Τα fanboys του Σαλάχ έκαναν άνω κάτω τα βραβεία 'The Best'

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ διεκδίκησε τρία βραβεία της FIFA, αλλά πήρε αυτό που σίγουρα δεν δικαιούτο, το βραβείο για το καλύτερο γκολ και αυτό με 'νοθεία', προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Τα fanboys του Σαλάχ έκαναν άνω κάτω τα βραβεία 'The Best'
AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Υποψήφιος για το βραβείο The Best, το οποίο σταδιακά υποσκελίζει τη "Χρυσή Μπάλα", υποψήφιος για μία θέση στην κορυφαία ενδεκάδα του κόσμου της FIFPro, υποψήφιος για το βραβείο Πούσκας, για το καλύτερο γκολ του 2017-2018. Η βραδιά θα μπορούσε να είναι... αφιερωμένη στον Μοχάμεντ Σαλάχ, ωστόσο η κατάληξή της προξένησε μεγάλες αντιδράσεις, άλλες δικαιολογημένες άλλες όχι.

Στην πραγματικότητα, από τον Ιούλιο ο Λούκα Μόντριτς είχε βάλει στο... τσεπάκι του το βραβείο του καλύτερου παίκτη της περσινής σεζόν, για όλους τους ορθούς λόγους. Από τους κορυφαίους (και φέτος) για τη Ρεάλ στην πορεία προς την κατάκτηση του τρίτου διαδοχικού Champions League, ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής Κροατίας μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο 33χρονος μέσος αναπόφευκτα θα κατακτούσε το βαρύτιμο τρόπαιο. Ο τίτλος της "Χρυσής Μπάλας" του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Κορυφαίου Παίκτη του περσινού Champions League απλά προϊδέασαν για την εξέλιξη.

Η δεύτερη διάκριση που διεκδικούσε, όμως, ήταν εντός... ρεαλιστικών στόχων. Με 44 γκολ σε 52 αγώνες, ο ηγέτης της Λίβερπουλ που την έφερε σε τελικό Champions League για πρώτη φορά από το 2007, ζητούσε αναγνώριση από τους συναδέλφους του. Η καλύτερη ενδεκάδα της σεζόν δεν προκύπτει από τη συνηθισμένη 'συνταγή' των βραβείων (ψήφοι ομοσπονδιακών τεχνικών, αρχηγών εθνικών ομάδων, δημοσιογράφων, φιλάθλων με βαρύτητα 25%), αλλά μέσω ψηφοφορίας της ένωσης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, της FIFPro.

Περίπου 65.000 συνάδελφοι του Σαλάχ αψήφισαν την κορυφαία χρονιά στην καριέρα του Αιγύπτιου επιθετικού και προτίμησαν αυτές του Κριστιάνο Ρονάλντο, πρώτου σκόρερ στο Champions League και νικητή για ακόμα μία χρονιά της διοργάνωσης, καθώς και του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος κατέκτησε το νταμπλ με την Μπαρτσελόνα, έχοντας εκπληκτική απόδοση. Σε θέσεις στις πτέρυγες που θα μπορούσε να καλύψει ο Σαλάχ στον σχηματισμό 4-2-3-1 της ιδανικής ενδεκάδας, προτιμήθηκαν ξανά άλλοι ποδοσφαιριστές, κυρίως λόγω των εμφανίσεών τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Εντέν Αζάρ και Κιλιάν Εμπαπέ συγκέντρωσαν περισσότερες ψήφους και χώρεσαν στην ενδεκάδα, σε αντίθεση με τον Σαλάχ.

Η... εκδίκηση του 26χρονου διεθνή επιθετικού ήρθε στην τρίτη κατηγορία στην οποία ήταν υποψήφιος, σε αυτήν για το καλύτερο γκολ της σεζόν. Μεταξύ των αντιπάλων του, μάλιστα, ήταν και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος για το φάουλ που σημείωσε ως παίκτης της ΑΕΚ στο περσινό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

Το βραβείο αυτό, βραβείο Πούσκας όπως ονομάζεται προς τιμήν του θρυλικού Φέρεντς Πούσκας, κατέληξε εν τέλει στα χέρια του Σαλάχ, για ένα γκολ που σημείωσε με όμορφο σλάλομ απέναντι στην Έβερτον τον Δεκέμβριο του 2017 για την Premier League. Μόνο που αυτή η κατάκτηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αφού κανείς δεν περίμενε αυτήν τη νίκη για τον Αιγύπτιο.

Το τέρμα του ήταν όμορφο, όχι όμως καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα που διεκδικούσαν το ίδιο βραβείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συμπαίκτης του Σαλάχ στη Λίβερπουλ, Τζέιμς Μίλνερ, έκανε tweet στο οποίο έδινε συγχαρητήρια 'για το έβδομο καλύτερο γκολ της περσινής σεζόν' που σημείωσε ο Σαλάχ.

Τέρματα όπως το 'ψαλίδι' του Ρονάλντο απέναντι στη Γιουβέντους ή το 'ψαλίδι' του Γκάρεθ Μπέιλ στον τελικό του Champions League, που σαφώς και ήταν πιο κρίσιμα και δύσκολα στην εκτέλεση, δεν εκτιμήθηκαν αρκετά, για χάρη του τέρματος του Σαλάχ, 'πυροδοτώντας' αντιδράσεις.

Η εξήγηση είναι απλή και προκύπτει από τη... βράβευσή του στις αρχές Σεπτεμβρίου, ως ο κορυφαίος παίκτης του Αυγούστου για τη Λίβερπουλ! Σε ένα χρονικό διάστημα που ο Σαντιό Μανέ σημείωσε τρία γκολ, ο Ρομπέρτο Φιρμίνο είχε εξαιρετική απόδοση και ο Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ επίσης, το κοινό που αποφασίζει γι' αυτό το μηνιαίο βραβείο επέλεξε με πάνω από τις μισές ψήφους τον Αιγύπτιο!

Η πρώην ομάδα του Σαλάχ, Ρόμα, έπιασε το... νόημα κι έκανε το κατάλληλο tweet για τον άλλοτε ποδοσφαιριστή της, δίνοντας συγχαρητήρια για το αντίστοιχο βραβείο του μήνα Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου!

Με αυτόν τον τρόπο, με μία ψηφοφορία που βασίζεται αποκλειστικά στις ψήφους των φιλάθλων, ο Σαλάχ κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο γκολ του κόσμου τη σεζόν 2017-2018. Τα fanboys του ίδιου αλλά και της Λίβερπουλ φρόντισαν να "νοθεύσουν" την ψηφοφορία για να στηρίξουν τον αγαπημένο παίκτη τους, χωρίς να υπάρχει η εξισορρόπηση από τους ειδικούς, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα βραβεία που απονεμήθηκαν τη Δευτέρα. Και το αποτέλεσμα ήταν η διεθνής κατακραυγή...

Photo credits: AP Photo/Frank Augstein

News 24/7

24MEDIA NETWORK