark Cuban δεν ήξερε τις περισσότερες από τις λεπτομέρειες των κατηγοριών, γιατί δεν πήγαινε συχνά στα γραφεία, πριν τονίσει ότι"ε ίναι ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος, για την κουλτούρα και τις επαφές των υπαλλήλων του. Μολονότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να διαγράψει όσα έγιναν από λίγους πρώην υπαλλήλους των Mavericks, ο εργασιακός χώρος αναμορφώνεται, ενώ... ", έγινε και κάτι ακόμα.

"Ο Mark συμφώνησε να δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια, ως χορηγίες, σε οργανισμούς που έχουν δεσμευτεί στη στήριξη της ηγεσίας και της ανάπτυξης των γυναικών, στην αθλητική βιομηχανία και εναντίον της ενδοοικογενειακής βίας".

Το ποσό που θα δώσει το αφεντικό των Mavs είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το υψηλότερο πρόστιμο που μπορεί να επιβάλει ο Silver (2.5 εκατ. δολ.). Ο κομισάριος θα μπορούσε να τον πιέσει να πουλήσει τις μετοχές.

Αυτά είναι σημαντικά βήματα, προς την αποκατάσταση των παρελθοντικών συμπεριφορών, όπως και να πέσει φως στην διάχυτη κοινωνική αποτυχία -στην ανικανότητα πολλών οργανισμών να παρέχουν ένα ασφαλές και φιλόξενο χώρο εργασίας στις γυναίκες".

Ο Cuban μίλησε στο ESPN και ζήτησε συγγνώμη "στα θύματα των επιθέσεων. Σε όλες τις γυναίκες που ταλαιπωρήθηκαν".

Εστίασε στο ότι δεν πρόκειται για ένα περιστατικό, αφού ήταν μια κατάσταση που επαναλαμβανόταν για χρόνια. " Και αυτό γίνεται βίωμα όσων των ζουν, αλλά και των οικογενειών τους. Ζητώ συγγνώμη που δεν το είδα. Ζητώ συγγνώμη που δεν το αναγνώρισα. Τώρα που βλέπω τα πράγματα από χρονική απόσταση, διαπιστώνω πως το πρόβλημα με κοιτούσε στο πρόσωπο και εγώ δεν το κατάλαβα.

Δεν ήμουν συγκεντρωμένος στην επιχείρηση, όπως θα έπρεπε. Ούτε στα πιο άγρια όνειρα μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ αυτό που γινόταν ακριβώς από κάτω μου. Τον πόνο που έζησαν άνθρωποι, τον πόνο που μοιράστηκαν μαζί μου, τα δάκρυα τους. Πονάει. Βέβαια, ο τρόπος που νιώθει δεν μπορεί να συγκριθεί καν με αυτό που ένιωσαν εκείνοι. Πρέπει να αναγνωρίσω ότι έκανα ένα λάθος. Τώρα θα μάθω από αυτό και θα προσπαθήσω να το διορθώσω".

Τα θύματα είχαν κάνει αναφορές στους υπευθύνους του προσωπικού και στους ανώτερους τους, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Ο Cuban προχώρησε στην απόλυση του Buddy Pittman, HR στους Mavericks. Απέλυσε και τον ρεπόρτερ του επίσημου site της ομάδας, Earl Sneed, ο οποίος είχε κατηγορηθεί δυο φορές για ενδοοικογενειακή βία, ενόσω εργαζόταν στον οργανισμό. Ο Sneed απολύθηκε τον περασμένο Φλεβάρη, ενώ το 2011 είχε συλληφθεί στο γραφείο του, μετά την πρώτη μήνυση της συμβίας του.

Η παρουσία του Cuban στο ESPN ολοκληρώθηκε με την ερώτηση "σκέφτεστε να πουλήσετε τις μετοχές σας;". Η απάντηση ήταν "όχι. Δεν τρέχω ποτέ μακριά από τα λάθη μου".

(κεντρική φωτογραφία: AP Photos/Ron Jenkins)

News 24/7

24MEDIA NETWORK