Θυμάσαι και τις 14 ομάδες της πρώτης επαγγελματικής Α1;

Σαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου του 1992, έγινε το 'τζάμπολ' της Α1 μπάσκετ υπό την αιγίδα της 'ανεξάρτητης' ΕΣΑΚ. Του πρώτου πρωταθλήματος με 14 ομάδες και 2 ξένους η καθεμία. Τέσταρε τη μνήμη σου.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI)
ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το τείχος του Βερολίνου έπεσε τον Νοέμβριο του 1989, αυτό του ελληνικού μπάσκετ προκειμένου να μην εξαρτάται (λέμε τώρα) από την Ελληνική Ομοσπονδία τρία χρόνια μετά.

Από τον Μάρτιο του 1992 είχε υπογραφεί ήδη η 'διακήρυξη της ανεξαρτησίας' των ομάδων και μέσα σε λίγους μήνες, ως την έναρξη δηλαδή της επόμενης αγωνιστικής περιόδου στις 26 Σεπτεμβρίου (Σάββατο ήταν), άλλαξαν πολλά στο σκελετό - πέρα από τη μετακίνηση Νίκο Γκάλη στον Παναθηναϊκό.

Κυρίως μεταβλήθηκε η σύνθεση της Α1 κατηγορίας, καθώς για πρώτη φορά διεξήχθησε πρωτάθλημα με 14 ομάδες και playoffs. Παράλληλα και κάτω από πιέσεις, ο δεύτερος ξένος έλαβε δικαίωμα συμμετοχής στις εγχώριες διοργανώσεις, με αποτέλεσμα οι ισχυροί παράγοντες της εποχής να ρίξουν πολύ χρήμα στην αγορά και να φέρουν παίκτες παγκόσμιου βεληνεκούς. Ακόμη και οι 'μικροί' πάντως είχαν 'διαλεχτούς' Αμερικανούς και μη στα ρόστερ τους.

Για να θυμηθείς όλους τους μη γηγενείς παίκτες που έπαιξαν στην πρώτη επαγγελματική σεζόν του μπάσκετ, θα πρέπει να ψάξεις πολύ βαθιά.

Τις 14 ομάδες όμως;

Αν θες ν' αρχίσει από κάπου, δοκίμασε τα 'σιγουράκια', που θα βρεις σίγουρα, και ξέχνα σίγουρα τον Παπάγο, τον ουραγό του προηγούμενου πρωταθλήματος, τη μόνη ομάδα που είχε υποβιβαστεί.

Έχεις 2 λεπτά...

Αφού έχεις κάνει το τεστ, μάθε και τ' αποτελέσματα της πρεμιέρας. Μια πρεμιέρα που... έβγαλε από τα ρούχα του (πρώτη φορά του συνέβη) τον Γιάννη Ιωαννίδη. Καταλαβαίνεις το λόγο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK