Ο Μουρίνιο ήθελε να διώξει τον Μαρσιάλ κι αυτός του έσωσε τη δουλειά

Αγκαλιές, χαμόγελα, αλληλοεκτίμηση και δύο γκολ. Ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν ήθελε να βλέπει ζωγραφιστό τον Αντονί Μαρσιάλ και τούμπαλιν. Τώρα, ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον για την επιβίωση.

Ο Μουρίνιο ήθελε να διώξει τον Μαρσιάλ κι αυτός του έσωσε τη δουλειά
AP PHOTO/MATT DUNHAM

'Είναι φανταστικός, παίκτης παγκόσμιας κλάσης. Κάνει τέτοια τελειώματα κάθε μέρα στην προπόνηση. Είναι απλά απίστευτος', φώναζε ο αρχηγός Άσλεϊ Γιανγκ. Ο ηγέτης της άμυνας, Κρις Σμόλινγκ, 'τιτίβισε' ένα σύνθημα που αρχίζει κοροϊδευτικά, αλλά τελειώνει κατατοπιστικά: '50 εκατομμύρια στα σκουπίδια, ουπς ο Αντονί Μαρσιάλ σκόραρε ξανά'.

Τα δύο γκολ της ανατροπής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στην Τσέλσι στο 'Στάμφορντ Μπριτζ', ήταν τα μοναδικά εύστοχα σουτ του στον αγώνα. Ήταν οι μοναδικές τελικές του στον αγώνα. Δύο τελικές, δύο γκολ (και 43 επαφές, 3 ντρίμπλες). Η συνολική στατιστική του είναι ακόμα καλύτερη. Τέσσερις τελικές, τρία γκολ τη φετινή σεζόν στην Premier League.

Μάλιστα, ο Γάλλος επιθετικός μπορεί να κομπάζει για ένα μοναδικό ρεκόρ σκοραρίσματος. Είναι ο πρώτος σκόρερ των 'κόκκινων διαβόλων' σε όλες τις διοργανώσεις από το ντεμπούτο του, τον Σεπτέμβριο του 2015. Μόνο ο Χουάν Μάτα έχει παραπάνω γκολ (41 έναντι 40) στη μετά Άλεξ Φέργκιουσον εποχή.

Το παράδοξο δεν είναι το σκοράρισμα του 22χρονου διεθνή ποδοσφαιριστή. Ούτε η ισοφάριση της Τσέλσι σε 2-2 στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων, μετά από ολιγωρία του Πολ Πογκμπά στα ανασταλτικά καθήκοντά του. Ούτε καν το επεισόδιο μεταξύ του Ζοζέ Μουρίνιο και του βοηθού του Μαουρίτσιο Σάρι.

Το παράδοξο είναι ότι ο Μαρσιάλ φοράει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν είχε πλαναριστεί έτσι η σεζόν από τον Special One. Η παραμονή του Γάλλου ήταν κόντρα στα σχέδια, αλλά και στις κινήσεις του Πορτογάλου.

Από την περσινή σεζόν, ο Μουρίνιο έδειξε να μην έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Μαρσιάλ και να περιμένει περισσότερα πράγματα. Όταν τον Ιανουάριο αποκτήθηκε ο Αλέξις Σάντσες από την Άρσεναλ με μεταγραφή που συνολικά (μαζί με απολαβές και φόρους) θα ξεπεράσει τα 200.000.000 ευρώ, ήταν αδύνατο για τον τεχνικό των 'κόκκινων διαβόλων' να αφήνει στον πάγκο τον Χιλιανό για χάρη του Μαρσιάλ.

Στα 22 του κι έχοντας μείνει εκτός εθνικής Γαλλίας, ο Μαρσιάλ πήρε πολύ στραβά την αγωνιστική υποτίμησή του. Έφυγε από την περιοδεία στις ΗΠΑ όταν γεννήθηκε το παιδί του, αλλά δεν γύρισε πίσω εγκαίρως. 'Ο Αντονί Μαρσιάλ έχει το παιδί του και αφού το παιδί του γεννήθηκε, όμορφο, υγιές ευτυχώς, θα έπρεπε να είναι εδώ, όμως δεν είναι', πέταξε τη σπόντα του ο Μουρίνιο.

Ο Μαρσιάλ ζήτησε να φύγει στις 13 Ιουνίου. Σύμφωνα με το γαλλικό RMC, ο ίδιος ο Μουρίνιο επιχείρησε να διώξει τον Γάλλο, αρχικά για να πάρει από την Τσέλσι με ανταλλαγή τον Γουίλιαν και στη συνέχεια για να κάνει το ίδιο με τον Τόμπι Αλντεβάιρελντ.

Την ίδια στιγμή, ένας άλλος εχθρός του Μουρίνιο εντός ομάδας, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Εντ Γούντγουορντ, πρόσφερε νέο 5ετές συμβόλαιο στον Μαρσιάλ, ο οποίος έμενε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2019. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αν η Γιουνάιτεντ πωλούσε τον παίκτη, η πρώην ομάδα του, Μονακό, αξίωνε το 50% του ποσού της μεταπώλησης, οπότε η μεταγραφή δεν συνέφερε τους Άγγλους.

Ο Πορτογάλος δεν ήξερε τίποτα, ειδάλλως θα αντιδρούσε πολύ άσχημα. Ο Μαρσιάλ εμφανίστηκε θετικός στην ανανέωση της συνεργασίας του με τον σύλλογο, αφού θεωρούσε ότι ο Μουρίνιο θα απολυθεί και στη συνέχεια θα είχε τις ευκαιρίες του.

Ο Μαρσιάλ έβγαλε 90λεπτο στο πρωτάθλημα πρώτη φορά μόλις στις 6 Οκτωβρίου, στη νίκη με ανατροπή 3-2 επί της Νιούκαστλ (το παιχνίδι όπου μαζί με Μάτα και Σάντσες έσωσαν τη δουλειά του Μουρίνιο). Σημείωσε το γκολ της ισοφάρισης. Δύο εβδομάδες νωρίτερα ήταν βασικός κόντρα στη Γιανγκ Μπόις. Σκόραρε ξανά. Έπαιξε βασικός ξανά με την Τσέλσι, σκόραρε δις. Τρία παιχνίδια ως βασικός, γκολ και στα τρία.

Ο Μουρίνιο, όμως, δεν μοιάζει χαρούμενος όταν τον χρησιμοποιεί στο αρχικό σχήμα. 'Θέλω να βάλω τον Μαρσιάλ. Κάτι που ζητάτε εδώ και πολύ, πολύ, πολύ καιρό, να παίξει ο Μαρσιάλ. Άφησα εκτός τον Αλέξις και νομίζω ότι ο Μαρσιάλ δεν είναι ένας παίκτης πολύ, πολύ, πολύ συγκεντρωμένος στα αμυντικά καθήκοντα', δήλωσε μετά από την ήττα 1-3 στο Λονδίνο από τη Γουέστ Χαμ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πλέον, η στάση του είναι τελείως διαφορετική. 'Ο Αντονί Μαρσιάλ βελτιώνεται. Κάνει διαφορετικά πράγματα από το παρελθόν. Είναι πιο ολοκληρωμένος παίκτης από πριν και χρειάζεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Έχει τεράστιο ταλέντο και το θέλει', υπογράμμισε στο flash interview μετά από το παιχνίδι με την Τσέλσι.

Στο τέλος του αγώνα, μάλιστα, καταγράφηκε μία ασυνήθιστη σκηνή. Ο 55χρονος τεχνικός έτρεξε στον Μαρσιάλ και του είπε κάτι στο αυτί, την ώρα που ο ποδοσφαιριστής του γελούσε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο 0-1 ο Μουρίνιο φώναξε κάποιες οδηγίες στον Μαρσιάλ κι αυτός απάντησε με ένα βλέμμα. Οι δυο τους έδειχναν να έχουν τηλεπαθητική σχέση.

'Δεν υπάρχει ένταση με τον Μουρίνιο. Έχουμε μία σχέση παίκτη - προπονητή και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι και να φέρουμε τη Γιουνάιτεντ ξανά όσο πιο ψηλά γίνεται', εξήγησε ο νεαρός διεθνής.

Ο Μαρσιάλ δεν έχει υπογράψει ακόμα νέο συμβόλαιο, ωστόσο μετά από το ηγεμονικό (10.000.000 ευρώ ετησίως) που υπέγραψε αυτήν την εβδομάδα ακόμα ένας παίκτης που είχε 'παγώσει' ο Μουρίνιο, ο Λιουκ Σο, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει κι αυτός στην ομάδα, ανεξαρτήτως προπονητή.

Εξάλλου, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέβαλε ακόμα 10.000.000 ευρώ στη Μονακό ως μπόνους, όταν ο Μαρσιάλ έφτασε τα 25 γκολ στην Premier League πριν από το 2019, ένας από τους όρους που υπήρχαν στη μεταγραφή του 2015 για 60.000.000 ευρώ.

Ένας άλλος όρος είναι η καταβολή ακόμη 10.000.000 ευρώ όταν συμπληρώσει 25 διεθνείς συμμετοχές (είχε 18 μέχρι να βγει εκτός πλάνων του Ντιντιέ Ντεσάμπ) και ακόμη 10.000.000 ευρώ αν προταθεί για 'Χρυσή Μπάλα'. Σε περίπτωση που η σχέση του με τον Μουρίνιο εξελιχθεί όπως το Σάββατο στο 'Στάμφορντ Μπριτζ', η Γιουνάιτεντ όχι μόνο δεν θα βγάλει λεφτά από τον Γάλλο, αλλά θα ανοίξει ξανά τα ταμεία της.

Photo credits: AP Photo/Matt Dunham

News 24/7

24MEDIA NETWORK