Άγιαξ - Γιουβεντους: Έλλειψη φόβου απέναντι στο μονάρχη των αριθμών

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε το 125ο γκολ του στο Champions League, την ίδια ημέρα που 12 χρόνια πριν είχε ανοίξει λογαριασμό. Ο Άγιαξ ωστόσο πηγαίνει στο Τορίνο για να παίξει χωρίς δεσμεύσεις.

Juventus' Cristiano Ronaldo, left, scores his side's opening goal during the Champions League quarterfinal, first leg, soccer match between Ajax and Juventus at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, April 10, 2019. (AP Photo/Martin Meissner)
Juventus' Cristiano Ronaldo, left, scores his side's opening goal during the Champions League quarterfinal, first leg, soccer match between Ajax and Juventus at the Johan Cruyff ArenA in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, April 10, 2019. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Το τελικό 1-1 του Άγιαξ με τη Γιουβέντους, στον πρώτο προημιτελικό της 'Γιόχαν Κρόιφ Αρένα', είχε ακριβώς τη σημασία που έχει το πρώτο από τα δύο ματς μίας ισορροπημένης σειράς. Όποιος θα έπρεπε να θυμάται κάτι παραπάνω από αυτό, θα ήταν ο αριθμολάγνος, που με το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο θα είχε την ευκαιρία να ψάξει για νέα ρεκόρ, όπως κάθε γκολ που βάζει στο Champions League.

Αποκαθιστώντας την ολλανδικη γεωμετρία, όπως εκείνη φανερώνεται την αρχιτεκτονική πρωτίστως, ο Άγιαξ έχει το καθήκον, μια που έφτασε εδώ το πράγμα, να παίζει άφοβα, δίχως να σκέφτεται το πρόσφατο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο έφτασε στην ισοφάριση με το που πέρασαν 46 δευτερόλεπτα στο δεύτερο ημίχρονο επί της Γιουβέντους, ενώ ήταν αναγκασμένος να πραγματευτεί με την απώλεια του 'λευκού' παθητικού, αλλά όχι απαραιτήτως μόνον.

Πιθανότατα, αυτό που θα προσγείωνε τους Ολλανδούς περισσότερο ακόμα και από το γκολ, ήταν ότι το πέτυχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος αν έγραφε σε word τα θύματα στα οποία έχει στήσει την παγίδα του μόνο σε αυτήν τη διοργάνωση και τα έδινε εκτύπωση, προλάβαινες να κάνεις τσιγάρο. Με όλα τα σωστά και τα λάθη στο παιχνίδι του, μία παραπάνω ντρίμπλα του Ζιγές ή ένας λάθος υπολογισμός, ο Άγιαξ έπαιξε αναμφισβήτητα όμορφο ποδόσφαιρο, όχι με την έννοια του συμβολισμού, αλλά με εκείνη που σου προκαλεί μία ασπρόμαυρη φωτογραφία της Άβα Γκάρντνερ.

Άγιαξ - Γιουβεντους: Έλλειψη φόβου απέναντι στο μονάρχη των αριθμών
AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Να δοκιμάσεις να κάνεις την πάσα στο συμπαίκτη που έρχεται τρέιλερ, ακόμα κι αν έχεις δύο αμυντικούς σε κλίση, έτοιμους να επέμβουν. Να πας να αλλάξεις πλευρά με τακουνάκι, να κάνεις το ένα δύο σε τρία μέτρα ανάμεσα σε 5 αμυντικούς και αμυνόμενους. Να κάνεις αυτό που όχι απαραιτήτως είναι το σωστό, αλλά περισσότερο συνιστά κοσμικό γεγονός, δηλαδή συμφωνεί με την κίνηση των πλανητών, μία πάσα που είναι αδύνατον να περάσει, ένας κρυφός κυνηγός που έχουν δει, ένα ζευγάρι ή μία τριάδα πασών που γίνονται με τον ίδιο τρόπο και καλύπτουν ακριβώς την ίδια απόσταση, λες και παρατηρείς από ψηλά τα σπίτια στο Άμστερνταμ.

Ο Άγιαξ, που έπαιξε σχεδόν όλο το πρώτο ημίχρονο στην πλάτη της άμυνας της Γιουβέντους, φτάνοντας συνήθως από τη δεξιά πλευρά του στην περιοχή του Στσέζνι, ο οποίος έβγαλε το σουτ του Ζιγές και έπειτα είδε τον Φάν ντερ Μπέεκ να σημαδεύει άουτ. Ήταν, σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ εύκολο, αφού ο Ντάγκλας Κόστα δεν μπορούσε να αντέξει αυτήν την πολύ κοντινή, σε απόσταση μπακ και χαφ, πίεση που ασκούσαν οι Ολλανδοί.

Όπως όμως ο Ότο Ρεχάγκελ έχει διδάξει, το παιχνίδι στα πλάγια, αν έχεις ένα ισχυρό αμυντικό κέντρο, μπορεί να φαίνεται ότι σε ζημιώνει, ωστόσο όσο το αποτέλεσμα παραμένει παρόμοιο, η ζημιά είναι από ελάχιστη ως μηδαμινή.

Η 'Κυρία', ωστόσο, δεν συνίσταται από τίποτα παιδάκια, ούτε έμεινε απαθής. Η επίθεσή της δεν θα μπορούσε να είναι αδρανής, μια και ο Ρονάλντο είναι η κορωνίδα της, ούτε μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν είχε ειδοποιήσει πριν από το γκολ, με το γυριστό του Μπερναρντέσκι και τη θυσία του Ντε Γιονγκ, να κάνει το τάκλιν πριν σουτάρει ο ίδιος παίκτης.

Όμως, στο 45', όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο είδε τον κενό χώρο στην ευθεία του μέσα στην περιοχή του Άγιαξ, ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει. Ο Πορτογάλος πήρε τη γλυκιά πάσα του Ζοάο Κανσέλο και με κεφαλιά-ψαράκι έκανε το 0-1. Κι επειδή, εδώ που έχει φτάσει, κάθε γκολ του είναι και ένα δημιουργημένο ρεκόρ, πέτυχε το 125ο γκολ του στο Champions League, το έβαλε ακριβώς την ίδια ημερομηνία που έβαλε το πρώτο, δώδεκα χρόνια πριν, στο 7-1 του 'Ολντ Τράφορντ' με τη Ρόμα, για το δεύτερο προημιτελικό, δηλαδή 10 Απριλίου, που σημαίνει ότι σε 13 περιόδους (με την τελευταία να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί) βγαίνει μέσος όρος ένα κλικ κάτω από 10 γκολ ανά σεζόν!

Επίσης, έφτασε τα 6 γκολ σε Champions League στη 'Γιόχαν Κρόιφ Αρένα', τόσα έχει βάλει μόνο ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος όμως... έπαιζε στον Άγιαξ, ενώ με την κεφαλιά του έφτασε τα 24 γκολ σε 21 προημιτελικούς στη διοργάνωση. Μόνο η επί του πρακτέου προσφορά του είναι πιο σημαντική από τα νούμερά του.

Ο Άγιαξ δεν θα είχε μεγάλο πρόβλημα ούτε με το 0-1, πολλώ δε μάλλον με το 1-1 που βρήκε με τον Νταβίντ Νερέζ και το όμορφο γκολ που πέτυχε, με ένα πραγματικά απίθανο φαλτσαριστό σουτ με το δεξί ενώ επιβλεπόταν από τρεις αμυνόμενους, 46'' από την αρχή του δεύτερου ημιχρόνου.

Το παιχνίδι του δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί επειδή θα πάει στο Τορίνο, όσο κι αν, βέβαια, πρόκειται να αντιμετωπίσει μία ομάδα πιο προσεκτική και ασφαλώς όχι τόσο αθώα και εμμονική στο να επιτίθεται στο στην έδρα της (ή να έχει τον Ζιντάν προπονητή, που πείθει άπαντες ότι δεν θα αποδοθεί όφελος με το να παίξει αφελώς).

Η Γιουβέντους δεν κατακάθισε στο εκτός έδρας γκολ, αλλά το πιάνετε, ουδεμία ομάδα έψαχνε per mare per terram τη νίκη, χωρίς αυτό, βεβαίως, να σημαίνει ότι δεν έπαιρναν τις ευκαιρίες, όποτε τους δίνονταν. Ο Άγιαξ δεν δαπάνησε φάση χωρίς να είναι σίγουρος ότι δεν θα έμενε εκτεθειμένος στην κόντρα, η Γιουβέντους έψαχνε την κόντρα και με αυτήν θα έφευγε νικήτρια στο 84’, όταν η έφοδος του Ντάγκλας Κόστα έφερε το διαγώνιο σουτ από το Βραζιλιάνο, που, προσκρουόμενο στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Ονανά, δεν έδωσε το προβάδισμα στους Ιταλούς.

Αυτή ήταν η απάντηση της Γιουβέντους, για την οποία ο Μασιλιάνο Αλέγκρι είχε βγάλει τον Μάντζουκιτς στη μία ώρα ματς, μόνο για να βάλει τον Ντιμπάλα λίγο αργότερα, στην απόκρουση του Στσέζνι στο σουτ του Εκέλενκαμπ, από θαυμάσια πάσα του Τάντιτς, λίγο πριν. Ο μικρός μπορεί να το έκανε άγαρμπα, αλλά ένα φάουλ στον Ρονάλντο, ακριβώς λίγο πίσω από το κέντρο του γηπέδου, όταν ο Πορτογάλος είχε ανοίξει το παιχνίδι στον Ντάγκλας Κόστα και ήταν έτοιμος να κάνει το τελευταίο σπριντ για να ξαναδεχθεί την μπάλα, ήταν σημαντική συνειδητοποίηση. Ο Εκέλενκαμπ έβαλε τα χέρια του, η φάση συνεχίστηκε, ο Ρονάλντο όμως δεν ήταν εκεί, οι Ολλανδοί απέκτησαν αριθμητικό πλεονέκτημα, ο πιτσιρικάς πήρε κίτρινη και το... φχαριστήθηκε, αφού ήταν πατριωτική υπόθεση.

Η Γιουβέντους, την Τρίτη, είναι από τα φαβορί το δεύτερο στη σειρά για να φοβάται, όχι επειδή ο Άγιαξ έχει την ικανότητα να βγάλει 'διπλό', αλλά επειδή προβλέπεται να μην αλλάξει τη βάση του παιχνιδιού του στο Τορίνο. Θα ψάξει να πάρει την μπάλα, να βρει τη διαγώνια πάσα, το συνδυασμό, την τελική - την Τετάρτη είχε 18. Όσο είναι ελεύθερος να παίζει χωρίς να δεσμεύεται από τη συναισθηματική ένταση που φέρνουν οι απαιτήσεις, είναι επικίνδυνο.

photo credits: AP Photo/Martin Meissner

News 24/7

24MEDIA NETWORK