Τα Κύπελλα του διαβόλου

Μετά τον Ολυμπιακό απειλεί ότι θα φύγει (από την ACB) η Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ τους 'ερυθρόλευκους' μνημόνευσε στην Τουρκία και ο Αταμάν. Χαμός στο Βελιγράδι. Το Ζαν Πρες ασχολείται με το Σαββατοκύριακο του διαβόλου, όπου έγινε του κυπέλλου το... κάγκελο.

Τα Κύπελλα του διαβόλου

Πως το λέγαμε παλιά; “Τι το πίνεις το παλιόκρασο”; Κάπως έτσι. Η ερώτηση θα μπορούσε να είναι “τι τα θέλετε τα Κύπελλα, αφού σας χαλάνε;”. Σε όλη την Ευρώπη, έγινε του Κυπέλλου το κάγκελο. Και ξαφνικά, ο Ολυμπιακός μοιάζει να έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο κίνημα.

Δεν είναι αστείο. Οι “ερυθρόλευκοι” δεν είναι οι μόνοι που φώναζαν μέσα στην εβδομάδα, όταν αποφάσισαν να μην εμφανιστούν στο δεύτερο μέρος του ημιτελικού με τον Παναθηναϊκό. Έχει γίνει της κακομοίρας, σε άλλες τρεις χώρες.

  • Η Ρεάλ Μαδρίτης απειλεί να αποχωρήσει (!) από την ΑCB, αν η λίγκα δεν παραδεχθεί την διαιτητική αδικία που διαπράχθηκε σε βάρος της στον τελικό του Copa Del Ray, εναντίον της Μπαρτσελόνα

  • Ο Εγκίν Αταμάν στην Κωνσταντινούπολη, διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία του τελικού Φενέρ-Εφές, απείλησε ότι η ομάδα του ... θα κάνει ό,τι και ο Ολυμπιακός.

  • Και στον τελικό της Σερβίας, ο Ερ.Αστέρας αρνήθηκε να εμφανιστεί στην απονομή, μετά την ήττα του από την Παρτιζάν, με τον πρόεδρο της ομάδας να εξαπολύει μύδρους, μιλώντας για ξεκάθαρη κλοπή του τροπαίου.

Πάμε με τη σειρά.

Η γιορτή του μπάσκετ, όλοι μαζί, μπλα, μπλα

Το Copa Del Ray είναι θεωρητικά η γιορτή του ισπανικού μπάσκετ, όπου 15.000 κόσμος συγκεντρώνεται στο ίδιο γήπεδο, όλοι μαζί χαίρονται, φιλιούνται, αγκαλιάζονται μπλα, μπλα. Μόνο, που φέτος στη Μαδρίτη, τα νεύρα ήταν τεντωμένα.

Οι διαιτητές δεν βρέθηκαν στην καλύτερή τους φόρμα, με αποτέλεσμα ο τελικός Μπαρτσελόνα-Ρεάλ, να στιγματιστεί από δύο (τουλάχιστον) εγκληματικά λάθη με τοθυς ηττημένους της Μαδρίτης να απειλούν Θεούς και δαίμονες.

Νωρίτερα, στον προημιτελικό Τενερίφης-Μπαρτσελόνα, είχε γίνει ένα ανεπανάληπτο επεισόδιο με τον Τσους Βιντορέτα. Ο προπονητής της νησιώτικης ομάδας, καθώς η Τενερίφη είχε “μαζέψει” τη διαφορά από την Μπάρτσα, είδε τον ρέφερι να σφυρίζει φάουλ σε μάλλον καθαρό κλέψιμο, πάνω στον Ρίμπας. Ο Βιντορέτα γονάτισε φωνάζοντας “σε παρακαλώ” στον διαιτητή. Η κίνησή του θεωρήθηκε “προκλητική” από πλευράς ρέφερι, που τον απέβαλλαν από τον αγωνιστικό χώρο.

Στην συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε ο Βιντορέτα έκανε μια εκπληκτική δήλωση: “Ο πατέρας μου θα ήταν περήφανος, επειδή είναι καλός καθολικός, που με είδε να γονατίζω. Δεν ήξερα ότι αυτή η κίνηση τιμωρείται από τους διαιτητές με τεχνική ποινή”. H φωτογραφία, έτσι κι αλλιώς, μένει στην ιστορία:

Τα Κύπελλα του διαβόλου


Τα καλύτερα έγιναν στον τελικό. Η ματσάρα Ρεάλ-Μπαρτσελόνα δεν είχε ... τελειωμό. Οι Μαδριλένιοι έδειξαν ότι θα καθαρίσουν εύκολα στις αρχές του β' μέρους όταν πέρασαν με διαφορά 16 πόντων. Η Μπάρτσα, όμως, γύρισε το παιχνίδι, πέρασε μπροστά και αν ο Γιουλ δεν είχε πετύχει το τελευταίο σουτ της κανονικής περιόδου ισοφαρίζοντας 77-77, θα είχε πανηγυρίσει το Κύπελλο, χωρίς να χρειαστεί παράταση

Δείτε πως ισοφάρισε ο αρχισκόρερ της Ρεάλ, σχεδόν με την εκπνοή του χρόνου, που δεν ήταν πολύς (4.3 δευτερόλεπτα):


Η παράταση είχε ακόμη περισσότερο σασπένς. Η Μπαρτσελόνα προηγείται 87-92, δώδεκα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος. Ο Ράντολφ σκοράρει για τρεις και μειώνει σε 90-92, ο Τόμιτς στην επαναφορά κάνει παρακινδυνευμένη μακρινή πάσα για τον Σίνγκλετον, που ωστόσο παίρνει την μπάλα και πάει για το σίγουρο καλάθι. Ο Ράντολφ σηκώνεται να κόψει, αλλά χτυπάει ολοφάνερα τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, σε ξεκάθαρη φάση για αντιαθλητικό φάουλ.

Οι διαιτητές δεν δίνουν τίποτε (!) και ο Κάρολ που κερδίζει την μπάλα, 4.3 '' πριν τη λήξη με γκολ-φάουλ κάνει το 93-92! Η Ρεάλ βρίσκεται μια ανάσα πριν από τη νίκη, όμως, ο Πέσιτς σχεδιάζει καλά την επίθεση της Μπάρτσα, όπου παίρνει την μπάλα ο Τόμιτς, ο οποίος αποφεύγοντας τον Αγιόν κάνει ανάποδο λέι-απ. Ο Ράντολφ σηκώνεται και με τα δυο χέρια σχεδόν μπλοκάρει την μπάλα.

Οι διαιτητές κι ενώ οι Μαδριλένιοι πανηγυρίζουν ... μετράνε το καλάθι, θεωρώντας ότι έχει χτυπήσει στο ταμπλό, αλλά λένε ότι θα συμβουλευτούν το ίνσταντ ριπλέι. Αποφασίζουν ότι το κόψιμο είναι αντικανονικό και δίνουν το Κύπελλο στην Μπάρτσα! Τα συνεχή ριπλέι της ισπανικής τηλεόρασης θα τους διαψεύσουν οικτρά καθώς φαίνεται καθαρά ότι η μπάλα μετά το λέι-απ του Τόμιτς, πρώτα βρίσκει στεφάνι και μετά χτυπάει στο ταμπλό, άρα ο Ράντολφ είχε κάθε δικαίωμα να κόψει.
Δείτε:

Μέσα στη γενική αναμπουμπούλα, ο Γιουλ προλαβαίνει και κάνει σουτ από το κέντρο του γηπέδου, με την μπάλα να χτυπάει ταμπλό, στεφάνι και να βγαίνει έξω! Πάρα λίγο...

Ο χαμός αρχίζει λίγα λεπτά αργότερα. Ο Φελίπε Ρέγες μπαίνει στα αποδυτήρια βρίζοντας: “Πουτάνες, μας κλέψατε για δεύτερη χρονιά” φωνάζει οργισμένος. Ο Πάμπλο Λάσο δηλώνει ότι επρόκειτο για κανονικό κόψιμο, πιάνει κουβέντα με οπαδούς της Μπαρτσελόνα στο twitter, ενώ η επίσημη Ρεάλ τραβάει το σχοινί ακόμη πιο πολύ. Η “βασίλισσα” ούτε λίγο, ούτε πολύ απειλεί ευθέως την ACB ότι εφόσον δεν αναγνωρίσει επίσημα το διαιτητικό λάθος, σκέφτεται ακόμη και την αποχώρησή της από τις διοργανώσεις της λίγκας (πρωτάθλημα και Κύπελλο). Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρεάλ λέει κάτι τέτοιο. Και πέρσι, όταν είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με τις ομάδες της Ευρωλίγκας (ζητούσαν τροποποίηση του προγράμματος της λίγκας, κάτι που η ACB δεν δεχόταν, βάζοντας τις ομάδες να παίζουν πρωτάθλημα σε λιγότερο από 48 ώρες) είχε πει τα ίδια. Στην ερώτηση που έκανε η ηλεκτρονική έκδοση της As “για τον αν θεωρείτε σοβαρή ή όχι την απειλή της Ρεάλ, to 59% απαντάει όχι, αλλά υπάρχει και ένα 41% που λέει “ναι”.

Τρομερά πράγματα στο Βελιγράδι

Στο Βελιγράδι, ο τελικός ήταν επίσης συγκλονιστικός. Με την Παρτιζάν μπροστά (71-69) στο τελευταίο λεπτό, ο Μπάρον σκοράρει για τρεις δίνοντας προβάδισμα στον Ερυθρό Αστέρα (71-72) 46'' πριν από τη λήξη. Η Παρτιζάν κάνει επίθεση, με τον Ρένφρο να πέφτει πάνω στον Κόβιτς. Καθαρό επιθετικό φάουλ δεν σφυρίζεται, με τον Αμερικανό να ευστοχεί σε τρίποντο (74-72) στα 36''. Ο Αστέρας επιτίθεται και στα 13'' ο Μπάρον αστοχεί σε τρίποντο. Ο Περπέρογλου διεκδικεί το ριμπάουντ, η μπάλα πάει στο πλάγιο, όπου ο Ντόμπριτς κερδίζει φάουλ. Μένουν 7'' και ο παίκτης του Ερ.Αστέρα αστοχεί και στις δυο βολές (!). Ο ίδιος προλαβαίνει (μήπως μπήκε παράνομα στη ρακέτα) διεκδικεί το ριμπάουντ, η μπάλα πάει στον Περπέρογλου, που στα 3'' κάνει σουτ απελπισίας, ο Ντόμπριτς βλέπει την μπάλα να έρχεται πάνω του και παίρνει το αίμα του πίσω για τις χαμένες βολές ισοφαρίζοντας 74-72. Μένουν 2'' και μια τελευταία ευκαιρία για την Παρτιζάν. Ο Τρινκιέρι σχεδιάζει μακρινή πάσα, την οποία κάνει ο Σι, προς τον Λαντέιλ, που από τα σκριν και τις αλλαγές έχει βρεθεί με αντίπαλο τον κοντύτερό του Μπίλι Μπάρον. Ο Αμερικανός του Αστέρα κάνει φάουλ στον Αυστραλό της Παρτιζάν, που ευστοχεί στις δυο βολές και κάνει το 76-74.

Τρομερό φινάλε; Απολαύστε το. Προσέξτε το φάουλ του Ρένφρο που δεν δίνεται...


Ο Αστέρας είχε μια ευκαιρία για πάσα και σουτ (0.9 δευτερόλεπτα), όμως οι της Παρτιζάν δεν επέτρεψαν καν την ... σκέψη. Στο τάιμ-άουτ που πήρε ο Τόμιτς δίνει εντολή για την πάσα στον Κόβιτς, που απαντάει: “Αν είναι ψηλός μπροστά μου, δεν θα μπορέσω να πασάρω. Αν επιμένεις, θα το κάνω”. Ο Μίλαν, τον αγνοεί και στρέφεται στον Περπέρογλου, που έκανε τελικά την πάσα...


Μετά το ματς, ο πρόεδρος του Ερ.Αστέρα. Νεμπόισα Κόβιτς, εξαπέλυσε μύδρους κατά της Παρτιζάν και της ομοσπονδίας: “Μας κλέβουν, δεν το βλέπετε. Δεν έχω καμιά όρεξη να δώσω συγχαρητήρια. Πρόκειται για ξεκάθαρη κλοπή”. Ο Ερ.Αστέρας δεν παρουσιάστηκε στην τελετή της απονομής, ενώ δεν επιτράπηκε στο Μίλαν Τόμιτς να κάνει δηλώσεις!

Αταμάν: "Θα το κάνουμε όπως ο Ολυμπιακός..."

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στην Τουρκία. Η Φενέρ νίκησε την Εφές 80-70, αλλά ο Αταμάν που δέχθηκε τεχνική ποινή, δεν παρέλειψε να κάνει δριμύτατα παράπονα. Στον Κώστα Ρήγα, που είναι υπεύθυνος διαιτησίας στην Τουρκία, είπε ότι “θα κάνουμε ό,τι ο Ολυμπιακός”, ενώ την “έπεσε” και στον πρόεδρο της τουρκικής ομοσπονδίας, Χινταγέτ Τούρκογλου: “Από την Εφές παίρνετε τέσσερις παίκτες, ενώ από την Φενέρ μόλις έναν”. Το παράπονο για τις πρόσφατες κλήσεις εν όψει των τελευταίων αγώνων για τα παράθυρα της FIBA.

Γενικώς, όπως έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος είμαστε μια ... ωραία ατμόσφαιρα

News 24/7

24MEDIA NETWORK