Ο Πορτογάλος Special One ονομάζεται Νούνο Εσπίριτο Σάντο

Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο, ο πρώτος πελάτης του Ζορζε Μέντες, ήταν ο πραγματικός Special One στο 'Ολντ Τράφορντ', αφήνοντας τον Ζοζέ Μουρίνιο, τον καλύτερο πελάτη του Μέντες, να τρώγεται με τους παίκτες του. Το recap της Premier League.

Ο Πορτογάλος Special One ονομάζεται Νούνο Εσπίριτο Σάντο
AP PHOTO/RUI VIEIRA

Τελευταία φορά που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε αντιμετωπίσει τους Γουλβς, ήταν επικεφαλής στη βαθμολογία της Premier League και μόνο με θαύμα θα έχανε το πρωτάθλημα (το έχασε...). Στον πάγκο της βρισκόταν ο Άλεξ Φέργκιουσον, η νίκη με 5-0 στο 'Μόλινιου' έμοιαζε φυσιολογική, όπως λογικό ήταν ο Πολ Πογκμπά να βρίσκεται στον πάγκο. Ήταν Μάρτιος του 2012.

Έξι χρόνια αργότερα, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά, μετά από τον προβιβασμό των 'λύκων'. Τίποτα δεν θυμίζει, όμως, εκείνον τον αγώνα. Η Γιουνάιτεντ δεν είναι σε θέση καν να κυνηγήσει τη Σίτι, ο Φέργκιουσον δεν βρίσκεται στον πάγκο αλλά στην κερκίδα κι αυτό μετά από πέντε μήνες απουσίας λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, ο Πογκμπά είναι βασικός και αναντικατάστατος, αν και στο μεσοδιάστημα είχε φύγει κι είχε επιστρέψει στον σύλλογο, και το τελικό αποτέλεσμα είναι 1-1. Είναι Σεπτέμβριος του 2018.

Υπεύθυνος γι' αυτό το σκορ, ένας Πορτογάλος προπονητής. Ή πιο σωστά δύο, έστω κι αν ο ένας, ο σπέσιαλ ένας, δεν αποδέχθηκε κάποια ευθύνη, αλλά την επέρριψε στους παίκτες του. 'Περίμενα περισσότερα από τους επιθετικούς μου. Δεν υπήρχε αρκετή δημιουργικότητα, κίνηση, δυναμισμός', υποστήριξε ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος βρήκε τον μάστορά του από ένα πολύ οικείο πρόσωπο.

Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο ήταν ένας τερματοφύλακας ταυτισμένος με τον πάγκο σχεδόν σε όλη την καριέρα του. Στη μοναδική σεζόν που ήταν βασικός, στη Γκιμαράες στα μέσα του '90, ο πρόεδρος του είχε υποσχεθεί ότι αν έρθει πρόταση ενός εκατομμυρίου, θα τον αφήσει να φύγει. Ήρθε από τη Λα Κορούνια, αλλά όταν πήγε στο γραφείο του για τα διαδικαστικά, οι προϋποθέσεις είχαν αλλάξει. 'Πέντε εκατομμύρια', του είπε ο Αντόνιο Πιμέντα Μασάντο.

'Δεν έχει λογική', αποκρίθηκε ο Νούνο, ο οποίος σκέφτηκε ακόμα και να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο, παρότι ήταν μόλις 22 ετών. Λίγο αργότερα, ο ατζέντης του πήρε τηλέφωνο τον Μασάντο και τον προειδοποίησε ότι ο πελάτης του δεν ήταν στα καλά του και ότι είχε κάνει άνω κάτω το διαμέρισμά του. 'Ήταν στημένο', διηγείται στον 'Guardian' ο Νούνο. 'Ο τύπος ήρθε να με επισκεφτεί, ο πρόεδρος της Βιτόρια, και η συμπεριφορά μου ήταν... Συμπεριφερόμουν σαν άστεγος. Και είπε (σ.σ. στον ατζέντη) 'είναι μεθυσμένος;' Όταν έφυγε, ο πρόεδρος είπε: 'Πάρτον αύριο και μην τους αφήσεις να του κάνουν εξετάσεις''.

Ο νεαρός και άβγαλτος ατζέντης έκανε την πρώτη δουλειά του στον χώρο και μάλιστα χάρη σε μία καλοστημένη κομπίνα. Μία από τις πολλές που θα ακολουθούσαν. Το όνομά του; Ζόρζε Μέντες, ο -ίσως- κορυφαίος ατζέντης στον κόσμο σήμερα, με πελατολόγιο στο οποίο φιγουράρουν πιο ψηλά τα ονόματα του Μουρίνιο και του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Νούνο, όμως, θα κατέχει πάντα μία ξεχωριστή πρωτιά, αφού ήταν ο πρώτος πελάτης του, με εκείνη τη μεταγραφή στην Ντεπορτίβο τον Ιανουάριο του 1997. Γι' αυτόν τον λόγο, τον έχει μαζί του ακόμα και σήμερα, βρίσκοντάς του δουλειές ως προπονητής. από τη Ρίο Άβε στη Βαλένθια, από εκεί στην Πόρτο και από τον Μάιο του 2017 στους Γουλβς.

Όταν ανέλαβε ο Νούνο, ο σύλλογος βρισκόταν στην Championship. Η πρόσληψή του συνοδεύτηκε με αρκετές αλλαγές στη διοίκηση, με ανθρώπους που ουσιαστικά λειτουργούσαν για λογαριασμό του Μέντες να αναλαμβάνουν τα 'ηνία' και ως εκ τούτου, να παίρνουν αρκετούς από τους πελάτες του.

Αν και πάντοτε υπήρξε άρνηση από πλευράς συλλόγου στον ισχυρισμό ότι ο Μέντες ήταν ο ουσιαστικός αθλητικός διευθυντής, η παρουσία πρωτίστως του Νούνο και στη συνέχεια των Ρόντερικ Μιράντα, Ρούμπεν Νέβες, Πέντρο Γκονσάλβες, Μπουμπακάρ Ανέ, Ζοζέ Ξαβιέρ και Τομάς Ρεϊμάο, έξι Πορτογάλων παικτών, δεν... ενίσχυαν την άρνηση.

Ο Νούνο βρήκε τη συνταγή της επιτυχίας και εφαρμόζοντας ένα σύστημα που προέβλεπε εκκίνηση επιθέσεων από τα στόπερ, πολλές μεταβιβάσεις και αρκετούς αμυντικούς μέσους στην ενδεκάδα, κατάφερε να οδηγήσει τον σύλλογο στην κατάληψη της 1ης θέσης και στην επιστροφή στην Premier League.

Η μεθοδολογία δεν άλλαξε. Ξανά αρκετές μεταγραφές Πορτογάλων ή... πορτογαλοθρεμμένων, αν και διαφορετικού βεληνεκούς αυτήν τη φορά. Στο ρόστερ προστέθηκε ως ελεύθερος ο βασικός τερματοφύλακας της εθνικής Πορτογαλίας, Ρούι Πατρίσιο, στο πλαίσιο της κόντρας του Μέντες με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, αγοράστηκε ο Ντιόγκο Ζότα από την Ατλέτικο και ο Γουιλί Μπολί από την Πόρτο, αποκτήθηκε ο Ζοάο Καϊάντο από την Τοντέλα και ο Πάουλο Άλβες, ο Ραούλ Χιμένες πήγε ως δανεικός όπως και ο Χόνι Κάστρο, ενώ η πιο μεγάλη μεταγραφή ίσως είναι αυτή του Ζοάο Μοουτίνιο από τη Μονακό (αποκτήθηκε μαζί με τον Ρούμπεν Βινάγκες).

Ο πολύπειρος μέσος, μετά από πέντε χρόνια στο Πριγκιπάτο με ανάμικτες αναμνήσεις, αποκτήθηκε από τους 'νεοφώτιστους' για 5.600.000 ευρώ, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο. Σε ένα ρόστερ με μέσο όρο ηλικίας 25,3 έτη, ο 32χρονος Πορτογάλος ουσιαστικά θα παίξει ρόλο ηγέτη και ακριβώς αυτό έκανε στο "Ολντ Τράφορντ" το Σάββατο, όταν δέχθηκε την μπάλα από τον Χιμένες στο ύψος της μεγάλης περιοχής και με αριστερό σουτ την έστειλε στο "παραθυράκι" του Νταβίδ ντε Χέα, ισοφαρίζοντας το γκολ του Φρεντ από το 18'.

Οι Γουλβς έφτασαν τους 9 βαθμούς με την ισοπαλία στο Μάντσεστερ, έχοντας μόλις έναν λιγότερο από τους 'κόκκινους διαβόλους' μετά από 6 αγωνιστικές στην Premier League. Την ώρα που ο Πορτογάλος τεχνικός των γηπεδούχων έκανε επίθεση στους παίκτες του στη συνέντευξη Τύπου, ο Πορτογάλος τεχνικός των φιλοξενουμένων άφησε τα νεύρα του στον αγωνιστικό χώρο για τις (λανθασμένες) διαιτητικές αποφάσεις εις βάρος της ομάδας του. Για τους παίκτες είχε να πει μόνο καλά λόγια: 'Είμαι περήφανος για τον τρόπο που αγωνιστήκαμε'.

Σημειώσεις

> Χρειάστηκε να περάσουν 126 χρόνια ώστε η Λίβερπουλ να σημειώσει επτά νίκες στους πρώτους επτά αγώνες στην εκκίνηση μιας σεζόν. Το 3-0 επί της Σαουθάμπτον ήρθε μάλλον φυσιολογικά, αν και τα προηγούμενα χρόνια οι "Άγιοι"... αξιοποιούσαν αυτά τα παιχνίδια για να πείσουν τους 'κόκκινους' να αγοράσουν κάποιον παίκτη τους. Φέτος, δεν υπήρχε κάποιος να ζηλέψει η ομάδα του Γίργκεν Κλοπ, που στο πρωτάθλημα έκανε το 6/6 (έχει και τη μεσοβδόμαδη νίκη επί της Παρί Σεν Ζερμέν), μόλις για τρίτη φορά στην ιστορία της. Πλέον, περιμένει την έτερη ομάδα με το απόλυτο νικών, την Τσέλσι (που παίζει την Κυριακή με τη Γουέστ Χαμ). Πρώτα στον 3ο γύρο του League Cup στο 'Άνφιλντ' και μετά για την Premier League στο 'Στάμφορντ Μπριτζ'.

> Ο ιδιοκτήτης της Νιούκαστλ, Μάικλ Άσλεϊ, έκανε την επανεμφάνισή του σε αγώνα της ομάδας του μετά από 18 μήνες. Ακόμα κι αν οι 'καρακάξες' αγωνίζονταν στην έδρα της Κρίσταλ Πάλας, οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στην κερκίδα είχαν προλάβει να διαβάσουν το απόσπασμα των 'Times' από την αυτοβιογραφία του Κέβιν Κίγκαν, στο οποίο ο Άγγλος θρύλος που οδήγησε τον σύλλογο ένα βήμα από το πρωτάθλημα τη δεκαετία του '90, αποκάλυψε ότι δεν είναι καλοδεχόμενος στο 'Σεντ Τζέιμς Παρκ' από τον ιδιοκτήτη. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ακόμα ένας λόγος κατακραυγής του Άσλεϊ, αφού οι φίλαθλοι της ομάδας τού ζητούν εδώ και χρόνια να πουλήσει τις μετοχές του, κάτι που και ο ίδιος δηλώνει πρόθυμος να το κάνει με κατάλληλο, πολύ υψηλό αντάλλαγμα. 'Αν ο ιδιοκτήτης θέλει να στηρίξει την ομάδα, καλώς', δήλωσε ο Ράφα Μπενίτεθ για την παρουσία Άσλεϊ στο 0-0 του 'Σέλχαρστ Παρκ', με τον Ισπανό να έχει έρθει κι αυτός πολλές φορές σε ρήξη μαζί του.

> Ο Μπενίτεθ, βέβαια, είπε και κάτι άλλο, ότι δεν μετάνιωσε που δεν αγόρασε τον Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς το καλοκαίρι, παρότι ο Σέρβος επιθετικός σκόραρε ξανά, στην ισοπαλία 1-1 της Φούλαμ με τη Γουότφορντ. Από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν έκανε ντεμπούτο με τους Λονδρέζους, ο Μίτροβιτς έχει 17 γκολ σε 26 αγώνες πρωταθλήματος (24 ως βασικός), ενώ ο Μοχάμεντ Σαλάχ ακολουθεί στη λίστα με 15 γκολ. Φέτος, ο Μίτροβιτς έχει 5 γκολ κι έχει προσφέρει στη Φούλαμ 3 βαθμούς. Η Νιούκαστλ του Μπενίτεθ έχει 4 γκολ και μόλις 2 βαθμούς...

Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Φούλαμ - Γουότφορντ 1-1 (78' Μίτροβιτς / 2' Γκρέι)

Κάρντιφ - Μάντσεστερ Σίτι 0-5 (32' Αγκουέρο, 35' Μπερνάρντο Σίλβα, 44' Γκιουντογάν, 67' & 89' Μαχρέζ)

Κρίσταλ Πάλας - Νιούκαστλ 0-0

Λέστερ - Χάντερσφιλντ 3-1 (20' Ιχεανάτσο, 66' Μάντισον, 75' Βάρντι / 5' Γιόργκενσεν)

Λίβερπουλ - Σαουθάμπτον 3-0 (10' αυτ. Χουντ, 21' Μάτιπ, 45+3' Σαλάχ)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Γουλβς 1-1 (18' Φρεντ / 53' Μοουτίνιο)

Μπέρνλι - Μπόρνμουθ 4-0 (39' Βίντρα, 41' Λένον, 84' & 89' Μπαρνς)

Μπράιτον - Τότεναμ 1-2 (90'+3' Νοκέρ / 42' Κέιν, 76' Λαμέλα)

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Γουέστ Χαμ - Τσέλσι 15:30

Άρσεναλ - Έβερτον 18:00

Photo credits: AP Photo/Rui Vieira

News 24/7

24MEDIA NETWORK