Το χάος το βρήκε ο Σαββίδης, δεν το δημιούργησε

Ο Τσάρλυ γράφει για την μπούκα του Ιβάν Σαββίδη και το ελληνικό ποδόσφαιρο που εξέθρεψε τέτοιες συμπεριφορές, επέτρεψε στους ισχυρούς να νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλλουν το δικό τους νόμο ή να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, αλλά και τις διαχρονικές παθογένειες του αθλήματος στη χώρα μας που δεν μας επιτρέπουν να χαρούμε αυτό που αγαπάμε.

Το χάος το βρήκε ο Σαββίδης, δεν το δημιούργησε

Η υπόθεση με την μπούκα Σαββίδη και το όπλο στον αγωνιστικό χώρο δεν έχει καταλαγιάσει. Το ατόπημα που έκανε ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ ήταν βαρύ, κάτι που το αποδέχεται και ο ίδιος, έβγαλε άλλωστε ανακοίνωση ζητώντας δύο φορές «συγγνώμη». Η αλήθεια είναι πως η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου, δεν μπορεί εν έτη 2018 μία τέτοια σκηνή να γίνει ανεκτή.

Η εικόνα του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ με το όπλο στον αγωνιστικό χώρο, έγινε θέμα, σε πολλές περιπτώσεις και πρωτοσέλιδο σε κορυφαίες εφημερίδες στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση όσον αφορά την κίνηση του Ιβάν Σαββίδη. Για την ακρίβεια δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγραφεί το μέγεθος της ζημιάς που έκανε στο προφίλ της ομάδας του, αλλά και στην δική του δημόσια εικόνα.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ

Επειδή το τελευταίο διάστημα ακόμα και πριν από την εισβολή Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, από το κλίμα που επικρατεί αρχίζω να πιστεύω πως ο Ιβάν Σαββίδης ευθύνεται για όλα τα δεινά που περνά το ελληνικό ποδόσφαιρο θέλω να κάνω την εξής ρητορική ερώτηση. Αν ο Ιβάν Σαββίδης επένδυε τα λεφτά του σε άλλη χώρα, υπήρχε περίπτωση να έκανε αυτήν την ενέργεια; Η απάντηση είναι δεδομένη και η ερώτηση οφείλει να προβληματίσει ακόμα και τον ίδιο.

Μία από τις παθογένειες που έχει η χώρα μας και δημιουργεί διαφθορά και διαπλοκή, έχει να κάνει με την δύναμη που θεωρούμε πως έχει αυτός που διαθέτει χρήμα. Είναι σαν κατάλοιπα από το παρελθόν, είμαστε μία ταλαιπωρημένη χώρα, που στην γενιά των πατεράδων μας η φτώχεια και η ξενιτιά γινόταν τραγούδι.

Ήταν επόμενο ο οικονομικά ισχυρός να έχει και μεγάλο έλεγχο. Το πρόβλημα είναι πως για δεκαετίες έτσι λειτούργησε το σύστημα, με αυτόν τον τρόπο ήρθε στην χώρα μας η οικονομική ανάπτυξη που αποδείχτηκε ψεύτικη. Με λεφτά που δεν ήταν δικά μας, μία ζωή που μας πρόσφεραν για να μας χρεώσουν και να μας υποδουλώσουν. Στις δεκαετίες που -πιθανότατα- υπήρχε σε εκτέλεση ένα σχέδιο, οι οικονομικά ισχυροί, ήταν πάνω από οποιονδήποτε νόμο.

Μπορούσαν να λαδώσουν, να στήσουν διαγωνισμούς, να φοροδιαφύγουν, να περάσουν νομοσχέδια που τους βολεύουν, να κάνουν οτιδήποτε τους εξυπηρετεί. Στην πραγματικότητα όριζαν και συνεχίζουν να ορίζουν, ποιοι θα αναλάβουν την εξουσία, ποιοι θα πάρουν τις θέσεις-κλειδιά που εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Είναι γνωστά σε όλους μας , τα γράφω έτσι απλοϊκά για να μην χάνεται και η ουσία. Όλο αυτό έχει δημιουργήσει μία στρέβλωση και μία αίσθηση πως ο οικονομικά ισχυρός μπορεί να κάνει τα πάντα.

Δεν λειτουργούν οι θεσμοί και δεν εμπνέουν σεβασμό γιατί είναι και διαβρωμένοι και εκλεγμένοι από τους ίδιους, αλλά το κυριότερο είναι πως όταν χρειάζεται να εφαρμόσουν εξουσία αποδεικνύεται πόσο εξαρτώμενοι είναι. Νόμοι υπάρχουν, αλλά εφαρμόζονται στους αδύναμους και σε αυτούς που για διάφορους λόγους έπεσαν από τον θρόνο που είχαν. Περιπτώσεις που το σύστημα, αποφάσισε να τους αδειάσει.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΒΡΗΚΕ Ο ΙΒΑΝ

Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικό να δημιουργούν μία αίσθηση στον ισχυρό ότι είναι παντοδύναμος.

Υπεράνω θεσμών, το γεγονός αυτό δεν είναι πρόβλημα του Σαββίδη, ούτε αφορά μόνο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να βάλει λεφτά που έβγαλε στο εξωτερικό.

Πράγματι είναι κάτι που έχει ανάγκη η χώρα, τον τρόπο όμως που παίζεται το παιχνίδι, δεν τον έφερε ο ίδιος, αλλά τον βρήκε και τον ακολούθησε. Αποδείχτηκε απλά κάποιες φορές πιο παρορμητικός από ότι θα έπρεπε. Μην μου στείλετε μηνύματα, πως στηρίζω τον Σαββίδη, ίδιο κείμενο είχα γράψει στον παρελθόν και για τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ούτε ο Μαρινάκης, ούτε ο Σαββίδης άλλαξαν τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, βρήκαν ένα έτοιμο παιχνίδι και για να επικρατήσουν έπρεπε να επιβληθούν.

Ο τρόπος είναι γνωστός. Για να πετύχεις τον στόχο σου δεν αρκεί να έχεις καλή ομάδα, δεν λειτουργεί το ποδόσφαιρο μας όπως στα μεγάλα πρωταθλήματα του εξωτερικού. Εκεί τα νούμερα έχουν ξεφύγει, λόγω των τηλεοπτικών εσόδων, οι σύλλογοι κάνουν επενδύσεις και οι ιδιοκτήτες περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα. Στην Ελλάδα, τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά και έχει η ευθύνη η εταιρία που πλήρωνε για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που δεν φρόντισε να επιβάλει τους κανόνες της.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΣ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ

Στο δικό μας ποδόσφαιρο, πρέπει να φας σφαλιάρες, να περιμένεις τις εκλογές της ΕΠΟ, να βρεις τον πρόεδρο που θα στηρίξεις, να πάρεις μαζί σου ενώσεις, να εξασφαλίσεις την ψήφο τους στις εκλογές, να δημιουργήσεις συμμαχίες, να κερδίσεις της εκλογές. Αφού κάνεις όλα αυτά, θα πρέπει να δημιουργήσεις και μπλοκ ομάδων, που θα ακολουθούν την γραμμή σου στις συνεδριάσεις της Σούπερ Λιγκ, που θα παίρνουν δανεικούς από εσένα, θα παίζουν πιο δυνατά με τους αντίπαλους σου από ότι με σένα.

Στην διάρκεια που συμβαίνουν όλα αυτά και θωρακίζεσαι, γα την ακρίβεια, όπως λέγεται στο ποδόσφαιρο μας, προστατεύεις την επένδυση σου, πρέπει να έχεις ευχαριστημένους και τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας σου, να δημιουργήσεις τον δικό σου στρατό.

ΕΛΑΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ

Ρωτώ εγώ τώρα, ελάτε στην θέση του Σαββίδη, αναλαμβάνεις ένα σύλλογο με δυναμική, με φανατικό κόσμο, που είναι για 33 χρόνια στην... πείνα. Έχεις στόχο να οδηγήσεις αυτόν τον σύλλογο στην κορυφή, έχεις ένα έτοιμο σχέδιο για να γίνεις κυρίαρχος και πέρασες από όλους τους σκοπέλους. Νιώθεις πανίσχυρος και πως έφτασε η ώρα σου και στο 90ό λεπτό σου ακυρώνουν για οφσάιντ ένα τέρμα που είναι στο 50-50 αν πρέπει να μετρήσει η όχι, μπουκάρεις στο γήπεδο;

Προσέξτε, δεν δικαιολογείται η ενέργεια του Σαββίδη, όμως η αλήθεια είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν λειτουργεί αποκλειστικά σαν αθλητικό γεγονός, είναι ένα παιχνίδι που αυτός που είναι διατεθειμένος να πληρώσει περισσότερα, θέλει να επιβληθεί και να κυριαρχήσει. Αυτό συνέβαινε σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα.

Ο ΠΑΟΚ είναι στην άβολη θέση, να ξέρει πως είναι αδικημένος, χωρίς, όμως, επί της ουσίας να έχει αδικηθεί. Με βάση όσα έχει κάνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτό το τέρμα έπρεπε να μετρήσει, αυτό που θα πρέπει να εξετάσει είναι γιατί δεν μέτρησε.

Αυτό προσπαθούσα να εξηγήσω σε προηγούμενα μου κείμενα, που έγραφα πως ο ΠΑΟΚ δεν είναι Χαλίφης και με βάση τα σχόλια που είδα, δεν τα κατάφερα σε μεγάλο βαθμό. Αλλά δεν με απασχολεί και ιδιαίτερα, όποιος δεν θέλει να καταλάβει, δεν καταλαβαίνει. Ίσως έπρεπε να βάλω τίτλο, ο ΠΑΟΚ προσπαθεί, αλλά δεν έχει καταφέρει να γίνει Χαλίφης.

Δικαιώθηκα 100% για την αίσθηση που είχα. Πράγματι ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει νίκες, μία μεγάλη ήταν η δικαστική που πέτυχε παραμονή του αγώνα με τον Ολυμπιακό, όμως δεν κατάφερε να γίνει το απόλυτο αφεντικό και το γεγονός αυτό φάνηκε την κρίσιμη στιγμή.

Έβλεπα, επίσης, πως οι αντίπαλοι του δεν γνώρισαν μία διαιτησία να τους καταδικάζει, φώναζαν για επικοινωνιακούς λόγους, γνώριζαν όμως πως κανένας δεν τους πείραξε. Αποδείχθηκε πως την κρίσιμη στιγμή, δεν βρήκε ο ΠΑΟΚ διαιτητή αποφασισμένο να κάνει τα πάντα για να πάρουν τα πάντα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Ο ΠΑΟΚ είναι οριακά η πιο ευνοημένη ομάδα του φετινού πρωταθλήματος, όμως είναι αδικημένος σε σχέση με τις αβάντες που είχαν οι ισχυροί στο παρελθόν, έκανε πολλά για να επιβάλει την κυριαρχία του και το γεγονός πως τελικά έμεινε με τα σπόρια, αποδείχτηκε πολύ σκληρό και δύσκολα διαχειρίσιμο.

Το σίγουρο όμως είναι, πως αυτό το ποδόσφαιρο, το βρήκε ο Ιβάν Σαββίδης δεν το δημιούργησε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK