Καλύτερη η Φενέρ, μόνο χειροκρότημα για Ολυμπιακό

Η Φενέρμπαχτσε έχει δαπανήσει σχεδόν 150εκ στα τελευταία 4 χρόνια με τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο και επιτέλους δικαιώθηκε όπως και το τουρκικό μπάσκετ που έχει χορηγήσει την μισή διοργάνωση και ήθελε να βρεθεί στο θρόνο. Βρέθηκε δικαίως, καθώς έδειξε η πιο φορμαρισμένη και καλύτερη ομάδα στο τελευταίο ραντεβού. Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η Φενέρ του Ομπράντοβιτς αν και πέρασε από πολλές περιπέτειες στην διάρκεια της σεζόν, δικαίως στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της στην 4η σοβαρή προσπάθειά της με τον Σέρβο -κορυφαίο- κόουτς στον πάγκο. Μιλάμε για μια πανάκριβη ομάδα με μπάτζετ κοντά στα 25εκ αγωνιστικά, με κορυφαίο προπονητή, άπειρα λεφτά γενικά και πολύ κόσμο λόγω ποδοσφαίρου, ενώ στον τελικό είχε και το πλεονέκτημα της έδρας. Η Φενέρ πριν από το τζάμπολ του τελικού ήταν φαβορί έχοντας φόρμα, ψυχολογία, έδρα, κόσμο, Ομπράντοβιτς. Αλλά ποιος μπορεί να υποτιμήσει τον Ολυμπιακό που είναι ο μετρ των ανατροπών και ειδικά στην Κωνσταντινούπολη. Γι' αυτό και με τους 18 πόντους διαφορά στο 35' οι Τούρκοι οπαδοί συνέχιζαν να αποδοκιμάζουν τις ελληνικές επιθέσεις.

ΜΟΝΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ

Ο Ολυμπιακός έχασε καθαρά και εύκολα τον τελικό της Πόλης στην Ευρωλίγκα, αλλά μόνο χειροκρότημα αξίζει σε αυτή την ομάδα με όλη τη σημασία της λέξεως. Άλλωστε απέκλεισε την επίσης πανάκριβη ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό, αλλά δεν μπορούσε και νέα υπέρβαση βάση και της αξίας του ρόστερ και του υλικού. Και με το μειονέκτημα και της έδρας, βασικά. Ο Ολυμπιακός, όμως, παραμένει στην ελίτ με ένα φθηνό μπάτζετ. Στον τελικό δεν μπόρεσε να επιστρέψει, καθώς ήταν κουρασμένος και πνευματικά και βασικά μην ξεχνάμε και τις σημαντικές απουσίες των Λοτζέσκι-Χάκετ.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΦΕΝΕΡ

Η Φενέρ έχει δαπανήσει σχεδόν 150εκ στα τελευταία 4 χρόνια με τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο και επιτέλους δικαιώθηκε όπως και το τουρκικό μπάσκετ που έχει χορηγήσει τη μισή διοργάνωση και ήθελε να βρεθεί στο θρόνο. Βρέθηκε δικαίως η Φενέρ, καθώς έδειξε η πιο φορμαρισμένη και καλύτερη ομάδα στο τελευταίο ραντεβού. Αλλά όλα θέλουν και την αύρα τους...Από καραμπόλα με ένα μπαμ της Ζαλγκίρις στην όχι αδιάφορη Μπασκόνια, η Φενέρ θα μπορούσε να βρεθεί και με μειονέκτημα με τον Ολυμπιακό ή την ΤΣΣΚΑ και να μιλούσαμε για άλλα σήμερα. Όπως το ίδιο θα κάναμε αν δεν απέκλειε στα χιαστί με μειονέκτημα τον Παναθηναϊκό.

Απώλεσε το σίγουρο πλεονέκτημα της έδρας και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο με κακές εμφανίσεις μέσα στην χρονιά και με συντριβές όπως με 35π στην Μπασκόνια. Όμως ενώ έδειχνε να έχει χαθεί η μπάλα, η Φενέρ συσπειρώθηκε και από την σειρά με τον ΠΑΟ και μετά είναι η κορυφαία ομάδα. Έχει ρόλους, είχε παίκτες με προσωπικότητα, τον τρομερό Μπογκντάνοβιτς,σπουδαίο κόουτς και ας έκανε λάθη μέσα στη χρονιά. Την βοήθησε ότι καμία ομάδα δεν τρόμαζε και κάνει 3-0 στον ΠΑΟ με δύο διπλά στο ΟΑΚΑ και περίπατο ουσιαστικά στο Φάιναλ Φορ...

ΠΩΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ

Η Φενέρμπαχτσε είχε τη φόρμα και την έδρα. Και την ψυχολογία. Διάβασε καλύτερα το παιχνίδι. Και με περίπατο πήρε την κούπα. Ο Ομπράντοβιτς εξαφάνισε τον Σπανούλη έχοντας πάντα πάνω του δύο παίκτες και ένα ψηλό και κόβοντάς του και την πάσα και το μακρινό σουτ. Έτσι δεν μπορούσε ο Ολυμπιακός να έχει σε καλή μέρα τον ηγέτη του, ο Πρίντεζης χάθηκε στις συμπληγάδες των Ούντοχ και Βέσελι και θα έπρεπε να βγει πιο μακρυά να σουτάρει. Χωρίς αυτούς σε καλή μέρα, ο Ολυμπιακός ήθελε ήρωες...Πήγε να κάνει τον ήρωα στο 3ο δεκάλεπτο ο Μάντζαρης, αλλά ο Ολυμπιακός απείχε πολύ από τα 14 τρίποντα που βρήκε με την ΤΣΣΚΑ δύο βράδια πριν (είχε 9/26 την Κυριακή). Η ελληνική ομάδα δεν είχε την ενέργεια της Παρασκευής. Και δεν διάβασε καλά το παιχνίδι.

Όταν η Φενέρ έχει 5 τρίποντα στην 1η περίοδο και 12 πόντους από τον ρολίστα Κάλινιτς αλλά και τον Μπογκντάνοβιτς στο πικ του, δεν χάνει. Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε καλά στο ματς, καθώς μετά το 5-6 (3') η Φενέρ με τα τρίποντα πήγε στο 16-8 και έβαλε το νερό στο αυλάκι. Με ατομικές προσπάθειες από τους ρολίστες πάλεψαν οι "ερυθρόλευκοι" και μείωσαν 29-25 και 37-32 (19'). Στην 2η περίοδο ο Ολυμπιακός δέχθηκε μόλις ένα τρίποντο και 13π, αλλά κόλλησε στην επίθεση και ο ίδιος. Άλλωστε το τελικό 80-64 τα λέει όλα. Ο Ολυμπιακός δεν κατέβασε την Φενέρ στους 70-75 πόντους και δεν μπόρεσε και ο ίδιος να πλησιάσει καν τα νούμερα αυτά.

Με Μάντζαρη και Μιλουτίνοφ η ελληνική ομάδα άντεξε μέχρι το 25' (49-44) και τέλος... Καθώς δεν έμπαιναν στην εξίσωση οι βασικοί πρωταγωνιστές και με την Φενέρ να έχει περισσότερες λύσεις, όλα έδειχναν έδρα. Στο 29' η Φενέρ πήγε στο 60-46 και τέλος (73-54 στο 35'). Εδώ που τα λέμε, όταν πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού είναι ο Μπιρτς (14π) καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να κερδίσεις και ας έχεις μόλις 5 λάθη σε ένα τελικό που χάνεις και εύκολα (από τα παράδοξα των αριθμών)!

ΠΛΗΡΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Η Φενέρ πήρε 15 ριμπάουντ παραπάνω (38-23!) με 11 επιθετικά και είχε 13/25τρ. αλλά διαβασμένα σουτ και πάνω απ όλα έπαιξε άμυνα και ειδικά στην ρακέτα με τους Ούντοχ-Βέσελι.΄Ο Κάλινιτς ήταν η αποκάλυψη όπως και με τον ΠΑΟ με 17π και 4τρ και στα ίδια νούμερα ήταν κλασικά και ο έτοιμος για ΝΒΑ Μπογκντάνοβιτς. Το ροτέισον της Φενέρ ήταν περιορισμένο και πάλι και έτσι είναι μάλλον τα νέο απαιτούμενο, καθώς βρίσκεις χημεία πιο εύκολα με αυτό το τρόπο. Ο Ολυμπιακός με βοήθειες προσπάθησε να αποκόψει και το κατάφερε τον τρομερό Ούντο που δοκίμασε μόλις δύο σουτ και παρόλα αυτά είχε 10π-9ρ. αλλά ρίσκαρε το μακρινό σουτ που πλήρωσε τελικά. Ο Σλούκας είχε 5 ασίστ και ένα τρίποντο μόνο.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο Σφαιρόπουλος πάλεψε δοκιμάζοντας μέχρι και ζώνες και δυάδες ζον πρες, αλλά δεν έβγαιναν τα κουκιά... Απλά πράγματα... Μην κρυβόμαστε...Δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο όταν έχει τους στάρ του σε κακή βραδιά. Ο Σπανούλης είχε 2/12σ με τον Ούντοχ ειδικά να είναι σαν φάντασμα πάνω του ξεκινώντας από τα 5-6μ! Είχε 8ασ αλλά δεν αρκούσαν. Ο Γκριν μέτριος. Ο Μπιρτς κορυφαίος. Ο Γιανγκ έπαιξε ελάχιστα, καθώς και ο Μιλουτίνοφ ήταν θετικός με 5/5δ. Και το ωραίο είναι ότι είχαν 9/9σ Μπιρτς και Μιλουτίνοφ! Ο Παπαπέτρου τίποτα, ο Παπανικολάου σήμερα πολύ κακός και στην άμυνα στον Κάλινιτς και στην επίθεση με 1/9σ. Ο Μάντζαρης πάλευε μόνος σχεδόν στην περιφέρεια με τα 3/3τρ (και 0 λάθη!) και έπρεπε να σουτάρει περισσότερο, καθώς χάθηκε και ο Πρίντεζης (7π με 3/10σ). Τίποτα οι Αγραβάνης-Ουότερς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK