Γερό στομάχι και καθαρό μυαλό

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τα δεδομένα πάνω στα οποία θα βασιστεί ο νέος Παναθηναϊκός.

Γερό στομάχι και καθαρό μυαλό

Οι μεταγραφές είναι μία περίοδος που απαιτεί γερά νεύρα και στομάχι. Κι όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, αυτό ισχύει τόσο για τα εντεταλμένα στελέχη των συλλόγων, όσο και για τους παθιασμένους υποστηρικτές τους, που κάποτε εκτόξευαν τις κυκλοφορίες των αθλητικών εφημερίδων και τώρα απογειώνουν την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων.

Οι τελευταίοι χρειάζονται και καθαρό μυαλό, να κρίνουν, να συγκρίνουν και κυρίως να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, τις παραδοχές και τις διαψεύσεις, ώστε να μην χαλάνε την ζαχαρένια τους, ξεσπώντας κατά δικαίων και αδίκων και διαμορφώνοντας ένα αρνητικό κλίμα χωρίς πολλές φορές να υφίσταται ουσιαστικά αντικείμενο διαμάχης.

Τώρα που η αγωνιστική περίοδος ολοκληρώθηκε και σιγά σιγά ξεδιαλύνουν και κάποια πράγματα που δημιούργησαν "σύννεφα και σποραδικές καταιγίδες" στο πρόσφατο παρελθόν, ας παραδειγματιστούμε για την αμάσητη τροφή που κατάπιαμε σε ανύποπτο χρόνο.

Οι Κροάτες που μένουν

Οι καθημερινοί αναγνώστες του Contra.gr (που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών του) θα θυμούνται ασφαλώς την προσπάθεια να κατευνάσω εύπιστους φίλους του "τριφυλλιού", που πληροφορούνταν ότι ο Παναθηναϊκός και ο Στραματσόνι "καίγονται" και πληρώνουν όσο όσο, για να κρατήσουν τους Πέτριτς και Πράνιτς στο έμψυχο δυναμικό του συλλόγου. Από Φλεβάρη - Μάρτη κιόλας αυτή η δουλειά.

"Δεν υπάρχει Πράνιτς" έγραφα και ξανάγραφα. "Τον προτιμούν ενδεχομένως για μπακ απ, αντί του Νάνο, αλλά δεν είναι ο βασικός αριστερός μπακ της επόμενης περιόδου. Άσε που πιθανότατα δεν θα είναι ούτε το μπακ απ, αφού σκέφτεται ή μια τελευταία αρπαχτή σε ποδοσφαιρικούς παραδείσους ή να αποσυρθεί και να κλείσει την καριέρα του στην πατρίδα του" φώναζα στην έρημο της ενημέρωσης, χωρίς αποτέλεσμα για όσους ήταν ήδη πεπεισμένοι για το αντίθετο.

"Έχει φτιάξει γερό κομπόδεμα και είναι υπερήφανος χαρακτήρας ο Πέτριτς και δεν θα κλείσει την καριέρα του ως χρυσή εφεδρεία για ποιοτικά δεκάλεπτα και τέταρτα" έγραφα κόντρα σε δημοσιεύματα που τον ήθελαν όχι απλά να έχει συμφωνήσει, αλλά και υπογράψει επέκταση της συνεργασίας του!

Και να που ο Πέτριτς αποχαιρέτησε με το κεφάλι ψηλά, αφήνοντας (επίσης) ένα μικρό παράθυρο για έναν τελευταίο σταθμό στον οποίο όμως θα παίζει και θα κλείσει την καριέρα του ως σταρ. Και από δίπλα ο Στραματσόνι να αποκαλύπτει το αντικείμενο της τελευταίας τους κουβέντας περί ρεζέρβας πολυτελείας...

ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ

Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτά ήταν και θέματα που μπορούσαν να ελεγχθούν και να φιλτραριστούν με σχετική ασφάλεια. Φανταστείτε τώρα τι γίνεται κάθε φορά που ο έγκριτος Ιταλός δημοσιογράφος Λουτσιάνο Μαστουσφέρν(ε)ι, αποκαλύπτει το ενδιαφέρον του συμπατριώτη του τεχνικού για τον 38χρονο Νταβίντ Πιζάρο που έχει αποσυρθεί στους Σαντιάγκο Γουόντερερς της Χιλής, τον 37χρονο Σεϊντού Κεϊτά (με γεμάτες πάντως χρονιές) γιατί μένει ελεύθερος από τη Ρόμα κι άλλους σταρ του πρόσφατου παρελθόντος, μόνο και μόνο επειδή ο Στραματσόνι διαπιστώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα το έλλειμμα προσωπικότητας, εμπειρίας και διεθνών παραστάσεων στο "πράσινο" ρόστερ.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο Ιταλός έψαξε με επιμέλεια και μεταξύ τους είναι και 30+ ηλικιακά διεθνείς ποδοσφαιριστές, όπως για παράδειγμα είναι ο 34χρονος Παλάσιο της Ίντερ, αλλά δεν είναι όλοι οι καπνοί σημάδια φωτιάς.

Και δεν παίζει πια μόνος του ο 40χρονος τεχνικός, κάτι που έγινε σαφές και στη χθεσινή σύσκεψη για τον μεταγραφικό σχεδιασμό.

Μπορεί σε πρώτη φάση ο Ζιλμπέρτο Σίλβα να αναλαμβάνει τις δύσκολες αποστολές-λύσης των συνεργασιών με βαριά συμβόλαια και παίκτες που δεν θα συνεχίσουν τη νέα περίοδο με την πράσινη φανέλα, ωστόσο δεν είναι απλός παρατηρητής των μεταγραφικών αναζητήσεων, ούτε άμοιρος ευθυνών βεβαίως.

ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Και θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι μπορεί να υπάρχουν προτεραιότητες και τέτοιες είναι ο αριστερός μπακ, ο αμυντικός μέσος και ο επιθετικός, αλλά έπονται (όχι ήσσονος σημασίας) αναζητήσεις και για δημιουργικό μέσο (σε συνάρτηση με την υπόθεση Εβανζελίστα) και για μπακ απ δεξιό οπισθοφύλακα και για τερματοφύλακα που θα εγείρει αξιώσεις για βασικός και δεν θα είναι απλά συμπληρωματικός και για σέντερ μπακ αφού ξεκαθαρίσουν οι υποθέσεις Σάντσεθ και Τελάντερ.

Και μην λησμονούμε ότι υπάρχουν και θέματα στα οποία οι εξελίξεις διαφοροποιούνται από βδομάδα σε βδομάδα, από μέρα σε μέρα. Και μπορεί για παράδειγμα να είναι ξεκρέμαστος αυτή τη στιγμή ο Κλωναρίδης που αρνήθηκε την ανανέωση του συμβολαίου του (λήγει το καλοκαίρι του 2017), εφ' όσον διαπιστώνει ότι είναι εκτός των βασικών επιλογών Στραματσόνι και πολλές φορές παρακολουθεί τα παιχνίδια από τη θύρα των επισήμων, ποιός όμως στοιχηματίζει ότι αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει με μια βελτιωμένη πρόταση και διαβεβαίωση εκ μέρους του προπονητή ότι τον υπολογίζει...

Το μόνο που μπορούμε να συστήσουμε είναι υπομονή. Και ψυχραιμία. Άλλωστε είναι τόσο σύντομος ο χρόνος έως ότου ξαναρχίσουν οι προπονήσεις (ούτε τέσσερις βδομάδες για τον Παναθηναϊκό!) και η προετοιμασία για τη νέα χρονιά -έτσι όπως τα καταφέραμε στην Ευρώπη-, που θα είναι το πιο σύντομο μεταγραφικό καλοκαίρι της σύγχρονης ποδοσφαιρικής ιστορίας...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η συζήτηση με τον Δημήτρη Κριτή

News 24/7

24MEDIA NETWORK