Βασιλειάδης, ο τελευταίος(;) Έλληνας σουτέρ

O Γιάννης Φιλέρης, μέσω του Ζαν Πρες, απαριθμεί τα κατορθώματα του Κώστα Βασιλειάδη στην Ισπανία και αναρωτιέται πότε το ελληνικό μπάσκετ θα ξαναβγάλει ένα κλασικό σουτέρ.

Βασιλειάδης, ο τελευταίος(;) Έλληνας σουτέρ

Τα χρόνια έχουν περάσει, 34 Μάρτηδες μετράει στους ώμους του, τα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του αραιώνουν, παρόλα αυτά το χεράκι του Κώστα Βασιλειάδη, δουλεύει μια χαρά εκεί στα ξένα. Πλάκα-πλάκα, ο 'VasKos' έχει γράψει στο κοντέρ του σχεδόν μια δεκαετία στα ισπανικά γήπεδα. Και το Σάββατο, ο Έλληνας άσος πέρασε στην ιστορία. Σκόραρε 33 πόντους, έχοντας 10/18 τρίποντα, στη νίκη της Ομπραντόιρο επί της Σαραγόσα με 86-78.

Έβαλε το όνομά του δίπλα σε αυτά των Ροντ Μέισον (Βαλένθια), Τακουάν Ντιν (10/13), Μάρκο Πόποβιτς (Φουενλαμπράδα), Μαρκ Σίμπσον (Καχαμπιλμπάο) και Τσίκο Σιμπίλιο (10/15, Μπαρτσελόνα) που είχαν στο παρελθόν την ίδια επίδοση. Μόνο δυο παίκτες έχουν πετύχει περισσότερα. Ο Όσκαρ Σμιντ τη σεζόν 1993-94 (11/19) με τη φανέλα της Βαγιαδολίδ και ο Τζέικομπ Πουλέν που είχε 12/15 σε αγώνα της Μπαρτσελόνα την περίοδο 2013-14.

Με άλλα λόγια ο Βασιλειάδης ισοφάρισε την τρίτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε ένα πρωτάθλημα όπως το ισπανικό.

Στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα της Γαλικίας, ο Βασιλειάδης ζει ξανά ... τα μπασκετικά του νιάτα, βαδίζοντας στο δρόμο του Αγίου Ιακώβου (προστάτης της ιερής κατά το μεσαίωνα πόλης) κάνει μια από τις κορυφαίες χρονιές στην καριέρα του. Ήδη είναι 2ος σκόρερ του πρωταθλήματος (15.8, πίσω από τον Ένις της Σαραγόσα που έχει 16.6π και μπροστά από τον Λαπροβίτολα της Μπανταλόνα που ακολουθεί τρίτος με 15.5π) και φυσικά ο παίκτης με τα περισσότερα σουτ τριών πόντων στην ACB (συνολικά 99, με δεύτερο τον ...επίσης δικό μας, Θαντ ΜακΦάντεν που έχει σουτάρει 75 προσπάθειες).

Συνολικά σε 11 αγώνες, φέτος με την Ομπραντόιρο, έχει 3/15δ (20%), 44/99 τρίποντα και 36/40 βολές (κι ακόμη 2ρ, 1.5 ασ, 1.5λ και 0.7κλ). Δεν κάνει τίποτε άλλο δηλαδή, από το να σουτάρει για τρεις (μέσο όρο 9 προσπάθειες ανά αγώνα) σε μια εποχή όμως που το... μακρινό σουτ αποδεικνύεται φετίχ του μπάσκετ. Και ένας δεινός σουτέρ όπως αυτός, δεν θα μπορούσε να λείπει από το πανηγύρι. Του δίνει και καταλαβαίνει από την αρχή του πρωταθλήματος όταν ξεκίνησε με 6/9 κόντρα στην Μπούργκος και συνεχίζει απτόητος, με την ομάδα του πλέον να βρίσκεται στην 14η θέση, αρκετά πάνω από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού

Πλάκα-πλάκα, ο Βασιλειάδης παίζει για ένατη σεζόν στην ισπανική λίγκα, την οποία γνωρίζει, πλέον, απέξω κι ανακατωτά. Ξεκίνησε στη Μάλαγα, έκανε όνομα με την Μπιλμπάο όπου έπαιξε τρεις διαδοχικές σεζόν. Η ACB έμοιαζε με ιδανικό καταφύγιο για τον Θεσσαλονικιό άσο, καθώς τον περίμενε και πέρσι, μετά τα Τρίκαλα. Η Ομπραντόιρο του πρόσφερε και φέτος μια θέση εργασίας, που ο Κώστας δεν την αρνήθηκε παίζοντας για τρίτη φορά στην γαλάζια ομάδα. Το ρεσιτάλ εναντίον της Σαραγόσα ήταν μοναδικό και δεν θα μπορούσε παρά να του δώσει και τον τίτλο του MVP της 11ης αγωνιστικής στην λίγκα Εντέσα.

Και κάπως έτσι ο Κώστας Βασιλειάδης με την ενεργό παρουσία του και τα δέκα τρίποντα που σκόραρε, ήρθε να μας υπενθυμίσει την ... ένδεια σπουδαίων σουτέρ. Ο “Βάσκος” είναι 34 ετών, μέλος της γενιάς των 84άρηδων. Ο επόμενος (ο Χάρης Γιαννόπουλος) πλησιάζει κι αυτός τα 30 (γεννημένος το 1989). Κι όχι άδικα, ο Ηλίας Αναστασιάδης, αναρωτιέται πού είναι οι Έλληνες σουτέρ, την ώρα που το μπάσκετ εξελίσσεται και απαιτεί σαν κυρίαρχο συστατικό την ευστοχία από μακριά.

Προφανώς έχουν αλλάξει και οι εποχές. Ένας παίκτης δεν μπορεί να διακρίνεται μόνο για το σουτ του, πρέπει να κάνει κι άλλα πράγματα μέσα στο γήπεδο. Αν το ΝΒΑ δείχνει το μέλλον, θα δείτε ότι ακόμη και οι σέντερ που παλιότερα ... απαγορευόταν να βγαίνουν από το ζωγραφιστό, αρχίζουν και μιμούνται τον Σαμπόνις 20 χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του Άρβιντας. Βλέπαμε τις προάλλες το Μπακς-Ράπτορς και ο Μπρουκ Λόπεζ έπαιζε το γκαράκι των 213 εκατοστών. Εντάξει, τα βάζει τα σουτ, είναι όμως κωμικό το φαινόμενο και βέβαια ... δεν είναι (σε καμιά περίπτωση) Σαμπόνις.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα εξακολουθεί να ψάχνει τον επόμενο σουτέρ περιωπής. Το πρόβλημα εντοπίζεται, μάλλον στην εκμάθηση του σπορ. Ο σουτέρ σε κάποιες περιπτώσεις γεννιέται, στις περισσότερες, ωστόσο, γίνεται. Με την επανάληψη, με την επιμονή, με την προπόνηση πίσω από την προπόνηση.

Εκεί θα πρέπει να εστιάσουν οι νέοι προπονητές, με τα νέα παιδιά που πιάνουν την μπάλα στα χέρια τους για πρώτη φορά. Ή που δείχνουν ότι ... έχουν το σουτ στο αίμα τους. Πρέπει να τους ενθαρρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

ΥΓ: Είναι 'αδικημένος' ο Κώστας Βασιλειάδης; Δεν θα έλεγε κανείς ότι ένας παίκτης που έχει αγωνιστεί σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, στην Ισπανία, στην Τουρκία (Εφές) και Ιταλία (Μοντεγκρανάρο) έχει αδικηθεί. Ούτε οι 50 συμμετοχές στην Εθνική Ανδρών είναι λίγες. Άλλο το αν θα μπορούσε να παίξει 'ρόλο' στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Και όταν τον είχε, πάντως, δεν τον αξιοποίησε και ο ίδιος κατάλληλα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK