Προπονητής – υπηρέτης του πρότζεκτ Άρνεσεν

Ο Στέλιος Γρηγοριάδης αναλύει τα δεδομένα της επιλογής του Ιγκορ Τούντορ για τον πάγκο του ΠΑΟΚ και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επιμονή του Φρανκ Αρνεσεν για τον 37χρονο Κροάτη.

Προπονητής – υπηρέτης του πρότζεκτ Άρνεσεν

Απλά είναι τα πράγματα. Στο ευρύ δίκτυο γνωριμιών του Φρανκ Αρνεσεν περιλαμβάνεται και ο ατζέντης Βλάντο Λέμιτς. Συνεργάστηκε μαζί του στην Αιντχόφεν. Ο Λέμιτς του πρότεινε τον Ιγκορ Τούντορ, ο Δανός τον εμπιστεύτηκε και επέμεινε στην πρόσληψη του Κροάτη, πείθοντας τελικά τον Ιβάν Σαββίδη, που είχε εύλογες επιφυλάξεις, προτιμώντας την επιλογή ενός πιο έμπειρου προπονητή.

Προπονητής που θα υπηρετήσει το πρότζεκτ

Συμπέρασμα πρώτο: Ακόμη και καταξιωμένοι τεχνοκράτες στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως είναι ο Φρανκ Αρνεσεν, επιλέγουν προπονητή όχι γιατί έχουν προσωπική άποψη, αλλά γιατί βασίζονται σε όσα τους λένε ατζέντηδες τους οποίους εμπιστεύονται. Ο Δανός φέρνει στον ΠΑΟΚ έναν 37χρονο τεχνικό για τον οποίο ιδέα δεν έχει και δεν θα μπορούσε να έχει, καθώς ο Τούντορ κάνει τον προπονητή εδώ και 1,5 μόνο χρόνο.

Συμπέρασμα δεύτερο: Ο Αρνεσεν φέρνει στον ΠΑΟΚ έναν προπονητή που θα υπηρετήσει το πρότζεκτ του συλλόγου και δεν θα ζητήσει από τον σύλλογο να προσαρμοστεί στα δικά του "θέλω". Ο Δανός φέρνει στον ΠΑΟΚ στρατιώτη προπονητή και όχι στρατηγό προπονητή. Τον ρόλο του στρατηγού θέλει να τον παίξει ο ίδιος, γιατί δικό του είναι το πρότζεκτ, με αρχιστράτηγο τον Ιβάν Σαββίδη, γιατί αυτός χρηματοδοτεί το πρότζεκτ.

Συμπέρασμα τρίτο: Ο Αρνεσεν πιστεύει ότι στο νέο ξεκίνημα του ΠΑΟΚ ένας προπονητής ντίβα δεν θα έχει καμία φιλοδοξία και κανένα κίνητρο, γιατί και από δόξα αλλά και από χρήμα θα είναι χορτασμένος. Ενας καταξιωμένος προπονητής δεν θα έχει να κερδίσει επιπλέον πόντους εάν πάει καλά με τον ΠΑΟΚ της Ελλαδίτσας, όταν έχει να επιδείξει προηγούμενες επιτυχίες με μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες. Ο Δανός δεν θέλει ο νέος προπονητής να "σκεπάζει" με το όνομά του το όνομα του ΠΑΟΚ, αλλά να νιώθει ότι με όχημα τον ΠΑΟΚ θα αποκτήσει φήμη και θα γίνει γνωστός στον ευρύτερο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χώρο. Αυτό αποτελεί ισχυρότατο κίνητρο για έναν εκκολαπτόμενο τεχνικό, όπως είναι ο Ιγκορ Τούντορ.

Ο Τούντορ δεν ήταν η πρώτη επιλογή

Συμπέρασμα τέταρτο: Ο Τούντορ δεν ήταν η υπ' αριθμόν ένα επιλογή για τον Αρνεσεν. Ο Ντι Ματέο και ο Λάουντρουπ δεν είναι μεγάλοι στην ηλικία. Ούτε βαρέθηκαν να κερδίζουν τίτλους, μολονότι ο Ιταλός ευτύχησε να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι του Αμπράμοβιτς. Πιθανότατα ο Δανός απευθύνθηκε και σε άλλους προπονητές ηλικίας από 40 έως 50 χρόνων. Ποιος, όμως, θα αποφάσιζε να δουλέψει σε μια ελληνική ομάδα, από τη στιγμή που θα είχε προτάσεις και από μεγαλύτερες ομάδες που μετέχουν σε πολύ πιο σοβαρά Πρωταθλήματα από το δικό μας; Ενας μπλαζέ υπερήλικας Στέφενς, που θα ερχόταν για μια "αρπαχτή" θα το έκανε ευχαρίστως, όχι όμως και ένας προπονητής που δεν έχει ακόμη ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του και νιώθει ότι υπάρχουν περιθώρια για να ισχυροποιήσει περισσότερο το όνομά του.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος θα δείξει αν θα δικαιωθεί η επιμονή του Αρνεσεν για τον Τούντορ. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι πιο πολύ ο Αρνεσεν θα κριθεί για την έκβαση του εγχειρήματος και λιγότερο ο ίδιος ο Τούντορ. Γενικά, ο Δανός θα κριθεί για την επιτυχία που έχει ή δεν θα έχει το πλάνο που αποφάσισε να ακολουθήσει για την αγωνιστική ποιοτική αναβάθμιση του ΠΑΟΚ με τη βοήθεια, φυσικά, του Ιβάν Σαββίδη. Απλώς ο Τούντορ είναι ένα "γρανάζι" του πλάνου.

Διαβάστε ακόμα:

Επισημοποιείται η συμφωνία με Τούντορ

News 24/7

24MEDIA NETWORK