Ο Βαλβέρδε δεν είχε ξεχάσει το χαμόγελο του Κλοπ το 2011

Ένα ματς που έγινε 2-3, από 2-0. Ένα γκολ του Βαλμπουενά που έφερνε δράμα στον Ολυμπιακό του Βαλβέρδε και το χαμόγελο του Κλοπ. Ο "Txingurri" δεν είχε ξεχάσει την κρύα νύχτα του 2011 και φρόντισε να το θυμίσει στον Γερμανό τεχνικό ένα ζεστό βράδυ Πρωτομαγιάς, οκτώ χρόνια αργότερα.

Marseille's Mathieu Valbuena, on the ground, celebrates in front of Dortmund head coach Juergen Klopp after scoring the decisive goal during the Champions League Group F soccer match between Borussia Dortmund and Olympique Marseille in Dortmund, Germany, Tuesday, Dec. 6, 2011. Dortmund was defeated by Marseille 2-3.  (AP Photo/Martin Meissner)
Marseille's Mathieu Valbuena, on the ground, celebrates in front of Dortmund head coach Juergen Klopp after scoring the decisive goal during the Champions League Group F soccer match between Borussia Dortmund and Olympique Marseille in Dortmund, Germany, Tuesday, Dec. 6, 2011. Dortmund was defeated by Marseille 2-3. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Την σεζόν 2011 - 2012 ο Ερνέστο Βαλβέρδε εκτελούσε χρέη προπονητή στον Ολυμπιακό, για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Μετά το νταμπλ του Παναθηναϊκού το 2010, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν επιστρέψει στην κορυφή με τον "Txingurri" στον πάγκο τους, κερδίζοντας παράλληλα την έξοδο τους στο Champions League.

Άρσεναλ, Ντόρτμουντ και Μαρσέιγ οι αντίπαλοι στους ομίλους, σε μια κλήρωση που δεν την έλεγες και ευνοϊκή... Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός έπρεπε να κάνει "μαγικά" για να περάσει και η αλήθεια είναι ότι τα έκανε. Αλλά δεν πέρασε.

Την προτελευταία αγωνιστική του Group F, οι Πειραιώτες πήγαν στην Μασσαλία αποδεκατισμένοι για να διεκδικήσουν τις ελάχιστες πιθανότητες που είχαν για πρόκριση. Μετά την 4η αγωνιστική του ομίλου, η βαθμολογία είχε διαμορφωθεί ως εξής: Άρσεναλ 8, Μαρσέιγ 7, Ντόρτμουντ 4, Ολυμπιακός 3. Η αποστολή των "ερυθρολεύκων" έμοιαζε αδύνατη.

Στην πρεμιέρα του ομίλου ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί με 1-0 εντός έδρας από την Μαρσέιγ, την 2η αγωνιστική είχε κάνει εκπληκτική εμφάνιση στο Λονδίνο αλλά χωρίς βαθμολογικό αντίκρισμα (2-1 η Άρσεναλ), την 3η είχε "πατήσει" την Ντόρτμουντ στο "Γ. Καραϊσκάκης" με 3-1 και στο ματς της Γερμανίας έχασε με 1-0.

Φτάνοντας στο παιχνίδι του "Velodrome", με μια σειρά από σημαντικές απουσίες, ουδείς έδινε τύχη στους Πειραιώτες. Όμως το γκολ του Φετφατζίδη στο 82', χάρισε στον Ολυμπιακό μια από τις μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες του στην Ευρώπη.

Απέμενε μια αγωνιστική, όπου μια νίκη των "ερυθρολεύκων" επί της Άρσεναλ σε συνδυασμό με μη νίκη της Μαρσέιγ στο παιχνίδι με την Ντόρτμουντ, θα χάριζαν στον Ερνέστο Βαλβέρδε και τους παίκτες του μια πρόκριση επικών διαστάσεων.

Στο 16' ο Ράφικ Τζεμπούρ έβαλε "φωτιά" στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", πριν ο Φουστέρ στείλει στα... κάγκελα τους φίλους του Ολυμπιακού για το 2-0 στο 36'! Ενδιάμεσα, η Ντόρτμουντ με γκολ των Μπλαστσικόφσκι (23') και Χούμελς (32' πεν.) σφυροκοπούσε την Μαρσέιγ στο "Signal Iduna Park". Ο Ρεμί μείωσε στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου για τους Μασσαλούς και ο Μπεναγιούν έκανε το ίδιο στο 57' για την Άρσεναλ.

Τα παιχνίδια σε Ελλάδα και Γερμανία ήταν 2-1 φτάνοντας στο 85'. Ο Ολυμπιακός έπρεπε απλά να κρατήσει το υπέρ του σκορ και η Ντόρτμουντ να μην ηττηθεί στα 8-9 λεπτά που έμεναν μαζί με τις καθυστερήσεις.

Το τέρμα του Μοδεστό για το 3-1 στο 89' της αναμέτρησης του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους παίκτες και τον προπονητή των "ερυθρολεύκων", ωστόσο κάποια χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μια ανατροπή και ένα χαμόγελο θα άφηναν τους Πειραιώτες με άδεια χέρια.

Ο Βαλβέρδε δεν είχε ξεχάσει το χαμόγελο του Κλοπ το 2011
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

(φωτογραφία: Eurokinissi)

Αγιού και Βαλμπουενά σκόραραν δύο τέρματα για την Μαρσέιγ στα τελευταία πέντε λεπτά, έτσι το 2-0 στο 32', γινόταν 2-3 στο "Signal Iduna Park", οι Γάλλοι πανηγύριζαν με την ψυχή τους και ο Γιούργκεν Κλοπ γελούσε μπροστά από τον πάγκο της Ντόρτμουντ.

Η... ομορφιά του ποδοσφαίρου χάρισε μια νύχτα μεγάλης πίκρας στον Ολυμπιακό, που αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την 3η θέση του Group F και τη συνέχεια της ευρωπαϊκής του περιπέτειας στο Europa League.

Από εκείνη τη νύχτα του Δεκέμβρη, πέρασαν σχεδόν 8 χρόνια. Μέχρι που οι δρόμοι των Ερνέστο Βαλβέρδε και Γιούργκεν Κλοπ συναντήθηκαν ξανά. Αυτή τη φορά ο "Txingurri" ήταν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, ο Γερμανός σε αυτόν της Λίβερπουλ και το ραντεβού είχε δοθεί σε ημιτελικό Champions League.

Οι "μπλαουγκράνα" θριάμβευσαν με σκορ 3-0 και ελέω του... ερασιτεχνικού πλασέ του Ντεμπελέ στις καθυστερήσεις δεν μπήκε και το τέταρτο γκολ των γηπεδούχων, που θα έβαζε για ύπνο κάθε κουβέντα ενόψει της ρεβάνς στο "Anfield".

Το γέλιο πλέον είχε σβηστεί από το πρόσωπο του Κλοπ. Αποτυπωνόταν διάπλατα σε αυτό του Βαλβέρδε. Ο "Txingurri" δεν είχε ξεχάσει εκείνη την κρύα νύχτα του 2011 και φρόντισε να το θυμίσει στον Γερμανό τεχνικό ένα ζεστό βράδυ Πρωτομαγιάς, οκτώ χρόνια αργότερα.

Photo credits: AP Photo/Martin Meissner

News 24/7

24MEDIA NETWORK