Ο Τζερόντ Μουστάφ θα κουβαλά πάντα τη ρετσινιά του 'ηθικού αυτουργού' σε φόνο

Τον Οκτώβριο του '94 ο ΠΑΟΚ έφερνε στη Θεσσαλονίκη τον Τζερόντ Μουστάφ. Δεν θα είχε έρθει ποτέ, αν δεν είχε 'εξοστρακιστεί' από το ΝΒΑ εξαιτίας της σύνδεσης που προέκυψε με τη δολοφονία μιας εκ των συντρόφων του. Ο ξάδερφός του εκτίει ακόμη ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Τζερόντ Μουστάφ θα κουβαλά πάντα τη ρετσινιά του 'ηθικού αυτουργού' σε φόνο
AP PHOTO/JOHN SWART

Το ' True Crime' είναι η στήλη του Sports Illustrated που εμβαθύνει σε (ανεξιχνίαστες πολλές φορές) δικαστικές υποθέσεις με αθλητές, όλων των σπορ, σε πρώτο πλάνο.

Προς έκπληξή μας η τελευταία δημοσίευση 'ζωντάνεψε' την ιστορία μιας μπασκετικής φιγούρας των ελληνικών 90s: του Τζερόντ Μουστάφ. Μια ιστορία που το φθινόπωρο του 1994 τού στέρησε τη θέση του στο ΝΒΑ, καθώς οι Φίνιξ Σανς, μολονότι επρόκειτο για εκ των αναπληρωματικών του Τσαρλς Μπάρκλεϊ, τον αποδέσμευσαν, πληρώνοντας τα 3.8 εκατομμύρια δολάρια που προβλέπονταν στο εν ισχύ συμβόλαιό του.

Ακριβώς πριν, τον Οκτώβριο της χρονιάς εκείνης, έρθει στον ΠΑΟΚ του Ντράγκαν Σάκοτα ως αντικαταστάτης του Λίμον Λάμπλεϊ στη φροντ λάιν (με Σάβιτς πρώτο ξένο). Ο Αμερικάνος πάουερ φόργουορντ ήταν τότε 25 ετών. Τα γενέθλιά του, στις 28/10, τα είχε γιορτάσει στο αεροδρόμιο 'Μακεδονία' μετά από ένα αλησμόνητο διπλό του 'Δικεφάλου' στο Τελ Αβίβ. Αλησμόνητο όχι μόνο για το 84-75 επί της Μακάμπι, αλλά και την παρθενική εμφάνιση του νεαρού Κίνη! Στογιάκοβιτς τον έμαθες μετά.

Ο Μουστάφ είχε εκείνο το βράδυ 19 πόντους με 50% ευστοχία στα σουτ, πίσω μόνο από τον Μπάνε Πρέλεβιτς.

Η ελληνική θητεία του ψηλού από τη Βόρεια Καρολάινα είχε άδοξο φινάλε, μια και στη Θεσσαλονίκη δεν στέριωσε περισσότερους από 2 μήνες. Δεν αποχώρησε για χρωστούμενα, αν εκεί πηγαίνει το μυαλό σου. Ένας τραυματισμός στο γόνατο, στον οποίο δεν έδειξε τη δέουσα προσοχή, εξελίχθηκε σε κάκωση κι αργότερα σε θρόμβωση, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει πριν από τη Χριστούγεννα - στη θέση του ήρθε ο Ματ Μπούλαρντ. Προτού (ο Μουστάφ), αφότου αποθεραπεύτηκε, επιστρέψει στην Ευρώπη και αγωνιστεί διαδοχικά σε Ανδόρα, Στρασμπούρ, Μπαρτσελόνα, Ρασίνγκ Παρί, Πρόκομ και Αλτάι.

Barcelona s Jerrod Mustaf, left, consoles his disappointed teammate Aleksandar Djordjevic, after the end of the Euroleague basketball match Alba Berlin vs FC Barcelona, Spain, in Berlin Thursday night, February 12, 1998. Alba won the match with 81:78 points. Both teams qualifed for the play offs. (AP Photo/ Jan Bauer)
Barcelona s Jerrod Mustaf, left, consoles his disappointed teammate Aleksandar Djordjevic, after the end of the Euroleague basketball match Alba Berlin vs FC Barcelona, Spain, in Berlin Thursday night, February 12, 1998. Alba won the match with 81:78 points. Both teams qualifed for the play offs. (AP Photo/ Jan Bauer) AP PHOTO/ JAN BAUER

Ο Τζερόντ Μουστάφ πάνω από τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στην κοινή θητεία τους στην Μπαρτσελόνα (AP Photo/ Jan Bauer)

Ούτως ή άλλως στο ΝΒΑ ήταν μάλλον ανεπιθύμητος και ποτέ του δεν ξαναβρήκε δουλειά, μολονότι ήταν είχε γίνει ντραφτ από τους Νιου Γιορκ Νικς στο Νο17 της κλάσης του '90 (με τον Γκάρι Πέιτον στο Νο2 και τον Κένταλ Γκιλ στο Νο5), ύστερα από δύο χρόνια με σπουδαία νούμερα στο Μέριλαντ όντας μέλος της τρίτης καλύτερης ομάδας του κολεγιακού πρωταθλήματος. Όπως αντίστοιχα στο λύκειο ΝτιΜάθα Καθόλικ. Τον 'στοίχειωνε' και τον καταδίωκε ό,τι είχε συμβεί στις 22 Ιουλίου του 1993 - η περίεργη υπόθεση που 'ξεσκόνισε' το αμερικάνικο δίκτυο.

Τη σήμερον ο Μουστάφ είναι ένας βραβευμένος για τη φιλανθρωπική δράση του άνδρας. Κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την προσφορά του στην αφροαμερικανική κοινότητα μέσα από το πρόγραμμα 'Take Charge'. Ένα πρόγραμμα που είχε εκπονήσει στις αρχές των '90s ο πατέρας του Σαρ Μουστάφ, πολιτικοποιημένος ανήρ, ακτιβιστής και υποστηρικτής των 'Μαύρων Πανθήρων', με στόχο να κρατά τους έφηβους μακριά από την εγκληματικότητα.

Ο Τζερόντ Μουστάφ θα κουβαλά πάντα τη ρετσινιά του 'ηθικού αυτουργού' σε φόνο

Πριν από 26 χρόνια ο ξάδερφός του Τζερόντ Μουστάφ, Λένοβι Γούτεν, δολοφονούσε στο διαμέρισμά της την 27χρονη Άλθια Χέις. Ήταν μία από τις συντρόφους του πάουερ φόργουορντ των Φίνιξ Σανς και έγκυος τριών μηνών. Στο παιδί του, όπως η ίδια υποστήριζε μέχρι ν' αφαιρέσουν τη ζωή της.

Ο ίδιος δεν σκόπευε να μεγαλώσει τον καρπό μιας περιστασιακής σχέσης που γεννήθηκε στα δωμάτια ξενοδοχείων. Της το είχε εξηγήσει εξ αρχής, όταν τού ανακοίνωσε πώς έχει η κατάσταση εν μέσω τελικών του ΝΒΑ (Σανς-Μπουλς), ζητώντας της να κάνει άμβλωση. Σε δεύτερη φάση μάλιστα τής προσέφερε 5.000 δολάρια προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες αποβολής και να μην τον ενοχλήσει άλλο. Από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχαν ο Μουστάφ εμφανιζόταν εξαγριωμένος, φέρεται δε να την είχε απειλήσει. Η Χέις είχε διαφορετική άποψη. Επέμενε να γεννήσει φυσιολογικά και να γίνει μητέρα, κρατώντας το μωρό ανεξαρτήτως κόστους.

Στις 24/7 εντοπίστηκε νεκρή από τον πατέρα της που εισέβαλε ανήσυχος στο διαμέρισμά της, καθώς για 2 ημέρες δεν είχε επικοινωνία με κανέναν. Είχε δεχθεί τέσσερις πυροβολισμούς από περίστροφο - ο ένας στο κεφάλι.

Αστυνομία και Εισαγγελία ανέλαβαν την έρευνα για την εξιχνίαση του φονικού. Οι πρώτες ενδείξεις οδήγησαν σε Γούτεν και Μουστάφ.

Πιστοποιήθηκε ότι...

> στις 20 Ιουλίου ο πρώτος, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί μετά από 14 μήνες με κατηγορίες που σχετίζονταν με ναρκωτικά, είχε επιστρέψει στο Φίνιξ εσπευσμένα στις 20 Ιουλίου για να κάνει μία 'χάρη' στον δεύτερο. Τα εισιτήρια τα δικά του και της φίλης του, με την οποία συνταξίδευαν, είχαν πληρωθεί από τον Μουστάφ. Φιλοξενήθηκαν στο σπίτι του.

> ίδια ημέρα η μητέρα του έλαβε έμβασμα 1.500 δολαρίων για να καλύψει το ενοίκιό της.

> στις 22 Ιουλίου ο Μουστάφ υπέγραψε επιταγή 10.000 στο όνομα του Γούτεν με σκοπό ν' αγοράσει μια έκταση στη Βόρεια Καρολάινα και να στήσει ένα κέντρο διασκεδάσεως.

> την ίδια ημέρα ο Μουστάφ εθεάθη σε μια κόκκινη νοικιασμένη Mercedes και ο Γούτεν στη μαύρη Porsche του ξαδέρφου του να τριγυρνούν γύρω από το μπλοκ διαμερισμάτων της Χέις.

> το βράδυ το θύμα είχε τηλεφωνήσει κρυφά από το διαμέρισμά της σε φίλο της, λέγοντας πως ο Γούτεν βρίσκεται εκεί και ότι "αν συμβεί κάτι, ξέρετε ποιος ήταν εδώ". Λίγο μετά ακούστηκαν πυροβολισμοί, τους οποίους επιβεβαίωσαν οι γείτονες.

> η κοπέλα του αναζήτησε τον Γούτεν και ο Μουστάφ την ενημέρωσε πως είχε πάει να κανονίσει μια δουλειά.

> αφού ο Γούτεν γύρισε σπίτι, έφυγε με άλλο νοικιασμένο όχημα και στη διαδρομή διέλυσε και πέταξε ένα όπλο σε διάφορα σημεία της διαδρομής.

> στις 26/7 ο Γούτεν κλήθηκε για ανάκριση. Οι αντιφάσεις και τα κενά στις διηγήσεις ήταν πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί βασικός ύποπτος. Αρχικά έλεγε πως δεν γνώριζε την κοπέλα, κατόπιν πως δεν την είχε συναντήσει.

Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε στις 8 Απριλίου του 1994 και ο Γούτεν οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για δολοφονία πρώτου βαθμού, διάρρηξη και επηρεασμό μαρτύρων. Προφυλακίστηκε. Ο ίδιος υποστήριζε πως είναι αθώος, ότι δεν έχει σχέση με το έγκλημα. Για αδιευκρίνιστο λόγο δεν δόθηκε έκταση στη δίκη. Ούτε τα μέσα ασχολήθηκαν πολύ. Ο Μουστάφ εξακολουθούσε να είναι ένας ενεργεία παίκτης του ΝΒΑ, ως τον Οκτώβριο που αποδεσμεύτηκε.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1996. Ο Γούτεν κρίθηκε ένοχος για όλα όσα του προσάπτονταν, αλλά γλίτωσε τη θανατική ποινή και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της Χέις, σε 21 χρόνια για την εισβολή στο σπίτι και άλλα 2 χρόνια για τον επηρεασμένο των μαρτύρων. Στο άκουσμα της ποινής, ο Γούτεν αναφώνησε "ειρήνη".

Ο Μουστάφ δεν ήταν παρών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Έπαιζε μπάσκετ στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων στον ΠΑΟΚ.

Ο Τζερόντ Μουστάφ θα κουβαλά πάντα τη ρετσινιά του 'ηθικού αυτουργού' σε φόνο

Η οικογένεια της δολοφονημένης κοπέλας δεν θεώρησε πως είχε αποδοθεί δικαιοσύνη. " Ωσότου ο Τζερόντ Μουστάφ δικαστεί, δεν πρόκειται να ησυχάσω", έλεγε τότε η μητέρα της, Χέιζελ. Πέθανε το 2005, χωρίς να έχει αλλάξει οτιδήποτε.

Στον Γούτεν προσφέρθηκε μείωση της ποινής, αν εξηγούσε τα κίνητρα της δολοφονίας και ονομάτιζε τον ηθικό αυτουργό. Ο φυσικός αυτουργός δεν μίλησε ποτέ. " Πίστευαν ότι θα έσπαγε, δεν συνέβη ποτέ", ανέφερε εκ των δικηγόρων της υπόθεσης. Σήμερα είναι 51 και έγκλειστος σε φυλακές της πόλης Φλόρενς.

Ο εισαγγελέας της υπόθεσης, που ακόμη, 80χρονος συνταξιούχος πλέον, πιστεύει στην ενοχή του Μουστάφ, πάλευε εξ αρχής ν' ανακαλύψει ενοχοποιητικά στοιχεία. Εντόπισε μεταξύ άλλων πως ο αθλητής είχε εμπλακεί παλιότερα σε δύο υποθέσεις απειλής γυναικών για αντίστοιχες περιπτώσεις (εγκυμοσύνης). Η μία στο κολέγιο και η δεύτερη με την αρραβωνιαστικιά του Πσάθα Λουκ. Στη δεύτερη περίπτωση διατάχθηκε η επιβολή ασφαλιστικών μέτρων. Αργότερα, ενόσω ο Μουστάφ έπαιζε στην Ισπανία, φέρεται ν' απειλήσει γυναίκα που του απέσπασε 10.000 δολάρια. Κατά τις πηγές το ηχητικό μήνυμα έλεγε: " θα πάρω σου πάρω πίσω τα χρήματα με οποιονδήποτε τρόπο. Αν δεν με πιστεύεις, ρώτα για μένα στην Αριζόνα".

Δεν αρκούσαν, όπως αποδείχθηκε. " Δώσε μου στοιχεία, δείξε μου ένα όπλο", του ζητούσε επιτακτικά ο προϊστάμενός του. Δεν είχε. Το οικογενειακό περιβάλλον της Χέις και νομικές πηγές υποστήριξαν πως η θέση και η φήμη του Μουστάφ δεν επέτρεψαν να κατηγορηθεί. " Οι Σανς ήταν ένας ισχυρός οργανισμός τότε", έλεγαν για να επιχειρηματολογήσουν. Ασχέτως αν στην πορεία των γεγονότων του έδειξαν την έξοδο. " Τη γνώμη μου για τον Τζερόντ θα προτιμούσα να την κρατήσω για μένα", ήταν η ατάκα του Πολ Γουέστφαλ, τότε κόουτς των 'ήλιων'.

Η καριέρα του Μουστάφ ολοκληρώθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα. Από τότε έχει αφιερωθεί στον αγώνα των μαύρων για ίσα δικαιώματα στην ευκαιρία, αφιερώνοντας το χρόνο του στο 'Take the Charge', όντας παράλληλα σύμβουλος μπάσκετ σε αφρικανικές χώρες. Χιλιάδες παιδιά έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Έχουν βρει το δρόμο τους.

Αντίθετα, κατά την οικογένεια της Άλθια Χέις ο Μουστάφ ποτέ δεν " ανέλαβε την ευθύνη". Της ηθικής αυτουργίας.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/John Swart

News 24/7

24MEDIA NETWORK