Η Σάλφορντ της Class of '92 'απειλεί' τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ αγόρασε το 10% της Σάλφορντ Σίτι, αυξάνοντας το ποσοστό της 'Class of '92' που κάνει πλέον κουμάντο, στο 60%. Ποια όμως είναι η ομάδα που κερδίζει από την αίγλη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η Σάλφορντ της Class of '92 'απειλεί' τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το Σάλφορντ είναι ένας ακόμη δήμος της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ με 245.600 εγγεγραμμένους κατοίκους. Συνορεύει βόρεια με το Μπόλτον και το Μπέρι, νότια με το Τράφορντ, δυτικά με το Γουίγκαν και ανατολικά με την μητρόπολη του Μάντσεστερ.

Αρκεί το μάθημα γεωγραφίας. Ας πάμε στα καθ' ημάς. Το λόγο που μάς απασχολεί ένα αγγλικό προάστιο.

Η Σάλφορντ Σίτι, που λέτε, είναι η ποδοσφαιρική ομάδα της περιοχής. Μια ομάδα που ιδρύθηκε το 1940 και ως τις αρχές των 90s δεν είχα καν συμμετάσχει στο Κύπελλο Αγγλίας. Μια ομάδα των τοπικών κατηγοριών, με την οποία ουδείς θα είχε καταπιαστεί, αν βετεράνοι ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είχαν μετατραπεί σε συνιδιοκτήτες της.

Πριν από 5 χρόνια, τον Μάρτιο του 2014, το κλειστό παρεάκι των αδερφών Νέβιλ (Γκάρι, Φιλ), του Νίκι Μπατ, του Πολ Σκόουλς και του Ράιαν Γκιγκς πήρε την απόφαση να επενδύσει στο εν λόγω ποδοσφαιρικό κλαμπ. Η αγοραπωλησία προχώρησε με ταχύτητες διαδικασίες και καθείς εξ αυτών έγινε κάτοχος του 20% των μετοχών της. Πέρα από το γεγονός πως το 'Ολντ Τράφορντ', όπου όλοι τους 'μεγάλωσαν' ποδοσφαιρικά, συνορεύει με το Σάλφορντ, ο Σκόουλς γεννήθηκε εκεί, ενώ οι Νέβιλ και ο Μπατ είναι παιδιά της περιοχής, από το Μπέρι και το Γκόρντον αντίστοιχα. Τον Ράιαν Γκιγκς δεν ήταν δύσκολο να τον πείσουν και η ιδέα που είχαν να μετατραπούν σε παράγοντες υλοποιήθηκε μέσα σε λίγους μήνες.

Το Σάλφορντ είναι στην καρδιά τους. Όλα εκεί άρχισαν. Θέλουν να δώσουν πίσω στην τοπική κοινωνία.

Οι πέντε τους είχαν σκεφτεί τα πάντα. Σε διάστημα μάλιστα έξι μηνών βρήκαν άνθρωπο να επενδύσει ακόμη περισσότερα χρήματα απ' αυτά που ήταν διατεθειμένοι οι ίδιοι να επενδύσουν, παραχωρώντας -έναντι ισόποσου αντιτίμου- ο καθένας το 10% του μεριδίου του στον Πέτερ Λιμ. Του επιχειρηματία - επενδυτή από τη Σιγκαπούρη, ο οποίος είχε ήδη από το Μάιο του ίδιου χρόνου είχε γίνει ο ιδιοκτήτης της Βαλένθια σε ποσοστό 70%.

Χάρη στην επιτυχημένη κολεγιά η Σάλφορντ Σίτι, μια ομάδα χωρίς διακρίσεις, άρχισε να 'καταπίνει' τις κατηγορίες. Ως μακροπρόθεσμος στόχος είχε τεθεί η παρουσία στην Championship ύστερα από 15 χρόνια. Παρόλα αυτά μέσα στην πρώτη 4ετία η ομάδα κέρδισε τρεις ανόδους (χάνοντας μία σε μπαράζ) και μάχεται πλέον για μία τέταρτη, από τη Νάσιοναλ Λιγκ στη League Two - από την πέμπτη στην τέταρτη κατηγορία στη βαθμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η Σάλφορντ βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά από 30 αγώνες, στο -1 από την κορυφή που προσφέρει απευθείας άνοδο και στο +9 από την 8η θέση (εκτός πλέι οφ). Κάτι που σημαίνει ότι στη χειρότερη θα διεκδικήσει το εισιτήριο μέσα από αγώνες μπαράζ.

Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως άλλο ένα μέλος της 'Class of 92' ενεπλάκη με τη Σάλφορντ. Ο (Λονδρέζος στην καταγωγή) Ντέιβιντ Μπέκαμ, ιδιοκτήτης ήδη της νεοσύστατης Ίντερ του Μαϊάμι, η οποία έχει εξασφαλισμένη θέση στο πρωτάθλημα της MLS από το 2020, αγόρασε το 10% των μετοχών του Πέτερ Λιμ και έγινε ισότιμο μέλος των άλλων 5.

Δεδομένου μάλιστα πως η συντροφιά του Μάντσεστερ κατέχει πλέον το 60% των μετοχών, κάνει το κουμάντο.

" Νιώθω περήφανος που ενώνομαι μ' αυτούς τους ανθρώπους. Τα πρώτα μου χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα ξόδεψα στο Σάλφορντ, μεγαλώνοντας εκεί, οπότε το γεγονός πως ξαναβρίσκω τους φίλους μου είναι ένα μοναδικό συναίσθημα. Η ομάδα έχει πετύχει τόσα πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι οπαδοί είναι φανταστικοί και είμαι τρομερά ενθουσιασμένος που θα ξοδεύω περισσότερο χρόνο στο Σάλφορντ ξανά", ανέφερε.

Οι άλλοι πέντε συνυπέγραψαν ένα κείμενο καλωσορίσματος του Μπέκαμ εξηγώντας γιατί καθυστέρησε η ένταξή του στο μετοχολόγιο. " Τον θέλαμε μαζί μας εξ αρχής, αλλά δεν το είχαν επιτρέψει οι συνθήκες. Τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή", υποστήριξαν, διευκρινίζοντας πάντως πως " τίποτα δεν θ' αλλάξει στην καθημερινότητα".

Δεν είναι μακριά πάντως η ημέρα, ενδεχομένως σε 5-6 χρόνια, που η Σάλφορντ θα έχει απέναντί της τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τότε οι 6 τους, αν συνεχίζουν μαζί, θα κληθούν ν' αποφασίσουν σε ποιο στρατόπεδο ανήκουν.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Wilfredo Lee, file

News 24/7

24MEDIA NETWORK