Πρώτος και στην Κίνα ο Rosberg!

Την 3η σερί νίκη του σε ισάριθμους αγώνες πέτυχε ο Nico Rosberg στο... επεισοδιακό Grand Prix της Κίνας. Αυτή ήταν η 6η συνεχόμενη νίκη για τον Γερμανό πιλότο της Mercedes, αν συνυπολογίσουμε και τις 3 στο φινάλε του 2015! Συνολικά ήταν η 17η πρωτιά της καριέρας του!

Πρώτος και στην Κίνα ο Rosberg!

Μπορεί το Grand Prix Κίνας να ήταν μόλις η 3η από τις 21 στάσεις του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος αλλά η εξέλιξή του ίσως επηρεάσει σημαντικά την έκβαση της μάχης με φόντο τον τίτλο. Για τρίτο συνεχόμενο αγώνα ο Nico Rosberg είδε πρώτος την καρό σημαία και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση. Μία επιτυχία που ενισχύεται από το γεγονός πως ενώ ο Γερμανός οδηγός της Mercedes συνεχίζει αήττητος και άτρωτος, οι βασικοί ανταγωνιστές του αντιμετωπίζουν προβλήματα. Έτσι έχει ήδη χτίσει διαφορά 36 βαθμών και φυσικά έχει την ψυχολογία με το μέρος του.

Για τον Rosberg, η δέκατη-έβδομη νίκη της καριέρας του ήταν και από τις ευκολότερες. Μπορεί να έκανε άλλη μία μέτρια εκκίνηση και να έχασε προσωρινά τα ηνία από τον Daniel Ricciardo αλλά μόλις στο δεύτερο γύρο ο Αυστραλός πάτησε θραύσματα με αποτέλεσμα να διαλύσει το ελαστικό του. Έτσι η W07 πέρασε με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας δεν κοίταξε πίσω, βλέποντας μετά από 56 γύρους την καρό σημαία με προβάδισμα 37 δευτερολέπτων.

Το αν θα μπορούσε να απειληθεί από τις Ferrari δεν θα το μάθουμε ποτέ, καθώς τα κόκκινα μονοθέσια συγκρούστηκαν στην πρώτη στροφή. Ο Raikkonen προσπάθησε να περάσει τον Rosberg, δεν βρήκε χώρο και βγήκε από την εξωτερική κλείνοντας σταδιακά τη γραμμή του. Στην άλλη πλευρά, βλέποντας την «επίθεση» του Daniil Kvyat με τη Red Bull, ο Vettel προσπάθησε να ανοίξει την τροχιά του και έτσι οι SF16-H ήρθαν σε επαφή. Ο Raikkonen έχασε την εμπρός αεροτομή του ενώ ο Vettel αρκετές θέσεις και την ψυχραιμία του. Την ίδια ώρα, ο Lewis Hamilton που είχε εκκινήσει τελευταίος λόγω των προβλημάτων που είχε στο σύστημα ERS στις κατατακτήριες αλλά και την ποινή για αλλαγή κιβωτίου, είδε τη Sauber του Felipe Nasr να πέφτει πάνω στην εμπρός αεροτομή του. Έτσι, μαζί με τον Kimi, ολοκλήρωσαν αργά το γύρο, μπαίνοντας στα pit για αλλαγή εμπρός αεροτομής.

Έστω και καθυστερημένα, το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνισή του στον πέμπτο γύρο και αποσύρθηκε στο τέλος του όγδοου. Εύλογα οι πρώτοι γύροι μετά ήταν χαοτικοί, αφού η κατάταξη ήταν… ασυνήθιστη και το πλάτος της πίστας προσφερόταν για προσπεράσματα. Ο Vettel εκμεταλλεύτηκε την πολύ μαλακή γόμα κάνοντας αρκετά μαζεμένα, την ώρα που ο Kvyat εδραιωνόταν στη δεύτερη θέση. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί γύροι για να δούμε αυτούς του δύο να κινούνται πάλι κοντά ο ένας στον άλλο. Ο Γερμανός περίμενε τα τελευταία pit stop και παρότι εκεί δεν είχαμε κάποια αλλαγή, 19 γύρους πριν το τέλος έκανε την κίνησή του και τελικά πέρασε τον Ρώσο.

Ο οδηγός της Ferrari κατηγόρησε τον Kvyat μέσω team radio αλλά δεν δίστασε να του τα πει και στην αναμονή για το βάθρο. Ωστόσο ο οδηγός της Red Bull απάντησε ψύχραιμα και εύστοχα πως τέτοιες κινήσεις εξασφαλίζουν βάθρα. Όπως και έγινε.

O Ricciardo ανέκαμψε από την ατυχία στην αρχή του αγώνα, έκανε μία σειρά από εντυπωσιακές προσπεράσεις επί σημαντικών αντιπάλων όπως οι Williams και η Mercedes του Hamilton και έφτασε πανάξια στην τέταρτη θέση.

Με τη μαλακή γόμα στο τέλος, ο Kimi Raikkonen κέρδισε έδαφος τερματίζοντας πέμπτος. Πίσω του έμειναν ο Felipe Massa και ο Hamilton, αμφότεροι με τη μέση γόμα και με τον παγκόσμιο πρωταθλητή να αδυνατεί να πιέσει τον Βραζιλιάνο.

Τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσαν οι δύο Toro Rosso, με τους Max Verstappen και Carlos Sainz να εκτοπίζουν στο φινάλε από τις βαθμολογούμενες θέσεις τον Vdata-altteri Bottas. Παραδόξως, παρότι είχαμε έναν άκρως επεισοδιακό αγώνα, δεν είχαμε καμία εγκατάλειψη στην Κίνα! Αυτό συνέβη μόλις για 6η φορά στην ιστορία της Formula 1!

H επόμενη μάχη είναι την Κυριακή του Πάσχα στο Σότσι της Ρωσίας και εύλογα περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντεπίθεση του Hamilton και των Ferrari. Μέχρι τότε, δείτε παρακάτω την πλήρη live κάλυψη του αγώνα της Σαγκάης, με σχόλια, φωτογραφίες και videos, μείνετε συντονισμένοι για δηλώσεις των πρωταγωνιστών και αύριο θα ακολουθήσουν το Race Blog αλλά και η live συζήτησή μας για την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

ΤΟ LIVE:

08:48
Καλημέρα σας. Σε πολύ λίγο ο Πάνος Σεϊτανίδης θα σχολιάσει LIVE για το Contra.gr την εξέλιξη του Grand Prix της Κίνας.
08:50
Καλημέρα και από εμένα! Ήρθε η ώρα για τη μάχη της Σαγκάης: 56 γύροι στο σιρκουί της Κίνας! Σε ένα συγκλονιστικό σκηνικό που έχει στηθεί σε ένα σκηνικό που μέσα σε 18 μήνες μετατράπηκε από βάλτος, σε μία από τις εντυπωσιακότερες πίστες στο καλεντάρι. Ας ελπίσουμε πως και φέτος θα μας προσφέρει έντονες συγκινήσεις.
08:51
Μετά τη χθεσινή βροχή, σήμερα ο καιρός είναι καλός. Στην pole position βρίσκεται για πρώτη φορά φέτος ο Nico Rosberg. Διαβάστε πως πήρε την πρωτιά στις κατατακτήριες δοκιμές πατώντας εδώ
08:53
Η πίστα στη Σαγκάη έχει ως χαρακτηριστικό της το μεγάλο πλάτος της αγωνιστικής διαδρομής. Προσφέρεται για προσπεράσματα κι αυτό θα βοηθήσει τον Lewis Hamilton να ανακάμψει από την 22η και τελευταία θέση που έχει στο grid! Ο παγκόσμιος πρωταθλητής εκκινεί τελευταίος και χρησιμοποιεί και νέο κινητήρα. Διαβάστε περισσότερα εδώ . Ποινή δεν έλαβε μόνο ο Hamilton (5 θέσεις για αλλαγή κιβωτίου) αλλά και ο Nico Hulkenberg. Θυμηθείτε γιατί εδώ:
08:53
Ενώ πλησιάζει η ώρα της μάχης στη Σαγκάη, τι θα λέγατε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την ασιατική πίστα που σχεδίασε ο Hermann Tilke;

08:54
Καθοριστικός παράγοντας θα είναι όπως πάντα τα ελαστικά. Ειδικά με τη διαφορετική στρατηγική που έχει επιλέξει ο pole man Nico Rosberg που θα εκκινήσει με τα ελαστικά μαλακής γόμας. Αντίθετα οι Ferrari που εκκινούν από τη δεύτερη σειρά του grid, έχουν την πολύ μαλακή γόμα της Pirelli. Τι λέει όμως ο Vettel για αυτή τη στρατηγική;

08:54
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η παρουσία του Fernando Alonso που μπορεί να συμμετείχε κανονικά στις 3 περιόδους ελεύθερων δοκιμών αλλά και στις κατατακτήριες όμως θα πρέπει να αντέξει επί 56 ώρες τον πόνο που παραδέχθηκε πως ακόμα νιώθει λόγω του ραγισμένου πλευρού.

08:56
Όλα έτοιμα. Σε πολύ λίγο θα έχουμε αγώνα.
08:58
Ας ρίξουμε μία ματιά στις θερμοκρασίες. Στους 20 αυτή του αέρα, στους 42 αυτή του οδοστρώματος!
08:59
Οι τελευταίες συμβουλές του Simon Rennie στον Daniel Ricciardo!

09:00
Αναγκαστικά με μαλακή γόμα εκκινεί ο Rosberg (αυτή είχε στο χρόνο που πέτυχε στο Q2 χθες), κατ’ επιλογή οι Massa, Alonso, Grosjean, Ericsson, Nasr, Gutierrez, Palmer, Haryanto, Wehrlein, Hamilton
09:01
H αγωνία στο κατακόρυφο αλλά το χιούμορ, χιούμορ...


09:01
Τα μονοθέσια έχουν εκκινήσει για το γύρο σχηματισμού
09:02
H διαφορά απόδοσης ανάμεσα στη μαλακή και την πολύ μαλακή γόμα, εκτιμάται περίπου στα 8 δέκατα του δευτερολέπτου ανά γύρο.
09:03
Πολλά θα κριθούν στο πλασάρισμα για την πρώτη στροφή, μία ατελείωτη δεξιά 270 μοιρών. Στρίβεις, στρίβεις, στρίβεις και στρίβεις…
09:03
Έχουμε εκκίνηση...
09:05
Ο Ricciardo περνά τον Rosberg και μπαίνει μπροστά με το "καλημέρα". Επαφή για τις δύο Ferrari. Ο Raikkonen είναι εκτός, εκτός και ο Hamilton.
09:07
«Ο Kvyat ερχόταν πάνω μου σαν τρελός. Δεν είχα επιλογή», λέει ο Vettel για την επαφή με τον Raikkonen! Έχει χάσει και μέρος της εμπρός αεροτομής του. Αυτό θα επηρεάζει την αεροδυναμική απόδοση της Ferrari.
09:09
Βάζουν νέες αεροτομές οι Hamilton, Raikkonen. Πολύ μαλακή γόμα για τον οδηγό της Ferrari, μαλακή για τον Βρετανό
09:10

09:11
Στο μεταξύ ο Ricciardo μπαίνει στα πιτ με κλαταρισμένο ελαστικό. Αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα.
09:14
Ευκαιρία για pit stop!
09:14
Από τα replay δεν βλέπω και τόσο… τρελή την κίνηση του Kvyat. Μάλλον ο Vettel προσπάθησε να δικαιολογηθεί μέσω team radio.
09:17
Παραμένει το αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα ενώ βρισκόμαστε στον 7ο γύρο.
09:18
O Nasr με τη Sauber ήταν αυτός που προσπαθώντας να αποφύγει τη Ferrari του Raikkonen, χτύπησε τον Hamilton.

H άλλη Sauber, του Marcus Ericsson ήταν αυτή που «έφαγε» την εμπρός πτέρυγα του Grosjean
09:18

09:20
Πρώτος στα pit stop ο Hamilton, ήδη 3 αφού έβαλε τη μέση και τώρα μπήκε ξανά για να βάλει την πολύ μαλακή γόμα.
09:20

09:21
Αποσύρθηκε το αυτοκίνητο ασφαλείας. Έχουμε και πάλι αγώνα.
09:24
Πέρασε Haryanto/Hulkenberg/Sainz μέσα σε ένα γύρο o Vettel!
09:25
Ο Vettel έκανε διπλή προσπέραση πριν την είσοδο του pit lane. Να γιατί αυτό επιτρέπεται...

09:26
Πέρασε και τον Bottas o Vettel, βέβαια με την πολύ μαλακή γόμα της Pirelli ο Γερμανός. Ανέβηκε όμως ήδη έβδομος!
09:28
Ο δεύτερος Kvyat είναι πρώτος ανάμεσα στους οδηγούς που έχουν αλλάξει ελαστικά.
09:29
Εν τω μεταξύ, στη 13η θέση ο Hamilton, στη 15η ο Raikkonen. Έχουν δρόμο ακόμα μπροστά...
09:30
Με τα πολύ μαλακά ελαστικά, ο Vettel είναι σχεδόν δύο δευτερόλεπτα στο γύρο ταχύτερος από τους Massa/Alonso που έχουν ακόμα τη μαλακή γόμα με την οποία εκκίνησαν!
09:32
Πάλι θραύσματα στην πίστα! Σε επικίνδυνο σημείο! Από την εμπρός αεροτομή του Vettel!
09:33
Με οδηγό τον Button που έβαλε τη μέση γόμα πριν από 10 γύρους και κινείται στο 1.44.063, η Ferrari έβαλε τη μέση στον Raikkonen. Τόσο πίσω που είναι, εύλογα δοκιμάζουν κάτι διαφορετικό.
09:34
Πλησιάζει η ώρα αλλαγής ελαστικών για τον Rosberg που λογικά πάει για δύο Pit stop.
09:34
Μόνο Rosberg και Vettel κινούνται στο 1.42, όμως ο οδηγός της Mercedes με τη μαλακή γόμα ενώ αυτός της Ferrari με την πολύ μαλακή.
09:38
Ο Vettel έβαλε τη μαλακή γόμα, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε με τι ρυθμό μπορεί να κινηθεί με τη συγκεκριμένη επιλογή ελαστικού. Έπεσε στην 11η θέση.
09:38
Μετά από 18 γύρους με τα μαλακά, ο Rosberg είναι ακόμα στο 1.42!
09:41
Ταχύτερος γύρος με 1.40.884 για τον Vettel! Δουλεύει η μαλακή γόμα αλλά τώρα ο Γερμανός είναι πίσω από το τρενάκι των Button, Kvyat, Verstappen.
09:42
Για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα, η Mercedes δεν σκέφτεται καν στρατηγική για τον Rosberg. Απλά ακολουθεί τι κάνει ο… μακράν δεύτερος για να είναι καλυμμένη.
09:43
Στα πιτ o Hamilton!
09:44
Υπό εξέταση ο Hulkenberg επειδή καθυστέρησε εσκεμμένα στο pit lane. Συμβάν που αφορά στο χάος υπό το καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας. Ήθελε να κερδίσει χρόνο για να ολοκληρώσει το δικό του pit stop o Sergio Perez. Και στην περίπτωση του Μεξικανού όμως, οι αγωνοδίκες εξετάζουν απερίσκεπτη επιστροφή του στο Pit lane.
09:45

09:46
Βρισκόμαστε στον 23ο γύρο, λίγο πριν από τα μισά του αγώνα.
09:46
Ποινή 5 δευτερολέπτων για τον Hulkenberg. Η δεύτερη που δέχεται αυτό το Σαβ/κο μετά από αυτή που είχε στο grid.
09:47
Rosberg, Kvyat, Vettel η πρώτη τριάδα για την ώρα.
09:47
Ταχύτερος γύρος τώρα για τον Rosberg! Στο 1.40.868. Μόνο ο Vettel γυρνάει στο 1.41, όλοι οι υπόλοιποι από 1.42 και πάνω…
09:48
Ο Raikkonen βρίσκεται στη 10η θέση και ο Hamilton στην 11η.
09:48
Για να δούμε ξανά την εκκίνηση...
09:49
Ο Hamilton μετράει ήδη 4 pit stop! Μετά τα χθεσινά προβλήματα είχε στη διάθεσή του 1 νέο σετ μέσης γόμας, 3 νέα σετ μαλακής, 2 νέα σετ πολύ μαλακής και 1 χρησιμοποιημένο πολύ μαλακής. Έχει ακόμα…
09:51
Ο Hamilton με ελαστικά μαλακής γόμας που χρησιμοποιεί επί 7 γύρους, καταδιώκει τον Raikkonen που φοράει μέση γόμα εδώ και 10 γύρους. Μάχη για τη 10η θέση.
09:53
Κατεβάζει ξανά την κορυφαία επίδοση ο Rosberg: 1.40.580 στον 26ο γύρο και προβάδισμα 19 δευτερολέπτων από τον Kvyat που έχει πίσω του τον Vettel.
09:54
Στα μισά του αγώνα με τον 28 γύρο να ολοκληρώνεται σε πολύ λίγο. Rosberg, Kvyat, Vettel, Massa, Bottas η πρώτη πεντάδα.
09:56

09:57
Απομένουν 28 γύροι. Ο Perez έβαλε μέση γόμα. Για να πάει μέχρι τέλους. Σύνηθες για τον Μεξικανό…
09:58
Ο Vettel έχει καλμάρει πίσω από τον Kvyat. Περιμένει τα επόμενα pit stop ελπίζοντας να του πάρει τη θέση στο undercut!
10:00
Πέμπτο Pit Stop για τον Hamilton, που λογικά έβαλε τη μέση γόμα για να πάει μέχρι τον τερματισμό.
10:03
Παντού το παρακάτω διάγραμμα είναι χαοτικό. Εκτός από τον Rosberg μετά τον... σφυγμό του πρώτου γύρου, έχουμε... ανακοπή!

10:07
Πολύ ταλαιπωρημένο το εμπρός αριστερό ελαστικό του Rosberg. Δεν θα αργήσει το δεύτερο pit stop του Γερμανού.
10:08

10:09
Μπήκαν μαζί για αλλαγή ελαστικών οι Kvyat και Vettel, δεν άλλαξαν θέσεις αλλά έχουμε διαφορετικές επιλογές! Η Red Bull έβαλε τη μέση γόμα, η Ferrari τη μαλακή για να περάσει. Όμως θα αντέξει αυτή 20 γύρους;
10:13
Ήταν ευλογο πως θα περάσει ο Vettel. Αλλά αυτό δεν του εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση. Έχει δρόμο ακόμα ο αγώνας...
10:14

10:15
Ο Hamilton έχει ανέβει έβδομος και είναι σε τρενάκι με μηχανοδηγό τον τέταρτο Verstappen! Και λογικά δεν κάνει άλλη αλλαγή ελαστικών (5 είναι αρκετές).
10:21
Αισίως βρισκόμαστε στον 43ο γύρο από τους 56 του αγώνα. Στην πρώτη θέση ο Rosberg, πίσω του ο Vettel
10:21
Μπορεί μπροστά ο Rosberg να μην απειλείται αλλά έχουμε σπουδαία μάχη πίσω του. Κυρίως στις θέσεις 3-6, με τον Ricciardo να περνάει μόλις τον Hamilton!
10:27
Παρά το κλαταρισμένο ελαστικό στον 2ο γύρο, ο Ricciardo κάνει πολύ καλό αγώνα!

10:28
Πόσες και πόσες μάχες σήμερα. Ο Hamilton λύσσαξε να περάσει τον πέμτο Felipe Massa αλλά τελικά τον περάσε ο Raikkonen!
10:28
Ταχύτερος γύρος από τον Jenson Button με την πολύ μαλακή γόμα που έβαλε πριν λίγο.
10:30
Υπό το βλέμμα του προέδρου της Ferrari, Sergio Marchionne, ο Raikkonen περνάει και τον Massa και είναι πέμπτος. Ένας ακόμα αγώνας όπου οι Ferrari θα μπορούσαν να διεκδικήσουν περισσότερα αν…
10:32
H αντίδραση της Ferrari στην αντεπίθεση του Raikkonen στους τελευταίους γύρους...
10:33
Με τα ελαστικά μέσης γόμας να έχουν ήδη γράψει 19 γύρους, ο Hamilton φαίνεται πως δεν μπορεί να πιέσει τον Massa που έβαλε την ίδια γόμα, ένα γύρο αργότερα.
10:37
Περιέργως, παρά τις τόσες μάχες και τόσες μικροσυγκρούσεις, δεν έχουμε ούτε μία εγκατάλειψη!
10:39
Δύο γύροι ακόμη για το τέλος του αγώνα.
10:40
Στην πρώτη εφτάδα δεν θα αλλάξει κάτι αλλά ο ένατος Verstappen πιέζει ασφυκτικά τον Bottas.
10:41
Έχοντας ελαστικά μαλακής γόμας και μάλιστα πιο φρέσκα, ο Ολλανδός πέρασε με άνεση τον Φινλανδό που πλέον απειλείται και από την άλλη Toro Rosso.
10:42

10:43
Ο Rosberg τερματίζει στην πρώτη θέση!
10:43
Αυτή είναι η 3 συνεχόμενη νίκη του Rosberg, έκτη αν συνυπολογίσουμε και τις 3 στο φινάλε του 2015! Συνολικά η 17 νίκη της καριέρας του!
10:44

10:45

10:47
Όπως συνήθως, ήπιων τόνων team radio για τον Rosberg την ώρα που ο Vettel απολογούνταν στη Ferrari για το συμβάν του πρώτου γύρου αλλά και πάλι ρίχνοντας την ευθύνη στον Kvyat: «Ήρθε πάνω μου σαν τορπίλη».
10:47
Εξαιρετικά σημαντική νίκη για τον Rosberg που κυριαρχεί την ώρα που οι βασικοί του αντίπαλοι έχουν προβλήματα. Σταθερά. Ήδη το προβάδισμά του είναι στους 36 βαθμούς!
10:48
Μείνετε συντονισμένοι στο Contra.gr για το ρεπορτάζ του αγώνα και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών. Και αύριο, το καθιερωμένο πλέον Race Blog αλλά και το LIVE CHAT όπου θα συζητήσουμε όσα συνέβησαν στην Κίνα! Καλημέρα F1 Fans!

News 24/7

24MEDIA NETWORK