Αυτοί που θα κάνουν τη διαφορά με την Μπέρνλι

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος είδε το παιχνίδι της αγγλικής ομάδας και εξηγεί πώς ο Ολυμπιακός θα βγει αλώβητος από την πρώτη μάχη της Πέμπτης. Οι βελτιώσεις σε σχέση με τη Λουκέρνη και η αποστολή συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών μέσα στο γήπεδο.

Αυτοί που θα κάνουν τη διαφορά με την Μπέρνλι

Την είδαμε τη Μπέρνλι το απομεσήμερο της Κυριακής, αλλά δεν τρελαθήκαμε κιόλας. Δυνατή ομάδα, κλασική βρετανική, ψηλά κορμιά, τρέξιμο, πίεση και σέντρες, πολλές σέντρες. Η ομάδα του Σον Ντάις μοιάζει βγαλμένη από τη 10ετία του '90. Από τις λίγες στο "νησί" που μοιάζουν ίδιες κι απαράλλακτες στο πέρασμα του χρόνου.

Κάπως έτσι την είδαν και ο Πέδρο Μαρτίνς με τους συνεργάτες του. Το είχε δηλώσει, άλλωστε, πριν καν διεξαχθεί ο επαναληπτικός με τη Μπασακσεχίρ ότι η Μπέρνλι είναι μια κλασική ομάδα της Αγγλίας, καλά οργανωμένη, πειθαρχημένη στο παιχνίδι της. Κάπως έτσι την είδε και κόντρα στη Γουότφορντ. Έχασε η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού και μάλιστα δίκαια. Το δις εξαμαρτείν (δύο γκολ στις αρχές των αντίστοιχων ημιχρόνων) είναι... ασυγχώρητο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Όπως έχασε, όμως, η Μπέρνλι θα μπορούσε και να νικήσει. Μετά την προσωρινή ισοφάριση σε 1-1, πίεσε πολύ την ομάδα του Χοσέ Χολέμπας, ο οποίος χρειάστηκε να κάνει κι ένα τάκλιν θανάτου για να γλιτώσει την εστία του από δεύτερο γκολ στα μισά του πρώτου ημιχρόνου. Με λίγα λόγια, η Μπέρνλι έπαιξε αυτό που ξέρει και το υπηρέτησε όσο καλύτερα μπορούσε από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Δεν τις κάθισαν οι δικές της φάσεις, δέχθηκε τρία γκολ κι έχασε. Με λίγη τύχη ή λίγο περισσότερη προσοχή θα μπορούσε να έχει νικήσει.

Στη δική μου οπτική, έπαιξε ρόλο ασφαλώς και η κούραση, το άδειασμα από τον αγώνα που είχε προηγηθεί τρεις ημέρες νωρίτερα και κρίθηκε τελικά στην παράταση. Όσο καλή ομάδα κι αν είναι η Μπέρνλι δεν έχει μάθει να παίζει Ευρώπη και πρωτάθλημα μέσα σε λίγες μέρες. Την Πέμπτη θα παρουσιαστεί πιο φρέσκια και -πιθανότατα- πιο υποψιασμένη. Τρία γκολ εντός έδρας δεν είναι εύκολο να τα χωνέψεις. Το καμπανάκι χτύπησε...

Από την άλλη πλευρά, αυτή η ομάδα δεν είναι φόβητρο για τον Ολυμπιακό. Σε καμία των περιπτώσεων κι ας υπάρχει το αρνητικό προηγούμενο με αγγλικές ομάδες. Έξι φορές ως τώρα επιχείρησαν οι "ερυθρόλευκοι" να προκριθούν απέναντι σε Άγγλους, δεν τα κατάφεραν. Θα περιμένουμε το βράδυ της Πέμπτης να δούμε τι θα συμβεί στο Olympiacos-England: part 7.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα όποια λαθάκια στα ματς με τη Λουκέρνη θα έχουν πολύ πιο βαρύ τίμημα στα δύο ματς που έρχονται. Αλλάζει το επίπεδο, αλλάζει η πίστα. Για παράδειγμα, ο Τσιμίκας, που τα πήγε περίφημα κόντρα στη Λουκέρνη, θα πρέπει να γίνει πιο ουσιαστικός στην τελική πάσα. Ο Μιράντα απαγορεύεται να ξαναπουλήσει τη μπάλα σε φάση πίεσης, επειδή πολύ απλά θα δεχθεί πολύ περισσότερη από μια ομάδα που αυτό το στιλ παιχνιδιού υπηρετεί.

Ο Καμαρά θα πρέπει να κοντρολάρει ακόμη καλύτερα τις αντοχές του και να μην τρέχει άσκοπα. Θα χρειαστεί βενζίνη στο ντεπόζιτο μέχρι το τέλος της διαδρομής. Ο Μπουχαλάκης θα πρέπει να παίξει ακόμη πιο γρήγορα, για να σπρώξει τη μπάλα μπροστά πριν τον κλείσουν δύο και τρεις αντίπαλοι. Ο Λάζαρος των τεσσάρων γκολ σε δύο ματς, θα πρέπει να μειώσει ακόμη περισσότερο τις κατά μέτωπο επιθέσεις, όταν ο ρυθμός απαιτεί χαμηλότερες στροφές. Ο Ποντένσε θα πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερη χαμαλοδουλειά γυρίζοντας πιο συχνά και με μεγαλύτερη συνέπεια για να βοηθήσει ανασταλτικά. Ο Φορτούνης θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο ουσιαστικός στο παιχνίδι του. Μικρές λεπτομέρειες, ικανές, όμως, να κάνουν τη διαφορά σε μια μάχη πρόκρισης...

Το καλό για τον Πέδρο Μαρτίνς είναι ότι θα έχει περισσότερα όπλα στη φαρέτρα του. Ο Γκιγιέρμε με τον Χασάν, το γράψαμε και χθες (Κυριακή 20/8) ήρθαν... ψημένοι. Έχουν κάνει προετοιμασία, χρειάζεται απλά να ενταχθούν στο πλάνο. Ο Νάτχο δουλεύει εντατικά εδώ και δύο εβδομάδες. Κι αυτός διεκδικεί μια θέση στον πάγκο και κάποια -ποιοτικά- λεπτά συμμετοχής. Άρα οι λύσεις θα είναι περισσότερες...

ΛΕΝΟΝ, ΚΟΡΚ ΚΑΙ ΓΟΥΝΤ

Όπως λένε εκείνοι που ξέρουν, ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να τρελαθεί και να ανεβάσει το τέμπο απέναντι σε μια πιο έτοιμη -αγωνιστικά- ομάδα που έχει μάθει να παίζει σε πιο ψηλές στροφές, αυτές που απαιτούνται στην Πρέμιερ Λιγκ. Δεν πρέπει να παρασυρθεί από τον κόσμο του. Πρέπει να ανοίξει το παιχνίδι τόσο-όσο. Να μην εκτεθεί σε πολλά εκτελέσεις με στημένη μπάλα. Έχουν μεγάλη ικανότητα οι Άγγλοι σε αυτόν τον τομέα. Από κόρνερ και κεφαλιά (Ταρκόφσκι) ισοφάρισαν -προσωρινά- τη Γουότφορντ.

Σε ατομικό επίπεδο δύο παίκτες θα χρειαστούν πολύ μεγάλη προσοχή. Ο έμπειρος Άαρον Λένον που μπορεί να βάλει δύσκολα του Τσιμίκα, ο ακούραστος Γκούντμουντσον και ο Κορκ που είναι ο ιθύνων νους της Μπέρνλι, καθώς λείπει ο Ντεφούρ. Η μπάλα περνάει σχεδόν πάντα από τα δικά του πόδια στο σκέλος της ανάπτυξης. Ο σέντερ φορ Γουντ ταιριάζει στο επώνυμο. Ψηλός, δυνατός, "ξύλο όρθιο", δεν θα βγει γρήγορα στην κόντρα, αλλά θα "σκοτωθεί" ανάμεσα στους δύο στόπερ, για να κλέψει έστω και μια μπάλα. Αντίστοιχα πράγματα θα κάνει ο Βόουκς, αν φυσικά προτιμηθεί για την κορυφή της επίθεσης μια και εναλλάσσονται.

Και κάτι τελευταίο. Είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό να πάρει τη νίκη έστω και με το μίνιμουμ 1-0. Η Μπέρνλι απέσπασε ισοπαλία στην Τουρκία (0-0), απορρόφησε την έντονη πίεση των Τούρκων και πήρε την πρόκριση στη ρεβάνς, έστω και με πολύ ζόρι στην παράταση. Κάπως έτσι θα έρθει για να παίξει και την Πέμπτη στο Φάληρο. Δεν θα ρισκάρει, αλλά αν της δοθεί ευκαιρία θα το ψάξει το γκολ. Οι "ερυθρόλευκοι" πέρασαν με άριστα από το πρώτο τεστ (Λουκέρνη), αλλά αυτό το διαγώνισμα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Θα το μάθουν το μάθημα; Το βράδυ της Πέμπτης θα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK