Κάποια στιγμή θα γινόταν και αυτό

Η πιο βαριά ήττα της ΑΕΚ μετά τις 2 Οκτωβρίου 2016 σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει ανέβει πολλά επίπεδα. Αυτό, από την άλλη, δεν σημαίνει ότι η ΑΕΚ μπορεί να πάρει αποτέλεσμα στο Άμστερνταμ, ειδικά χωρίς δύο από τα πιο σημαντικά της εργαλεία.

CHAMPIONS LEAGUE / ÁÃÉÁÎ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÁÃÉÁÎ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Με τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, ο Άγιαξ επιβλήθηκε με 3-0 της ΑΕΚ, στην επιστροφή της ελληνικής ομάδας στα σαλόνια (και τα σεντόνια) του Champions League μετά τη σεζόν 2006-07. Η AEK μπήκε με το τρέκλισμα που είδαμε και στην έδρα της Σέλτικ, αλλά προϊόντος του χρόνου, πάτησε καλύτερα στα πόδια της και δεν απειλήθηκε ουσιαστικά.

Ο καλλιτέχνης Μαροκινός Ζίγιεκ παίδεψε αρκετά την αμυντική γραμμή της ΑΕΚ, αλλά η μεγάλη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου άνηκε στους κιτρινόμαυρους. Μετά από εκτέλεση φάουλ από τα πλάγια στο 14', ο Σιμόες πήρε την κεφαλιά με την μπάλα να περνά ελάχιστα έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι του Ονάνα. Αν ο Σιμόες την άφηνε για τον Πόνσε, ενδεχομένως η ΑΕΚ να πάγωνε το Άγιαξ. (Συγγνώμη, Χρήστο Βαζέχα).

Ως γνωστόν, το χειρότερο σημείο να δεχτείς γκολ σε ένα παιχνίδι που είσαι μια χαρά με τον ρόλο του αουτσάιντερ είναι η εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου. Το δεύτερο χειρότερο είναι στο πρώτο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου. Και αυτό συνέβη στην ΑΕΚ. Ο κορυφαίος της στο πρώτο μέρος, Μάριος Οικονόμου, κάλυπτε τον Ταλιαφίκο, και ο Αργεντινός εκμεταλλεύτηκε την έξυπνη ασίστ του Νέρες και έγραψε από κοντά το 1-0 για τον Άγιαξ.

Χωρίς τον Λιβάγια και τον Μπακασέτα (αμφότεροι απόντες λόγω των ηλιθιωδών κόκκινων που δέχτηκαν στα ματς με τη Βίντι, εντός και εκτός αντίστοιχα), η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε σε όλο το ματς να απειλήσει την εστία του Ονάνα. Αυτό δεν άλλαξε ούτε μετά το γκολ των Ολλανδών, αφού πάλι ο Άγιαξ βρέθηκε πιο κοντά στο γκολ στο 58'. Στην εξ επαφής κεφαλιά του Μαρζάουι, ο Μπάρκας ανέβασε την αξία του κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με την απόκρουση της βραδιάς. Στο 77' ο Τάντιτς βρήκε τον Φαν ντε Μπικ στην καρδιά της περιοχής και εκείνος ουσιαστικά έληξε το σερί των 14 αήττητων αγώνων της ΑΕΚ στην Ευρώπη.

Ο Ταλιαφίκο, ο οποίος έχει παίξει το μεγαλύτερο μέρος του ματς μπροστά και όχι πίσω από τη σέντρα, έγραψε το τελικό 3-0 με ένα τυχερό γκολ από τα πλάγια. Αν προσπαθήσει 100 φορές να το ξαναβάλει στο αυριανό χαλάρωμα του Άγιαξ, το πιθανότερο είναι πως θα αστοχήσει σε όλες.

Ένα 3-0 που σημαίνει λίγα (και καλά)

Το εις βάρος της 3-0 είναι ένα σκορ που η ΑΕΚ δεν συνάντησε καμία φορά την περσινή σεζόν, σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Europa League. Η Ένωση ηττήθηκε 3 φορές με 2-0 και αυτές ήταν οι πιο βαριές ήττες της για πέρυσι. Μία στον τελικό Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ, μία στην Τρίπολη από τον Αστέρα πολύ νωρίς στο πρωτάθλημα και μία από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ, στο πρώτο επίσημο ματς που έδωσε τη σεζόν 2017-18.

Το τελευταίο 3-0 ήρθε στο Στάδιο Καραϊσκάκης στις 2 Οκτωβρίου 2016. Οι Λαμπρόπουλος και Μάνταλος είναι οι μοναδικοί δύο ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στο ματς του Άμστερνταμ το βράδυ της Τετάρτης (19/9) και στο προπέρσινο ματς με τον Ολυμπιακό.

Αυτό είναι ένα στατιστικό που φανερώνει το μεγάλωμα της ΑΕΚ, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων. Με την εικόνα που παρουσίασε στην Ολλανδία και με δεδομένη την υπεροχή του Άγιαξ ως ρόστερ και ευρωπαϊκή δυναμική, το 3-0 είναι δίκαιο, αν και λίγο σκληρό λόγω έντιμου πρώτου μέρους.

Ο αντικειμενικός σκοπός της ΑΕΚ στο Champions League είναι να διεκδικήσει τους βαθμούς που είναι ρεαλιστικό να πάρει στην έδρα της και ενδεχομένως μια μεγάλη εμφάνιση εκτός.

Η πρώτη ευκαιρία για αυτήν την εμφάνιση χάθηκε, όσο αναμενόμενα αποδεικνύουν οι μηδέν τελικές της ομάδας εντός στόχου. Παρ' όλ' αυτά, στο αρκετά καλό της πρώτο ημίχρονο, επέτρεψε μόνο ένα σουτ εντός εστίας στον Άγιαξ, το οποίο μάλιστα κατέληξε εύκολα στην αγκαλιά του Μπάρκα.

Το γρήγορο γκολ στην επανάληψη την αποδιοργάνωσε (ή καλύτερα, φανέρωσε τις αδυναμίες της), με συνέπεια να επιτρέψει άλλα τέσσερα σουτ εντός στόχου στους Ολλανδούς στην επανάληψη. Τα δύο από αυτά έγιναν γκολ. Επιπλέον, η ΑΕΚ έτρεξε αισθητά λιγότερο στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ κράτησε συνολικά μόνο 22,5 λεπτά την μπάλα στην κατοχή της.

Η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη επιστρέφει στην Ελλάδα και έχει άμεσα την ευκαιρία να αποδείξει ότι η ήττα στο Άμστερνταμ ήταν μια κακή παρένθεση σε μια πορεία που δεν χωράει ήττες με 3-0, ούτε καν στην Ευρώπη. Έχει την ψυχραιμία και το υλικό να το αποδείξει, αλλά έχει και έναν 'λυσσασμένο' ΠΑΟΚ να την περιμένει.

Η αλλαγή επιπέδου προϋποθέτει την ικανότητα να ξεπερνάς άμεσα μια βαριά ήττα και να αλλάζεις σελίδα. Για την Ένωση, το τρίτο ημίχρονο του Άγιαξ-ΑΕΚ (και πιθανώς, το πιο ενδιαφέρον) θα παιχτεί την Κυριακή στην Τούμπα.

Σημειώσεις

> Άλλη μια προσπάθεια της Μάντσεστερ Σίτι να κατακτήσει το Champions League ξεκίνησε με το λάθος πόδι. Στην (τεράστια) έκπληξη της βραδιάς, η Λιόν επιβλήθηκε με 2-1 στην έδρα των γαλάζιων, οι οποίοι είχαν στη διάθεσή τους ένα ολόκληρο ημίχρονο να ανατρέψουν το εις βάρους τους 0-2 του ημιχρόνου. Ο Μπερνάρντο Σίλβα μείωσε στο 67', αλλά οι υπόλοιπες 19 τελικές της Σίτι δεν νίκησαν τον Άντονι Λόπες.

> Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήρε κόκκινη κάρτα. Μετά τα δύο γκολ που σημείωσε επί της Σασουόλο ανοίγοντας λογαριασμό με τους πρωταθλητές Ιταλίας, ο Πορτογάλος δεν συμπλήρωσε μισή ώρα στο χορτάρι του Μεστάγια, κάνοντας πάλι όλο το ποδοσφαιρικό σύμπαν να ασχολείται μαζί του. Σε ένα ματς με τρία πέναλτι, η Γιουβέντους των 10 παικτών κέρδισε 2-0 τους γηπεδούχους, οι οποίοι έχασαν το δικό τους πέναλτι στις καθυστερήσεις.

> Για τον όμιλο της ΑΕΚ, η Μπάγερν Μονάχου ξεκίνησε το κυνήγι για το 6/6 με ένα εύκολο διπλό στην έδρα της Μπενφίκα.

Τα αποτελέσματα της Τετάρτης

5ος όμιλος

'Αγιαξ - ΑΕΚ 3-0 (46', 90' Ταλιαφίκο, 77' Φαν ντε Μπικ)

Μπενφίκα - Μπάγερν Μονάχου 0-2 (10' Λεβαντόιφσκι, 54' Ρενάτο Σάντσες)

6ος όμιλος

Σαχτάρ Ντόνετσκ - Χόφενχαϊμ 2-2 (27' Ισμαΐλι, 81' Μαϊκόν Μπαρμπεράν - 6' Γκρίλιτς, 38' Νόρντφαϊτ)

Μάντσεστερ Σίτι - Λιόν 1-2 (67' Μπερνάρντο Σίλβα - 26' Κορνέ, 43' Φεκίρ)

7ος όμιλος

Ρεάλ Μαδρίτης - Ρόμα 3-0 (45' Ίσκο, 58' Μπέιλ, 90' Μαριάνο)

Βικτόρια Πλζεν - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2-2 (29', 41' Κρμέντσικ - 49' Τσάλοφ, 90' πέν. Βλάσιτς)

8ος όμιλος

Βαλένθια - Γιουβέντους 0-2 (45' πέν., 51' πέν. Πιάνιτς)

Γιανγκ Μπόιζ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-3 (35', 44' πέν. Πογκμπά, 66' Μαρσιάλ)

Το recap των αγώνων της Τρίτης 18/9

News 24/7

24MEDIA NETWORK