Πώς εκδίδεται μια άδεια εργασίας για έναν παίκτη στην Αγγλία

Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ έπεσε κι αυτός θύμα της... άδειας εργασίας στην Αγγλία και δεν μπορεί να πάει στη Νότιγχαμ. Τι ισχύει και ποια κριτήρια πρέπει να πληρούνται για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση.

Πώς εκδίδεται μια άδεια εργασίας για έναν παίκτη στην Αγγλία
EUROKINISSI

Οι δυσκολίες του Καρίμ Ανσαριφάρντ να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του στη Νότιγχαμ ως ελεύθερος επαναφέρει στο προσκήνιο τις περίφημες άδειες εργασίας που χρειάζονται ορισμένοι ποδοσφαιριστές για να αγωνιστούν στην Premier League ή και σε μικρότερες κατηγορίες του αγγλικού πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με την νομοθεσία της χώρας αλλά και τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου της, εργαζόμενοι που προέρχονται από χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χώρες εντός Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης (οι χώρες της ΕΕ, η Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν, η Νορβηγία κι η Ελβετία), μπορούν να πραγματοποιήσουν χωρίς κωλύματα μία μεταγραφή στο πρωτάθλημα.

Αντιθέτως, οι παίκτες από όλες τις υπόλοιπες χώρες, θα πρέπει να αποκτήσουν πρώτα βίζα και άδεια εργασίας για να ολοκληρώσουν τη μετακίνησή τους σε κάποιον αγγλικό σύλλογο.

Τυπικά, τα βήματα είναι μόλις τρία. Ο σύλλογος που θέλει τον παίκτη κάνει αίτηση στην FA για να εκδώσει ένα έγγραφο, το Governing Body Endorsement (GBE), η ομοσπονδία το παραδίδει στον σύλλογο και ο σύλλογος το διαβιβάζει στο Home Office, το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, στο τμήμα UK Visas and Immigration (UKVI), για να εκδώσει την άδεια εργασίας.

Το πρόβλημα έγκειται σε ένα από αυτά τα βήματα, στο δεύτερο, την έκδοση GBE, καθώς θα πρέπει να πληρούνται ορισμένα κριτήρια και πολλές φορές αυτό δεν είναι εφικτό.

Οι δύο τύποι κριτηρίων

Η βασική λογική πίσω από τα αυστηρά κριτήρια που θεσπίστηκαν από τους Άγγλους είναι το πρωτάθλημα να περιλαμβάνει ταλαντούχους και ικανούς ξένους παίκτες, ειδάλλως οι ομάδες του να ποντάρουν στο ντόπιο στοιχείο. Το κατά πόσο ένας ποδοσφαιριστής είναι αρκετά καλός για να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα υπολογίζεται κατά βάση από τις διεθνείς συμμετοχές του και δευτερευόντως από το συμβόλαιό του.

Γι' αυτόν τον λόγο, αν ένας ποδοσφαιριστής αποτελεί σημαντικό στέλεχος της εθνικής ομάδας της χώρας του και αυτή βρίσκεται ψηλά στην κατάταξη της FIFA, τότε η FA εκδίδει άμεσα GBE. Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει μία άλλη σειρά κριτηρίων που εξετάζονται από μία ειδική επιτροπή.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Τα κριτήρια που αφορούν στις διεθνείς συμμετοχές για κάποια διοργάνωση (δεν υπολογίζονται τα φιλικά) ενός ποδοσφαιριστή έχουν τέσσερις διαβαθμίσεις και αφορούν παίκτες που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται στο top-50 του FIFA ranking. Αν η χώρα του παίκτη δεν ανήκει στο top-50, τότε δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτόματη έκδοση GBE και καταφεύγει στη λύση της ειδικής επιτροπής.

Αυτό που εξετάζεται είναι το ποσοστό συμμετοχής του παίκτη στις υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας της χώρας του σε διάστημα 24 μηνών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης έκδοσης GBE ή σε διάστημα 12 μηνών, αν πρόκειται για παίκτη κάτω των 21 ετών.

- Σε περίπτωση που η ομοσπονδία της χώρας του παίκτη βρίσκεται μεταξύ θέσης 1 και 10 της FIFA, τότε ο παίκτης πρέπει να έχει αγωνιστεί τουλάχιστον στο 30% των αγώνων

- Σε περίπτωση που η ομοσπονδία της χώρας του παίκτη βρίσκεται μεταξύ θέσης 11 και 20 της FIFA, τότε ο παίκτης πρέπει να έχει αγωνιστεί τουλάχιστον στο 45% των αγώνων

- Σε περίπτωση που η ομοσπονδία της χώρας του παίκτη βρίσκεται μεταξύ θέσης 21 και 30 της FIFA, τότε ο παίκτης πρέπει να έχει αγωνιστεί τουλάχιστον στο 60% των αγώνων

- Σε περίπτωση που η ομοσπονδία της χώρας του παίκτη βρίσκεται μεταξύ θέσης 31 και 50 της FIFA, τότε ο παίκτης πρέπει να έχει αγωνιστεί τουλάχιστον στο 75% των αγώνων

Η ομάδα συμπληρώνει στην αίτηση τους διεθνείς αγώνες (αναγνωρισμένους από τη FIFA) που ο παίκτης είχε συμμετοχή και σε περίπτωση που υπήρχε τιμωρία ή τραυματισμός με συνέπεια να απουσιάσει, τότε εσωκλείει αποδεικτικά στοιχεία (πχ. χαρτί του γιατρού της ομοσπονδίας ή του γιατρού του συλλόγου που ανήκε ο παίκτης την ημερομηνία του αγώνα) που επιβεβαιώνουν την αιτία της απουσίας.

Σε περίπτωση που οι αγώνες μιας εθνικής ομάδας για κάποια διοργάνωση είναι λιγότεροι από το 30% των αγώνων που έχει δώσει στο εξεταζόμενο διάστημα, τότε υπολογίζονται και τα φιλικά παιχνίδια.

Αν ο παίκτης πληροί τα συγκεκριμένα κριτήρια, ο σύλλογος το σημειώνει στην αίτηση και εκδίδεται αυτόματα η GBE. Σε διαφορετική περίπτωση, στο παιχνίδι μπαίνει η Επιτροπή Εξαιρέσεων.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ

Η επιτροπή αποτελείται από τρία μέλη. Προεδρεύει ένας νομικός και τα άλλα δύο ανεξάρτητα μέλη έχουν 'σχετική εμπειρία στο κορυφαίο επίπεδο του παιχνιδιού', σύμφωνα με την περιγραφή της FA. Η ενεργοποίηση της Επιτροπής Εξαιρέσεων κοστίζει 5.000 λίρες, επιπρόσθετες στις 500 λίρες που κοστίζει η αίτηση έκδοσης GBE.

Αν και εκ των προτέρων δεν επιτρέπεται τα μέλη να σχετίζονται με τον σύλλογο που αιτείται GBE, οι ομάδες έχουν δικαίωμα να κάνουν ένσταση για τον ορισμό κάποιου μέλους, αν θεωρούν ότι υπάρχει κάποιο κώλυμα.

Το πάνελ αρχικά εξετάζει δύο κατηγορίες κριτηρίων. Τα πιο υψηλά και τα πιο χαμηλά. Με βάση τα στοιχεία της μεταγραφής, ο σύλλογος σημειώνει στην αίτηση τους πόντους που έχει σκοράρει ο υπό μεταγραφή παίκτης, σε σχέση με αυτά τα κριτήρια.

Κριτήρια Α

- Το ποσό της μεταγραφής είναι μεγαλύτερο από τα ποσά του 75% των μεταγραφών της προηγούμενης σεζόν: 3 πόντοι

- Το ποσό της μεταγραφής είναι μεταξύ του 50% και του 75% των ποσών: 2 πόντοι

- Οι απολαβές του παίκτη είναι μεγαλύτερες από το 75% των απολαβών της προηγούμενης σεζόν: 3 πόντοι

- Οι απολαβές του παίκτη είναι μεταξύ του 50% και του 75% των απολαβών: 2 πόντοι

- Ο νυν σύλλογος του παίκτη αγωνίζεται σε κορυφαίο πρωτάθλημα και ο παίκτης έχει συμμετάσχει τουλάχιστον στο 30% των διαθέσιμων λεπτών: 1 πόντος

- Ο νυν σύλλογος του παίκτη έχει συμμετάσχει σε φάση ομίλων ή και μεταγενέστερη φάση ηπειρωτικής διοργάνωσης τους τελευταίους 12 μήνες και ο παίκτης έχει συμμετάσχει τουλάχιστον στο 30% των διαθέσιμων λεπτών: 1 πόντος

* Στα κριτήρια αυτά, κορυφαίο πρωτάθλημα λογίζεται κάποιο από τις Premier League (Αγγλία), Serie A (Ιταλία), Bundesliga (Γερμανία), La Liga (Ισπανία), Ligue 1 (Γαλλία), Liga MX (Μεξικό), Brasileiro Serie A (Βραζιλία), που προσφέρουν τους περισσότερους παίκτες στο top-20 του FIFA ranking. Ηπειρωτική διοργάνωση λογίζεται το Champions League, το Europa League και το Copa Libertadores. Το ποσό μεταγραφής είναι το καθαρό, δίχως πιθανά μπόνους, όπως και οι απολαβές.

Κριτήρια B

- Το ποσό της μεταγραφής είναι μεταξύ του 20% και του 50% των ποσών μεταγραφής της προηγούμενης σεζόν: 1 πόντος

- Ο παίκτης είναι ελεύθερος, οπότε η Επιτροπή Εξαιρέσεων ορίζει με δικά της κριτήρια μία εικονική μεταγραφική αξία και είναι μεταξύ του 20% και του 50% των ποσών μεταγραφής της προηγούμενης σεζόν: 1 πόντος

- Οι απολαβές του παίκτη είναι μεταξύ του 20% και του 50% των απολαβών: 1 πόντος

- Ο νυν σύλλογος του παίκτη αγωνίζεται σε δευτερεύον πρωτάθλημα και ο παίκτης έχει συμμετάσχει τουλάχιστον στο 30% των διαθέσιμων λεπτών: 1 πόντος

- Ο νυν σύλλογος του παίκτη έχει συμμετάσχει σε προκριματική ηπειρωτικής διοργάνωσης τους τελευταίους 12 μήνες και ο παίκτης έχει αγωνιστεί τουλάχιστον στο 30% των διαθέσιμων λεπτών (1 πόντος)

- Ο σύλλογος που κάνει την αίτηση αποδεικνύει ότι ο παίκτης έπιασε τα δεύτερα όρια* ή η εθνική ομάδα του ήταν ημιφιναλίστ στο Κύπελλο Ασίας ή στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής τους τελευταίους 12 μήνες πριν από την ημερομηνία αίτησης: 1 πόντος

* Ως 'δεύτερα όρια' ορίζονται τα εξής: για κατάταξη FIFA 1-10 απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον στο 25% των διεθνών αγώνων για κάποια διοργάνωση, 11-15 στο 30%, 16-20 στο 40%, 21-25 στο 45%, 26-30 στο 55%, 31-50 στο 60% και 51-60 στο 75%. Αν η ομοσπονδία του παίκτη βρίσκεται εκτός top-60 του FIFA ranking, τότε ο παίκτης πρέπει να έχει συμμετάσχει σε ποσοστό άνω του 75% των διεθνών αγώνων της χώρας του για κάποια διοργάνωση κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου που κάνει την αίτηση, συγκεντρώνει τους πόντους που έχει σκοράρει ο υπό μεταγραφή παίκτης (αν υπάρχει σκορ στα Κριτήρια Α, δεν προστίθενται πόντοι σε αντίστοιχα κριτήρια από τα Κριτήρια Β) και έχει το δικαίωμα να επισυνάψει στην αίτηση και άλλα στοιχεία που μπορούν να πείσουν την Επιτροπή Εξαιρέσεων να αποδεχθεί τη μεταγραφή.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να είναι στατιστικά που αποδεικνύουν την ικανότητα του παίκτη πχ. στο σκοράρισμα ή στη δημιουργία, να είναι γραφήματα και διάφορα δεδομένα, οτιδήποτε μπορεί να αποδείξει την αξία του παίκτη και ως εκ τούτου τη σημασία της ολοκλήρωσης της μεταγραφής. Τα επιπρόσθετα στοιχεία συνήθως είναι χρήσιμα στη διαμόρφωση άποψης από τα μέλη της Επιτροπής σε παίκτες πολύ νεαρούς σε ηλικία που δεν έχουν πολλά παιχνίδια με εθνικές ομάδες ή με συλλόγους ή σε παίκτες που προέρχονται από χώρες με πολύ άσχημη θέση στο FIFA ranking και δεν μπορούν να πιάσουν μεγάλο σκορ.

Η απόφαση της Επιτροπής Εξαιρέσεων είναι συμβουλευτική προς την FA για την έκδοση GBE και λαμβάνεται κατά πλειοψηφία. Εφόσον η Επιτροπή Εξαιρέσεων δεν ανάψει 'πράσινο φως' για κάποιον παίκτη, τότε μπορεί να γίνει εκ νέου αίτηση μετά από τέσσερις μήνες.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εξαιρέσεων δεν υποχρεούται να εισηγηθεί την έκδοση GBE αν ένας ποδοσφαιριστής έχει υψηλότερο σκορ από έναν άλλον. Ο πίνακας κριτηρίων και το σκορ των παικτών αποτελούν συμβουλευτικούς παράγοντες στην εξέταση κάθε περίπτωσης από τα τρία μέλη της επιτροπής.

Πώς εκδίδεται η άδεια εργασίας

Όταν το πάνελ καταλήξει σε θετική απόφαση, διαβιβάζει την εισήγησή του στην FA, η οποία χορηγεί το GBE. Το έγγραφο αυτό επιτρέπει στον παίκτη να βγάλει Πιστοποιητικό Χορηγίας και να αιτηθεί βίζα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η FA εκδίδει δύο ειδών GBE. Τα πρώτα αφορούν βίζα επιπέδου 2 και ο κάτοχός της χαρακτηρίζεται ως 'άνθρωπος του αθλητισμού'. Η διάρκειά της είναι τρία χρόνια ή όση είναι η διάρκεια του συμβολαίου του κατόχου, αναλόγως του ποιο είναι μικρότερο.

Υπάρχουν και οι βίζες επιπέδου 5, η διάρκεια των οποίων είναι ένα έτος ή όσο διαρκεί το συμβόλαιο του κατόχου (αν είναι πιο μικρής διάρκειας), που αποκτά τον νομικό χαρακτηρισμό 'προσωρινός εργαζόμενος'.

Η διαφορά έγκειται στις απαραίτητες εξετάσεις αγγλικής γλώσσας που οφείλει να δώσει οποιοδήποτε κάνει αίτηση για βίζα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και ανάλογα το επίπεδο του αιτούντος, εκδίδεται και η αντίστοιχη βίζα.

Η διαδικασία για έκδοση βίζας και άδειας εργασίας είναι ίδια και για τους ποδοσφαιριστές και εφόσον πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ή λάβουν θετική εισήγηση από την Επιτροπή Εξαιρέσεων, τότε ολοκληρώνεται και η μεταγραφή τους σε κάποιον αγγλικό σύλλογο.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK